o DUPHASTONIE oraz PROGESTERONIE jednakże poszerzony o inne leki do suplementacji.
Oba tematy przenikają siebie nawzajem i sądzę, że wymiana wiadomości na ten temat będzie łatwiejsza jeżeli będzie się odbywać na jednym wątku

Moderator: Moderatorzy jestem w ciąży
niedrożne jajowody
I ICSI 29.01.2011.- SET- IGNAŚ :loving:
Ale też nie należy wpadać w panikę jeśli jest niski, ja na początku obecnej ciąży miałam 12 (norma od 9), ciąża się utrzymała bez jednego plamienia (tfu tfu), a moja ginka powiedziała, że mam się nie martwić bo od badania progesteronu w ciąży się odchodzi już, a to badanie nie ma większego znaczenia dla powodzenia w utrzymaniu ciąży bądź nie. Byłam suplementowana duphastonem, ale dlatego, że miałam krwiaczka w macicy, nie z powodu progesteronu. Jak tylko krwiak się wchłonął przestałam brać duphaston. Piszę to żeby dziewczyny, które mają progesteron w dolnych granicach normy nie panikowały bo nie ma sensu.elwirra28 pisze:katarzyniak nie martwiłabym się tym zbytnio. W ciąży progesteron intensywnie rośnie. Najpierw za sprawą ciałka żółtego, a potem samego łożyska. Progesteron jest potrzebny aby utrzymać ciążę, a tego co piszesz jest w normie, więc jest dobrze. Jeśli lekarz zalecił suplementację, to dodatkowo masz ochronę. Bardziej niepokojące jest, gdy spada.
A, to pewnie tak... moja ginka nie kazała mi w ogóle powtarzać badania bo stwierdziła, że to nie ma znaczenia i nie ma sensu się nakręcać, dlatego nie mam pojęcia jak się te wartości u mnie wahałyelwirra28 pisze:kasik33 zgadzam się z tobą, ale chodziło mi bardziej o to, że czasami spadek progesteronu jest niepokojący bo może oznaczać, że ciąża nie rozwija się prawidłowo i wtedy suplementacja niczego nie zmieni. Dlatego jeśli progesteron jest w normie to nie ma powodu do niepokoju.
Tomasz Zbroch pisze:Rejestracja tego preparatu pozwala na bezpieczne stosowanie go w całym przebiegu ciąży. Powiązanie z wystepowaniem wad, takich m.in. o których Pani wspomniała moze mieć zwiąek ale kazuistyczny i trudny do udkumentowania.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch