Wnetrostwo, azospermia

Dr Jan Karol Wolski
Specjalista Urolog FEBU, Specjalista Chirurg Dziecięcy i Urolog Dziecięcy, Androlog kliniczny PTA. Od 1995 r. w Przychodni Leczenia Niepłodności nOvum w Warszawie zajmuje się diagnostyką i leczeniem niepłodności męskiej. Pracuje również w Klinice Nowotworów Układu Moczowego w Centrum Onkologii w Warszawie, jako chirurg operujący chorych onkologicznie mężczyzn.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność męska

ODPOWIEDZ
ania91
Posty: 3
Rejestracja: 20 wrz 2022 13:05

Wnetrostwo, azospermia

Post autor: ania91 »

Witam.
Bardzo proszę o pomoc i analizę wyników i całej sytuacji
Maz (32lat) chorował na wnetrostwo obustronnie nigdy nie wykryte w dzieciństwie. Stwierdzona azospermia.
Dowiedział się o problemie jako 18nastolatek, z tym że nikt nie poinformował go jak duże mogą być tego konsekwencje i usłyszał ze operacja nie jest konieczna, więc się jej nie podjął.
Teraz po kilku latach starania się o dziecko wyszly skutki braku operacji.
Mieszkamy w Wielkiej Brytanii. Wszystko trwało tu bardzo długo. Około 2 lat. Od mamentu uslyszenia diagnozy minelo poltora roku. A dopiero teraz maz dostal skierowanie na operacje z tym ze juz podjal sie jej w polsce bo uslyszelismy ze czas odgrywa tu najwieksza role. Dlatego podjelismy decyzję ze bedziemy leczyć się w Polsce.
Zrobiono mu badania genetyczne z krwi.
Nie stwierdzono zadnych mutacji, kariotyp wyszedl prawidłowo. Badania na nowotwory tez nie wykazały nic niepokojącego.
Maz jest pol roku po operacji. USG jader bylo robione przed operacja. Jadra zmniejszone i zdeformowane. Operacja udala sie ale nie dalo sie ich sprowadzic w swoje miejsce. Powrozki byly zbyt krótkie. Sa w worku mosznowym ale wyzej niz powinny byc.
Miał badanie nasienia 3 miesiące po operacji dalej nic. Po tym zlecono mu hormony:
FSH 47,18 (0,95-11,95) duzo za wysokie
LH 11,83 (0,57-12,07)
Estradiol 23,60 (11-44)
Prolaktyna 15,34 (3,46-19,40)
Testosteron 371,02 (47,01-980,56)
Inhibina B 5 (25-325) duzo za nisko
Lekarz od samego początku nie dawal nam nadzieji , mowil ze wyniki sa tragiczne, ale postanowiliśmy walczyć. Wprowadzono. niekonwencjonalna metodę leczenia lekami: witamina C, witamina E, serantrop alfa, reparil i mnóstwo innych leków. Po miesiącu kontrolne badanie hormonów.
Niestety nie mam tych wyników.
Ale wiem ze FSH spadło ok 10, Testosteron podniósł się tylko ok 15, a inhibina B Niestety spadła o 1. Po czym byla mala korekta leków.
Po całych 3 miesiącach leczenia, w analizie nasienia znowu nic.

Na wizycie kontrolnej lekarz zproponowal nam 3 opcje, leczenie ziołami, biopsje albo dawce z czego definitywnie zaznaczył ze w przypadku męża i jego historii choroby dalsza walka nie ma sensu, choć powiedzial tez ze w medycynie nie ma rzeczy niemożliwych.

O ile nawet zaczęliśmy myśleć o biopsji zebysmy mogli powiedzec ze zrobiliśmy wszystko co się dało, to tak naprawdę musimy to zrobić na własną rękę. Nie dostaliśmy namiarow zadnego miejsca do którego mamy się zgłosić. Czytam to forum i widzę że są różne metody tej biopsji. Ze powinno się obniżyć  FSH przed wykonaiem biopsji. Czy maz musialby przejsc jakas terapię lękowa przed biopsja??
Przeszliśmy już bardzo dużo, w szczególności maz. Jest ciezko bo musimy latac do Polski, co jest nie tylko kosztowne, ale pochlania mnostwo czasu i energii. I nie wiem czy to ma sens??
Czytalam różne wątki gdzie pan pisal ze jak jest podwyższone fsh 2 krotnie to biopsja raczej nie ma juz sensu. Ale czytalam tez takie gdzie mężczyźni mieli FSH kolo 40 i mieli stwierdzona oligospermie, a nie azospermie.
Dodam że wszyscy urolodzy i lekarze mowili ze to skutek przegrzewania się jader, ale męża temperatura ciała jest niższa niż niż moja. Zawsze poniżej 36 stopni. Wiec to chyba nie o to chodzi.
Bardzo proszę o rade, bo nie wiemy co dalej robić.


Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Jan Wolski
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 7113
Rejestracja: 20 sty 2011 22:28

Wnetrostwo, azospermia

Post autor: Jan Wolski »

Witam,
Rozumiem, że operację przeprowadzono w UK.
Szkoda, że w czasie procedury nie wykonano od razu biopsji jąder - byłaby wtedy klarowna informacja, czy warto rozważać obecnie dalsze działania.
Analizując przypadek - była podjęta próba farmakoterapii - bez efektu, obraz kliniczny i wyniki badań sugerują niestety brak dalszych możliwości terapeutycznych.
Zgodnie z wytycznymi EAU, pacjent z takimi obciążeniami musi podlegać regularnej kontroli urologicznej.
Pozdrawiam

ania91
Posty: 3
Rejestracja: 20 wrz 2022 13:05

Wnetrostwo, azospermia

Post autor: ania91 »

Operacja była przeprowadzona w polsce.
Nikt nie zasugerował przeprowadzenia biopsji podczas tego zabiegu.
Czyli uważa Pan ze biopsja nie ma sensu w naszym przypadku?

Jan Wolski
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 7113
Rejestracja: 20 sty 2011 22:28

Wnetrostwo, azospermia

Post autor: Jan Wolski »

Witam,
Szkoda, że nie było w czasie sprowadzania jąder tej propozycji.
Inhibina B oraz wielkość gonad są nieprawidłowymi predyktorami, zatem biopsja ma małe szanse na pozytywny wynik, niestety.
Natomiast korzyścią bez wątpienia byłaby ocena patologa w zakresie ryzyka nowotworzenia jader - tu prawdopodobieństwo jest 20-krotnie wyższe niż w populacji.
Histopatologia jest zdecydowanie czulsza niż markery nowotworowe z krwi.

ania91
Posty: 3
Rejestracja: 20 wrz 2022 13:05

Wnetrostwo, azospermia

Post autor: ania91 »

Bardzo Dziękuję za poświęcony czas.

Jan Wolski
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 7113
Rejestracja: 20 sty 2011 22:28

Wnetrostwo, azospermia

Post autor: Jan Wolski »

Powodzenia !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność męska - pytania do eksperta”