Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo - zatorowe

Forum poświęcone wymianie doświadczeń na temat diagnostyki niepłodności: badania i ich wyniki, zabiegi, leki (działanie, skutki uboczne); metody wspomaganego rozrodu - IUI, IVF, ICSI.

Moderator: Moderatorzy jak się leczyć

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
violcia102
Posty: 38
Rejestracja: 27 gru 2011 14:38

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: violcia102 »

Dagulek pisze:witajcie kochane

na pewno w podpisie zobaczycie jakim jestem przypadkiem - generalnie wszystko OK, tylko cudu brak. Ostatnio nawet i przeciwciała ANA i kardiolipinowe wyszły ujemne.
31.03. ujrzałam kolejny pozytywny test - 5 ciąża i modlę się, aby to była ta udana!!!! Biorę: folik, B6, duphaston + luteinę, clexane 0,4 rano i acard wieczorem. Chcę Wam tylko powiedzieć, że nie byłam u lekarza i się na razie nie wybieram. Nie robię bHCG jak w każdej poprzedniej ciąży - bo to nic nie wnosi. Po moich doświadczeniach ciężko się doszukiwać, że jakieś leki pomogą - w 3 ostatnich ciążach brałam encorton + clexane + acard - nic nie pomogło!! Teraz nie biorę encortonu - co ma być to będzie. Jeśli to genetyka (choc kariotypy nasze OK), to nic nie pomoże. Kiedyś jeden lekarz powiedział, że mocnej ciąży nic nie zagrozi, a słabą bardzo trudno ratować lekami - i niestety jestem przykładem, że żelazny zestaw na mnie nie działa. NIESTETY :(
Mam pobolewania brzucha i potworny ból piersi, bóle głowy. Co ma być to będzie....3mam za Was wszystkie kciuki!


Ja za Ciebie też mocno trzymam kciuki! :bigok:

Dodane -- 03 Kwi 2012 09:32 --

Witajcie, wczoraj byłam na wizycie u Profesora, gdyby nam sie udało zajść, to dostałam już komplet - w zasadzie zestaw jak wyżej, ale niepełny, bez encortonu...niewiem czy powinnam go brac, nawet nie zapyatalam o to Profesora, bo zapomniałam :( Moze powinnam zadzwonic zapytac czy to wazny lek? Mam jeszcze pytanie do Was odnośnie aspiryny i acardu, mam brac albo jedno albo drugie, ale Pani w aptece powiedziala, że aspiryna jest mocniejsza.... niewiem co brac w tym wypadku? Na razie jeszcze nic nie biore, bo dni płodne mi przepadły w tym cyklu :(

Dodane -- 03 Kwi 2012 14:25 --

Hej, jest tu ktoś? Zalezy mi na informacji w jakim celu dostajecie Encorton?>
Aniołek 20.04.2011 [*]
Aniołek 17.12.2011 [*]

Nie porzucaj nadzieje,
Jakoć się kolwiek dzieje.[Bo nie już słońce ostatnie zachodzi,
A po złej chwili piękny dzień przychodzi.
Jan Kochanowski, Pieśń IX

Awatar użytkownika
dziiuba
Posty: 133
Rejestracja: 26 lut 2012 19:00

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: dziiuba »

dziewczyny o ktorej godzinie bierzecie acard a o ktorej clexane lub fragmin?bo ja acard okolo 10 a clexane okolo 15 nie wiem czy dobrze robie czy nie powinnam rano acard i wieczorem zastrzyk?????
6tc(*)2009,6tc(*)2010,niedoczynnośc tarczycy haschimoto,Hiperprolaktynemia,przeciwciała przeciwplemnikowe +,MRL 35%
jestem chłopczykiem TP 12.12.12r

patka71
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2012 16:32

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: patka71 »

dziewczyny co decyduje o tym że bierze się zestaw tych leków, czy jeżeli urodziłam jedno zdrowe dziecko a potem 3 razy poroniłam, wszystkie badania które do tej pory zrobiłam wyszły ok to też powinnam spróbować z tym zestawem?
same poprosiłyscie lekarza o ich przepisanie czy wam je zalecil?

Awatar użytkownika
migotka07
Posty: 1744
Rejestracja: 21 lis 2011 01:24

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: migotka07 »

patka71 moj mi je zalecił po 2 razie mimo dobrych wyników badan
powiedział ze stosuje standardowo po 2 poroniu
a po 1. jak wychodza jakies rpzeciwciała
3 Aniołki (15tc)(9tc)(8tc)
Hashimoto, ANA, ANA 2

02.2013 - moje Szczęście :) :)
11.2014- moje drugie Szczęście :)

patka71
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2012 16:32

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: patka71 »

migotka dziękuję za odp. za tydz jadę na badania genetyczne, jak też wyjdą ok to pójdę do lekarza po te leki. Żałuję że prędzej nie spróbowałam, a mój stary gin coś mi o tym wspominał. Najgorsze, że w zeszlym tyg okazalo sie ze mam prawdopodobnie uczulenie na aspirynę :(
pozdrawiam

michalina8
Posty: 5450
Rejestracja: 28 lut 2008 01:00

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: michalina8 »

Hejka dziewczyny od 2 tyg biore 2x1 encorton czy to możliwe abym mogla po tym leku przyty?? az 5kg i czy da sie po nim zgubić tą wage?

-- 15.06.2012, 19:57 --
dziiuba pisze:dziewczyny o ktorej godzinie bierzecie acard a o ktorej clexane lub fragmin?bo ja acard okolo 10 a clexane okolo 15 nie wiem czy dobrze robie czy nie powinnam rano acard i wieczorem zastrzyk?????
Ja zastrzyk biore wieczorem :wink: tak nakazał dr.
Córcia ur.31.05.13 <3

Awatar użytkownika
BW27
Posty: 1353
Rejestracja: 28 mar 2008 01:00

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: BW27 »

michalina8 pisze:Hejka dziewczyny od 2 tyg biore 2x1 encorton czy to możliwe abym mogla po tym leku przyty?? az 5kg i czy da sie po nim zgubić tą wage?
Niestety po sterydach często człowiek puchnie i może tyć.
Aniołek 03.2005[*]
Aniołek 03.2010[*]

Córcia jest już z nam! 03.2011

6t0d -5.4 mm-serduszko bije
12t5d-70 mm-usg genetyczne ok.


Jedynie ta chwila jest rzeczywista...

Marysia777
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2012 13:14

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: Marysia777 »

violcia102
Violcia102, czy możesz napisać jak nazywa się profesor do którego chodzisz?
Czy Clexane i acard dostałaś profilaktycznie, czy tez masz potwierdzony zespół antyfosfolipidowy?

Awatar użytkownika
violcia102
Posty: 38
Rejestracja: 27 gru 2011 14:38

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: violcia102 »

Marysia777 pisze:violcia102
Violcia102, czy możesz napisać jak nazywa się profesor do którego chodzisz?
Czy Clexane i acard dostałaś profilaktycznie, czy tez masz potwierdzony zespół antyfosfolipidowy?
Witaj,

zespołu nie mam potwierdzonego. Ponieważ mam za sobą dwa poronienia - ciąże obumarłe w 6 tc - więc profilaktycznie dostałam te zastrzyki z Clexane i Acard lub Aspirynę. Profesor Roman Smolarczyk, gabinet prywatny na Braci Załuskich przy Hali Marymonckiej - 250 zl wizyta, a w czwartki przyjmuje na Karowej. Ja już drugi cykl się staram i na razie nic - leki leżą i czekają.
Aniołek 20.04.2011 [*]
Aniołek 17.12.2011 [*]

Nie porzucaj nadzieje,
Jakoć się kolwiek dzieje.[Bo nie już słońce ostatnie zachodzi,
A po złej chwili piękny dzień przychodzi.
Jan Kochanowski, Pieśń IX

mikolajek123
Posty: 12
Rejestracja: 18 lut 2012 21:46

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zato

Post autor: mikolajek123 »

Witajcie
wpadłam na ten wątek bo może Wy będziecie umialy mi pomóc. a mianowicie jestem po dwóch poronieniach i aktualnie w ciązy po IVF. Lekarz z kliniki niepłodnosci zalecił przyjmowanie acardu i clexanu no i clexane wypisywał mi z renundacją. Aktualnie zmieniłam lekarza i ten owszem podtrzymuje kuracje clexanem ale powiedział że już refundacji nie może mi wpisac na recepte ponieważ u mnie zastosowanie jest niezgodne z rejestracja leku. Też macie katualnie taki problem ?

Awatar użytkownika
elwirra28
Posty: 6085
Rejestracja: 22 lis 2005 01:00

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: elwirra28 »

odpowiedź przeniesiona z wątku o immunologii
mysiak pisze: mikolajek123 pisze:
ten owszem podtrzymuje kuracje clexanem ale powiedział że już refundacji nie może mi wpisac na recepte ponieważ u mnie zastosowanie jest niezgodne z rejestracja leku. Też macie katualnie taki problem ?


jezeli nie masz zakrzepicy albo zespołu antyfosfolidowego to heparyna nie jest refundowana- ale niektórzy lekarze i tak przepisują z refundacją na własne ryzyko
Starania od 2005 r./PCOS, insulinooporność, hiperprolaktynemia czynnościowa/Leczenie SIOFOR 500, Spironol 100.
29.11.2008 r. - Aniołek 6tc [*]
29.09.2010 r. - Synek :love:

Luna0
Posty: 13
Rejestracja: 17 lip 2012 14:24

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: Luna0 »

Witajcie dziewczyny
pilnie potrzebuje porady.
No więc 2 miesiące temu moja ciąża obumarła w 10tc, przyczyna nie znana, ale poczytałam troche i jestem pewna że mam problemu z krzepliwością.
W ciąży zanim zrobiłam test miałam objawy tj bolące i widoczne żyły na nogach, puchnące stopy.. myslalam ze to normalne :(
Pare dni po zabiegu objawy mineły, 4 tyg po poronieniu zrobiłam badania i wyszły:
p/p Kardiolipinie
IgG 9,57 0-10 ujemne
IgM 10,58 0-20 ujemne

Wczoraj dowiedziałam się że znów jestem w ciąży, ale podejrzewałam od paru dni wiec brałam acard. A objawy znow mam te same od tygodnia czyli smuchniete bolace zyly itd. Dziś byłam u ginekologa i powiedział że wyniki są ok a acard jest przeciwskazany w ciazy i mam go odlozyc, ale ja sie boje!
Gina nie zmienie bo jest dobry pozatym moj sasiad nawet w nocy moge po niego isc..
No i mam takie pytanie, ile wczesniej musze odlozyc acard zeby wyniki wyszly mi złe (jesli mam ten zespol) i czy wogole odstawic? Własnie doczytałam na ulotce ze acard jest przeciwskazany powyzej 6 miesiaca..
A taką miałam nadzieje na heparyne albo cos takiego :(
Nie chce stracić kolejnej ciąży..

Na dodatek tydz temu wyszły mi bardzo złe wyniki tarczycy
tsh 7,710 (0,270-4,200)
ft3 14,08 (12,00-22,00)
ft4 5,59 (3,95-6,80)
Może o tym tez mi cos powiecie? Bo endokrynologa mam dopiero w czwartek..

Awatar użytkownika
elwirra28
Posty: 6085
Rejestracja: 22 lis 2005 01:00

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: elwirra28 »

Luna0 trzymamy się ściśle tematu wątku. Na rozmowy na temat tarczycy i hormonów tarczycy zapraszam do działu "jak się leczyć tu :arrow: http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/vi ... =6&t=64607 i do działu "jestem w ciąży" tu :arrow: http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/vi ... 11&t=27311.
Na temat acardu itp. jest też wątek w dziale "jestem w ciąży" tu :arrow: http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/vi ... 11&t=69224
Starania od 2005 r./PCOS, insulinooporność, hiperprolaktynemia czynnościowa/Leczenie SIOFOR 500, Spironol 100.
29.11.2008 r. - Aniołek 6tc [*]
29.09.2010 r. - Synek :love:

Awatar użytkownika
elwirra28
Posty: 6085
Rejestracja: 22 lis 2005 01:00

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: elwirra28 »

Mamy nowy dział ekspercki „Staramy się o dziecko- przed inseminacją i in vitro - pytania do eksperta” :arrow: http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewforum.php?f=90 Serdecznie zapraszam!
Starania od 2005 r./PCOS, insulinooporność, hiperprolaktynemia czynnościowa/Leczenie SIOFOR 500, Spironol 100.
29.11.2008 r. - Aniołek 6tc [*]
29.09.2010 r. - Synek :love:

Awatar użytkownika
asteroidea
Posty: 493
Rejestracja: 16 lis 2011 15:42

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: asteroidea »

Witam :)

Mam nadzieję, że ktoś tu czasem zagląda ;)

Jestem po dwóch poronieniach. Po pierwszym zbadałam ANA, ponieważ podejrzewałam tło immunologiczne i wyszło dodatnie (miano 1:320). Drugie poronienie na wcześniejszym etapie, mimo encortonu i acardu - najprawdopodobniej dlatego, że zaczęłam go brać dopiero po pozytywnym teście, a wtedy jednak było już za późno. Obecnie postanowiliśmy z mężem znowu się starać. Z moim ginem ustaliliśmy, że tym razem encorton będę brała od początku starań. I tak właśnie jest - właśnie zaczynam brać leki (a mam końcówkę cyklu, więc "nowy" powinien już być "zabezpieczony"). Zalecił mi encorton w dawce 2,5mg, acard 75mg, no i oczywiście biorę też kw. foliowy. Kiedy będę miała pozytywny test, mam się do niego od razu zgłosić po heparynę (claxane 0,2ml), a dawkę encortonu podnieść do 5mg. Najprawdopodobniej acard też zostanie.
[treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]
Czy któraś z Was, która miała podobną sytuację mogłaby napisać jak to u Niej wyglądało ? Jakie dawki, kiedy, jak długo poszczególne leki ?
Poza tym nurtuje mnie też pytanie dotyczące refundacji claxane. Jak to z nią obecnie jest ? ;)

Pozdrawiam :)
Aniołki :( (*) Boguś 20.07.2011 12tc(7-8tc), (*) Nadzieja 10.11.2011 6tc (encorton, acard od II kresek)
ANA dodatnie (1:320)
kariotypy - ok
5.12.2012 - encorton, acard - "przedstaraniowo"
29.01.2013 - II kreseczki - encorton, acard, clexane, luteina, omega 3, witaminki
12.02.2013 - serduszko :love:
3.10.2013 - pojawił się nasz mału cud ! :love:
mała rozgwiazdeczka

http://asteroidea-czasnazmiany.blogspot.com/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak się leczyć?”