Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo - zatorowe

Forum poświęcone wymianie doświadczeń na temat diagnostyki niepłodności: badania i ich wyniki, zabiegi, leki (działanie, skutki uboczne); metody wspomaganego rozrodu - IUI, IVF, ICSI.

Moderator: Moderatorzy jak się leczyć

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agnjeszka
Posty: 1381
Rejestracja: 02 lip 2005 00:00

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: agnjeszka »

Podnoszę wątek. Jeżeli są tu dziewczyny po zakrzepicach, to proszą odezwijcie się, bo chciałabym porozmawiać o @
Córka 1999:), RZ od 2008:)
Synek +36tc, Maleństwo +12tc - Na zawsze w moim sercu.

Awatar użytkownika
Ania_Sz
Posty: 83
Rejestracja: 18 sty 2011 09:59

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: Ania_Sz »

Hej dziewczyny,
Chciałam Was prosić o interpretacje wyników krzepnięcia, mam nadzieję, że dobrze trafiłam?
Jestem w 8t5d ciąży bliźniaczej. Biorę w tej chwili Acard 2x1 oraz Encorton 15mg. Chciałam by lekarz zmienił mi Acard na Clexane, ale powiedział, że nie jest to potrzebne. A ja boję się, że stracę moję maleństwa.

Moje wyniki przed ciążą:
Czas PT 12,1 sek (9-14)
Wskaźnik protrombinowy 90,73% (70-130)
INR 1,06 (0,85-1,25)
Fibrynogen 321,05 mg/dl (180-350)
D-dimery 221,027 ng/ml (<500)

Wyniki w 6tc (na Acardzie 2x1):
Czas PT 11,4 sek (9-14)
Wskaźnik protrombinowy 96,84% (70-130)
INR 1,03 (0,85-1,25)
APTT 26,2 sek (26-36)
Fibrynogen 290,4 mg/dl (180-350)
D-dimery 361,444 ng/ml (<500)

Czy myślicie, że przy takich wynikach powinnam męczyć gina, by jednak przepisał mi Clexane? Wzrosły d-dimery i PT, ale nie wiem czy to może być wskazaniem, bo czytałam że w ciąży one rosną.

Pomożecie?
Maksiu 5.07.2008- zdrowy synuś
Aniołek 6tc +24.10.2009- poronienie samoistne
Aniołek 10tc +24.01.2011- puste jajo płodowe

VII.2011- drugi cykl z CLO i udało się...
6.09.11- biją DWA serduszka!
Zostańcie z nami skarby...

Awatar użytkownika
agnjeszka
Posty: 1381
Rejestracja: 02 lip 2005 00:00

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: agnjeszka »

Ania_Sz myślę, że więcej dowiesz się z tego wątku http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/vi ... start=1410
Córka 1999:), RZ od 2008:)
Synek +36tc, Maleństwo +12tc - Na zawsze w moim sercu.

Awatar użytkownika
migotka07
Posty: 1744
Rejestracja: 21 lis 2011 01:24

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: migotka07 »

Witajcie dziewczyny

Ja właśnie poroniłam ciążę nr 3 :(
( 15 tc-nagłe odejście wód, 9 tc i 8 tc - obumarcie)
postanowiłam poszukać pomocy na Bocianie - moze tu ktoś wie cos więcej.

Ostatnią ciąże miałam na acardzie i fragminie - myslałam, ze juz się uda (mam w ciąży serduszko bije, i nagle ciąża przestaje się rozwijać i obumiera w 9/8 tyg)
Kolejną ciążę lekarz chce mi prowadzić kolejną ciążę na encortonie

Powiedzcie mi, czy to daje większe szanse niz sam acard+heparyna?

U mnie w badaniach nic nie wychodzi-mam tylko hashimoto i to leczę oczywiście

W immunologii wszystko wychodzi negatywnie (nawet badania z krwi pobranej juz po obumarciu ale przed zabiegiem)
robiłam tez allo mrl - 35,5 % lekarz mówi, ze to dobry wynik.... w szczepionki limfocytami za bardzo nie wierze wiec cala moja nadzieja w tym encortonie
genetyka tez zrobiona-nic nie wyszło


jak to jest z tym encortonem? co to daje? wiem tyle, ze bierze sie to po przeszczepach....
3 Aniołki (15tc)(9tc)(8tc)
Hashimoto, ANA, ANA 2

02.2013 - moje Szczęście :) :)
11.2014- moje drugie Szczęście :)

Awatar użytkownika
violcia102
Posty: 38
Rejestracja: 27 gru 2011 14:38

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: violcia102 »

migotka07 pisze:Witajcie dziewczyny

Ja właśnie poroniłam ciążę nr 3 :(
( 15 tc-nagłe odejście wód, 9 tc i 8 tc - obumarcie)
postanowiłam poszukać pomocy na Bocianie - moze tu ktoś wie cos więcej.

Ostatnią ciąże miałam na acardzie i fragminie - myslałam, ze juz się uda (mam w ciąży serduszko bije, i nagle ciąża przestaje się rozwijać i obumiera w 9/8 tyg)
Kolejną ciążę lekarz chce mi prowadzić kolejną ciążę na encortonie

Powiedzcie mi, czy to daje większe szanse niz sam acard+heparyna?

U mnie w badaniach nic nie wychodzi-mam tylko hashimoto i to leczę oczywiście

W immunologii wszystko wychodzi negatywnie (nawet badania z krwi pobranej juz po obumarciu ale przed zabiegiem)
robiłam tez allo mrl - 35,5 % lekarz mówi, ze to dobry wynik.... w szczepionki limfocytami za bardzo nie wierze wiec cala moja nadzieja w tym encortonie
genetyka tez zrobiona-nic nie wyszło


jak to jest z tym encortonem? co to daje? wiem tyle, ze bierze sie to po przeszczepach....

Hej migotka07 bardzo mnie zmartwiłas, ze straciłas trzecia ciaze, pomimo brania aspiryny i heparyny. Ja jestem po dwoch stratach i Profesor zaproponował mi własnie profilaktykę z aspiryny i heparyny i od pierwszych dni ciazy zastrzyki z clexanu....ale niewiem czy dobrze go zrozumiałam, bo on twierdzi, ze to wszystko dostane dopiero jak zajde, a moze warto najpierw pobrac przed zajsciem w ciaze, zeby juz sobie pomoc. Czekam teraz na wyniki zespołu antyfosfolipidowego i trombofilii.
Aniołek 20.04.2011 [*]
Aniołek 17.12.2011 [*]

Nie porzucaj nadzieje,
Jakoć się kolwiek dzieje.[Bo nie już słońce ostatnie zachodzi,
A po złej chwili piękny dzień przychodzi.
Jan Kochanowski, Pieśń IX

Awatar użytkownika
migotka07
Posty: 1744
Rejestracja: 21 lis 2011 01:24

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: migotka07 »

violcia102 pisze:Czekam teraz na wyniki zespołu antyfosfolipidowego i trombofilii.
u mnie wyszło negatywnie a mimo to brałam te leki
acard od początku cyklu w ktorym sie starałam
fragmin od pozytywnego testu ( w 26 dc)
niestety nie udało sie, ale to nie znaczy ze u Ciebie sie nie uda
teraz bedzie zestaw + encorton
3 Aniołki (15tc)(9tc)(8tc)
Hashimoto, ANA, ANA 2

02.2013 - moje Szczęście :) :)
11.2014- moje drugie Szczęście :)

Awatar użytkownika
violcia102
Posty: 38
Rejestracja: 27 gru 2011 14:38

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: violcia102 »

migotka07 pisze:
violcia102 pisze:Czekam teraz na wyniki zespołu antyfosfolipidowego i trombofilii.
u mnie wyszło negatywnie a mimo to brałam te leki
acard od początku cyklu w ktorym sie starałam
fragmin od pozytywnego testu ( w 26 dc)
niestety nie udało sie, ale to nie znaczy ze u Ciebie sie nie uda
teraz bedzie zestaw + encorton
migotka07 Kochana a powiedz mi, czy wiesz już kiedy mozesz rozpocząć starania? Ja od jednego lekarza mam zielone światlo, a od drugiego pomarańczowe :( Juz zakupiłam testy owulacyjne, żeby ogarnąć dokładnie dni płodne.
Aniołek 20.04.2011 [*]
Aniołek 17.12.2011 [*]

Nie porzucaj nadzieje,
Jakoć się kolwiek dzieje.[Bo nie już słońce ostatnie zachodzi,
A po złej chwili piękny dzień przychodzi.
Jan Kochanowski, Pieśń IX

Awatar użytkownika
migotka07
Posty: 1744
Rejestracja: 21 lis 2011 01:24

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: migotka07 »

violcia102 pisze: Kochana a powiedz mi, czy wiesz już kiedy mozesz rozpocząć starania? Ja od jednego lekarza mam zielone światlo, a od drugiego pomarańczowe :( Juz zakupiłam testy owulacyjne, żeby ogarnąć dokładnie dni płodne.
moj lekarz na szczęście mowi, ze on nie widzi przeciwwskazani do zaprzestania rozmnażania
tzn na pewno nie w cyklu ktory trwa po zabiegu bo wtedy raczej nie dojdzie do zagnieżdżenia a i hormony czasto nie wrociły do siebie
po tej ciazy nr 1. kiedy poroniłam w 15 tc to faktycznie kazał trochę czekac bo to była juz dośc wysoka ciaza
ale przy niskiej ciazy w zasadzie kazala robi badania od razu i starac sie po 1. normalnym cyklu - czyli my sie staraliśmy po 2 miesiączce i od razu zaszłam w ciaze
w tym czasie zrobiłam genetyke na nfz
w szpitalu przed zabiegiem pobrali mi krew do badania na zespoł antyf. i trombofilie , potem zrobiłam allo mrl i zaszłam w ciaze prowadzoną na acardzie i fragminie
3 Aniołki (15tc)(9tc)(8tc)
Hashimoto, ANA, ANA 2

02.2013 - moje Szczęście :) :)
11.2014- moje drugie Szczęście :)

Awatar użytkownika
violcia102
Posty: 38
Rejestracja: 27 gru 2011 14:38

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: violcia102 »

migotka07 pisze:
violcia102 pisze: Kochana a powiedz mi, czy wiesz już kiedy mozesz rozpocząć starania? Ja od jednego lekarza mam zielone światlo, a od drugiego pomarańczowe :( Juz zakupiłam testy owulacyjne, żeby ogarnąć dokładnie dni płodne.
moj lekarz na szczęście mowi, ze on nie widzi przeciwwskazani do zaprzestania rozmnażania
tzn na pewno nie w cyklu ktory trwa po zabiegu bo wtedy raczej nie dojdzie do zagnieżdżenia a i hormony czasto nie wrociły do siebie
po tej ciazy nr 1. kiedy poroniłam w 15 tc to faktycznie kazał trochę czekac bo to była juz dośc wysoka ciaza
ale przy niskiej ciazy w zasadzie kazala robi badania od razu i starac sie po 1. normalnym cyklu - czyli my sie staraliśmy po 2 miesiączce i od razu zaszłam w ciaze
w tym czasie zrobiłam genetyke na nfz
w szpitalu przed zabiegiem pobrali mi krew do badania na zespoł antyf. i trombofilie , potem zrobiłam allo mrl i zaszłam w ciaze prowadzoną na acardzie i fragminie

Skoro ten zestaw jest tak powszechnie stosowany, bo może pomóc a nie zaszkodzi to też trochę się dziwię, że lekarz nie dał mi go po pierwszym poronieniu :( Tarez jeszcze piszesz o jakimś dodatkowym specyfiku - encorton... jakie ona ma działanie?
Aniołek 20.04.2011 [*]
Aniołek 17.12.2011 [*]

Nie porzucaj nadzieje,
Jakoć się kolwiek dzieje.[Bo nie już słońce ostatnie zachodzi,
A po złej chwili piękny dzień przychodzi.
Jan Kochanowski, Pieśń IX

Awatar użytkownika
migotka07
Posty: 1744
Rejestracja: 21 lis 2011 01:24

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: migotka07 »

violcia102 pisze:Skoro ten zestaw jest tak powszechnie stosowany, bo może pomóc a nie zaszkodzi to też trochę się dziwię, że lekarz nie dał mi go po pierwszym poronieniu :( Tarez jeszcze piszesz o jakimś dodatkowym specyfiku - encorton... jakie ona ma działanie?
ja tez nie dostałam tego po pierwszym poronieniu
mialam hashimoto i to było leczone
do tego w badaniach zespołu nic nie wyszło
to nie są cukierki tylko leki wiec lekarze tez nie chca na hurra
mam koleżanki z hashimoto ktore urodziły bez poronien mam i takie ktore poroniły 1. ciaze a druga donosiły na samym eutyroxie bez zestawu

u mnie 3 ciaza była na zestawie - i bez powodzenia
kolejnym krokiem jest włączenie encortonu - to steryd stosowany przy przeszcepach
wiesz ten nie jest to obojętne

pewnie jak komus po 1. poronieniu wychodzi w badaniach zespoł albo inne przeciwciała to od razu dają zestaw z encortonem lub bez i po sprawie
3 Aniołki (15tc)(9tc)(8tc)
Hashimoto, ANA, ANA 2

02.2013 - moje Szczęście :) :)
11.2014- moje drugie Szczęście :)

Awatar użytkownika
tannja
Posty: 4
Rejestracja: 02 paź 2011 10:51

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: tannja »

Hej Migotko,
Bardzo mi przykro z powodu Twoich strat :(
O ile zwiększyłaś euthyrox po tym jak dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży? Może było to zbyt mało jeszcze? Bo zakładam, że lekarz kazał Ci zwiększyć. Taki jest standard postępowania (minimum od 30 do 50% dawki sprzed zajścia w ciążę, a w razie potrzeby nawet więcej).

Awatar użytkownika
kumata74
Posty: 305
Rejestracja: 24 kwie 2008 00:00

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: kumata74 »

Witam Was wszystkie na wątku :)
dziewczyny, będę miała do Was kilka pytań ( jestem zielona w temacie, ale powoli staram się dowiadywać coraz więcej... 8O )
otoż po 3 straconych ciążach lekarka z wrocławskiego Polmedu zaleciła mi zrobienie histeroskopii, miałam wielką "nadzieję", że cos wynajdą, naprawią i zajdę w ciaże.. tuż po zabiegu lekarz ( dr Polak) powiedział " macica jak marzenie" i stwierdził, że tu nie szukał by przyczyn moich strat, bo wszystko jest idealne( jednak ciąże obumierają :cry: ).. czekają na mnie 4 śnieżynki ( miałam 2x ICSI w UK) i zasugerował by mi podano acard i clexane. Od kilku dni wyszukuje informacji na temat tych leków, sam lekarz powiedzial, że moge spróbować szczepionek z krwii męża (w Łodzi jakis doktor sie tym zajmuje i jest dobrym specjalistą w tym temacie)...
Możecie mi napisać, czy acard i clexane rzeczywiście pomagają w rozwijaniu się ciazy i tak naprawdę dlaczego są polecane?
Przy ciążach in vitro kiedy należy brać te leki i kiedy skończyć?
Jakie dodatkowe badania są robione w trakcie brania tych leków...?
:) .. z góry dziękuję za wszelakie sugestie..
Aniołek 08'2006 11tc
Anglia:I ICSI - 03'2010 - c. pozamaciczna
09.11.2010 criotransfer - nieudany :(
II ICSI - 05'2011 :(

Awatar użytkownika
migotka07
Posty: 1744
Rejestracja: 21 lis 2011 01:24

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: migotka07 »

tannja pisze:Hej Migotko,
Bardzo mi przykro z powodu Twoich strat :(
O ile zwiększyłaś euthyrox po tym jak dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży? Może było to zbyt mało jeszcze? Bo zakładam, że lekarz kazał Ci zwiększyć. Taki jest standard postępowania (minimum od 30 do 50% dawki sprzed zajścia w ciążę, a w razie potrzeby nawet więcej).
w ciąży nr 2 (w 1. ciazy ginekolog uznała moje wyniki za dobre a nie były takie) musiałam zwiększyć dawkę bo tsh zaczęło galopować w gorę a ft4 w dół

w ciąży n3 (tej juz na acardzie i fragminie) wyglądało to inaczej - na początku tsh poszło w góre do około 2 ale ft4 było dobre - wiec czekaliśmy bez zmiany dawki
potem nagle tsh zaczęło iśc w dół (cały czas dawka sprzed ciazy) i nawet zaliczyłam małą nadczynność
potem utrzymywało się na poziomie 1,3 - 1,9 (takie były wyniki na tydzień przed obumarciem) lekarz gin-endo uznał ze nie nalezy mi dawki zmieniać

cały czas biore eutyrox 88

Dodane -- 19 Mar 2012 14:34 --
kumata74 pisze:Możecie mi napisać, czy acard i clexane rzeczywiście pomagają w rozwijaniu się ciazy i tak naprawdę dlaczego są polecane?
Są polecane i jest z tym duzy sukces
mnie niestety nie pomogło i poroniłam 3 ciążę
w szczepionki u Malinowskiego za bardzo nie wierze
kolejną ciążę bede miała zestaw acard+heparyna jak było i encorton
zapytam sie lekarza jeszcze o wlewy z immunoglobuliny i jestem temu bliższa

polecam CI zrobic przeciwciała i poczytac troche o immunologii
3 Aniołki (15tc)(9tc)(8tc)
Hashimoto, ANA, ANA 2

02.2013 - moje Szczęście :) :)
11.2014- moje drugie Szczęście :)

Awatar użytkownika
tannja
Posty: 4
Rejestracja: 02 paź 2011 10:51

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: tannja »

Czy nadczynność miałaś potwierdzoną zbyt wysokimi fT3 i fT4? Przy nadczynności te hormony są grubo powyżej normy. Natomiast to, że TSH idzie w dół w ciąży jest normalne (tak może działać beta hcg) i nie przesądza to o nadczynności. Przyjmuje się, że w I trymestrze normy dla TSH są dużo niższe, najlepiej utrzymywać TSH poniżej 1, wg niektórych TSH 2,0 i powyżej to już nie jest dobry wynik w ciąży.
Z moich obserwacji osobistych dotyczących tylko fT3 i fT4 wynikałoby, że może mieć na nie wpływ clexane. Ale to tylko moje gdybanie. Przed rozpoczęciem iniekcji miałam te dwa hormony w górnych granicach, po dwóch tygodniach stosowania zjechały mi na dół.

Awatar użytkownika
kumata74
Posty: 305
Rejestracja: 24 kwie 2008 00:00

Re: Acard, heparyna, encorton - problemy zakrzepowo-zatorowe

Post autor: kumata74 »

Dziewczyny jak długo bierze się acard i clexane ( całą ciażę na przykład.... :? 8O )
Aniołek 08'2006 11tc
Anglia:I ICSI - 03'2010 - c. pozamaciczna
09.11.2010 criotransfer - nieudany :(
II ICSI - 05'2011 :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak się leczyć?”