Obumarcie ciąży w 35 tyg.

dr hab. n.med. Piotr Pierzyński

Pracuje w Klinice Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Jest specjalistą endokrynologii ginekologicznej i rozrodczości, posiada certyfikację British Fertility Society. Szkolenie zawodowe odbył w ośrodkach leczenia niepłodności w Białymstoku i Londynie. Przedmiotem jego szczególnego zainteresowania jest leczenie niepłodności u par z niepowodzeniami leczenia i nawracającymi poronieniami.

Moderator: Osoby zatwierdzające - poronienia

ODPOWIEDZ
Hortensja1
Posty: 1
Rejestracja: 21 mar 2020 12:46

Obumarcie ciąży w 35 tyg.

Post autor: Hortensja1 »

Proszę o informacje, moja 2 ciąża obumarła w 35 tyg. Przestałam odczówać ruchy dziecka i zgłosiłam się do szpitala. Z sekcji nic nie ustalono, dziecko ważyło 1800g, ponadto z sekcji stwierdzono świeze ogniska krwotoczne półkul mózgowych bez krwotoku do układu komorowego, ogniska krwiotworzenia watroby, przekrwienie bierne narzadów wewnętrznych, głównie mózgu., aspiracja wód płodowych do płuc, łożysko hyperaemia, pępowina koniec matczyny i płodowy hyperaemia, błony oedema. W szpitalu z posiewu wyszła bakteria gardenella vaginalis, crp ok 7. Czy przyczyną obumarcia mogła być zakazenie tą bakterią. Analizujac wczesniejsze badania moczu, tzn. w 22 tyg. miałam w osadzie moczu leukocyty 95, erytrocyty 28, liczne nabłonki płaskie i bakterie. Nie dostałam żadnych leków. Czy to mogło wpłynąć na obumarcie ciąży w póżniejszym czasie. Po porodzie miałam badania Aptt 27,8 (25,4-36,9), fibrynogen 404 (200-393), czas potrąbinowy 10,3 (9,4-12,5), inr 0,88 (0,80-1,10). Z badań które robiłam obecie to mam przeciw. Ana 1:320, przec. anty tg ok. 120, żelazo 38 (50-170), ferrytyna, niecałe 7 (13-150), hemoglobina w normie, miałam robione badania reumatyczne i narazie niskie żelazo nie jest od stawów, sprawy ginekologiczne też mam wykluczone, robiłam gadtroskopie i też jest dobrze, robiłam badania na zespół antyfosfolipidowy i były ujemne, jakie są przyczyny tak póznego obumarcia ciąży, czy niskie żelazo mogło doprowadzić do obumarcia, chciałabym jeszcze starać się o kolejne dziecko, jakie badania powinnam jeszcze wykonać żeby móc zminimalizować ryzyko powtórzenia się takiej sytuacji

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poronienia - pytania do eksperta”