i co dalej?

Homozygotyczna mutacja MTHFR 1298C

Na zakończenie swojej nierównej walki o posiadanie potomstwa, postanowilismy udać się do poradni genetycznej. Jako, że już nam się nie spieszy, zdecydowalismy się zrobić badania na NFZ. W październiku dostaliśmy termin do poradni na koniec marca. Podalismy Pani w poradni wszystkie badania, które chcielibyśmy zrobić. Na co odpowiedziała, że na jednej wizycie może wypisać tylko jedno skierowanie. Nic to jednak nie szkodzi, bo na badanie kariotypu czeka sie pół roku (termin na koniec września) i do tej pory na kolejnych wizytach wypisze mi skierowania na kolejne badania.

i co dalej!

Przewrotny los. Po prostu chciałam mieć dziecko tak jak prawie każda kobieta. Zamiast tego muszę walczyć o swoje zdrowie. Biopsja dopiero w marcu, a ja już mam najczarniejsze mysli.

?

Zrobiłam badanie z obciążeniem glukozą 75g. Czułam się po niej okropnie senna i kręciło mi się w głowie. Wyniki są takie:
glukoza na czczo-99mg/dl [norma 60-99},
po 2 godzinach-108mg/dl [norma<120]
insulina na czczo 17,9uU/ml [norma 2,6-24,9]
po 2 godzinach 163,3 uU/ml [norma 2,6-24,9]
no i do tego witamina D<3,00 tzn. deficyt, ale to ponoć normalne przy Hashimoto.
Szukałam jakichś informacji na temat moich wyników, ale nadal nie wiem czy to jest insulinooporność czy już cukrzyca.

hashimoto

Te tygodnie dały mi w kość. Śmierć ojca, organizacja pogrzebu, złamanie nogi, zawalenie pracy na całej lini, wizyta u endokrynologa stwierdzone hashimoto, tarczyca malutka bo choroba latami ją winiszczała. 3 guzki, mnustwo badań do wykonania i czekanie co dalej. Nie mam sił!

i co dalej!

Ze względu na to, że u moich sióstr wykryto nieprawidłowości z hormonami tarczycy zrobiłam dodatkowe badania oprócz TSH, które zlecał mi gin.i wynik był zawsze w pożądku. Odebrałam wyniki
TSH- 1,66 norma 0,27-4,2
fT3- 2,52 norma 1,8-4,6
fT4- 0,90 norma 0,93-1,7
Anty TG- 405,6 norma <115
Anty TPO- 140,3 norma <35
Nie wiem co z tym zrobić czy najpierw zrobic USG tarczycy czy na początek pójść do endokrynologa i co to może być za choroba?

Ciąg dalszy

Jutro wizyta u ginekologa. Ciekawe co ze mną pocznie. Był pewien, że zajdę w ciążę po choragonie. Od 1dc brałam 3x2 wiesiołek i castagnus 1x2. Wyspało mnie całą po castagnusie i okropnie swędziało. Musiałam odstawić te zioła.

Subskrybuje zawartość