Wyświetl temat - Interpretacja wyników różnych hormonów

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC




 [ Posty: 1954 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 131  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: czw maja 13, 2004 1:20 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 17, 2004 11:00 pm
Posty: 432
Hormony korelujące z rezerwą jajnikową
Czas badania: 2 – 3 d.c.
1) FSH, E2 (estradiol)
2) AMH (anty Mullerian hormon)
Optymalna ilość dojrzewających w jajniku pęcherzyków wrażliwych na FSH , produkuje duże ilości AMH. Mniejsza ilość dojrzałych pęcherzyków i wrażliwych na FSH, daje obraz spadku AMH.

E2 (estradiol)
Czas badania: 2-3 d.c., w fazie okołoowulacyjnej i lutealnej zależnie od celu badania.
Na początku cyklu wskazuje wraz z FSH na rezerwę jajnikową, w fazie okołoowulacyjnej określa potencjał dominującego pęcherzyka, w fazie lutealnej zbyt wysoki poziom hormonu może sugerować obecność przetrwałych pęcherzyków.

LH
Czas badania: 2-3 d.c. wraz z FSH celem sprawdzenia ew. niedomogi lutealnej bądź zespołu PCO; w fazie okołoowulacyjnej – ca 24-48 h przed owulacją hormon gwałtownie idzie do góry (pik owulacyjny)

Prolaktyna
Czas badania: faza lutealna, na czczo
W przypadku obrazu klinicznego wskazującego na problemy z prolaktyną warto również wykonać badanie z obciążeniem – 1 h poza zażyciu MTC (metoklopramid)

Progesteron
Czas badania: faza lutealna
Wynik progesteronu wskazuje na optymalnie warunki (bądź ich brak) do owulacji i zagnieżdżenia zarodka. Nie ma takiego poziomu progesteronu, który wskazywałby na to czy owulacja faktycznie była.

Androgeny
Czas badania: 3 d.c.
Testosteron
Androstendion

DHEAS – hormon produkowany prawie wyłącznie przed nadnercza
czas badania: 3 d.c.

SHBG - albuminy i globulina wiążąca hormony płciowe, poziom najczęściej koreluje z testosteronem
czas badania: 3 d.c.

17-OH-progesteron - w fazie folikularnej cyklu jest produkowany wyłącznie przez nadnercza, w fazie lutealnej także przez ciałko żółte
Czas badania: 2-3 d.c. i w fazie lutealnej

Uwaga: zamieszczając wyniki zawsze podawaj jednostki.

===============================================

Badania pozostałe:
1. Monitoring USG dopochwowe -obserwacja owulacji oraz endometrium
2. Hormony tarczycowe z krwi (odpowiadają za pracę tarczycy, niedoczynność często bywa problemem w zajściu w ciążę)
TSH 0,4-4,0 mU/L
FT3 1,8-4,2 pg/ml
FT4 0,8-1,9 ng/dl
3. Cytologia oraz posiew czyli biocenoza
4. BADANIE NASIENIA MĘŻA + HOS (czyli zdolność zapłodnienia)
i tu ważne jest, aby badanie było jak najbardziej dokładne oraz po 3-5 dniach abstynencji
- objętość >2 ml
- lepkość <1cm
- ph 7,4-8,0 (zaraz po oddaniu może być do 8,5)
- ruchliwość klasy A* > 25%
klasy A i B** > 50%
- czas upłynnienia - do 30 min.
- aglutynacja ≤ 10%
- postacie patologiczne ≤70 %
- komórki spermatogenezy ≤ 2%
- leukocyty: 0-2 w/w
- komórki okrągłe ≤ 5 mln/ml
- test odporności na eozynę >70%
- HOS >60%

Normy nasienia i diagnostyka:
http://www.nasz-bocian.pl/modules.php?n ... ic&t=19750

5. Posiew nasienia
6. Test PCT postkoitalny (tuż przed owulacją na 6-12 godzin po stosunku - aby sprawdzić, czy śluz jest przyjazny plemnikom) - powinien wykazać obecność 5 lub więcej aktywnie poruszających się plemników w śluzie szyjkowym, pobranym na poziomie ujścia wewnętrznego szyjki.
7. Histerosalpingografia (HSG). -czyli badanie drożności jajowodów oraz prawidłowości macicy


Potem wykonujemy:
11. IGF1-BP czyli insulinoodporność norma <20ng/ml (z krwi)
12.Endoskopia – laparoskopia, histeroskopia, czasami tuboskopia
13.Wykonanie testów immunologicznych na obecność przeciwciał antyplemnikowych zarówno u kobiety, jak i u mężczyzny

Badania związane z chorobami będącymi wielkim zagrożeniem w czasie ciąży
1. Toksoplazmoza (poziom miana przeciwciał w klasie IgM i IgG) toxoplazmoza
2. Chlamydia trachomatis (poziom miana przeciwciał w klasie IgM i IgG) chlamydia
3. Cytomegalia (poziom miana przeciwciał w klasie IgM i IgG) cytomegalia



Więcej o :
Zespół policystycznych jajników:
http://www.libramed.com.pl/wpg/NumeryAr ... 02/04.html
Niepłodność męska:
http://www.libramed.com.pl/wpg/NumeryAr ... 03/03.html
Ziółka wspomagające:
http://umamy.homestead.com/koncepcja_nat.html
Metody wspomaganego rozrodu:
http://www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=78
Niepłodność-diagnostyka,leczenie:
http://www.resmedica.pl/ffxraport600.html

IMMUNOLOGIA
1 Test Friberga – przeciwciała przeciwplemnikowe w surowicy krwi
2 MAR-TEST – przeciwciała przeciwplemnikowe w nasieniu.
3 Przeciwciała antykardiolipinowe – wykluczenie zespołu antyfosfolipidowego
4 Przeciwciała przeciwjajnikowe
5 Test MLR – na hamowanie wykazuje hamujący wpływ surowicy pacjentki na odpowiedź poliferacyjną jej limfocytów stymulowanych antygenami męża" /norma >= 40 %/
6 Test CBA - test badający poziom cytokin ( złych) ktore sa toksyczne dla rozwijającego zarodka, ale także dla plemników
7 p/c ANA - pc jądrowe
8 p/c APA - pc przeciw antygenom łożyska
9 p/c ATA - pc przeciwtarczycowe

ciekawe info na temat hormonów:
http://www.endoendo.pl/page/templates/u ... ormony.pdf

===============================================


Próbuję się ostatnio trochę pobadać zanim trafię do jakiegoś specjalisty (zapisałam się do Novum).
Podejrzewano u mnie pco, miałam bolesne miesiączki i nieregularne, więc brałam Gravistat 125. Leki odstawiłam w lutym, jedna miesiączka już wystąpiła samoistnie (nie liczę tej z odstawienia).
Badam więc swoje hormony i tak:
1) pierwsze badanie robiłam w 2-gim dniu cyklu, gdyż tak polecały mi tutejsze Forumowiczki.
FSH 5,63 U/l (norma 2,4-9,3)
LH 5,17 U/l (norma 1,9-8,0)
FT3 8,06 pm/L (norma 4,6-7,8)
FT4 17,8 pm/L (norma 7,64-19,7)
T3 2,70 nmol/L (norma 1,3-2,5)
T4 135 nmol/L (norma 69-141)
TSH 0,65 uU/ml (norma 0,3-3,8)
Testosteron 0,96 nmol/L (norma 0,9-4,9)

Wiem, że wyszła mała nadczynność tarczycy, ale powtórzyłam ten wynik i był w normie, usg tarczycy też było w porządku.

2) właśnie odebrałam kolejne wyniki (z 20 dc) i nic nie rozumiem, dlatego proszę o komentarz:
FSH 4,47 U/l
f.folikul. 2,4-9,3 U/l
poziom maks. 3,9-13,3 U/l
f. lutealna 0,8-8,0 U/l

Prolaktyna (z obciążeniem, godz. 0)
178 mU/l (norma 72-504 mU/l)

Prolaktyna (po 60 min.)
4740 mU/l (norma 72-504 mU/l)

Prolaktyna (po 120 min.)
3180 mU/l (norma j.w.)

Progesteron 1,38 nmol/l
f.folikul. 1,3-3,4 nmol/l
owulacja 1,7-2,4 nmol/l
f.lutealna 11,6-68,9 nmol/l

Testosteron 6,89 nmol/l
norma dla kobiet 0,9-4,9 nmol/l

LH 9,95 U/l
f.folikul. 1,9-8,0 U/l
poziom maks. 11,3-59,0 U/l
f.lutealna 0,8-12,6 U/l

Jeszcze raz proszę o pomoc w interpretacji wyników.
Mam takie wrażenie, że w tych wynikach lepiej widać moje pco, czy się mylę?
Pozdrawiam!


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: czw maja 13, 2004 5:45 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 18, 2004 11:00 pm
Posty: 1613
Lokalizacja: Pomorskie
Postarm się trochę Ci pomóc. Moim zdaniem te wyniki nie wskazują na PCO, gdyż stosunek LH i FSH masz niski. Niepokojąca jest wysoka prolaktyna, a do tego bardzo niski progesteron, może to wskazywać na zaburzenia owulacji. Pewnie będziesz musiała brać leki na zbicie prolaktyny. Szkoda, że nie zrobiłaś estradiolu w czasie przewidywanej owu.
Tu możesz trochę poczytać o hormonkach:
http://www.diagnostykalab.pl/pacjent/ba ... aktyna.htm
Pozdrawiam i życzę powodzenia!


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt maja 14, 2004 7:39 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 17, 2004 11:00 pm
Posty: 432
Dziękuję Nula.
Zbadałam estradiol w 13 dc i wyszło mi 54 pg/ml (norma faza fol. 9-
221, faza owul. 83-690, faza lut. 26-480).
Niestety mam teraz długie cykle (odstawiłam Gravistat 125 w lutym) i nie mogę się połapać czy owulacja jest późna czy w ogóle jej nie ma. Mam jednak wrażenie, że owulacji nie miałam.
Zdziwił mnie ten wynik prolaktyny, bo sama zgłosiłam sie na to badanie, nikt mi go wcześniej nie zlecił. Lekarzowi nie przyszło do głowy, że może coś nie tak jest właśnie z prolaktyną. Teraz czekam na miesiączkę i następnie w odpowiednim dniu cyklu powtórzę to badanie.
Z tym moim pco to jest tak, że w czasie usg lekarze nie mają wątpliwości, robiłam już badanie u trzech różnych lekarzy. Każdy mówi, że to pco. Też nic z tego nie rozumiem.
Pozdrawiam!!!

P.S. Na początku czerwca mam wizytę w Novum. Ciekawa jestem jakie leczenie zostanie mi zaproponowane...


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt maja 14, 2004 7:58 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 17, 2004 11:00 pm
Posty: 432
mam jeszcze jedno pytanie...Podczas badania byłam bardzo zdenerwowana (zdarzyła się pewna przykra sytuacja), czy to mogło mieć wpływ na wynik badania? Jestem z reguły bardzo nerwowa, a w czasie badania przeszłam samą siebie.


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt maja 14, 2004 8:46 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 04, 2004 10:00 pm
Posty: 4349
Witaj! Z tego co wiem zdenerwowanie wplywa na podwyzszenia sie prolaktyny. Jak bedziesz robic kolejne badanie to sprobuj sie wyluzowac! Pozdrawiam :!:


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt maja 14, 2004 11:01 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 18, 2004 11:00 pm
Posty: 1613
Lokalizacja: Pomorskie
Neti, estradiol, rzeczywiście za niski, może zalecą Ci stymulację? Co do PCO mam dokładnie, tak samo - hormony dobrze, usg - gorzej kilka pęcherzyków. Jednak u mnie zawsze była owu, ale też późna i dłuźsze cykle. Teraz to mam uregulowane. Początkowo dzięki Castagnusowi. Obniżenie PRL i myślę stymulacja wszystko naprawią.
Jeśli chodzi o stres i prolaktynę, to zgadza się, że jest wtedy podwyższona, tak jak przy wysiłku fizycznym, również pośpiech, seks. Jednak to jest tzw. skutek fizjologiczny, a my mamy raczej czynnościowy. Ja też jestem bardzo podatna na stes, nawet ostatnio jak badałam PRL, byłam mało spokojna, jednak dzięki lekom wyniki były wzorowe.
Życzę Ci powodzenia i udanej wizyty w Novum. Pozdrawiam


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt maja 14, 2004 11:13 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 17, 2004 11:00 pm
Posty: 432
Nula, dziekuję, bardzo mi pomogłaś, naprawdę.
Pozdrawiam Cię!!!


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt maja 14, 2004 11:46 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 18, 2004 11:00 pm
Posty: 1613
Lokalizacja: Pomorskie
Proszę bardzo! :cmok:


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt maja 14, 2004 12:42 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 17, 2004 11:00 pm
Posty: 432
jeszcze raz dziękuję Nula :cmok: Miłego weekendu!


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pn maja 17, 2004 8:40 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 14, 2003 11:00 pm
Posty: 260
Dziewczyny podciagnę ten watek i poproszę o zdanie w temacie mojej prolaktyny. Kiedyś robiłam badanie prolaktyny i wynik był zły, nic nei otrzymałam na jej zbicie, ale to było dwa lata temu. Dzisiaj odebrałam wynik i jest taki:
na czczo- 40
po 1-h - 150
Wiem, ze to duzo i jestem lekko podłamana. Co o tym myślicie? Jak długo bierze się bromergon żeby był efekt? Dzięki z góry


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pn maja 17, 2004 10:20 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 18, 2004 11:00 pm
Posty: 1613
Lokalizacja: Pomorskie
Ika, niestety nie wiem, jak szybko skuteczny jest bromergon. Musisz poszukać na innych wątkach o PRL i bromergonie. Może być też tak, że na każdego działa inaczej. Ja biorę Norprolac. Badałam się po pół roku brania i jest ok.


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: wt maja 18, 2004 12:46 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 14, 2003 11:00 pm
Posty: 260
Dzisiaj zaczynam bromergon, zobaczymy co sie bedzie dziać. Troche sie boje, ze organizm nie przyjmie tego leku. Najpierw zaryzykuję tabletkę na noc.
Nula ja tez sprawdzę po około 5 miesiącach, żeby się nie nakręcać na wynik. Poczekam, bo co mam za wyjście.


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: wt maja 18, 2004 1:34 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 18, 2004 11:00 pm
Posty: 1613
Lokalizacja: Pomorskie
Ika, życzę powodzenia, wszystko będzie dobrze, zobaczysz, najważniejsze, że zaczynasz z tą PRL walczyć!


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: wt cze 01, 2004 1:36 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 19, 2004 11:00 pm
Posty: 32
Lokalizacja: Koło
Ika
ja też miałam problem z wysoką prolaktyną i zbiłam ją właśnie bromergonem 1 tabl. na noc. Bardzo źle się czułam przez pierwsze 4 dni zażywania tych tabletek ale później organizm się przyzwyczaił. Prolaktynę zbiłam bardzo szybko bo w ciągu 2 tygodni ale zanim cykle powróciły do normalego stanu czyli pojawiło się jajeczkowanie to potrwało 3 miesiące, zbyt dużo zamieszania w organniźmie sieje wysoka prolaktyna. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Teraz mam problem z zajściem w ciąże bo podejrzewam niedomogę lutealną w II fazie cyklu, nie wiem czy to ma coś wspólnego z PRL.
Trzymam kciuki.
Sylwia


Na górę
  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: wt cze 01, 2004 1:53 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 09, 2003 10:00 pm
Posty: 1515
Lokalizacja: Górny Śląsk
Dzieczyny napiszcie proszę za co odpowiada estradiol. Mój wynik z 2 dc to 6,0 (norma 35,0 - 163,0). Wiem, że jest tragiczny ale co to dla mnie oznacza?
Błagam Was, podpowiedzcie mi coś

_________________
nini

I IUI nieudana
II IUI nieudana
IMSI nieudane


Na górę
  
 
 [ Posty: 1954 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 131  Następna

Strefa czasowa UTC


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group