Wyświetl temat - Prosze interpretacje wynikow nasienia, usg i hormonow...

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 18 kwie 2014 21:27 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka
Dokarmiam bociana ;)
1% dla bociana

Rejestracja: 14 kwie 2014 22:42
Posty: 4406
Witam,
Chciałam się dowiedziec , czy przy takich wynikach mamy szanse na ciążę (np. po wyregulowaniu hormonów) i jakie ewentualnie powinniśmy zrobić jeszcze badania przed kolejna wizyta w klinice. Ze wzgledu na to, ze do kliniki mamy około 100km, chciałabym pojechać przygotowana.
Jeżeli nie ma szans na wyleczenie, to czy możemy liczyć na znalezienie plemników w biopsji?

WYNIKI:
Nasienie (badanie robione 2 razy)
Abstynencja 5 dni
Czas uplynnienia 60 min
Sposób uplynnienia samoistne
Barwa 1 (Badanie 14.03). prawidłowa 2 (badanie 11.04). przejrzysta
Zapach swoisty
Lepkość wzmożona
Objetosc1badanie. 5.31 2badanie. 4.00
PH 8,2
Liczba kom. okrągłych 7,50
Liczba leukocytów 6,00
W preparatach bezpośrednich oraz zageszczonych barwionych nie znaleziono plemników (w obu badaniach ani jednego plemnika)

USG jąder
Oba jądra prawidłowej wielkości i echogenicznosci, bez zmian ogniskowych. Oba nadjadrza nie powiększone bez zmian ogniskowych. Przepływ w szypułach prawidłowy.

HORMONY
LH 4,82 (1,7-8,6)
FSH 13,35 (1,5-12,4)
ESTRADIOL 52,68 (7,63-42,6)
TESTOSTERON 7,33 (8,64-29,0)
Oznaczenia wykonano dwukrotnie.

Pozdrawiam i życzę spokojnych i wesołych świąt.

_________________
2013 START
2014 Invicta: On: azoo, kariotyp nieprawidłowy
2015 Gameta: Ja: HSG i inne ok
2015.06-09 3xAID :(
I IVF ICSI:
2015.12.17 ET 4BB [*] 6tc CP :cry2:
2016.03.30 crio 3AA cb :(
2016.05.02 crio blastki 2: bHCG 5dpt: 4 |7dpt: 27 |9dpt: 101 |11dpt: 222 |14dpt: 677 |17dpt: 2030 |22dpt: serduszko zamrugało :love:
13.01.2017 Ukochana CÓRECZKA jest już z nami :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 19 kwie 2014 08:22 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6404
Witam!
Przy azoospermii pierwszym krokiem jest biopsja jąder.
Potrzebne są jeszcze badania:
krew- Prolaktyna, aFP, bhCG, PSA, CEA, DHEAs.
USG nerek, pęcherza, prostaty - niepłodności mogą towarzyszyć wady górnych i dolnych dróg moczowych.
Genetyczne- kariotyp, mutacja CFTR, Y-delecja.
Konieczne szczepienie przeciw wzw typ B, czyli tzw "żółtaczce wszczepiennej".
Pozdrawiam świątecznie.
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 19 kwie 2014 11:39 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka
Dokarmiam bociana ;)
1% dla bociana

Rejestracja: 14 kwie 2014 22:42
Posty: 4406
Witam,
Bardzo dziękuje, za szybką i wyczerpująca odpowiedz, mąż miał wykonane badanie USG jamy brzusznej 9.12.2013 r.
WYNIK:
Gruczoł krokowy w normie.
Watroba , pęcherzyk żółciowy oraz drogi żółciowe zewnatrzwatrobowe prawidłowe. Śledziona w normie. Nerki, pole trzustkowe, przestrzeń zaotrzewnowa i pęcherzyk moczowy bez zmian.

Nie ma potrzeby powtarzać tego badania, prawda?
Pozdrawiam G.

_________________
2013 START
2014 Invicta: On: azoo, kariotyp nieprawidłowy
2015 Gameta: Ja: HSG i inne ok
2015.06-09 3xAID :(
I IVF ICSI:
2015.12.17 ET 4BB [*] 6tc CP :cry2:
2016.03.30 crio 3AA cb :(
2016.05.02 crio blastki 2: bHCG 5dpt: 4 |7dpt: 27 |9dpt: 101 |11dpt: 222 |14dpt: 677 |17dpt: 2030 |22dpt: serduszko zamrugało :love:
13.01.2017 Ukochana CÓRECZKA jest już z nami :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 19 kwie 2014 15:29 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6404
Nie trzeba, jest ok.
Dla ułatwienia podejmowania decyzji na przyszłość proszę o podawanie od razu informacji o wszystkich badaniach, które mąż wykonał. Rozumiem też, bo też nie ma informacji na ten temat w pierwszym poście, że maż jako dziecko lub w okresie pokwitania, nie przechodził żadnych istotnych schorzeń i aktualnie jest zdrowy?
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 19 kwie 2014 16:08 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka
Dokarmiam bociana ;)
1% dla bociana

Rejestracja: 14 kwie 2014 22:42
Posty: 4406
Witam,
Jako dziecko mąż był bezglutenowy, tylko tyle. Nigdy nie chorował, czasami tylko lekkie przeziębienia. Wyniki USG jamy brzusznej robił ponieważ miał problemy z oddawaniem moczu, ale wszystko było ok, wyniki USG i morfologia w normie, brał przez tydzień urosept i problem znikną. Innych problemów zdrowotnych nigdy nie było.
Mąż dobrze się odżywia, ćwiczy, nie pali, a alkohol spożywa okazjonalnie.
Ja również jestem zdrowa.
Dodam jeszcze, ze dziadek i ojciec męża zmarli na raka płuc. A od strony mamy babcia i brat mamy mieli udar muzgu.
Pozdrawiam G.

_________________
2013 START
2014 Invicta: On: azoo, kariotyp nieprawidłowy
2015 Gameta: Ja: HSG i inne ok
2015.06-09 3xAID :(
I IVF ICSI:
2015.12.17 ET 4BB [*] 6tc CP :cry2:
2016.03.30 crio 3AA cb :(
2016.05.02 crio blastki 2: bHCG 5dpt: 4 |7dpt: 27 |9dpt: 101 |11dpt: 222 |14dpt: 677 |17dpt: 2030 |22dpt: serduszko zamrugało :love:
13.01.2017 Ukochana CÓRECZKA jest już z nami :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 20 kwie 2014 20:07 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6404
Dziękuję :)
Czekam zatem na Państwa z pozostałymi wynikami.
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 20 kwie 2014 20:22 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka
Dokarmiam bociana ;)
1% dla bociana

Rejestracja: 14 kwie 2014 22:42
Posty: 4406
Witam,
Bardzo dziękuje za pomoc. Na pewno zglosze się po wykonaniu kolejnych badan.
Pozdrawiam i dziękuje za poświęcony czas. G.

_________________
2013 START
2014 Invicta: On: azoo, kariotyp nieprawidłowy
2015 Gameta: Ja: HSG i inne ok
2015.06-09 3xAID :(
I IVF ICSI:
2015.12.17 ET 4BB [*] 6tc CP :cry2:
2016.03.30 crio 3AA cb :(
2016.05.02 crio blastki 2: bHCG 5dpt: 4 |7dpt: 27 |9dpt: 101 |11dpt: 222 |14dpt: 677 |17dpt: 2030 |22dpt: serduszko zamrugało :love:
13.01.2017 Ukochana CÓRECZKA jest już z nami :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 kwie 2014 21:07 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6404
Pozdrawiam
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 maja 2014 09:09 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka
Dokarmiam bociana ;)
1% dla bociana

Rejestracja: 14 kwie 2014 22:42
Posty: 4406
Witam Panie Doktorze,

Mąż wykonał badania, które nam Pan proponował i bardzo niepokoi nas wynik, czy może Pan nam wyjaśnić co to oznacza??

PROLAKTYNA ---- 329,1 (86.0 - 324.0)
DHES SO4 ---- 294,4 (160 - 449)
PSA ---- 1,34 (poniżej 1.4)
AFP ---- 19,64 (poniżej 5.8 )
HCG+Beta ilościowo ---- <0.1 (<2,6)
CEA ---- 1,22 (poniżej 5,0)

Wyników badań genetycznych, jeszcze nie posiadamy.

Bardzo proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam G.

_________________
2013 START
2014 Invicta: On: azoo, kariotyp nieprawidłowy
2015 Gameta: Ja: HSG i inne ok
2015.06-09 3xAID :(
I IVF ICSI:
2015.12.17 ET 4BB [*] 6tc CP :cry2:
2016.03.30 crio 3AA cb :(
2016.05.02 crio blastki 2: bHCG 5dpt: 4 |7dpt: 27 |9dpt: 101 |11dpt: 222 |14dpt: 677 |17dpt: 2030 |22dpt: serduszko zamrugało :love:
13.01.2017 Ukochana CÓRECZKA jest już z nami :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 maja 2014 12:56 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6404
Niedobry jest wynik AFP - to marker nowotworowy, trzeba powtórzyć wynik AFP i natychmiast udać się do urologa lub onkologa.
Poproszę o dalsze informacje.
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 maja 2014 19:49 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka
Dokarmiam bociana ;)
1% dla bociana

Rejestracja: 14 kwie 2014 22:42
Posty: 4406
Witam,
Byliśmy dziś z tymi wynikami u lekarza ogólnego i powiedziano nam, że nie ma w tym wyniku nic niepokojącego. Mąż dostał skierowanie na gastroskopie tak na wszelki wypadek. Ale po Pana wypowiedzi na pewno zdecydujemy się na powtórzenie tego wyniku. Czy wyniki badan genetycznych dostarczy nam więcej informacji, na ten temat? Czy moze sugerowalby Pan jakies dodatkowe badania, by zglebic ten temat?
Pozdrawiam G.

_________________
2013 START
2014 Invicta: On: azoo, kariotyp nieprawidłowy
2015 Gameta: Ja: HSG i inne ok
2015.06-09 3xAID :(
I IVF ICSI:
2015.12.17 ET 4BB [*] 6tc CP :cry2:
2016.03.30 crio 3AA cb :(
2016.05.02 crio blastki 2: bHCG 5dpt: 4 |7dpt: 27 |9dpt: 101 |11dpt: 222 |14dpt: 677 |17dpt: 2030 |22dpt: serduszko zamrugało :love:
13.01.2017 Ukochana CÓRECZKA jest już z nami :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 10 maja 2014 00:00 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6404
Powtórzenie oznaczenia AFP - jeżeli nadal będzie wysoki - onkolog.
Czekamy na wyniki badań genetycznych - one albo włączają mężczyznę do procedury biopsji jąder, albo dyskwalifikują - są dlatego strategicznie ważne.
A kiedy mąż robił RTG klatki piersiowej ?
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 10 maja 2014 08:23 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka
Dokarmiam bociana ;)
1% dla bociana

Rejestracja: 14 kwie 2014 22:42
Posty: 4406
Witam,
RTG klatk piersiowej Mąż wykonywał w pierwszej połowie zeszłego roku. Wszystko było dobrze. Czy należy powtórzyć ten wyniki? A badanie AFP powtórzyć natychmiast czy może za jakieś 2 tygodnie?
Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam G.

_________________
2013 START
2014 Invicta: On: azoo, kariotyp nieprawidłowy
2015 Gameta: Ja: HSG i inne ok
2015.06-09 3xAID :(
I IVF ICSI:
2015.12.17 ET 4BB [*] 6tc CP :cry2:
2016.03.30 crio 3AA cb :(
2016.05.02 crio blastki 2: bHCG 5dpt: 4 |7dpt: 27 |9dpt: 101 |11dpt: 222 |14dpt: 677 |17dpt: 2030 |22dpt: serduszko zamrugało :love:
13.01.2017 Ukochana CÓRECZKA jest już z nami :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 10 maja 2014 09:41 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6404
RTG ok. Proszę o info o AFP, powtarza się go po 7 dniach.
Powodzenia
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 19 maja 2014 16:46 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka
Dokarmiam bociana ;)
1% dla bociana

Rejestracja: 14 kwie 2014 22:42
Posty: 4406
Witam,
Panie doktorze mąż powtórzył badanie AFP na dzień dzisiejszy wynik to 23,4 (<5,8), czy mamy spodziewać się najgorszego? Co dalej robić z takim wynikiem?
Pozdrawiam G.

_________________
2013 START
2014 Invicta: On: azoo, kariotyp nieprawidłowy
2015 Gameta: Ja: HSG i inne ok
2015.06-09 3xAID :(
I IVF ICSI:
2015.12.17 ET 4BB [*] 6tc CP :cry2:
2016.03.30 crio 3AA cb :(
2016.05.02 crio blastki 2: bHCG 5dpt: 4 |7dpt: 27 |9dpt: 101 |11dpt: 222 |14dpt: 677 |17dpt: 2030 |22dpt: serduszko zamrugało :love:
13.01.2017 Ukochana CÓRECZKA jest już z nami :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group