Wyświetl temat - Prosze o interpretacje wynikow badania nasienia

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 06 lip 2013 13:06 
Offline

Rejestracja: 06 lip 2013 12:53
Posty: 25
Witam serdecznie,

Panie Doktorze bardzo proszę o komentarz do wyników badań męża. Odebraliśmy je w dniu wczorajszym. Dzwoniłam zapisać męża do androloga ale najwcześniejszy termin do 1 sierpnia i niestety jest to długi czas życia w niepewności a czytanie informacji w Internecie nie napawa optymizmem zwłaszcza, że się na tym nie znam.

Staramy się rok bez skutku- ja miałam robiony dwukrotnie monitoring owulacji oraz badania hormonów wszystko przebiega prawidłowo stąd pomysł na badanie nasienia, które było przeprowadzone po 6 dniowej abstynencji. Mąż ma 29 lat. Praca biurowa.
oto wyniki:
objętość 2.6 (norma od 1,5)
czas upłynnienia: 10 min, norma mniej lub równo 60 min
ph. 7.5 norma: wieciej niz 7.2
lepkosc:prawidłowa
agultynacja: brak (wynik prawidłowy)
HOS test : 80,3 % norma powyzej 60%
żywe plemniki: 75 %, norma wiecej niz 58%

koncentracja 113,71 mln/ml , norma wiecej niz 15
295,64 mln/ejakulat norma wiecej niz 39

Plemniki ruchliwe (postepowe i niepostepowe)70,36 % norma powyzej 32%
o ruchu postepowym 57, 41- norma powyzej 40 %
do tej częsci jestemy spokojnie jednak martwi nas morfologia

Morfologia
plemniki prawidłowe 0%
Plemniki nieprawidłowe 100%

norma wiecej niz 4%
indeks teratozoospermii 1,61
Klasyfikacja podstawowa: wady głowki 64%, wady wstawki 34%
tylko jedna wada głowka 46,97%
[i]Wady wielokrotnegłowka +wstawka 45,45 %
Głowki[/i]Budowa prawidłowa 19,70%
małe 10,61%
Duze 69, 70%
Kształt prawidłowy 25, 76 %
Gruszkowate 50%
Amorficzne 16,67%
Prawidłowy akrosom22,73%
Nieprawidłowy akrosom 77,27%
Prawidłowa wstawka 22,73%
Prawidłowa witka 95,45%
Uwagi: Teratozoospermia. pozostałe parametry w normie.

Panie Doktorze proszę o interpretacje- czy jest jakakolwiek szansa na naturalne poczęcie jeśli jest 0 plemników o prawidłowej budowie? czy jest jakaś szansa na leczenie i poprawę tych wynikow czy tylko mozliwe jest in vitro?

chcemy zrobić ponowne badanie nasienia aby upewnić się co do wyników i pojsc na konsultację andrologiczna. albo najpierw konsultacja i kolejne badanie. jaka kolejnosc poleca Pan, Panie Doktorze?

z góry bardzo dziekuję za pomoc
Anna (27 lat)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 06 lip 2013 21:59 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6494
Witam!
Podzielam Pani opinie, że 0% morfologii to wynik bardzo niepokojący.
Myślę, że mąż powinien być poddany rutynowej diagnostyce andrologicznej z intencją ustalenia leczenia poprawiającego morfologię plemników.
Na razie można zaordynować preparaty witaminowe z mikroelementami, które mają wpływ na jakość nasienia, o sprawdzonym składzie, np. ProFertil 2 x 1 caps, Proxeed Plus 2 x 1, Androvit 1 dz i inne.
Kontrola nasienia za 3 miesiące.
Pozdrawiam
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 07 lip 2013 11:41 
Offline

Rejestracja: 06 lip 2013 12:53
Posty: 25
Panie Doktorze,

bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Te preparaty są bardzo kosztowne. Czy przyczyną takie stanu morfologii mogą być jakieś przyczyny mechaniczne np żylaki powrozka albo jakaś bakteria? czy wpływ na budowę plemników może mieć uwielbienie męża dla codziennych długich kąpieli w wannie?
nie ukrywam, że boje się ze wydamy pieniądze na leki a przyczyna okaże się inna.

Pozdrawiam
Anna


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 07 lip 2013 17:48 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6494
Witam!
Proszę uważnie czytać moją odpowiedź. Napisałem, że mąż wymaga diagnostyki andrologicznej, a do tego czasu, jeśli oczywiście Państwu na tym zależy, można przyjmować preparaty jakie podałem w poście.
Decyzje absolutnie należą do Państwa.
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 12 lip 2013 13:50 
Offline

Rejestracja: 06 lip 2013 12:53
Posty: 25
Szanowny Panie Doktorze,

Mąż udał się do urologa, który go zbadał i nie widział żadnych zmian typu żylaki powrózka, skierował na badanie krwi:
wynik odebrany wczoraj:
FSH 1,55 norma 1,5-12,4
LH 4,69 norma 1,7-8,6
Testosteron 22,06 norma 9,9-27,9

proszę o interpretację- czy wynik FSH w dolnej granicy powinien budzić wątpliwości jakiekolwiek (czytałam, że wysokie FSH jest problemem ale czy niskie też?) czy wogóle to "ruszać" czy zwiększenie FSH może poprawić parametry morfologii? zaczelismy suplementację ale czy jest szansa na poprawienie wyniku 0%, czy przy takim wyniku jest wogóle szansa na ciążę naturalną badź przy pomocy inseminacji czy tylko In Vitro? do jakiej ilości prawidłowych pelmników co do zasady musiałaby się poprawić morfologia aby szansa naturalnej ciazy badz wspomaganej inseminacją miala miejsce?
Urolog wspomninał też o usg jąder ale nie dał skierowania a mąż przejęty cała wizytą nie pamięta kiedy miałby je robić. jak Pan doktor uważa- poczekac, z sumplementami 3 miesiące, powtórzyć badanie nasienia i w przypadku (odpukać!) braku poprawy robić usg czy już teraz?
czy mąż powinien udać się do urloga w związku z wynikami, wydaje mi się prawidłowymi, hormonów?

Serdecznie dziękuję za podpowiedz
Ania


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 13 lip 2013 09:52 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6494
Witam!
Ocena urologiczna jest oczywiście niezbędna, ale leczeniem farmakologicznym powinien zająć się androlog.
Sugeruję, tak jak wszytkim moim pacjentom, wspólne uczęszczanie na wizyty, bo jak sama Pani widzi, poziom zapamiętania informacji przez męża jest niedoskonały.
Jakie dodatkowe badania i jakie specjalistyczne leczenie wdrożyć, może to ocenić lekarz w ramach regularnego algorytmu postępowania. Ja pacjenta nie widziałem, w związku z tym nie mam wiedzy o pacjencie, aby decydować o szczegółowym leczeniu. Ja sueruję, co powinno się zrobić, aby w miarę szybko otrzymać klarowną informację o szansach na rozród.
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 13 lip 2013 09:59 
Offline

Rejestracja: 06 lip 2013 12:53
Posty: 25
Bardzo dziękuję za odpowiedź.

in vitro to dla nas ostateczność. zależy nam na naturalnym zapłodnieniu opcjonalnie inseminacja stąd tyle moich obaw o ewentualne szanse.

Miłego dnia!
Ania


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 13 lip 2013 17:44 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6494
Powodzenia
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 20 lis 2013 21:34 
Offline

Rejestracja: 06 lip 2013 12:53
Posty: 25
Jan Wolski pisze:
Powodzenia
JK Wolski


Szanowny Panie Doktorze! Dziękujęmy

dziś odebraliśmy wyniki badań nasienia. wszystkie pozostałe paramtery poza morfologią jak poprzednio. morfologia wskoczyła na 4.11 (indeks teratozospermii 1.73). czyli leciutko w normie. zreszta komentarz do badania to wyniki w normie. jednak mam pytanie i brzmi ono: czy z takim wynikiem jest szansa na naturalną ciąże i możemy jeszcze próbować naturalnie czy raczej udać się na wizytę do specjalisty i myslec o inseminacji. Co Pan Doktor bazujac na swoich doświadczeniach w takiej sytuacji by radził?

z góry dziękuję za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam
Ania


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 lis 2013 11:30 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6494
Witam!
Bardzo się cieszę, że poprawiły się wyniki :)
Szansa na ciążę naturalną zatem jest, ale mniejsza, ponieważ z uwagi na starania > 1 roku, bardziej skuteczna jest tu inseminacja.
Oczywiście leki należy nadal stosować - a co ostatecznie przyjmował mąż?
Powodzenia
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 lis 2013 20:37 
Offline

Rejestracja: 06 lip 2013 12:53
Posty: 25
Witam,

w takim razie do konca roku damy szansę samej naturze a od nowego roku pójdziemy do specjalisty podpytać o inseminację.. Nim zrobiliśmy badania zostaliśmy odesłani przez lekarza z kliniki leczenia niepłodności ze względu na mój wiek i rok starań, lekarz nawet nie zaproponował badania nasienia. badania nasienia zrobiliśmy z własnej inicjatywy gdyż bezowocne starania zaczęły nas martwic. ponieważ wtedy nas trochę zbyto mam obawy przed kolejna taka wizytą- boję się ze znów usłyszymy ze po co tu przyszliśmy chyba że badania nasienia okażą się wskaźnikiem do innego potraktowania sprawy.

Androlog przepisał mężowi:
Androvit 1x1
Apo-Pentox 400 SR 1x1, ze względu na podejrzenie przegrzewania jąder jako przyczyna

na własną rekę:
Folik 1x1
l-karnityna 2×1000mg
maca 1x raz dziennie (najpierw sproszkowana, następnie w tabletkach)
przez miesiąc mąż brał OLIMP Vita-Min Multiple Sport 1 kapsułka minerałów i 1 kapsułka witamin dziennie - analizowaliśmy rożnego rodzaju preparaty i procentową ilość składników i te tabletki maja wyjątkowo duże dawki a przy okazji nie są bardzo drogie.

prócz tego mąż zrezygnował z gorących kąpieli w wannie, które wcześniej uwielbiał.

liczę, że to dzięki temu wyniki się poprawiły i że przy dalszym stosowaniu biedą tylko lepsze a na pewno się nie pogorszą.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 lis 2013 22:44 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6494
Witam!
Dziękuję za wszystkie wiadomości. Kibicuje Państwa staraniom !
I proszę o tę najlepszą wiadomość :-)
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 maja 2014 22:25 
Offline

Rejestracja: 06 lip 2013 12:53
Posty: 25
Szanowny Panie Doktorze,
mąż zrobił ponowne badania prawie po roku od poprzedniego (poprzednie lipiec 2013).
miałam robione w tym miesiącu badanie sono-hsg w wyniku którego kontrast przeszedł aczkolwiek z duzym oporem i opoznieniem i przeplynela jego niewielka ilosc. diagnoza mojego ginekologa ze jest szansa na ciąze naturalna ( z duzym ryzykiem ciazy pozamacicznej) i ze mamy przez pol roku starac sie naturalnie, jesli sie nie uda to zostaje nam in vitro.
Stąd moje pytanie, w wyniku odebranym dzisiaj morfologia plemników wynosi 1,74 % (wcześniej w lipcu.2013- 0%, następnie 11-2013 -4,11%) czyli znów poniżej normy. czy rzeczywiście przy takiej morfologii pól roku oczekiwania na naturalną ciąże nie będzie stratą czasu? (prawidłowo mam owulacje co miesiac, nie byłam stymulowana) czy inseminacja domaciczna będzie pomocą?
dodam ze pozostale parametry względem pierwszego i drugiego badania sie poprawiły a więc sumplementacja dała jakieś efekty ( ruch postepowy był 57% a wzrósł do 65%, zywe plemniki wczesniej stanowiły 75% a teraz 86%, koncentracja bez zmian, we wszsytkich 3 badaniach od 113 do 116 mln/ml)- czy przy pozostałych dobrych parametrach % morfologii mozna w pewien sposob przyjac za prawidłowy dajacy szanse na naturalna ciaze? w klasyfikacji podstawowej 69% stanowią wady głowki (jako jedna wada).
bardzo prosze o Pana Doktora opinie, gdyż moj ginekolog twierdzi ze nasienie jest dobre a ja się obawiam czy nie tracimy przypadkiem czasu.
w sierpniu mija 2 lata starań.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 24 maja 2014 01:13 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6494
Najpierw inseminacja, przy braku ciąży dopiero kwalifikacja do IVF.
Powodzenia
JK Wolski


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 31 lip 2014 19:57 
Offline

Rejestracja: 06 lip 2013 12:53
Posty: 25
Panie Doktorze,
znowu wracam z pytaniem do Pana. nic sie oczywiście nie zmieniło. nie "zaskoczylismy" nawet raz.
Lekarz z kliniki nie chcial nam zrobić inseminacji twierdzac ze wszystkie parametry procz morfologii są ok a IUI morfologii nie poprawi. ostatecznie "wymusilismy" na pani doktor, zeby jednak sprobowac wiec pow ze jak zrobimy dokladniejsze badania to ona nam powie czy jest szansa i podejmiemy decyzję
MSOME
2% plemnikow prawidłowych I stopnia (kształt i wielkośc głowek prawidłowe, brak wakuol)
plemniki nieprawidłowe:
14% plemników II stopnia (kształt i wielkośc głowek prawidłowe, obecnosc <= 2 małych wakuol)
18% plemniki III stopnia (kształt i wielkośc głowek prawidłowe, obecnosc >2 małych wakuol lub 1 dużej wakuoli)
plemniki IV stopnia 66% (nieprawidłowy ksztal i wielkosc glowek i/lub obecnosc licznych małych wakuol lub duzych wakuoli)
Wynik nieprawidłowy. zalecia się wykonanie IMSI.

SCD
plemniki prawidłowe (bez fragmentacji DNA) plemniki z duzym lub srednim halo 79%
plemniki nieprawidłowe (z fragmentacja DNA) z malym, bez halo lub zdegradowane 21%
Wynik prawidłowy (norma <30% odsetka fragmentacji)

Panie Doktorze, bardzo prosze o jakies wytlumaczenie mi tego "po ludzku". jakie znaczenie mają te wakuole, czy te z klasyfikacji II ktorych jest 14% nie sa w stanie zaplodnic albo zaplodnia z wadami? a jak to sie ma do tej fragmentacji?o co chodzi z tym "halo". rozumiem ze genetycznie maz nasienie ma poprawne (czy to oznacza mniejsze ryzyko chorego dziecka?) tylko jakies elementy te wakuole utrudniaja zaplodnienie?
czy naprawde dla nas jedyna nadzieja jest in vitro?
czy naprawde IUI nie daje zadnej szansy? wiem ze moze bedziemy kiedys musieli, ale zastanawiam sie czy np czekanie jeszcze rok na refundacje jest czekaniem na cud, czy mamy realne szanse na naturalna/ z IUI ciąże i powinnismy poczekac rok. jak wczesniej wspominalismy; nie wiemy do konca nasze morale pozwala nam zdecydowac sie na in vitro-tak wiele watpliwosci. a i tak nie ma gwarnacji, ciazy ani gwarancji ze dziecko bedzie zdrowe...

z góry dziekuje za odpowiedz


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group