Wyświetl temat - anty-TPO analiza wyników

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 06 cze 2008 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sie 2006 00:00
Posty: 1181
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Witam.
Panie Doktorze - staram sie od 3 lat o dziecko.
1) W styczniu mialam podchodzic do IUI ale ku wielkiej radosci okazalo sie ze jestem w ciazy!Radość nie trwała długo bo w 6 tc poronilam ( 3 lutego 2008 ). Byłam chora najpierw na grypę,zapalenie oskrzeli i zapalenie płuc. Po 3 m-cach zrobilam badania i oto wyniki tsh :
TSH - 4,01 uIU/ml ( 0,2-3,70 )
T3 - 3,91 pg/ml ( 2,5-3,90 )
T4 - 0,81 ng/dl ( 0,58-1,64 )
anty-TPO - 18,4 U/ml ( 0-9 )
Czy mam chorobę hoshimoto?

2) Biore obecnie Euthyrox 50 1x1 . (podjełam leczenie u lekarza endokrynologa 04.06.2008 ) . Kiedy moge podjąć próbę podejscia do IUI?I jakie mam sznase na ciaze przy tych wynikach?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: 07 cze 2008 15:38 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 lut 2002 01:00
Posty: 15725
Lokalizacja: Białystok
Nie można tylko na podstawie wyników rozpoznac choroby trzeba zbadac pacjentke miano obecnośc p/cial nie jest jednoznaczna Starania o ciąze nalezy podjac w syatucji kiedy tsh ulegnie obniżeniu poniżej 2 -1.5 Z poważaniem JD


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: 08 sty 2009 18:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 cze 2007 00:00
Posty: 15
Witam,

Panie Doktorze. Staram sie od 3 lat o dziecko. Raz sie udało, ale poroniłam w 10tygodniu. Zrobilam badania hormonu tarczycy

TSH 5,320 norma 0,32 - 5,50
FT3 4,01 norma 2,30 - 4,20
FT4 1,57 norma 0,89 - 1,76

nadmienie, ze moja mama leczy sie na tarczyce. Po przeczytaniu Pana odpowiedzi w tym watku (pozwole sobie zacytowac) "Starania o ciąze nalezy podjac w syatucji kiedy tsh ulegnie obniżeniu poniżej 2 -1.5"
martwie sie, bo moje tsh jest bardzo zblizone do gornej granicy normy.
czy powinnam obnizyc tsh?
dziekuje i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: 11 sty 2009 18:47 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 lut 2002 01:00
Posty: 15725
Lokalizacja: Białystok
po pierwsze warto jeszcze ocenić Pciała anty TPO jeżeli są one podwyższone to warto coś w tym kierunku zmniejszania TSh robić Z poważaniem JD


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: 08 kwie 2009 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 cze 2007 00:00
Posty: 15
witam,

zrobiłam badania przeciwcial:

p.ciała A-TPO: 26,6 U/ml <60,0
p.ciała A-TG: 22,4 U/ml <60


w 2007r dowiedziałam sie, ze moj poziom bilirubiny całkowitej jest 2x ponad norme. Norma jest od 0,3 - 1,2 mg/dl ja miałam 2,8. Nie dawno ponownie zbadalam poziom bilirubiny i przy normie 0,2 - 1,20 miałam 2,10mg/dl. Czy to ma woływ na problemy z zajsciem w ciaze i poronieniem?


prosze o interpretacje, pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: 11 kwie 2009 17:16 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 lut 2002 01:00
Posty: 15725
Lokalizacja: Białystok
nie powinno to mieć wp[ływu ale warto wyjasnić co jest tego oprzyczyną może to być jakiś defekt wątroby Z poważaniem JD


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group