Wyświetl temat - Prośba o interpretację wyników

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 12 sty 2016 01:18 
Offline

Rejestracja: 04 sty 2016 18:00
Posty: 577
Pani Doktor,
uprzejmie proszę o pomoc w interpretacji wyników.

Staramy się z mężem o dziecko od końca 2014 roku.

Na wyjściu : cykl - 28-29 dni. Cały czas folik.
Czasami plamienie 3-4 dni po okresie 4-5 dniowym.
Pierwszy ginekolog na początku zalecił mi Castagnus na wsparcie - odstawiłam po 1 mcu - bóle głowy i bardzo złe samopoczucie.
Następnie - z powodu nagłego bólu i opuchnięcia jednej piersi w połowie cyklu - dostałam Mastodynom (usg piersi nic nie wykazało). Lekarz mówił, że mógł to być wyrzut hormonów do piersi - to było w styczniu u.roku. Po 2 mcach Mastyodynomu okres wydłużył mi się do 40 dni, ale i pierś już nie puchła. Odstawiłam lek. Okres powoli zmniejszał się do 32,30 dni.
Lekarz, niestety bez badań, zalecił Inofolic (3-4 mce) + Duphaston (przez 2 mce - lipiec-sierpień u.r). Przy Duphastonie cykl zmniejszył się do 27 i 26 dni. Okres był bardzo bolący, jakby czyściło mi macicę. Nie było już plamień po okresie.
Tak było do sierpnia ubiegłego roku.

Poszłam po rozum do głowy i zmieniłam lekarza oraz przebadałam męża :)

Mąż - diagnoza ŻPN II stopień u 2 lekarzy. Mąż przyjmuje teraz leki (poprawiła się trochę ruchliwość i ilość, ale nadal morfologia 2%), ale raczej mamy wskazanie od tych dwóch lekarzy na operację żylaków. Mąż ma wyniki hormonów w normie. Posiew - w normie.

Ja - okres (od września) ustabilizował się na poziomie 29 dni, czasami 28-27.
W drugiej połowie cyklu różnie się czuję - raz lepiej, w innym m-cu mam obrzmiałe piersi oraz bóle macicy. W okresie owulacji (13-15 dz.)- różnie, czuje jak mi puchnie jajnik, czasami boli mnie bok pleców. Okres - raczej bolący (to rodzinne), ale jest różnie ostatnio, czasami niebolący :) Czasami plamienia po okresie (ostatnio w listopadzie).

Zrobiłam też badania :)
Posiewy - ok
Cytologia - 1

USG ginekologiczne - jedno usg wskazuje macicę o budowie dwurożnej (3D), drugie (mój lekarz prowadzący) z przegrodą w dnie głębokości 14 mm
Badanie HyCoSy z ExEm Foam (styczeń 2016) - jajowody obustronnie drożne, jama macicy prawidłowa. Szybkie wypełnienie jaj. prawego, opóźnione lewego. Obustronne rozlanie kontrastu wokół jajników. Lekarz robiący badanie stwierdził, że co najwyżej mam łukowatą macicę i na razie mam z tym nic nie robić.

USG piersi (12 dzień cyklu, styczeń 2016) - prawidłowa budowa, w obu piersiach poszerzenie przewodów śladowego stopnia, tarczyca bez zmian.

Badania krwi w 22 dz.cyklu (grudzień):
PT - 10,8 (norma 10,5-15,7)
APTT - 35 sek (26-36)
Sód - 137 (135-145)
Potas - 4,4 (3,5-5,3)
ASPAT - 22 (<35)
ALAT - 27 (<35)

Cytomegalia IgG - > 500,000 U/ml obecne
Cytomegalia IgM - 0,228 Index nieobecne

Różyczka IgG - 439,1 IU/ml Pobecne

Toksoplazmoza IgG - < 0,50 IU/ml nieobecne
Toksoplazmoza IgM - 0,33 Index nieobecne

Glukoza - 86 (74-106)

AMH 1,44 ng/ml

Witamina 25OH D3 - 12 (>30) !
TSH - 2,147 (0,270-4,200)
FT4 - 1,00 (0,93-1,70)
AntyPO - 0,1 (poniżej 34)
AntyTG - 1,0 (poniżej 115)

Progesteron - 17,3 (22 dzien cyklu - normy 3,28-38)

Kolejne badania w 20 dniu cyklu (styczeń):
Prolaktyna 31,6 ng/ml
norma: kobiety nie w ciazy:2,8 - 29,3
(badanie było dzisiaj, mam już opuchnięte i powiększone piersi)

Pani Doktor, uprzejmie proszę o odpowiedzi i pomoc:
1. Czy te wyniki powinny sugerować kolejne badania i jeśli tak to w jakim kierunku?

2. Poza tym:
Czy progesteron jest ok?
Czy poziom AMH jest OK? (badanie USG z grudnia: lewy jajnik AFC 6, prawy AFC 3 - zawsze bardziej mnie boli lewy jak jajeczkuję)
Czy poziom witaminy D3 jest bardzo zły?
Od 1,5 mca biorę Pregna+ z witaminą D (zamiast foliku).

3. Czy poziom prolaktyny jest ok jak na 20 dz.cyklu? Czy powinnam oznaczyć sobie prolaktynę np. w 10 dniu? Albo powtórzyć za 2-3 dni jak się wyśpię?
Właśnie niestety nie wyspałam się dobrze przed badaniem, spałam 6h, ostatnio kiepsko śpię i miałam już powiększone piersi. W tym cyklu miałam badanie drożności, może będę miała szybciej okres, stąd ten wynik?
Robiłam badania prolaktyny ok 1,5 roku temu (dla dermatologa) i miałam poziom 5 (nie pamiętam jaki to był dzień cyklu). Nie chcę bez potrzeby brać hormonów lub kolejnych leków.

4. Czy badania w zakresie tarczycy są w miarę dobre? Zastanawiałam się też nad tym, czy potrzebuję badań w kierunku związanych z glukozą/cukrem? Glukoza zawsze wychodzi mi w normie. Babcia miała cukrzycę.

5. Czy też na razie nie badać się już i skoncentrować się na mężu? Dodam, że niestety jestem hipochondrykiem.. :)

6. Mam też pytanie o najlepszy termin do starania się.
Ostatni mój cykl trwał 29 dni, owulacja wystąpiła ok. 14-15 dnia. Śluz mokry od około 10-11 dnia. Śluz jak białko - 14-16 dzień.
W tym miesiącu jest podobnie - śluz jak białko 14-15 dzień.
Ostatnie pół roku staraliśmy się z mężem przed owulacją 8-10-12 dzień. Później już nie mieliśmy siły tak na siłę... Zastanawiam się, czy lepiej spróbować w samą owulację 14 i 15 dnia, skoro mąż ma kiepskie wyniki?

Dziękuje bardzo za pomoc!

_________________
2015/16 - starania, operacja ŻPN, bad. genetyczne OK,niskie AMH, 2 IUI
01.2017 - ICSI Novum (4 komórki,3 zarodki)
03.2017 - Aniołek Leopold 9tc pc [*], depresja, MTHFR, zespół antyfosfolipidowy
13.07.17 - CRIO (metafolin,modulatory homocysteiny,clexane, accard)
24.03.18 - synek Tytus :)

1 pingwin czeka

https://www.youtube.com/watch?v=BihBDdiL3Lk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 sty 2016 10:38 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
1. Czy te wyniki powinny sugerować kolejne badania i jeśli tak to w jakim kierunku? - Warto jednak wykonać histeroskopię, żeby jednak sprawdzić co się dzieje w macicy- można jeszcze chwilę poczekać , bo jednak przyczyna tkwi w słabych parametrach nasienia.

2. Poza tym:
Czy progesteron jest ok? -TAK
Czy poziom AMH jest OK? (badanie USG z grudnia: lewy jajnik AFC 6, prawy AFC 3 - zawsze bardziej mnie boli lewy jak jajeczkuję)-TAK
Czy poziom witaminy D3 jest bardzo zły? - Do suplementacji- Pregna plus jest ok.

3. Czy poziom prolaktyny jest ok jak na 20 dz.cyklu? Czy powinnam oznaczyć sobie prolaktynę np. w 10 dniu? Albo powtórzyć za 2-3 dni jak się wyśpię?- Prolaktyna do powtórzenia.


4. Czy badania w zakresie tarczycy są w miarę dobre? Zastanawiałam się też nad tym, czy potrzebuję badań w kierunku związanych z glukozą/cukrem? Glukoza zawsze wychodzi mi w normie. Babcia miała cukrzycę.-Badania tarczycy są prawidłowe, na razie nie trzeba diagnozować insulinooporności chyba, że BMI jest nieprawidłowe.

5. Czy też na razie nie badać się już i skoncentrować się na mężu? Dodam, że niestety jestem hipochondrykiem.. :) - Trzeba skoncentrować się na mężu.

6. Mam też pytanie o najlepszy termin do starania się.
Ostatni mój cykl trwał 29 dni, owulacja wystąpiła ok. 14-15 dnia. Śluz mokry od około 10-11 dnia. Śluz jak białko - 14-16 dzień.
W tym miesiącu jest podobnie - śluz jak białko 14-15 dzień.
Ostatnie pół roku staraliśmy się z mężem przed owulacją 8-10-12 dzień. Później już nie mieliśmy siły tak na siłę... Zastanawiam się, czy lepiej spróbować w samą owulację 14 i 15 dnia, skoro mąż ma kiepskie wyniki? - Zaleca się regularne współżycie -ostatnio są zalecenia, że czym częściej tym lepiej.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 sty 2016 19:00 
Offline

Rejestracja: 04 sty 2016 18:00
Posty: 577
Pani Doktor,
dziękuje bardzo za odpowiedzi.

1. W zakresie budowy macicy - byłam na kolejnej wizycie w tym tygodniu i lekarz prowadzący potwierdził (drugi raz), że to jest przegroda ok 14 mm. Wielkość macicy dł. 38 szer 40.5 gr 25.5 położenie w przodozgięciu, echogeniczność jednorodna, wielkość prawidłowa, endometrium linijne grubość do 7 (7 dz.cyklu). Na razie wolałabym uniknąć histeroskopii i poczekać. Lekarz prowadzący i lekarz który robił mi badanie drożności zalecali nie usuwać przegrody (póki nie pojawi się ciąża), bo może to przyczynić się do powstania mięśniaków itp.

2. Poziom AMH oraz AFC - w grudniu miałam: lewy jajnik AFC 6, prawy AFC 3 (wtedy jajeczkowałam z lewej strony, podobnie w styczniu). Przy ostatnim usg (w tym tygodniu) wyszło, że więcej mam jajeczek w prawym (i czuje już zę bede z tej strony jajeczkować) - 6-7, w lewym 2-3.
Czy to możliwe, że AFC zmienia się w zależność z której strony będę jajeczkować?
Zawsze wiem z której strony, bo mam ból ok 1-2 dni.
Czy suplementacja witaminy D może poprawić AMH i AFC?

3. Prolaktynę powtórzę. Mam też zalecenie aby badać regularnie FT4 i TSH - aby nie przekroczyło 2,3-2,5. Dodatkowo dostałam do zbadania FSH (chyba wtedy też powinnam zrobić LH?). BMI prawidłowe - wzrost 168 cm, waga 56 kg. BMI 19,84. Na potrzeby ew. ciąży przytyłam ok 3kg i mam odtąd mniej bolesne miesiączki itp.

4. Lekarz prowadzący sugeruje, aby jednocześnie operować męża ŻPN (dwóch lekarzy mówi, że operacja pomoże) i próbować już teraz in vitro (sugerując, że mój poziom AFC i AMH nie są super plus wiek rocznik 1984 plus ciągle są leki w refundacji). Ewentualnie operować męża teraz (i zamrozić nasienie przed operacją), poczekać do końca tego roku i w przypadku braku poprawy nasienia, wtedy próbować in vitro.
Wiem, że ostateczna decyzja należy do nas. Ale czy według Pani Doktor mam jeszcze czas 6-12 mcy do in vitro i będę produkować jajeczka?

Dziękuje bardzo za poświęcony czas :)

_________________
2015/16 - starania, operacja ŻPN, bad. genetyczne OK,niskie AMH, 2 IUI
01.2017 - ICSI Novum (4 komórki,3 zarodki)
03.2017 - Aniołek Leopold 9tc pc [*], depresja, MTHFR, zespół antyfosfolipidowy
13.07.17 - CRIO (metafolin,modulatory homocysteiny,clexane, accard)
24.03.18 - synek Tytus :)

1 pingwin czeka

https://www.youtube.com/watch?v=BihBDdiL3Lk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 25 sty 2016 13:47 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
1. Jeśli jest przegroda ok 14 mm- to lepiej zrobić histeroskopię . "Lekarz prowadzący i lekarz który robił mi badanie drożności zalecali nie usuwać przegrody (póki nie pojawi się ciąża), bo może to przyczynić się do powstania mięśniaków itp."- pierwszy raz to słyszę :) może chodziło im o zrosty?
2. Czy suplementacja witaminy D może poprawić AMH i AFC?- NIE
3. dostałam do zbadania FSH (chyba wtedy też powinnam zrobić LH?)- niekoniecznie , czasem wystarcza samo FSH - nie wiem jaka jest koncepcja lekarza, to trzeba z nim omówić
3.Ale czy według Pani Doktor mam jeszcze czas 6-12 mcy do in vitro i będę produkować jajeczka?- tego nie wie nikt :) wyniki są niezłe ,ale bywa różnie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 26 sty 2016 18:37 
Offline

Rejestracja: 04 sty 2016 18:00
Posty: 577
Pani Doktor, dziękuje za odpowiedź.
1. Przy następnej wizycie omówię kwestię histeroskopii z lekarzem (rozumiem, że dobrze by było zrobić to badanie przed ew. in vitro).
Tak, chyba chodziło o zrosty po wycinaniu przegrody, że na świecie odchodzi się od wycinania przegród przed pierwszą ciąża (u mnie ona jest szeroka u góry i ma kształt trójkąta skierowanego do dołu czubkiem).
2. Za miesiąc będę też po powtórce badań witaminy D, prolaktyny, TSH i badaniu FSH - odezwę się wtedy do Pani ponownie :) Na razie chcemy się skoncentrować na mężu i ew. operacji ŻPN lub do decyzji równocześnie ivf.
3. Chciałam jeszcze powtórzyć to pytanie dot. AFC - "Czy to możliwe, że AFC zmienia się w zależność z której strony będę jajeczkować?" Przynajmniej u mnie tak wychodzi, że się zmienia :)
pozdrawiam serdecznie

_________________
2015/16 - starania, operacja ŻPN, bad. genetyczne OK,niskie AMH, 2 IUI
01.2017 - ICSI Novum (4 komórki,3 zarodki)
03.2017 - Aniołek Leopold 9tc pc [*], depresja, MTHFR, zespół antyfosfolipidowy
13.07.17 - CRIO (metafolin,modulatory homocysteiny,clexane, accard)
24.03.18 - synek Tytus :)

1 pingwin czeka

https://www.youtube.com/watch?v=BihBDdiL3Lk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 08 lut 2016 00:18 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
AFC- Antral Follicle Count –polega na ocenie pęcherzyków o wielkości między 2 a 8 mm oraz objętości jajnika. Czy Pani uważa, że to jest liczba stała? Tak samo jak objętość jajnika. Przecież nie sposób tego precyzyjnie ocenić.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 10 lut 2016 22:36 
Offline

Rejestracja: 04 sty 2016 18:00
Posty: 577
Dziękuje za odpowiedź.
Czyli rozumiem, że to nie jest liczba stała i się zmienia, pęcherzyki rosną, dojrzewają itp. Dziękuje, pozdrawiam.

_________________
2015/16 - starania, operacja ŻPN, bad. genetyczne OK,niskie AMH, 2 IUI
01.2017 - ICSI Novum (4 komórki,3 zarodki)
03.2017 - Aniołek Leopold 9tc pc [*], depresja, MTHFR, zespół antyfosfolipidowy
13.07.17 - CRIO (metafolin,modulatory homocysteiny,clexane, accard)
24.03.18 - synek Tytus :)

1 pingwin czeka

https://www.youtube.com/watch?v=BihBDdiL3Lk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 lut 2016 12:20 
Offline

Rejestracja: 04 sty 2016 18:00
Posty: 577
Pani Doktor,
zrobiłam kolejne badania:

3 d.c.
FSH 10,8
Prolaktyna 14,9
TSH 1,84
FT4 1,35

W poprzednich cyklach było tak:
TSH - 2,147 (0,270-4,200) - 21 d.c
FT4 - 1,00 (0,93-1,70) - 21.d.c.
Progesteron - 17,3 (22 dzien cyklu - normy 3,28-38)

Czy powtórzyć badanie FSH plus dodatkowo LH, estradiol w następnym cyklu?
AMH (21 d.c) mam 1,44, AFC (6 i 3 pęcherzyki) - całość poprzednich badań jest powyżej.

Czekamy teraz na operację męża ŻPN i zamierzamy podchodzić w czerwcu/lipcu do IUI. Ale przy tych wynikach FSH czy jest sens? Czy od razu IVF?
Cykl mam 27 lub 29 dni, mam silne bóle owulacyjne (14-16 dc), ale nie miałam sprawdzane na usg, czy np. pęcherzyk pęka.

Dziękuje za pomoc.

_________________
2015/16 - starania, operacja ŻPN, bad. genetyczne OK,niskie AMH, 2 IUI
01.2017 - ICSI Novum (4 komórki,3 zarodki)
03.2017 - Aniołek Leopold 9tc pc [*], depresja, MTHFR, zespół antyfosfolipidowy
13.07.17 - CRIO (metafolin,modulatory homocysteiny,clexane, accard)
24.03.18 - synek Tytus :)

1 pingwin czeka

https://www.youtube.com/watch?v=BihBDdiL3Lk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lut 2016 19:33 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Myślę, że spokojnie można zacząć od inseminacji. Badań nie ma sensu teraz powtarzać. W trakcie inseminacji najpewniej będzie sprawdzone co z pechęrzykiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 26 lut 2016 20:25 
Offline

Rejestracja: 04 sty 2016 18:00
Posty: 577
Pani Doktor,
dziękuje za poświęcony czas i za odpowiedź.
Proszę trzymać za nas kciuki :)
pozdrawiam
Karolina

_________________
2015/16 - starania, operacja ŻPN, bad. genetyczne OK,niskie AMH, 2 IUI
01.2017 - ICSI Novum (4 komórki,3 zarodki)
03.2017 - Aniołek Leopold 9tc pc [*], depresja, MTHFR, zespół antyfosfolipidowy
13.07.17 - CRIO (metafolin,modulatory homocysteiny,clexane, accard)
24.03.18 - synek Tytus :)

1 pingwin czeka

https://www.youtube.com/watch?v=BihBDdiL3Lk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 06 paź 2016 22:02 
Offline

Rejestracja: 04 sty 2016 18:00
Posty: 577
Pani Doktor,
zgodnie z ww. planem, robimy IUI.
Pierwsza - odwołana, bo wyniki byly kiepskie.
Teraz - pod koniec października planowana kolejna.

Mam pytanie:
Planujemy z mezem urlop po IUI, ktory wiaze sie z lotem samolotem (ok. 10h). Lot odbedzie się 3-4 dni po IUI, a powrót 14 dni.
Zalecenia po IUI sa takie, aby żyć normalnie. Czy lot moze negatywnie wplynac na wyniki IUI? W sumie ludzie lataja jak zachodza naturalnie.. Poza tym, jak na urlopie bede wypoczywac, zmeczenie moze wynikac z przestawienia czasu.
dziękuje za odpowiedź.

_________________
2015/16 - starania, operacja ŻPN, bad. genetyczne OK,niskie AMH, 2 IUI
01.2017 - ICSI Novum (4 komórki,3 zarodki)
03.2017 - Aniołek Leopold 9tc pc [*], depresja, MTHFR, zespół antyfosfolipidowy
13.07.17 - CRIO (metafolin,modulatory homocysteiny,clexane, accard)
24.03.18 - synek Tytus :)

1 pingwin czeka

https://www.youtube.com/watch?v=BihBDdiL3Lk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 15 lis 2016 09:48 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Rozumiem, że lekarz który robił IUI wszystko wyjaśnił, bo ja byłam trochę nieobecna.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 20 lis 2016 13:13 
Offline

Rejestracja: 04 sty 2016 18:00
Posty: 577
Ewa Gojan pisze:
Rozumiem, że lekarz który robił IUI wszystko wyjaśnił, bo ja byłam trochę nieobecna.


Tak, ostatecznie zrobiliśmy inseminacje, ale po powrocie z urlopu.

_________________
2015/16 - starania, operacja ŻPN, bad. genetyczne OK,niskie AMH, 2 IUI
01.2017 - ICSI Novum (4 komórki,3 zarodki)
03.2017 - Aniołek Leopold 9tc pc [*], depresja, MTHFR, zespół antyfosfolipidowy
13.07.17 - CRIO (metafolin,modulatory homocysteiny,clexane, accard)
24.03.18 - synek Tytus :)

1 pingwin czeka

https://www.youtube.com/watch?v=BihBDdiL3Lk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group