Wyświetl temat - Proszę o interpretację wyników

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 19 cze 2015 23:50 
Offline

Rejestracja: 14 paź 2014 16:10
Posty: 44
Witam proszę o interpretację badań
Mąż 32lata
26.07.2014

Plemniki o prawidłowej budowie 18 - % > 4
Plemniki o nieprawidłowej budowie 82 - % _
Plemniki z defektem główki 80 - % _
Plemniki z defektem wstawki 12 - % _
Plemniki z defektem witki 5 - % _
Niedojrzałe komórki spermatogenezy 1 - % _
Plemniki z patologicznymi przywieszkami
cytoplazmatycznymi
1 - % _
TZI (teratozoospermia indeks) 1.18 -
po 1h:
Czas trwania abstynencji 3 - dzień 2 - 7
Czas upłynnienia 45 - min do 60
Sposób upłynnienia samoistne - samoistne
Barwa mleczna - szarobiała - mleczna
Zapach swoisty - swoisty
Objętość ejakulatu 6.50 - ml > 1.50
Odczyn (pH) 7.6 - > 7.2
Liczba plemników w 1 ml 5.20 mln/ml > 15.00
Liczba plemników w ejakulacie 33.80 mln > 39.00
Liczba komórek okrągłych 0.80 - mln/ml < 5.00
Plemniki żywe 62 - % > 58
Plemniki martwe 38 - % -
Plemniki o szybkim ruchu postępowym (VSL>11um/s,
VAP>25um/s)
39 - % -
Plemniki o wolnym ruchu postępowym (VSL>11um/s,
25>VAP>5um/s)
3 - % -
Suma plemników o ruchu postępowym 42 - % > 32
Plemniki o ruchu niepostępowym (VSL<11um/s lub
VAP<5um/s)
3 - % _
Plemniki nieruchome (VSL=0um/s, VAP=0 um/s) 55 - % _
Średnia prędkość przeciętnego toru (VAP) 66.7 - um/s > 34
Średnia prędkość ruchu postępowego (VSL) 56.0 - um/s > 27
Średnia prędkość względem zarejestrowanego toru
(VCL)
95.0 - um/s > 46
Średnia amplituda bocznych odchyleń główki
plemnika (ALH)
3.6 - um 3.1 - 4.5
Średnia częstotliwość bocznych odchyleń główki
plemnika (BCF)
28.7 - Hz > 10.5
Prostoliniowość (STR) 82.0 - % > 74
Liniowość ruchu (LIN) 59.0 - % > 54
Średni współczynnik kształtu główki (Elongation) 78 - % 67 - 79
Test hypoosmotyczny (HOS) 64 - % > 58
po 4H:
Plemniki o szybkim ruchu postępowym (po 4 godz.) 15 - % _
Plemniki o wolnym ruchu postępowym (po 4 godz.) 1 - % _
Plemniki o ruchu niepostępowym (po 4 godz.) 2 - % _
Plemniki nieruchome (po 4 godz.) 82 - %
badanie 13.10.2014
czas upłynnienia 20min; objętość 2,0ml; aktywnie ruchliwe 21%; umiarkowanie ruchliwe 51%; nieruchliwe 28%; 43,0mln/ml; 26% prawidłowych plemników, 74 % nieprawidłowych, zdeformowane główki 53%, zdeformowane wstawki 11%, zdeformowane witki 8%; przeżywalność po 7h 8% o ruchu postępowym, po 12h 8/53/39, po 24h 0%; test migracji 1.300 000/ml; badanie w śluzie : głębokość penetr. 4cm, gęstość penetracji 30, ruchliwość 0; badanie w surowicy (żony) głębokość penetr. 4,5cm; gęstość penetr. 59, ruchliwość L 25%; laborantka określiła, że plemniki do 4 cm dobrze się ruszają postępowo natomiast później tylko w miejscu. Jak interpretować te badania są dobre, średnie czy złe? Jak zmniejszyć ilość zdeformowanych plemników?
Ja - lat 29
robione badania: HSG (marzec 2015) oba jajowody drożne, AMH 13 d.cyklu - 1.40ng/ml, Inhibina-54.2pg/ml, f.lutealna antyTPO13,00IU/ml(0,00-34,00), progesteron 18,71ng/ml, prolaktyna 256,80mIU/l, testosteron 29,84ng/dl;
od września 2014 monitoring cyklu potwierdzona ilość 2-4 pęcherzyków w cyklu po około 16mm w 14dn.cyklu, od listopada 2014 do stycznia 2015 brałam clo(2,3,4,5 dzień cyklu po1tab.)+ duphostan od 18dn cyklu, od marca 2015 clo + od kwietnia ovitrelle ( na pęknięcie w 14-16 dniu cyklu mimo, że monitoring potwierdza naturalne pęknięcia)po stymulacji pęcherzyki 14-16 dzień cyklu około 20-22mm.
14dzień cyklu Hormon luteinizujący (LH)61.1mIU/ml Wartość referencyjna: faza folikularna: 2.4 - 12.6, środek cyklu: 14.0 - 95.6, faza lutealna: 1.0 - 11.4metoda ECLIA;
Estradiol 127 pg/ml Wartość referencyjna:
faza folikularna: 12.5 - 166
środek cyklu: 85.8 - 498
faza lutealna: 43.8 - 211; Progesteron 1.40 _ ng/ml
Wartość referencyjna: Kobiety:
faza folikularna: 0.2 - 1.5
środek cyklu: 0.8 - 3.0
faza lutealna: 1.7 - 27
po menopauzie: 0.1 - 0.8;
moją doktor niepokoi, że występuje pewna zależność między AMH(dość niskie jak na mój wiek), estradiolem(dość niski przy stymulacji) a wolno rosnącymi pęcherzykami, czy to może świadczyć o możliwych wadach komórek jajowych? Pytanie też w jaki sposób mogę wpłynąć na poprawę jakości komórek nawet jeśli nie jest to udowodnione medycznie czy takie preparaty jak multiovar, wit B i E, wit D są wskazane? Czy wskazane jest przeprowadzenie badania DHEA i DHEA-S oraz czy lekarz może nie zauważyć endometriozy i PCO(czy jest podejrzenie czegoś takie w przedstawionym przezemnie opisie)?
W ostatnich badaniach 16 d.cyklu - Estradiol 207, progesteron 1,08; kortyzol 19,56 przy normie 19,4.
mąż będzie ponownie się wybierał na badanie nasienia to przy okazji warto poszerzyć diagnostykę o DNA plemnika?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 01 lip 2015 22:41 
Offline

Rejestracja: 14 paź 2014 16:10
Posty: 44
proszę o odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 05 lip 2015 22:41 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Proponuję skontaktować się z andrologiem , ponieważ dużo jest plemników nieruchomych i laborantka określiła, że plemniki do 4 cm dobrze się ruszają postępowo natomiast później tylko w miejscu. Natomiast są prawidłowe. Myślę , że badania genetyczne nie zaszkodzą , ale niech zadecyduje androlog. Co do Pani to bym się na razie wstrzymała ze stymulacją i poczekała na opinię androloga.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 12 lip 2015 17:45 
Offline

Rejestracja: 14 paź 2014 16:10
Posty: 44
Dziękuję za odpowiedź. Pani doktor szukaliśmy androloga i opadamy już z sił bo ogólnie jest przyjęte, że mężczyzn się nie leczy. Mam prośbę jeśli może Pani polecić kogoś z Warszawy lub okolic proszę przesłać na adres katarzyna-branska@wp.pl.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 19 lip 2015 22:24 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Jak to mężczyzn się nie leczy ??? Przecież mogą mieć np. cukrzycę. Dobrze wyślę namiary na kogoś w Warszawie. Państwo gdzie mieszkacie -jakie województwo ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 01 paź 2015 22:19 
Offline

Rejestracja: 14 paź 2014 16:10
Posty: 44
Dziękuję za odpowiedź, byliśmy już u androloga/urologa zalecił mężowi wykonanie badań hormonalnych i usg narządu. Natomiast ja mam jeszcze pytanie o moje badania robione w 3dc, jedynie o prolaktynie zapomniałam, ale martwi mnie niski stosunek LH:FSH czy to wskazuje na niedomogę I fazy albo niedoczynność przysadki? Może właśnie gdzieś w tym jest przyczyna nie powodzeń bo nasienie u męża jest zmienne. Mąż robił AZF i CFTR jest ok.
FSH FSH 7,55 mIU/ml
LH LH 3,37 mIU/ml
Estradiol Estradiol 48,12 pg/ml
Progesteron Progesteron 0,81 ng/ml

U męża wykryto bakterię streptococcus agalactiae zarówno w moczu i posiewie nasienia o obfitym wzroście czy ja również powinnam się przebadać?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 08 paź 2015 08:04 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Posiew z pochwalić nie zaszkodzi. Wg mnie to są wskazania do inseminacji i stresu cykl jest stymulowany , więc nie ma co się przejmować badaniami.

-- 08 paź 2015 09:05 --

Oczywiście chodzi o posiew z pochwy :)

-- 08 paź 2015 09:14 --

Estradiol jest trochę za wysoki , ale do inseminacji będzie cykl stymulowanie i wtedy można zrobić tzw długi protokół -lekarz , który to robi w ośrodku specjalistycznym na pewno sobie poradzi .


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 30 maja 2016 17:23 
Offline

Rejestracja: 14 paź 2014 16:10
Posty: 44
Pani doktor witam po czasie, znaleźliśmy odpowiedniego specjalistę który przeprowadził wnikliwą analizę hormonów zalecił leki i badania są co raz lepsze w styczniu 10mln/ml reszta ok, a w kwietniu już 22mln/1ml i reszta znacznie pow.normy wg.WHO2010. Teraz jak już mąż jest leczony, lekarz zajął się również mną i tu zaczęłam mieć wątpliwości co do AMH które w 2014r wynosiło 1.40( teraz w 2016 skończyłam 30lat), klinika dobra więc błąd mało prawdopodobny ponieważ kilka razy robiłam tam hormony i wyniki były zawsze podobne a co najważniejsze w normie. W ciągu roku przeszłam kilka badań zawsze w tych samych fazach cyklu Estradiol, Progesteron, FSH, LH, prolaktyna, tsh, FT3, ft4, anty tpo, testosteron, kortyzol, dhea SO4, DHEA i zawsze wszystko w najlepszym porządku. HSG też ok. Jedynie stosunek LH-FSH jest mały bo poniżej 1 i nie wiem czy to ma znaczenie. Czy niskie AMH może wskazywać na to, że mój organizm w jakiś sposób niszczy komórki? Przygotowujemy się do inseminacji za jakieś 2 -3 cykle czy w tym czasie mogę spróbować "poprawić jakość" komórek? Na forum jest dużo informacji, że dziewczyny z niskim AMH, które szykowały się do in vitro otrzymały zalecenie suplementacji WitD, E i q10 co Pani o tym myśli? Dodam tylko jeszcze, że ze względu na początkowe złe wyniki nasienia mąż robił genetykę i jest ok, czy u mnie powinny być zrobione jakieś dodatkowe badania? Pytałam o laparoskopię i histeroskopię wszyscy czterej lekarze zgodnie twierdzą, że brak podstaw do zabiegu. Po poprawie męża wyników jestem trochę w kropce czy czekać, zaufać lekarzom czy jednak próbować jeszcze diagnozować?
Przejrzałam wszystkie moje badania z ostatniego roku i te najbardziej istotne :
Inhibina B 54.2 pg/ml; (3d.c.) FSH 7.55; LH 3,88;Estradiol 71,14; prolaktyna 255,60; progesteron 0.81; anty tpo 13; testosteron 29,84; TSH 2,500; FT3 3,29; FT4 1,36; (14d.c) estradiol 207, w innym cyklu 127; progesteron 1,08; w innym cyklu 1.40; LH 61.1
jajniki oba o prawidłowych wymiarach i echostrukturze, rysy i odgraniczenia gładkie, oba dobrze widoczne z prawidłową morfologią, endometrium zawsze w normie dla danego dnia cyklu. Ilość pęcherzyków (łącznie na obu jajnikach)w każdym cyklu inna np. listopad 2014- 10, luty 2015- 17, kwiecień 2015-6, czerwiec 2015- 8, kwiecień 2016 - 8, maj (12 dz cyklu)-8. Zawsze jest pęcherzyk dominujący i rozmiar 17-28mm przy owulacji (potwierdzona w każdym cyklu między 12-14 dniem), pozostałe w różnym rozmiarze nie które mniejsze od dominującego o 2-4mm.
Czy moje amh (1.4) i ilość pęcherzyków świadczą o zaniżonej czy jednak dobrej rezerwie i czy ilość pęcherzyków jest adekwatna do danego amh (czy jest prawidłowa/za niska/ czy amh przy tej ilości pęcherzyków powinno być wyższe?).
Lekarza (dr.n.m. andrologii i ginekologii) mamy super, jednak na wizycie nie sposób o wszystko zapytać, generalnie "awansowaliśmy" z niepłodności męskiej na idiopatyczną ponieważ jego zdaniem pęcherzyki są ładne, endometrium też, ale może Pani coś podpowie na co zwrócić uwagę. In vitro na razie jest w odstawce o czasu ustabilizowania się sytuacji politycznej, po za tym równocześnie z in vitro rozważamy też adopcję, ale może da się jeszcze wspomóc naturę.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 03 cze 2016 14:19 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
To AMH nie jest takie złe :) Jeśli macie Państwo dobrego lekarza to nie ma sensu mu przeszkadzać w działaniu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 24 sie 2016 20:13 
Offline

Rejestracja: 14 paź 2014 16:10
Posty: 44
Witam,
mając na uwadze, że nadal (chyba) nic się nie zadziało mimo, że mąż ma już wyniki w normie to przystępujemy w październiku do inseminacji na razie na cyklu naturalnym bo podobno u mnie jest ok. Jednak po ostatnich wydarzeniach mam wątpliwości czy aby jest ok, ponieważ zdaniem lekarza zaraz po dacie miesiączki (4-7 dni),może dochodzić do samoistnych poronień a prawdę mówiąc testów już nie robię bo ile można. Zaczęłam też siebie bardziej obserwować pod kontem skłonności do spontanicznych krwawień np. z nosa itp. bo z tym zawsze miałam problem, jako dziecko miałam badaną krzepliwość, ale chyba była w granicach normy, teraz nadal miewam krwawienia z nosa, trudno mi opanować tak od razu krwawienia z ran małych np. po wycięciu skórek, mam skłonność do powstawania krwiaków podskórnych bez powodu czy w związku z tym warto sprawdzić krzepliwość krwi? I jakie badania wykonać? Ewentualnie jakie badania krwi warto zrobić przed inseminacją aby zminimalizować ryzyko poronienia?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 wrz 2016 14:16 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Proszę zacząć od APTT i INR , może być jeszcze fibrynogen.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 04 paź 2016 17:21 
Offline

Rejestracja: 14 paź 2014 16:10
Posty: 44
witam,
wizytę mam do lekarza dopiero na 18.10, ale dodatkowa opinia nie zaszkodzi
INR-1,06 (norma 0,90-1,20), wskaźnik protrombiny 95%(70-120); APTT 28,5 sek (21,5-31,1);fibrynogen 295,12mg/dl(180-350);homocysteina 9,90 mol/l(brak podanej normy); badania wykonywane rano, na czczo, trochę mnie zastanawia, że spora część wyników jest blisko górnej granicy i ta homocysteina niby normy nie ma podanej, ale nawet tutaj na bocianie sporo razy czytałam, że dziewczyny przy tym poziomie miały mutację w genie MTHFR. Tak jak pisałam w poście u góry mam trochę problemów z "krwią" i na nogach jakieś pajączki, ale jestem osobą raczej szczupłą, ćwiczę, więc nie wiem co o tym myśleć. Czy warto zrobić te badanie MTHFR?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 15 lis 2016 09:18 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Gen MTHFR nie zaszkodzi zrobić.

-- 15 lis 2016 10:23 --

Homocysteina jest w normie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group