Wyświetl temat - Proszę o interpretację moich wyników

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC




 [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: czw maja 28, 2015 5:02 pm 
Offline

Rejestracja: pt maja 15, 2015 6:03 pm
Posty: 22
Bardzo proszę o interpretację

Wiek 31lat
Badania wykonane w 14 dc -cykl trwa 25 dni.
TSH 2,33
Progesteron 5,6
Prolaktyna 24

Drugie badanie wykonane w 7dc
FSH 6,25 mlU/mL
Estradiol 71,50 pg/mL
LH 4,69 mlU/mL

Kolejne badanie
androstedion wykonane w 14dc czyli po owulacji 4,31 ng/ml
i testosteron 0,36 ng/ml

Przy tych wynikach lekarz zalecił mi zbicie prolaktyny jako że norma jest do 25 i przepisał mi bromergon a co Pani doktor o moich wynikach myśli? Co może być przyczyną braku ciąży ewentualnie jakie badania jeszcze powinnam zrobić?

_________________
Magda


Na górę
  
 
PostZamieszczono: śr cze 17, 2015 1:58 pm 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: ndz paź 14, 2012 2:05 pm
Posty: 1202
To są bardzo fragmentaryczne informacje - ja bym Bromergonu nie dawała, ale jest jeszcze parę pytań - jak długo Państwo staracie się o ciążę , jakie były badania wykonane , czy w usg wszystko w porządku ?


Na górę
  
 
PostZamieszczono: sob cze 20, 2015 7:43 pm 
Offline

Rejestracja: pt maja 15, 2015 6:03 pm
Posty: 22
Usg było w porządku oraz cytologia, staramy się o dziecko 1,5 roku.Miałam jeszcze usg piersi wyszły małe torbiele, nie groźne. Więcej badań ponad te które wypisałam nie miałam. Lekarz nie zalecił nic więcej no oprócz zbadania nasienia męża, ruchliwość była lekko poniżej normy o 2 pkt a pozostałe wyniki miał dobre wszystko w normie, mąż bierze salfazin, witaminę C i koenzym Q10.
A jakie badania powinnam jeszcze wykonać? Dziękuję Pani za odpowiedź i proszę o radę.

_________________
Magda


Na górę
  
 
PostZamieszczono: ndz lip 05, 2015 7:58 pm 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: ndz paź 14, 2012 2:05 pm
Posty: 1202
Warto powtórzyć progesteron 6-8 dni przed miesiączką , do rozważenia drożność jajowodów i warto po trzech miesiącach leczenia powtórzyć badanie nasienia, czy się poprawiło. Prolaktyna jest prawidłowa, można jeszcze dorobić anty tpo i anty TG.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: pt lip 10, 2015 9:55 pm 
Offline

Rejestracja: pt maja 15, 2015 6:03 pm
Posty: 22
Dziękuje za podpowiedź,lekarza zalecił mi przebadanie prolaktyny oraz z uwagi na androstendion po owulacji 4,31 ng/ml a norma do 3,3 proponuje mi przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych przez 6 miesięcy aby unormować hormony. Jak Pani Doktor uważa czy to jest dobre rozwiązanie ? Dziwi mnie fakt że mam brać antykoncepcję jeśli staram się o dziecko a wszystkie wyniki oprócz androstendionu są w normach. Czy jeśli mam podwyższony hormon nie mam szans na zajście i utrzymanie ciąży? Proszę o odpowiedź.

_________________
Magda


Na górę
  
 
PostZamieszczono: ndz lip 19, 2015 8:19 pm 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: ndz paź 14, 2012 2:05 pm
Posty: 1202
Pozostaję przy tym co napisałam : Warto powtórzyć progesteron 6-8 dni przed miesiączką , do rozważenia drożność jajowodów i warto po trzech miesiącach leczenia powtórzyć badanie nasienia, czy się poprawiło. Prolaktyna jest prawidłowa, można jeszcze dorobić anty tpo i anty TG.
Jestem też tego zdania, że na antykoncepcji będzie ciężko zajść w ciążę- szkoda tego pół roku.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: ndz sie 02, 2015 9:12 am 
Offline

Rejestracja: pt maja 15, 2015 6:03 pm
Posty: 22
Dziękuje za pomoc, zrobię badania i dam znać jak wyszły. Pozdrawiam :)

_________________
Magda


Na górę
  
 
PostZamieszczono: czw sie 13, 2015 4:19 pm 
Offline

Rejestracja: pt maja 15, 2015 6:03 pm
Posty: 22
Witam po stosowaniu bromergonu 2 tabletek dziennie przez 14 dni i 1 tabletki przez 32 dni ( w sumie 60 tabletek) prolaktyna wzrosła mi do 26,7 a miałam 24 czyli w normie lekarz skierował mnie do endokrynologa ginekologa. Badań które Pani mi zaleciła jeszcze nie zrobiłam ze względu na okres wakacyjny ale pod koniec miesiąca je zrobię.
Martwię sie tylko dlaczego prolaktyna wzrosła zamiast zmaleć.

_________________
Magda


Na górę
  
 
PostZamieszczono: pt sie 14, 2015 7:00 am 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: ndz paź 14, 2012 2:05 pm
Posty: 1202
Na antykoncepcji tak może być.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: śr wrz 16, 2015 7:17 pm 
Offline

Rejestracja: pt maja 15, 2015 6:03 pm
Posty: 22
Witam Pani Doktor jestem po wizycie u lekarza endokrynologa zlecił mi poniższe badania.
Badania w 5 dniu cyklu/ obecnie mój cykl trwa 23 dni

FT4 wynik 1,18ng/dl
DHEA-S wynik 277,80 ug/dl
17-hydroksyprogesteron 2,25ng/ml

Lekarz uważa że mam niepełny blok enzymu 17hydroksylazy nadnercza, ale uważa że jeśli chce zajść w ciąże to nie potrzebne jest tu leczenie.

Co Pani Doktor o tym uważa?czy mam szanse na naturalne zajście w ciąże czy powinnam się udać do kliniki niepłodności?

_________________
Magda


Na górę
  
 
PostZamieszczono: ndz wrz 20, 2015 9:05 am 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: ndz paź 14, 2012 2:05 pm
Posty: 1202
Ja myślę, że bezpieczniej będzie się skonsultować w klinice leczenia niepłodności, ze względu na wyniki nasienia.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: sob gru 26, 2015 8:21 pm 
Offline

Rejestracja: pt maja 15, 2015 6:03 pm
Posty: 22
Witam, zgodnie z Pani radą postanowiłam się szczegółowo przebadać a poniżej zamieszczam moje wyniki.

Badania wykonałam w 12 i 13 dniu cyklu.

ALT 14 U/l (5-33)
AST 18 U/l (5-32)
Bilirubina całkowita 5,12 umol/l (0,00-21,00)
GGTP 13 U/l(5-36)
Potas 4,39 mmol/l (3,5-5,10)
Sód 139 mmol/l (136-145)

DHEA-S 6,03 umol/l (2,68-9,23)
Estradiol 569,3 pmol/l
FSH 16,73 mlU/ml
LH 45,77 mlU/ml
TSH 1,470 ulU/ml


Testosteron 0,71 nmol/l
FT3 4,93 pmol/l
FT4 16,36 pmol/l

Witamina D total 19,84ng/ml
Ca 125 32,3 U/ml
ATG -p/c przeciwko tyreoglobulinie 14,6 IU/ml

Prolaktyna 275,5 ulU/ml
Prolaktyna (sur. 2h po MTC) 3163,0 ulU/ml
Prolaktyna (sur. 1h po MTC) 658,3 ulU/ml

Kortyzol 7,72 ug/dl
Kortyzol (sur,. godz 8:00) 15,81 ug/dl
Kortyzol (sur,. godz 17:00) 5,92 ug/dl

Cholesterol 5,6 mmol/l
Cholesterol HDL 1,52 mmol/l
Cholesterol LDL wyliczany 3,7 mmol/l
Trójglicerydy 0,77 mmol/l
CRP < 1,00 (<5,00)N

SHBG-białko wiążące hormony płciowe 27,9 nmol/l
ATPO 7,57 IU/ml (<34,00)

Dodatkowo wyszła mi jeszcze Insulinoodporność i lekarz zapisał mi GLUCOPHAGE 1000mg jedną tabletkę dziennie a póżniej 1 i 1/2 tabletki. Wstępnie wiem też że mam Hipowitaminozę witaminy D, dlatego ma brać 6000j dziennie witaminy D.

Biorę także BROMERGON 1/2 tabletki dziennie na noc, przed tymi badaniami również ją brałam tak mi zalecił lekarz prowadzący.

Proszę o informację co Pani Doktor myśli o moich wynikach?
Jakie są nasze szansę na ciąże.

Do lekarza mam się udać za 3 tygodnie po jeszcze jeden wynik i wtedy powie mi szczegółową diagnozę dlatego proszę Panią o zdanie.

_________________
Magda


Na górę
  
 
PostZamieszczono: czw gru 31, 2015 1:10 pm 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: ndz paź 14, 2012 2:05 pm
Posty: 1202
Vit D - można i 6000j , ale ja bym nie przesadzała -4000j to też dobra dawka , insulinooporność trzeba leczyć , podniesionej prolaktyny nie ( zresztą jest w normie). Proponuję powtórzyć badanie nasienia i jak dalej będą obniżone parametry to proszę się skonsultować w klinice leczenia niepłodności.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: ndz sty 03, 2016 9:18 pm 
Offline

Rejestracja: pt maja 15, 2015 6:03 pm
Posty: 22
Dziękuję za odpowiedź, mąż był z tymi wynikami u urlologa, który stwierdził po badaniach, że wyniki męża są dobre i wystarczające, więc wydaje mi się że problem jest u mnie.
A jak Pani uważa czy w mojej insulinoodporności może być przyczyna, że nie ma ciąży? Mój wskażnik BMI jest na granicy tzn wnosi 24,49 norma jest chyba do 25 później już otyłość.
Biorę GLUCOPHAGE 1000mg czy to może wpłynąć jakoś negatywnie na ewentualną ciążę?
Prolaktyna jest w normie bo cały czas biorę bromergon ale gdy go nie brałam prolaktyna wynosiła między 25 a 27, więc również na granicy górnej albo powyżej.
A jak reszta moich wyników co Pani Doktor uważa?
Dodatkowo wykonałam w 19dc, progesteron który wyszedł 9,85 ng/ml co wskazuję na f.lutealną której norma jest 1,7-27.

_________________
Magda


Na górę
  
 
PostZamieszczono: pn sty 11, 2016 9:18 pm 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: ndz paź 14, 2012 2:05 pm
Posty: 1202
Wszystko może być przyczyną - insulinooporność też. Warto powtórzyć badanie nasienia. Czy była już wykonana drożność jajowodów?
Jak dojdzie do ciąży to Glucophage się odstawia.
W sumie wyniki są prawidłowe.


Na górę
  
 
 [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group