Wyświetl temat - Prośba o interpretację moich wyników

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 15 maja 2013 19:19 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2013 16:47
Posty: 1
Witam,
Mam wielką prośbę o interpretację mojej sytuacji:

Mam 27 lat, od 2,5 roku staram się z mężem o dziecko. Ginekolog prowadzący przeprowadził stumulacje owulacji - po pewnym czasie (3 miesiącach) musiałam ją przerwać ze względu na zbyt intensywną. Lekarz na podstawie USG twierdzi, ze owulacja przebiega prawidłwo-aktualnie twierdzi że stymulacja była niepotrzebna.
Dalej wykonałam kilka badań: obecność chlamedia-nieobecne; obecność ureaplasma - nieobecne.
AMH - 1,62 ng/ml (norma 1,4 – 7,6)
TSH - 2,47 mIU/I (norma 0,27 – 4,20)
FT4 - 14,47 pmol/L (norma 12,0 –22,0)
Anti-TPO 13,98 IU/ml (norma <34)
faza folikularna (3 dc): LH - 5,13 mIU/mL (norma 2,12 – 10,89)
FSH - 60,36 pg/mL (norma 27,0 – 122,0)
faza lutealna: progesteron - 17,92 ng/mL (norma 5,16 – 18,56)
prolaktyna - 364 uIU/mL (norma 80 – 614)

Ostanio zrobiłam również HSG - oba jajowody drożne.
Mój mąż również zrobił pełne badania nasienia - wszystko ok.

Bardzo proszę o radę, co dalej?

Dziękuję i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 17 maja 2013 04:57 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Prawdę mówiąc to na podstawie tego wywiadu przysługuje Pani refundacja in vitro- ma być od 1-go lipca. Do tego czasu odpu

-- 17 maja 2013 05:58 --

Prawdę mówiąc to na podstawie tego wywiadu przysługuje Pani refundacja in vitro- ma być od 1-go lipca. Do tego czasu odpuścić starania- to też czasem daje dobry efekt. W takiej sytuacji mówi się o niepłodności idiopatycznej.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 11 cze 2013 20:49 
Offline

Rejestracja: 11 cze 2013 20:15
Posty: 3
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę ...ale także chodzi mi o interpretacje wyników... już nic nie wiem a dziecka pragnę...
Zacznę od tego pierwsza miesiączka w 14 rż cykle ok 30 dniowe do 20 roku życia i tu wystąpiło poronienie samoistne w 6 tc...nic sobie z tego nie zrobiłam , ale od tamtego momentu moje "miesiączki " przypominały plamienia a nie krwawienie wystarczała wkładka i po godzinie już było po wszystkim ... a następny okres mógł się pojawić za 30, 68 i więcej dni , wybrałam się do lekarza , ale ten stwierdził że już taka moja uroda i na uregulowanie cyklu dostałam Diane a że jej zabardzo moja wątroba nie polubiła po pół roku zaprzestałam łykania tego świnstwa , przyjęłam że taka już moja uroda z tymi miesiączkami aż do momentu kiedy współycie stało się bardzo bolesne a plamienia pojawiały się już raz na 3 miesiace i mozna je było liczyć w godzinach , doszły plamienia jakieś dziwne i bolesność piersi , ryzyk fizyk znów udałam się do lekarza nr 2 i ten zebrawszy wywiad stwierdził że napewno wymagam diagnostyki hormonalnej bo podejrzewa PCO . Owszem trafiłam na diagnostykę i teraz trochę cyferek grudzien 2012 PRL 166,7 mU/l i dobowy profil PRL g22 -249mU/l g2:00 1574 mU/l. g6:00 1312 mu/l
LH 2,37 i FSH 4,37 progesteron 3,46 nmol/L ( 4 dc) wyszłam z diagnozą hiperprolaktynemia czynnosciowa i zaburzenie czynności jajników , nieokreślone. Dostałam norprolac do marca grzecznie go brałam i czekałam na kolejny okres , poszłam dostałam skierowanie na MRI przysadki wynik brak gruczolaka , w kwietniu ponownie wykonałam poziom PRL i wynik to 28, 50 gdzie norma jest do 29 dalej byłam na norprolaku ...ciąży jak nie było tak i nie ma , ale jajniki były czyste bez licznych pęcherzyków tak jak we wcześniejszych usg i kolejne badanie PRL w kwietniu i wynik 54,23 ng/ml norma do 29 kolejne skierowanie na profil hormonalny aby stwierdzić czy to czynnościowe czy jakieś inne i poraz pierwszy badanie z MTC i podstawowa to 39,50 a po MTC 13,70 lekarz nie był wstanie powiedziec dlaczego nie wzrosła tylko zmalała i to mnie martwi i LH 4,50 mlU/ml < 9-12,5> i FSH 6,90mlU/ml <5-10,2>( 7 dc) i w rozpoznaniu napisano podejrzenie zespołu policystycznych jajników . Ale mam to hiperprolaktynemie ...jesli tak to czemu wynik z MTC jest tak dziwny i o czym świadczy...Przepraszam że tak dużo , ale już mam dość... A hormony tarczycy są ok .


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 13 cze 2013 07:16 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Ja też nie wiem - bym powtórzyła, żeby wykluczyć błąd laboratorium. Zapytam się profesora, a na razie proszę mi podać wynik progesteronu ok. 7 dni przed spodziewaną miesiączką.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 13 cze 2013 12:19 
Offline

Rejestracja: 11 cze 2013 20:15
Posty: 3
Progesteron jaki udalo sie zbadac to 23 dc to 3.5 nmol. A w ostatnim czasie nie badalam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 14 cze 2013 07:46 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Czyli poniżej normy dla fazy lutealnej- tzn., że cykl był bez owulacji. Powyżej Pani podaje 3,46 w 4 dc, rozumiem, że był powtórzony w 23 dc (w 4dc nie ma sensu robić oznaczenia progesteronu), jednak jest za niski, tak jak napisałam wygląda , że nie ma owulacji- warto zbadać progesteron w 2-3 kolejnych cyklach 6-8 dni przed miesiączką , żeby tą sprawę wyjaśnić.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group