Wyświetl temat - Pytanie o moje szanse na dzieko....

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 24 sty 2013 11:07 
Offline

Rejestracja: 19 sty 2013 22:22
Posty: 4
Witam,
od 3 lat próbuję zajść jak narazie bezskutecznie w 2 ciążę...
Mam niedoczynność hashimoto, ale hormony zostały wyrównane.

FT3 2,61 pg/ml (normy 1,8-4,2)
FT4 1,07 ng/dl (normy 0,8-1,9)
TSH 0,920 mlU/ml (normy 0,40-4,00)
endokrynolog zadowolony dał zielone światło

jestem świeżo po HSG: uwidoczniono prawidłowego kształtu jamę macicy nieco obszerniejszą w dnie macicy, prawidłowe wypełnienie się kontrastem jajowodów oraz swobodny wypływ środka cieniującego przez oba ujścia brzuszne jajowodów do wolnej jamy otrzewnowej.

miałam we wrześniu monitoring (bez wspomagania):
1. uzyskano echo macicy o wymiarze trzonu: dł 94mm, gr. 53 mm echogenicznność niejednorodna z drobnym częściowo zwapniałym śródścienno-podśluzówkowym mięśniakiem po stronie prawej o wymiarze 31x32x25 mm v 12,9 ml. Obraz endometrium jak w okresie I fazy cyklu o szerokości echa do 9mm, z zachowanym echem centralnym i widoczną deformacją prawej połowy jamy w sąsiedztwie mięśniaka. Linijny zarys kanału szyjki macicy. Oba przydatki bez cech torbieli. Jajniki: prawy 32x27 mm z dominującym pęcherzykiem Graafa 18x13x15 mm v 2,0ml, lewy częściowo w zrostach zarzucony do sklepienia pochwy i zatoki Douglasa 36x25 mm z drobnymi pęcherzykami Graafa 11x10x9 mm v 0,6 ml. Cech wolnego płynu w dole jamy brzusznej nie zarejestrowano. Badanie ok 7 dc spontanicznego.

2. Uzyskano echo endometrium jak o kresie I/II fazy cyklu o szerokości echa do 11 mm z zatartym echem centralnym i widocznym regularnym halo w mięśniówce. Jajnik lewy jak poprzednio. Jajnik prawy z największym pęcherzykiem Graafa 12mm. Cechy wolne płynu w dole jamy brzusznej szerokosci zbiornika do 17 mm - płyn okołoowulacyjny.
Całość obrazu przemawia za narządem rodnym w okresie I/II fazy cyklu z szerokim endometrium z dojrzewającymi pęcherzykami Graafa i dominacją jajnika prawego. Wolna dynamika wzrostu pęcherzyka dominującego. Badanie ok. 13 dc spontanicznego.

3. Uzyskano echo endometrium jak w okresie II fazy cyklu o szerokości echa do 12 mm z zatartym echem centralnym i widocznym regularnym halo w mięśniówce. Jajnik lewy jak poprzednio. Jajnik prawy z niepełną luteinizacją pęcherzyka Graafa 9x10x10 mm v 0,5 ml. Cechy wolnego płynu w dole jamy brzusznej o szerokości zbiornika do 11 mm - płyn okołoowulacyjny.
Całość obrazu przemawia za narządem rodnym w okresie II fazy cyklu bez przerostu endometrium z niepełną luteinizacją niepękniętego pęcherzyka Graafa w jajniku prawym. Badanie ok. 18 dc spontanicznego przy cyklach dniowych.

przez 3 miesiące byłam stymulowana Clo+duphaston, bezskutecznie....

proszę mi powiedzieć czy mam jakąś szansę....

mam 42 lata, wiem mój wiek mówi sam za siebie, ale..... nie byłaby to pierwsza ciąża....

bardzo dziękuję za odpowiedź i wszelkie sugestie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 28 sty 2013 08:30 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Opis badań jest dość specyficzny-mało zrozumiałe o co chodzi, ja z tego wyjęłam tylko to,że jest mięśniak podśłuzówkowy i to dość spory. Czy nie było propozycji, żeby go usunąć? Poza tym nic Pani nie pisze o poziomie progesteronu w II fazie cyklu- skąd to stwierdzenie ,że jest "niepełna luteinizacja"? Może warto też zrobić badanie AMH.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 28 sty 2013 14:04 
Offline

Rejestracja: 19 sty 2013 22:22
Posty: 4
Z tego co mówił lekarz, podobno mięśniak leży na tętnicy macicy, i jest ryzyko krwotoku w momencie jego usuwania.... dość ryzykowne...

badanie progesteronu właśnie będę robiła....

niepełna luteinizacja - takie określenie padło u lekarza wykonującego monitoring...

dziękuję bardzo za sugestię :)
bardzo Pani dziękuję :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 01 lut 2013 08:53 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Dobrze to poczekajmy na wyni progesteronu i zobaczymy co dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group