Wyświetl temat - wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC




 [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: wt lip 19, 2016 8:38 am 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: pn sie 27, 2012 4:33 pm
Posty: 1140
Wyniki wydają się być prawidłowe

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: śr lip 27, 2016 6:42 pm 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka

Rejestracja: czw cze 30, 2011 5:53 am
Posty: 6941
Witam jestem w 5tym tyg.ciąży TSH 2.08 ale Ft4 ponad normę 28,biorę Euthyrox 75.Czy mam się martwić?

_________________
05.05.14 - start ICSI Novum;
27.07 - 17dpt -beta >1560
07.08- <3 najpiękniejszy dźwięk, kocham !
08.04.2015 ur.się Kacperek
maj,czerwiec.2016- crio-; (
26.07.2016 beta 4560,TP 22.03.2017 rośnie synuś


Na górę
  
 
PostZamieszczono: pt sie 12, 2016 7:38 am 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: pn sie 27, 2012 4:33 pm
Posty: 1140
W badaniach kontrolnych dołączyć proszę jeszcze fT3 i skonsultować je łącznie z lekarzem.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: śr sie 17, 2016 7:45 am 
Offline

Rejestracja: śr sie 17, 2016 7:34 am
Posty: 1
Witam,
jestem w 5 tc. Mam Hashimoto. Przed ciążą TSH wynosiło ok. 2,25.
Teraz zrobiłam badanie i wyszło:
TSH: 2,84 (norma dla 1 trymestru: 0,33-4,59
fT4 21.26 (norma dla 1 trymestru do 12.1-19.6)
przed zajście w ciąże miałam zwiększyć dawkę Euthyroxu z 25 na 50 co drugi dzień, w ciąży miałam już brać 50 i tak biorę od kilku dni. Wizytę u endokrynologa mam za 3 tygodnie. Proszę tylko powiedzieć czy te wyniki są prawidłowe? Martwię się tym ft4 poza granicą.

dziękuję i pozdrawiam.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: wt sie 23, 2016 8:39 am 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: pn sie 27, 2012 4:33 pm
Posty: 1140
Proszę dla pewności powtórzyć badanie przed wizytą nie biorąc porannego Euthyroxu. Powodów do obaw jednak nie powinna Pani mieć.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: śr wrz 21, 2016 9:52 am 
Offline

Rejestracja: śr wrz 21, 2016 9:36 am
Posty: 1
Dzień dobry,

chciałbym skonsultować wyniki badań żony.

po 2 poronieniach wybraliśmy się na badania , TSH okazało się za wysokie ok.4, lekarz ginekolog przepisał Euthyrox 50. W lipcu TSH wynosiło ok. 1,5. Aktualnie żona jest w 7 tyg. ciazy, tydzień temu TSH po zażyciu tabletki ( badanie z rana) wynosiło 2,015 µIU/ml, dziś badanie TSH (bez tabletki) 1,620 µIU/ml , FT3 2,97 pg/ml , FT4 1,15 ng/dl , zrobiła również Morfologie wszystko jest w normie poza Limfocytami procentowymi 18,9 % ( norma od 20), cały czas bierze euthyrox i witaminy (oraz ostatnio Pani ginekolog kazała brać Acard)no i ma typowe objawy ciążowe, zmęczenie, nudności i przeszkadzające zapachy.

Czy jest się czym przejmować czy wszystko jest ok ?

Dziekuje i pozdrawiam


Na górę
  
 
PostZamieszczono: śr paź 05, 2016 8:57 am 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: pn sie 27, 2012 4:33 pm
Posty: 1140
Ja byłbym zadowolony z tych wyników.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: pt paź 14, 2016 10:00 am 
Offline

Rejestracja: ndz lut 21, 2016 7:28 pm
Posty: 1
Panie Doktorze,

niepokoją mnie wyniki TSH i FT4 ale wrzucam wszystkie aby był cały obraz.

Moja ciąża jest wynikiem drugiej procedury in vitro. Pierwsza była nieudana. Leczenie wynikało głownie z moich zaburzeń hormonalnych- pco, wysokie androgeny. Wyniki nasienia czasami były zaniżone ale nie w każdym badaniu. Tarczycy nigdy nie sprawiała kłopotów (poza guzkami, stabilnymi i po biopsji). Zmieniło się to w ciąży co mnie bardzo zaskoczyło.

Wyniki:
20 tc
TSH 0,035 (0,270- 4,200)
FT3 4,31 (2,00-4,40)
FT4 1,00 (0,93 -1,70)
anty-TPO 13,19 (0,00-34,00)
anty-TG 92,33 (0,00-115,00)
Witamina B12 127 (197-771)
Ferrytyna 24,11 (13-150)
TRAB 1,59. Normy: <1,22 osoby zdrowe, <1,58 Osoby z chorobą tarczycy

25 tc
TSH 0,088 (0,270-4,200)
FT3 3,87 (2,00-4,40)
FT4 0,93 (0,93-1,70)

28 tc
TSH 0,107 (0,270-4,200)
FT3 3,79 (2,00-4,40)
FT4 0,83 (0,93-1,70)

Obecnie 32 tc
TSH 0,043 (0,270-4,200)
FT3 3,66 (2,00-4,40)
FT4 0,89 (0,93-1,70)
T4 8,51 (4,80-12,70)
Trab 1,01 (osoby zdrowe: 1,22, osoby z chorobą tarczycy<1,58)

Lekarz endokrynolog nie wprowadza leczenia. Lekarz ginekolog nie jest z
tego zadowolony. A ja czuję się zagubiona i bezsilna. Proszę o jakąś
wskazówkę.
Pozdrawiam


Na górę
  
 
PostZamieszczono: wt paź 25, 2016 10:17 am 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: pn sie 27, 2012 4:33 pm
Posty: 1140
Na tym etapie popieram działanie endokrynologa.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: wt paź 25, 2016 11:25 am 
Offline

Rejestracja: wt paź 25, 2016 11:12 am
Posty: 2
Witam, byłam w ciąży gdzie w jej 8 tygodniu wyszło mi TSH 4.01 przy normie 0,01-2,32 (jesli chodzi o I trymestr). Od tego momentu Biore euthyrox 50. CIąża obumarła w 9 tygodniu. Leków nie odsawiłam i Teraz Powtórzyłam badania,wyszło mi:
TSH- 1,240 przy normie 0,01-2.32 w ciazy- bez ciazy- 0,270-4,200
FT4- 1,39- norma w ciazy- 0,9-1,5- bez ciazy- 1,93-1,70
Anty TPO- 14- norma 0- 34
Anty TG- 16,10- norma 0,00-115
Wizyte u endokrynologa mam za tydzien,ale chciala bym zapytac czy przy tych wynikach moge starac sie o dziecko? czy wskazuja one na jakas chorobe? Bardzo prosze o odpowiedz


Na górę
  
 
PostZamieszczono: wt lis 15, 2016 8:53 am 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: pn sie 27, 2012 4:33 pm
Posty: 1140
Wstawiłą Pani najprawdopodobniej błędną wartość referencyjną ale wyniki nie przeszkadzają w staraniu się o ciążę.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: śr lis 16, 2016 3:22 pm 
Offline

Rejestracja: wt paź 25, 2016 11:12 am
Posty: 2
Bardzo dziekuje za odpowiedz Panie doktorze :)


Na górę
  
 
PostZamieszczono: wt lis 29, 2016 10:58 am 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: pn sie 27, 2012 4:33 pm
Posty: 1140
Wartości są prawidłowe nie wiem być może jakiś cel w zmianie dawki Pani dr dostrzega?

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: czw lip 27, 2017 7:36 pm 
Offline

Rejestracja: czw cze 29, 2017 3:44 pm
Posty: 3
Witam:)
Bardzo proszę o interpretacje wyników i czy Doktor by coś zmienił w leczeniu.
Poroniłam ciaze w 7 tyg. po 4 tyg od poronienia zrobilam podstawowe badania. morfologie mocz wyniki byly bardzo dobre. natomiast tsh mialam 3,270 dostalam euthyrox N25. po miesiacu wyniki :
tsh 3,400
tf4 1,35 norma (0.83 do 1,52)
anty tpo <9
dostalam euthyrox N75 do zbicia tsh
po miesiacu mialam tsh 0,503
dostalam naprzemiennie euthyrox 50 i 75 po tym tsh 1,17 i taka dawke mam zostawiona.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: ndz wrz 10, 2017 2:48 pm 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: pn sie 27, 2012 4:33 pm
Posty: 1140
nic dodać nic ująć

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
  
 
 [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group