Wyświetl temat - wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 24 mar 2015 13:23 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1126
w 17 tc te wyniki nie zmuszają do jakiejś interwencji. Pani Endokrynolog może jednak założył sobie bardziej rygorystyczne granice dla Pani.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 27 mar 2015 18:15 
Offline

Rejestracja: 27 mar 2015 17:58
Posty: 1
Dzień dobry, proszę o podpowiedź,bardzo się martwię...Dziś odebrałam wyniki :
TSH 6,700
FT4 16,67
FT3 6,03
Jestem w 6 tyg ciąży a do ginekologa dopiero za 4 dni idę, wiem,że Tsh za wysokie, co teraz...czy coś mi i fasolce grozi ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 03 kwie 2015 08:54 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1126
Biorąc pod uwagę tylko wartości w wynikach nie znajduję uzasadnienia dla zmiany dawki, ale może Pani dr ma inne niedostępne dla mnie informacje o Pani.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 12 maja 2015 21:37 
Offline

Rejestracja: 12 maja 2015 20:34
Posty: 1
Witam
Bardzo proszę o interpretację wyników:

5 tc:
FT4: 21,8 pmol/l
TSH: 2,45 ulU/ml
przy dawce euthyroxu 125

7tc (wynik był zrobiony po porannym zażyciu euthyroxu):
FT4: 22,7 pmol/l
TSH: 3,51 ulU/ml
przy dawce euthyroxu 137

będę zwiększać do 150

Czy takie TSH stanowi zagrożenie dla rozwoju dziecka?
Dziękuję


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 18 maja 2015 10:12 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1126
TSH po spadku w 1 trymestrze ciąży teraz zaczyna wzrastać i jest to wzrost fizjologiczny. Zapewne jednak Pani dr zna Pani przypadek lepiej.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 19 maja 2015 19:44 
Offline

Rejestracja: 19 maja 2015 19:41
Posty: 1
Dzień dobry,
jestem w 18 tc, moje TSH 12,03, mam obniżone również ft4, czy powinnam się martwić? Udać się do endokrynologa?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 27 maja 2015 09:50 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1126
Jeżeli zwiększyć dawkę to proszę sprawdzić TSH w okresie 4 tygodni.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 10 cze 2015 16:29 
Offline

Rejestracja: 10 cze 2015 16:18
Posty: 1
Witam,

jestem w 8tc, moje TSH wynosi 4,7. Dodam, ze przed zajściem w ciążę wynik wynosił 2,83. Raz dziennie przyjmuę Letrox 50 i najbliższą wizytę u endokrynologa mam wyznaczoną na 30.06. Czy powinnam się martwić i postarać się przełożyć wizytę na wcześniejszy termin?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 11 cze 2015 10:36 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1126
Nie gdyż efekt działania przyjmowanego przez Panią leku też musi zaistnieć w czasie, nie następuje po kilku dniach.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 30 cze 2015 13:35 
Offline

Rejestracja: 16 lut 2015 10:42
Posty: 58
Witam.
Jestem obecnie w 10 tc., stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy.
Mój wyniki TSH i FT4 (po dawce Letrox 75 i 100 na przemian):
TSH: 1,030
FT4: 1,35

Proszę o sugestię na temat dawki lub jej ewentualnej zmiany oraz kiedy powinnam powtórzyć badania.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

_________________
2IUI- :((Poznań)
2015 Decyzja o in vitro powód-niepłodność idio(pa)tyczna+czynnik męski)
I podejście IVF-ICSI(Wrocław):
04.2015-transfer 3AA-ciąża i jest nasza cudowna córeczka!!! ♥
11.2018 criotransfer 3AA :(


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 03 lip 2015 08:48 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1126
Wyniki są prawidłowe.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 16 lip 2015 13:34 
Offline

Rejestracja: 16 lip 2015 13:25
Posty: 2
Witam,

moje wyniki hormonów to:
TSH 3,230 (0,270-4,200)
FT4 13,77 (12,00-22,00)

zaczynam się martwić, ponieważ jeden ginekolog przepisał mi euthyrox 25 stwiedzając, że nie podobają mu się wyniki, a drugi (na wizytę musiałam czekać następne 3tyg!) powiedział, żeby to skonsultować z endokrynologiem lub internistą.
Czy są to niepokojące wyniki?
Dodam,iż jestem w 11tc.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 20 lip 2015 10:00 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1126
Nie widzę konieczności modyfikacji dawki leku. Może jednak Pani doktor kieruje się przesłankami mi nieznanymi?

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 lip 2015 20:03 
Offline

Rejestracja: 16 lip 2015 13:25
Posty: 2
Niestety, mi również te przesłanki nie są znane, gdyż lek został zapisany bez słowa wyjaśnienia.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 28 lip 2015 09:36 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1126
Znając tylko podane przez Panią wyniki posłuchałbym się swojego lekarza, aczkolwiek wzrost TSH w tym momencie ciązy jest uzasadniony i naturalny.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group