Wyświetl temat - wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 25 lis 2013 18:29 
Offline

Rejestracja: 25 wrz 2012 13:04
Posty: 2
Dzień dobry, Panie doktorze.

Jestem obecnie w drugiej ciąży, pierwszą straciłam w lutym br. (ciąża obumarła na etapie 8 tyg, wykryta w 13 tyg).
Kilkanaście lat temu przeszłam zabieg usunięcia części tarczycy. Obecnie (zaczęłam jeszcze przed zajściem w ciążę) biorę Euthyrox 125. Endokrynolog, u którego się leczę w obrazie tarczycy na usg stwierdził zwłóknienia typu Hashimoto (przeciwciała aTPO i ATG robiłam po stracie ciąży i były na niskim poziomie).
W cyklu, w którym zaszłam w drugą ciążę (jak się potem okazało) miałam następujące wyniki:
TSH 1,36 (norma 0,27-4,2)
ft4 19,31 (norma 12-22).

W 8/9 tyg ciąży wyniki były następujące:
TSH 2,18 (norma 0,27-4,2)
ft4 1,17 (norma 0,93-1,7).

W 16 tyg. ciąży wyniki były następujące:
TSH 4,28 (norma 0,27-4,2)
ft4 1,13 (norma 0,93-1,7).

Mój endokrynolog początkowo odradzał mi zwiększenie dawki Euthyroxu ze względu na wyniki ft4, który jest blisko dolnej granicy normy. Teraz (po tygodniu) kazał mi badanie na oba hormony powtórzyć i po wyniku ma ocenić czy podnieść dawkę na Euthyrox 137.
Moje pytanie brzmi - czy według Pana doktora moja dawka Euthyroxu powinna być zwiększona? Czy ten podwyżoszny poziom TSH może negatywnie wpłynąć na rozwój dziecka? Mój ginekolog do świąt jest na zwolnieniu (miał wykonany zabieg) i nie mam możliwości skontaktowania się z nim.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 03 gru 2013 12:58 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1113
Najważnejsze dla ciąży jest euthyreoza w 1 trymestrze, teraz połód funkcjonuje czerpiąc z własnej tarczycy. Dawkę zwiększyłbym z myślą bardziej o Pani.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 05 gru 2013 13:26 
Offline

Rejestracja: 25 wrz 2012 13:04
Posty: 2
Panie doktorze, uprzejmie dziękuję za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 16 maja 2014 16:58 
Offline

Rejestracja: 26 cze 2013 17:08
Posty: 6
Witam, czy te wyniki są dobre?

Rok temu przed ciażą:
TSH 1,240 (0,270 - 4,200)
FT3 3,39 (2,00-4,40)
FT4 1,08 (0,93-1,70)

Obecnie 14 tydzień ciazy:
TSH 1,13 (0,270 - 4,200)
FT3 2,52 (2,00-4,40)
FT4 1,06 (0,93-1,70)

Wyniki spadły. Zaczynam przyjmować preparat witaminowy dla ciezarnych z zawartością jodu. Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 03 cze 2014 09:36 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1113
Wyniki nie budzą zastrzeżeń.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 26 cze 2014 16:12 
Offline

Rejestracja: 17 sty 2011 19:15
Posty: 1
Witam p.dr,
na początku ciązy od ok.6 do 11 tyg. p. endokrynolog zwiększyła mi dawkę euthyroxu o 30% i w rezultacie tsh spadło mi do 0.006.ft3 i ft4 miałam w normie. Czy tak mała ilość tsh mogła źle wpłynąć na ciąże?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 01 lip 2014 11:49 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1113
Pani TSH nie ma bezpośredniego wpływu na ciążę, ale ciąża obniża zwrotnie TSH.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 11 paź 2014 18:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2012 21:21
Posty: 88
witam serdecznie
jestem w 12-13 tygodniu ciąży dziś odebrałam wynik TSH i jest 0,23 czy to czymś grozi? normę mam podaną 0,27-4,2
dodam że jest to ciąża bliźniacza.

_________________
PCOS, 4 iui
09.2013 I ivf- dwa zarodki kl AA :(nie zostały z nami
01.2014 II ivf- bez transferu
07.2014- walczymy w Kriobanku i :) 9dpt dwie kreski-beta455
12dpt beta 1055:)
23dpt beta 42160 :))
są dwa łobuzy....i dwa serduszka
termin porodu 23.04.2015


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 13 paź 2014 09:07 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1113
W ciąży bliźniaczej są zwielokrotnione przyrosty hcg co może skutkować zmniejszeniem TSH. Poza dalszą kontrolą nic bym nie zmieniał.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 03 gru 2014 12:45 
Offline

Rejestracja: 03 gru 2014 12:33
Posty: 1
Witam. Jestem obecnie w 25 tc. W czerwcu br, po poronieniu, stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy.
Wczoraj odebrałam wyniki TSH i FT4 (po dawce Euthyroxu 75 i 100 na przemian):
TSH: 1,030 (0,40-4,00)
FT4: 0,97 (0,8 - 1,9)

Proszę o sugestię na temat dawki lub jej ewentualnej zmiany.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 02 lut 2015 15:15 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1113
Na razie zostawił bym to bez zmian

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 lut 2015 21:54 
Offline
Awatar użytkownika
Dokarmiam bociana ;)
1% dla bociana

Rejestracja: 17 lut 2012 21:16
Posty: 2886
Lokalizacja: Śląsk
Witam
Obecnie jestem w 34tc.
Dzisiaj odebrałam wyniki TSH i fT4 oto one:
TSH 2.03 norma 0,270- 4,20 ulU/mL
fT4 9,89 norma 12,0 - 22,0 pmol/l

O czym świadczą te wyniki?Czy powinnam się martwić spadkiem tego fT4?
Powiem tylko tyle,że przeszukałam swoje wszystkie wyniki badań i te hormony miałam ostatni raz badane w 2011r i wyniki były następujące:
TSH 1,871 norma 0,27-4,70 ulU/ml
fT4 0,83 norma 0,7-1,55 ng/dl

_________________
- 16.III.2015r - najpiękniejszy dzień w moim życiu-narodziny Matyldy
- 21.XI.2016r - narodziny Grzesia- szczęście,którego nie da się opisać...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 17 lut 2015 09:51 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 27 sie 2012 18:33
Posty: 1113
Poddałbym to powtórnej ocenie po porodzie i wtedy skonsultował endokrynologicznie.

_________________
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 20 lut 2015 22:01 
Offline

Rejestracja: 20 lut 2015 21:50
Posty: 1
Witam,
Bardzo proszę o interpretację moich wyników:
TSH 2,690 norma 0,270- 4,20 ulU/mL
FT3 3,43 pg/ml 2,00 4,40
FT4 1,23 ng/dl 0,93 1,70

8 tyg.temu straciłam ciążę w 10tyg. i chciałabym uzyskać informację, czy w moim przypadku wskazane jest leczenie przed planowaniem kolejnej ciąży. Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 25 lut 2015 10:54 
Offline

Rejestracja: 10 gru 2009 01:00
Posty: 18190
Witam.
Panie Doktorze proszę o interpretację wyników.
Przyjmuję Euthyrox25.
Moje wyniki z 17tc:
TSH 1,71
ft3 3,17
ft4 1,13

Pani dr zaleciła mi zmianę dawki - mam brać na przemian 25 i 50 Euthyroxu. Do tego zbadać antyTPO i antyTG (robione 3lata temu były ujemne).
Poprzedni wynik TSH z 11tc wynosił 0,42.

Dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group