W sumie to wkleje to pismo, jak wprowadzę niezbędne zmiany
Na podglądzie widzę, że się rozjechało, trzeba sobie pojustować i pozamieniać... Pismo wysłałam w trzy widoczne niżej miejsca, za potwierdzeniem odbioru.
Powodzenia!!!
Katarzyna.... Łódź, dn....
Dyrektor ICZMP
Prof. dr hab. n. med.
Przemysław Oszukowski
Łódź, ul. Rzgowska 281/289
Wnioskodawca:
Zuzanna ...... ur. .2002r w Łodzi, PESEL .......;
reprezentowana przez opiekuna prawnego w osobie matki, Katarzyny .....
Wezwanie
1.Niniejszym wzywam Państwa placówkę do sprostowania i usunięcia z Państwa bazy danych, nieaktualnych danych osobowych mojej córki pochodzących sprzed adopcji, w terminie 7 dni od daty doręczenia niniejszego pisma.
2.Żądam także usunięcia z dokumentacji medycznej wszelkich informacji dotyczących faktu adopcji, w terminie 7 dni od daty doręczenia niniejszego pisma.
Uzasadnienie
Dnia ... ... 2009 r. w trakcie rejestracji wizyty córki w Poradni .... ICZMP mój mąż zauważył, że na ekranie monitora figurują poprzednie dane osobowe naszej córki (sprzed adopcji).
Dane te były widoczne dla wszystkich stojących przy okienku rejestracji (!).
Interweniowaliśmy w tej sprawie u Kierownika Rejestracji Poradni Pediatrycznej,
który wyjaśnił, że dane te są „przypisane” w bazie do nowego (sic!) numeru PESEL naszej córki, w związku z tym będą pojawiały się każdorazowo w momencie rejestracji do kolejnych Poradni w ICZMP.
Fakt ujawniania danych – zarówno obecnie osobom postronnym,
jak również zapewne w przyszłości mojej małoletniej córce – stoi w sprzeczności z obowiązującym w Polsce prawodawstwem i godzi w interesy mojej Rodziny.
W związku z powyższym, na mocy art. 23.1. oraz art. 32 ust. 1 pkt 6 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. Nr 133, poz. 883, z późn. zm.) żądam sprostowania i usunięcia danych osobowych mojej córki sprzed adopcji, ponieważ dane te są niepoprawne i nieaktualne.
Jednocześnie informuję, że uwidocznienie tychże danych łamie art. 26 pkt 1 w/w Ustawy (Administrator danych przetwarzający dane powinien dołożyć szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą) oraz 26 pkt 3. op.cit. (dane te są merytorycznie niepoprawne).
Nie wyrażam także zgody na umieszczanie informacji o adopcji w dokumentach medycznych, gdyż nie ma ona wpływu na przebieg leczenia i jako taka jest zbędna.
Nadmieniam, iż adopcja w Polsce jest procesem tajnym i żadne organa czy instytucje nie mają prawa ujawniać danych osobowych żadnej ze stron. Zamieszczanie takich danych w Państwa bazie stoi w sprzeczności z art. 124 § 2; 1241 ; 1251 § 2 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.
W przypadku nie zastosowania się do moich żądań będę dochodziła swoich praw na drodze sądowej.
Z poważaniem
Katarzyna .....
Do wiadomości:
1.Rzecznik Praw Pacjenta ŁOW ul. Żeligowskiego 32/34; 90-643 Łódź
2.Biuro Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych
ul. Stawki 2; 00-193 Warszawa