Wyświetl temat - Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 150  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 14 mar 2011 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lis 2005 01:00
Posty: 179
Lokalizacja: Chrzanow
ok jezeli do konca tygodnia nie dostane @ to zrobie badanie krwi jeszcze raz co naj za badania zrobic tylko LH estradiol i progesteron

_________________
POZDRAWIAM

zaczynam mierzyc temp. od kwietnia

http://www.wunschkinder.net/forum/zanze ... 0,nummer=1 +++

MAJ /// http://28dni.pl/cycles/current




07.1998 Aniolek [*]
04.2011 Aniolek [*]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 14 mar 2011 14:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2010 18:52
Posty: 3233
Witam!
Bardzo proszę o interpretację wyników badań hormonalnych.

2 d.c.

FSH 7,99 mIU/ml norma: faza fol.: 3,5-12,5
środek cyklu: 4,7-21,5
faza lut.: 1,7-7,7

Estradiol 96,28 pg/ml normy opowiednio: 12,5-166
85,78-498
43,82-211
LH 17,95 mIU/ml normy: 2,4-12,6
14-95,6
1-11,4

20 d.c.

Androstendion 1,339 ng/ml normy f. folik.: 0,75-3,1
f. lutealna: 0,94-3,2

17-OH progesteron 0,481 ng/ml normy: faza folik.: 0,2-1,3
f. lutealna: 1-4,5

Progesteron 0,645 ng/ml normy: f. folik.: 0,2 - 1,5
środek ccyklu: 0,8-3
f. lutealna: 1,7-27

Testosteron 53,22 ng/dl normy: 20-49 lat (8,4-48,1)

Mam 27 lat. Czekam jeszcze na wynik AMH. Moje cykle są bezowulacyjne i bardzo długie, cierpię na PCO. Miesiączkę wywoływałam luteiną. Staram się o zajście w ciąże. Jak wyglądają moje szanse przy tych wynikach? Stymulowana byłam już Clo, ale nie podziałało. W tej chwili biorę Metformax. Dziękuję z góry!

_________________
Już nie pamiętam tego, co było, bo teraz jest Franek :love:ur.6.01.2014


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 14 mar 2011 15:50 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2011 20:25
Posty: 25
Brylko, mam pytanie za dwa dni będę robiła progesteron to będzie 7 dni po owu, czy mogę za jednym zamachem zrobić testosteron?czy muszę w określonym dniu cyklu?myślałam jeszcze żeby powtórzyć prolaktynę na początku cyklu.
Dziękuję za odpowiedzi, dobrze że jesteś na tym forum :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 14 mar 2011 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2010 09:26
Posty: 579
kalina238 Możesz zrobić testosteron i prolaktynę też od razu jeśli chcesz ją jeszcze raz powtarzać. Możesz pokusić się wtedy o test z obciążeniem. Co do Testosteronu - ważne aby nie robić go w okresie około owulacyjnym bo wtedy androgeny się podnoszą. Tu na forum dziewczyny polecają jednak 2-3 dzień cyklu na to badanie, myślę że bardziej ze względu na inne hormony, które lepiej wykonać na początku cyklu i wtedy razem mamy pełniejszy obraz.

" Oznaczanie męskich hormonów jest elementem badań w kierunku występowania zespołu policystycznych jajników oraz zaburzeń pracy nadnerczy.

Testosteron - androgen o nasilniejszym działaniu biologicznym. Powstaje głównie z androstendionu (ok. 60 %). Reszta jest produkowana bezpośrednio przez jajniki i nadnercza (po 20 %). Do słabszych androgenów należą androstendion produkowany po połowie przez jajniki i nadnercza, dehydroepiandrosteron (DHEA) oraz jego siarczan (DHEAS) produkowane prawie wyłącznie przez nadnercza.

Tylko niewielki procent testosteronu jest w postaci wolnej odpowiedzialnej za jego działanie biologiczne, reszta jest związana z albuminami i globuliną wiążącą hormony płciowe (SHGB). Obniżony poziom SHGB wiąże się, zatem z nadmiarem czynnego biologicznie testosteronu i często występuje w PCOS.

Poziom androgenów jest względnie stały w cyklu za wyjątkiem okresu okołoowulacyjnego, kiedy ich stężenia wzrastają. Mamy w związku z tym dość dużą dowolność jeśli chodzi o wybór dnia cyklu odpowiedniego do badania.

Badanie testosteronu jest badaniem podstawowym. Dalsze oznaczanie poziomu androgenów jest wskazane w przypadku hirsutyzmu (występowania owłosienia w nietypowych dla kobiet miejscach), podejrzenia o PCOS lub poszukiwania przyczyn nadmiaru testosteronu w organizmie.

Podwyższony poziom DHEA lub DHEAS wskazuje na nadnerczowe, a samego testosteronu (zwłaszcza w połączeniu z wysokim stosunkiem LH:FSH) na jajnikowe źródło nadmiaru testosteronu. Dodatkowo można zbadać również stężenie 17-OH progesteronu w pierwszej fazie cyklu. 17-OH progesteron w pierwszej fazie cyklu jest produkowany wyłącznie przez nadnercza (a w drugiej fazie również przez ciałko żółte). Pod wpływem enzymów 17-OH progesteron przekształca się do gikosteroidów i wysokie jego stężenie może sygnalizować brak jednego z takich enzymów. Jest to objawem późno ujawniającego się zespołu nadnerczowo-płciowego. Podwyższony androstendion występuje zarówno w PCOS jak i w dysfunkcji nadnerczy z tym, że w drugim przypadku jego stężenie jest przeważnie znacznie bardziej podwyższone niż w pierwszym. "
http://wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjn ... rmonalnych

charlotta2222 no dokładnie Twoje wyniki z 2dc wskazują na PCOS LH/FSH 2,24 (!) Dodatkowo spory estradiol - może wskazywać na torbiel lub właśnie większą liczbę pęcherzyków. Testosteron jest podwyższony ale nieznacznie a 17OH progesteron i androstedion ok. Można skontrolować jeszcze SHBG by sprawdzić indeks wolnych androgenów. Co do stymulacji niestety nie pomogę, bo sama jestem początkująca w tej kwestii, ale czytałam, że dobre efekty daje łączenie CLO z metformaxem. Prawdopodobnie jednak skoro CLO nie zadziałało trzeba będzie indukować owulację innym zestawem leków - tu już musi ginekolog decydować. Jak tylko owulacje się wywoła to szanse na ciąże są jak najbardziej, wiec trzeba się na tym skupić.

kacialka jeśli @ nie przyjdzie do końca tygodnia zrób: progesteron, estradiol, LH. Na ten moment wystarczy. Mam nadzieję jednak, że się @ pojawi.

_________________
My little Angels: 18.08.2007 [*] 12.12.2010 [*]
Późne owulacje, Hashimoto, ANA 1:160
14.12.2011 pojawił się Synuś
Niespodzianka rocznicowa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 14 mar 2011 17:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2010 18:52
Posty: 3233
Brylka pisze:
kalina238 Możesz zrobić testosteron i prolaktynę też od razu jeśli chcesz ją jeszcze raz powtarzać. Możesz pokusić się wtedy o test z obciążeniem. Co do Testosteronu - ważne aby nie robić go w okresie około owulacyjnym bo wtedy androgeny się podnoszą. Tu na forum dziewczyny polecają jednak 2-3 dzień cyklu na to badanie, myślę że bardziej ze względu na inne hormony, które lepiej wykonać na początku cyklu i wtedy razem mamy pełniejszy obraz.

[i][color=#0080BF]

charlotta2222 no dokładnie Twoje wyniki z 2dc wskazują na PCOS LH/FSH 2,24 (!) Dodatkowo spory estradiol - może wskazywać na torbiel lub właśnie większą liczbę pęcherzyków. Testosteron jest podwyższony ale nieznacznie a 17OH progesteron i androstedion ok. Można skontrolować jeszcze SHBG by sprawdzić indeks wolnych androgenów. Co do stymulacji niestety nie pomogę, bo sama jestem początkująca w tej kwestii, ale czytałam, że dobre efekty daje łączenie CLO z metformaxem. Prawdopodobnie jednak skoro CLO nie zadziałało trzeba będzie indukować owulację innym zestawem leków - tu już musi ginekolog decydować. Jak tylko owulacje się wywoła to szanse na ciąże są jak najbardziej, wiec trzeba się na tym skupić.
.


Dziękuję za odpowiedź. A jeśli chodzi o progesteron, to sądziłam, ze jest za niski jak na fazę lutealną. Bo 20 dc to chyba lutealna, tak?

_________________
Już nie pamiętam tego, co było, bo teraz jest Franek :love:ur.6.01.2014


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 14 mar 2011 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2010 09:26
Posty: 579
charlotta2222 Twój progesteron wskazuje po prostu na brak owulacji. Faza lutealna jest po owulacji gdy działa ciałko żółte i wytwarza progesteron. U Ciebie ponieważ do owulacji w 20 dc nie doszło to progesteron jest niziutki. Natomiast ja wyżej pisałam o tym że 17OH progesteron jest w normie, gdyby był zaburzony wskazywałby na problem z nadnerczami. Jednak gdybyś była po owulacji to z jego wyniku nic byśmy nie wiedziały bo akurat ten hormon badamy 2-3 dc ponieważ w fazie pęcherzykowej wytwarzany jest przez nadnercza a w fazie lutealnej również przez ciałko żółte - ale że u Ciebie ciałko żółte się jeszcze nie utworzyło to wciąż wynik wskazuje na tylko nadnerczowa produkcję.

Dodane -- 14 Mar 2011 19:27 --

Aha jeszcze jedno - uznaje się ogólnie, że każde stężenie progesteronu przekraczające 3ng/ml jest wiarygodnym, obiektywnym dowodem na wystąpienie owulacji. Natomiast za tzw bezpieczny poziom gwarantujący dobrą, niezaburzoną pracę ciałka żółtego - uważa się wartość ok 10-12ng/ml.

_________________
My little Angels: 18.08.2007 [*] 12.12.2010 [*]
Późne owulacje, Hashimoto, ANA 1:160
14.12.2011 pojawił się Synuś
Niespodzianka rocznicowa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 mar 2011 10:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sty 2011 12:42
Posty: 2795
Witam
prosze czy mógłaby któraś z Was mi pomóc w sprawie progesterony i wyników badań
pytanie zadałm na str 129
z góry dziękuje

_________________
-leczenie od 2002 roku
-pcos,niedrożny prawy jajowód,torbiele
-armia w opłakanym stanie
-15.11.2008-UKOCHANY SYN
-11.04.2012-UKOCHANY SYN
- beta hcg 530 po 48h 1229 -11tc aniołek (*)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 mar 2011 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2010 09:26
Posty: 579
hana2janek pisze:
usg w 8 dc
pj 17, 16, 15, 14 + mniejsze
lj 16, 15, 14, 14 + mniejsze
endo 9,5
usg w 9dc
pj 18, 18, 17, 16, 14 + mniejsze
pj 18, 18, 16, 16, 15+ mniejsze
endo 11,7
w 11 dc e2 - 3383,4 pg/ml
w 13 dc e2 -544,2 pg/ml
a w 19 dc progesteron 3,3ng/ml
w 28 dc progesteron 6,55ng/ml (1,7-27)
dlaczego progesteron jest taki niski?
czy to normalne jeżeli było tak dużo pg?
wiem że dużo jeszcze pg pozostało (usg) ale z wyników e2 wynika że coś też pękło.
suplementacja luteina 2x2 od 15dc(wieczór) do 28dc
od 10dc do 14dc z mężem współżylismy
w 28 dc bHCG <0,1


Dziwne są te Twoje wyniki. Robiłaś w jednym labie? Kiedy dostałaś @- 28 dc?

Czytałam o istnieniu zjawiska, że nadmiar estrogenów w fazie poowulacyjnej przyśpiesza zanikanie ciałka żółtego. Robiono takie eksperymenty wstrzykując estrogeny do jajnika, w którym było ciałko żółte, natomiast gdy podano je do drugiego to nic się nie działo. Nie wiem czy tak mogło być u Ciebie ale nic innego nie przychodzi mi do głowy - skoro pozostały niepęknięte pęcherzyki. Z drugiej strony luteina powinna pomóc im się wchłonąć. Sprawdź sobie jeszcze prolaktynę, jeśli jej nie oznaczałaś, bo ona może powodować niedomogę lutealną. Nic więcej chyba nie wymyślę na ten moment.

A jak wygląda obecna sytuacja w kolejnym cyklu?

_________________
My little Angels: 18.08.2007 [*] 12.12.2010 [*]
Późne owulacje, Hashimoto, ANA 1:160
14.12.2011 pojawił się Synuś
Niespodzianka rocznicowa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 mar 2011 12:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sty 2011 12:42
Posty: 2795
Brylka dziękuję :kiss: jesteś wielka
Brylka pisze:
Dziwne są te Twoje wyniki. Robiłaś w jednym labie? Kiedy dostałaś @- 28 dc?

badania robiłam w 2 różnych labach.
@ dostałam w 29dc i trawała 3 dni (wcześniej mi się to nie zdarzało) średnio obfita
Brylka pisze:
skoro pozostały niepęknięte pęcherzyki.

jest ich dużo jak byłam na usg w 19dc to niektóre pg miały po 31/ 32 mm 8O
Brylka pisze:
Z drugiej strony luteina powinna pomóc im się wchłonąć.
brałam 2x2 luteine dowcipnie i po 1 bad progesteronu jeszcze 1x2 duphaston

Brylka pisze:
Sprawdź sobie jeszcze prolaktynę, jeśli jej nie oznaczałaś

wyniki badań w 13 dc
e2 - 544,2 pg/ml (norma do 498)
prolaktyna- 31,72 ng/ml (norma do 23,3)
wyniki badań w 11dc
e2 - 12439 pmol/l (norma do 607)
prolaktyn- 525,9 pg/ml (norma do 496)
( 2 różne laby)

w innych cyklach to wygląda tak :
- jeżeli nie mam stymlowanego cyklu to brak owu i cykl trwa nawet do 45 dni pg jeżeli nawet urośnie to nie pęka
- jeżeli cykl jest stymulowanu to bez piku LH peka może 1 pg a z reszty tworzą się torbiele czynnościowe (zwykle do kolejnego cyklu)
- jeżeli cykl stymulowany z pikiem LH (ovitrell, pregnyl) to pekają pg ale z mniejszych pg tworza się torbiele do kolejnego cyklu

badania w 4 dc mam w normie (gdy nie było torbieli)
lh/fsh = 0,93
prolaktyna w normie
wyniki musze poszukać i wpiszę

Brylka pisze:
Czytałam o istnieniu zjawiska, że nadmiar estrogenów w fazie poowulacyjnej przyśpiesza zanikanie ciałka żółtego. Robiono takie eksperymenty wstrzykując estrogeny do jajnika, w którym było ciałko żółte, natomiast gdy podano je do drugiego to nic się nie działo.

bardzo ciekawe co piszesz na ten temat
wiem że nadmiar estrogenów również podwyższa porlaktyne

przygotowuje się teraz do ivf ten cykl mam na antykach w kolejnym cyklu powtórze w 2 dc badania - zobaczymy czy uda sie podejść

jeżeli coś ci się nasunie, co mogłoby pomóc mi w ivf (głównie w utrzymaniu ciąży) to napisz , z góry dziękuje

_________________
-leczenie od 2002 roku
-pcos,niedrożny prawy jajowód,torbiele
-armia w opłakanym stanie
-15.11.2008-UKOCHANY SYN
-11.04.2012-UKOCHANY SYN
- beta hcg 530 po 48h 1229 -11tc aniołek (*)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 mar 2011 16:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lis 2005 01:00
Posty: 179
Lokalizacja: Chrzanow
Brylka pisze:
kacialka jeśli @ nie przyjdzie do końca tygodnia zrób: progesteron, estradiol, LH. Na ten moment wystarczy. Mam nadzieję jednak, że się @ pojawi.


Dobrze zrobie tak ja bym tam wolalam zeby test pozytywny wyszedl a 9 miesiecy nie mialam okresu :D


ale czeka cierpliwie



Pozdrawiam i Dziekuje bardzo

_________________
POZDRAWIAM

zaczynam mierzyc temp. od kwietnia

http://www.wunschkinder.net/forum/zanze ... 0,nummer=1 +++

MAJ /// http://28dni.pl/cycles/current




07.1998 Aniolek [*]
04.2011 Aniolek [*]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 mar 2011 18:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2010 09:26
Posty: 579
hana2janek Ta prolaktyna z 13 dc- akurat wypada w okresie około owulacyjnym kiedy naturalnie jest wyższa i ciężko się do niej odnieść. Myślę jednak ze poza tym czasem jest ok, zwłaszcza że mówisz, ze na poczatku cyklu była w normie. Druga sprawa z tymi wynikami estradiolu z różnych labów - ciężko je porównać mimo przeliczenia na te same jednostki metoda oznaczana mogła być różna - zastanawia dziwnie mała norma przy wyniku E2 z 11 dc. Moim zdaniem mogą nas te wyniki niechcący wprowadzać w błąd. Zakładając pękniecie pęcherzyków na 12-13 dc, to faza lutealna trwała aż 16-17 dni. To długo przy tak niskim progesteronie. Z drugiej strony skoro ten progesteron był tak mały bo w 19dc tylko 3,3 ng a wtedy przecież powinien być jego szczyt, to może termin owulacji był jednak później o 2-3 dni. Zwłaszcza, ze dzień przed @ progesteron był na poziomie 6,55 ng czyli wyższy niż wcześniej, a przecież przed miesiączką to on już się obniża ze względu na zanik ciałka żółtego. Sugeruje to, że musiał spadać z wyższej lokaty niż 6,55 ng.

To takie moje przemyślenia. Bardzo chciałabym Ci coś konkretniejszego poradzić. Na pewno będziesz dostawać w dalszym ciągu suplementacje progesteronu. Przygotowania i sam cykl z ivf to jednak zupełnie inna bajka. Stymulujesz się aż za dobrze :) więc na pewno uzyskacie ładne wyniki. A dalej to już trochę loteria - bo najczęściej problem dotyka samego zarodka i kwestii rozwoju, podziału, generalnie genetyki. Trzeba mieć w tym wszystkim tez odrobinę szczęścia.

Powiedz mi w tych naturalnych cyklach gdy pg nie pęka i masz @ po ponad 40 dniach - przychodzi mimo wszystko naturalnie czy wywoływana?

kacialka informuj co i jak :)

_________________
My little Angels: 18.08.2007 [*] 12.12.2010 [*]
Późne owulacje, Hashimoto, ANA 1:160
14.12.2011 pojawił się Synuś
Niespodzianka rocznicowa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 16 mar 2011 00:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sty 2011 12:42
Posty: 2795
Brylka :cmok: dzięki - mądra z Ciebie kobietka :wink:
Brylka pisze:
Powiedz mi w tych naturalnych cyklach gdy pg nie pęka i masz @ po ponad 40 dniach - przychodzi mimo wszystko naturalnie czy wywoływana?

teraz zwykle przychodzi sama koło 40-45 dc lub wywołana jest koło 35 dc
ale wcześniej nawet po 60 dc przychodziła @ 8O
a pan dr zażartował że stymuluję się ja 20-stka - no cóż tak tez się czuje :wink:
pozdrawiam

_________________
-leczenie od 2002 roku
-pcos,niedrożny prawy jajowód,torbiele
-armia w opłakanym stanie
-15.11.2008-UKOCHANY SYN
-11.04.2012-UKOCHANY SYN
- beta hcg 530 po 48h 1229 -11tc aniołek (*)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 16 mar 2011 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2010 09:26
Posty: 579
hana2janek :caluje zakładam, że z ivf się szybciutko uda i z @ pożegnasz się niebawem na dłuższy czas :), ale jak gdzieś tam później będziesz mieć takie naturalnie długie cykle bez wywoływania (40-45 dni), to sprawdź sobie progesteron na ok 7 dni przed spodziewaną @. Być może w tych cyklach masz i tak własną owulacje tylko późno koło 25-30dc, a zbyt wczesnym wywoływaniem ją uciszasz.
hana2janek pisze:
w innych cyklach to wygląda tak :
- jeżeli nie mam stymlowanego cyklu to brak owu i cykl trwa nawet do 45 dni pg jeżeli nawet urośnie to nie pęka

No chyba, że to już potwierdzone, że nic wtedy na pewno nie pęka (w okolicach 30 dc), to nie zawracam głowy.

Piszę o tym, bo nie zawsze długie cykle świadczą o braku owulacji. U mnie naturalna owulacja występuje właśnie późno- po 20dc, ale jest i można to zawsze potwierdzić progesteronem, usg, czy pośrednio nawet wykresem ptc, natomiast gdy brałam od 16dc duphaston to ją niestety blokowałam. Lekarz mnie niedawno oświecił, że za normę uznaje się cykle do 42 dni, a nie tak jak wcześniej myślałam do 35. Chociaż tyle dobrego - więcej kobitek się w normy zmieści ;).

_________________
My little Angels: 18.08.2007 [*] 12.12.2010 [*]
Późne owulacje, Hashimoto, ANA 1:160
14.12.2011 pojawił się Synuś
Niespodzianka rocznicowa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 16 mar 2011 09:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lis 2009 01:00
Posty: 8847
Lokalizacja: Wrocław
[treść wymoderowano]

_________________
9.2006 Jula; 8.2008 [*], 2.2009 [*], 8.2009 cp [*]
2011 InviMed 30.05 ET, 3xcrio :(
SEZON II
29.09. pick up; bez ET, 26.11 crio :(
crio 26.04.
bety 12-101, 14-167, 16-288
27.05 jest 5,34mm ludzika i serduszko [-o<
Zośka ur. 27-01-2014
2013 rokiem płodności, przedłużam na 2014 chiara28 :bigok:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 16 mar 2011 09:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lut 2011 15:22
Posty: 27
Lokalizacja: włochy
hej dziewczyny..... prószę o pomoc, jak zrozumiecie te wyniki????

ANTY - HTG 820 U/ml fino a 60
ANTY - TPO 1026.3 U/ml fino a 100
PROGESTERONE 65.360 badanie w 21 dniu cyklu.

dodam ze w tym cyklu bylam na clomidzie i potwierdzone 3 pecherzyki..

_________________
3.2011,2 cykl clo blizn.6tyg-poronienie
10.2011 HSG,ost 5cykl clo
18.12.2011,+II kreski (1cykl fostimon)
15.08.2012 moje szczescie na swiecie chłopiec
znowu starania o dzidziusia 2013:)
mrzec 2013 naturalnie-poronienie
08.05.2013+II kreseczki(gonal F,pierwszy cykl)
bedzie chłopiecTP19styczeń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 150  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group