Wyświetl temat - Dieta KOCHAM JEŚĆ - dla smaku, zdrowia, płodności...

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1425 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 95  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 22 lis 2013 01:16 
Offline
Zarząd Stowarzyszenia
Awatar użytkownika
Zarząd Stowarzyszenia
Członek Stowarzyszenia
Dokarmiam bociana ;)
Moderator

Rejestracja: 20 cze 2008 00:00
Posty: 7681
No właśnie - kocham jeść, kocham też diety (całe życie na nich byłam :wink: )
A teraz dzieki wyzwaniom związanym z różnymi nietolerancjami pokarmowymi moich dzieci zaczęłam szukać, czytać i coraz mniej mi sie zaczęła podobać dieta, nazwijmy ją popularna lub głównego nurtu...
I teraz szukam dróg, żeby karmić siebie i rodzinę wartościowym jedzeniem, ale miec też czas na wyjście z kuchni :mrgreen:
Zadziwia mnie, jak zmiany w kuchni przekuwają się na inne dziedziny zycia - to działa!!!!
I tak zaczęłam studia Psychodietetyka i pomyslałam, że pogadam z wami o tym, bo większość z nas trafiła na Bociana, by zmienić swoje życie na lepsze - może na więcej niz jeden sposób....

A więc pełnoziarniste zboża, duzo różnych kasz z honorowym miejscem dla jaglanki, warzywa, ryby, oleje nierafinowane, ostrożnie z cukrem i solą......

A co wy jecie, żeby mieć usmiech podczas posiłku, a dobre samopoczucie po?

Monek dzieki za zachętę :D


Lista przepisów – Kocham jeść...

chleb pełnoziarnisty na zakwasie (przepis fanity) str. 1
zaczyn chlebowy pszenny str. 2
pasta z jaglanki i suszonych pomidorów str. 2
zupa z soczewicy czerwonej str. 3
zielona soczewica w mleku kokosowym str. 3
cieciorka w pomidorach str. 3
zapiekanka z soczewicy I orzechów Monek str.4
sałatka z rukoli Gabi str.4
chleb pszenny na zakwasie str. 5
placki z jabłkami str.5
placki z jabłkami i jaglanką str. 5
krem truskawkowy z jaglanką str. 5
‘lody’ czekoladowe z jaglanki str. 5
paluszki chlebowe na zakwasie str. 5
masło klarowane (ghee) str. 8
przypadkowy pasztet EM-ka str. 9
domowy żurek EM-ka str. 10
koktail ‘czekoladowy’ z karobem str. 10
owsiankowe inspiracje str. 11
zakwas żytni str. 11
babka czekoladowa z herbatą matcha asku str. 17
trufle na zdrowie str. 18
szarlotka sypana Balbinka7 str. 18
przepis na zakwas od piekarza str. 18
apple crumble Monek str. 18
Polish Cottage Rye czyli wiejski chleb bawareczka str. 19
jeszcze o zakwasie od piekarza str.20
bliny gryczane str. 20
kotleciki z marchewki i czerwonej soczewicy Balbinka7 str. 20
zupa pomidorowo-imbirowa str. 21
krem "czekoladowy" z awokado str. 21
hummus idealny str. 25
Brownies z kaszy jaglanej str. 25
mleko migdalowe itp str. 27
ciasto marchewkowe po modyfikacjach Gabi str. 27
Placuszki Gabi str. 27
Jak gotowac jaglanke (rozne opcje smakowe) str. 28
Zdrowe przekaski - str. 28
Granola domowa - str. 29
Gryczana pasta do chleba Pyskus str 31
ciasteczka owsiane str 31
zakwas gryczany str 32
chlebek KR-IRL str 32
twarożek z nerkowców/migdałów str 33
zupa z soczewicy Vegavani str 33
sałatka z kurczakiem i brokułami str. 33
ljutenica str. 34
ciasto bananowe str. 35
potrawka z jarmużu i słodkiego ziemniaka str. 35, 36
chipsy z jarmużu str. 35
ZDROWE RACUCHY (quinoa, jaglana) z musem truskawkowym str. 36
mleko jaglane str. 37
chlebek jaglany str. 37
jaglana czekolada str. 37
wegański bigos str. 38
muffinki z komosą ryżową asku str. 39
Panczotto, z warzywami, pęczakiem oraz serem i oliwą str.39
mleczko jaglano-migdałowe str. 39
zdrowa nutella str. 39
pieczona zupa z dyni str. 40
chleb na zakwasie mamy Zombi str. 41
omlet owsiany str. 42
fasolka w pomidorach gabi str. 43
zupa selerowa z jabłkiem str.44
deser z kaszy jaglanej i kiwi str. 47
zupa pietruszka-gruszka str.47
pasztet z kiszonej kapusty str. 49
baba ghanoush str. 49
apple crumble z olejem str. 49
baba z dynią str. 49
zielone tajskie curry str. 49
wege-kotlety z cieciorki i jaglanki str. 50
chleb zmieniający życie str. 50
zupa krem z cukinii str. 51
zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym str. 54
domowa chałwa str. 55
makaron z bakłażanem, pomidorami i bazylią str. 55
ulubiona francuska sałatka str. 55
kotlety a la mielone ze szpinakiem str. 56
zakwas bezglutenowy str. 56
sernik wegański + polewa str. 56
deser jaglany migdałowo-truskawkowy str. 56
pasta z bakłażana str. 57
letnia owsianka str. 57
kruche ciasteczka Moniki str. 58
jaglane ciasteczka str. 59
sernik dyniowy z orzechami włoskimi str. 59
wegański majonez z jaglanki str. 59
domowe pesto str. 59
chleb z oliwkami i pomidorami str. 60
chleb sodowy irlandzki str. 60
chleb bezglutenowy str. 61
chlebek jaglany str. 61
królowa nalewek str. 62
buza czyli napój z kaszy jaglanej str. 62
LASAGNE z porem i soczewicą str. 63
sos holenderski str. 63
Dosa + nadzienie z ziemniaków str. 63
gomasio str. 64
chleb bezglutenowy str. 65
racuchy kajman str. 65
wegańskie sajgonki Atbn str 66
pierogo str. 66
sałatka z zielonej fasoli str. 66
jarmuż z winogronami gabi str. 67
pesto z jarmuzu gabi str. 67
Placuszki z cukinią, pietruszką i marchewką str, 68
burgery z ciecierzycy, komosy i płatków gryczanych str. 68
jarmuz i jaglanka ze słonecznikiem str. 68
pasztet z bakłażana str. 68
dip z nerkowców str. 69
SAŁATKĘ Z PIECZONEJ DYNI, ZIEMNIAKA I BURAKA str. 69
kokosowe ciasteczka str. 69
sałatka z pstrągiem str. 70
imbirówka str. 71
zupa z soczewicy i dyni w czerwonym tajskim curry i mleku kokosowym str. 71
babeczki z dyni str. 72
ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej str. 72
pasztet z soczewicy str. 73
kasza jaglana z jabłkiem i migdałami str.74
pierogi z mąki gryczanej i ziemniaczanej str. 74
kasza jaglana z jabłkiem i migdałami str.74
sałatka ziemniak, dynia, granat str. 74
wegański smalec z fasoli str. 76
ciasto na quiche szpinakową str. 76
ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia str. 77
zakwas bezglutenowy str. 77
chleb bezglutenowy na zakwasie str. 77
potrawka dyniowo kokosowa str. 80
pasztet z selera str. 81
warzywny tadżin str. 81
sernik z nerkowców str. 81
rawfoodowe kulki czekoladowe str. 82
kotlety z ryżu i paternaku str. 83
buraki pieczone z kaszą i fetą str. 83
rewelacyjne pesto z rukoli str. 83
wegański majonez str. 84
wegańskie bezy str. 84
Pizza na cieście z mąki gryczanej str. 84


http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady- ... 0-godzinny
http://dziecisawazne.pl/rodzaje-mak-jak ... aturalnej/

_________________
synek T
synek F

KOCHAM JEŚĆ wątek zdrowojedzeniowy

Co i jak modyfikować w diecie, by zachować zdrowie i zwiększyć swoje szanse na dziecko?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 lis 2013 10:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 cze 2008 00:00
Posty: 8648
fanita jestem i czekam na jakieś podpowiedzi, sama chętnie też coś napiszę czasami :D

_________________
1 ICSI Novum marzec 2007


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 lis 2013 17:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 kwie 2006 00:00
Posty: 3861
fanita super pomysl i czekam na rozwoj watku, ja tez na roznych dietach i zdrowym jedzeniu,
juz wykonalam lody dla dzieciecia z twojego przpepisu i znalazlam nowe zastosowanie = jako krem do tortu :wink:

Zdobylam tez zakwas mocno historyczny i chetnie skorzystam z wszelkiego rodzaju przepisow na chlebek :D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lis 2013 01:06 
Offline
Zarząd Stowarzyszenia
Awatar użytkownika
Zarząd Stowarzyszenia
Członek Stowarzyszenia
Dokarmiam bociana ;)
Moderator

Rejestracja: 20 cze 2008 00:00
Posty: 7681
jula30 Lenox jak miło was tu widzieć :caluje

Lenox napiszę jutro przepis na chleb na zakwasie, który robię od kilku lat. Kiedy byłam 'na wygnaniu' żaden pełnoziarnisty chleb mi tam nie smakował, wiec zaczelam piec, apotem się okazało, że wszystkim moim chłopakom smakuje też :D A teraz wracam do dobrych praktyk i trochę eksperymentuję, żeby było jeszcze zdrowiej :wink:

Ale w dzisiejszym menu u nas: zupa dyniowa krem z imbirem, kurkumą (która też jest bohaterka tej jesieni!), cebulą, czosnkiem, imbirem i przemycaną zmiksowaną kaszą jaglaną.

Dynia reguluje poziom cukru we krwi i wspiera pracé trzustki, bogata w potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Zawiera też kwas foliowy. I ma tylko ok. 15-28 kcal!

Od kiedy wpadlam na pomysł, żeby piec dynię w piekarniku przed wrzuceniem do zupy (potem tylko łyżka wdyrążam prosto do zupy) i nie muszę ryzykować obcięcia palców podczas obierania ze skóry, zupa dyniowa jest serwowana bardziej regularnie ;)

Kasza jaglana nie zakwasza organizmu (zakwaszania mamy aż nadto z powodu mięsożerstwa) i podnosi jego odporność. Ma działanie przeciwgrzybicze, odtoksyczniające i pomaga w leczeniu układu pokarmowego. Jeśli uprażymy ją w suchym garnku przed ugotowaniem, to będzie działać również osuszająco (na wszystkie katary itp) i ogrzewająco.

U nas w domu spożywa sie kaszę jaglaną jawnie do obiadu lub przemycana do dowolnego posiłku za pośrednictwem cudownych przepisów z blogu smakoterapia.
Ja nie muszę stosować tych przepisów tak mega-restrykcyjnie, bo u nas nie ma ostrych alergii, ale nauczyłam się, że nie ma prawie potrawy, której nie można umaić jaglanką.

-- 23.11.2013, 00:07 --

jula30 pisze:
fanita jestem i czekam na jakieś podpowiedzi, sama chętnie też coś napiszę czasami :D


napisz, proszę, napisz, bo twoje opowieści o jedzeniu brzmiały mocno smakowicie :D A też macie przecież ograniczenia dietowe, prawda?

_________________
synek T
synek F

KOCHAM JEŚĆ wątek zdrowojedzeniowy

Co i jak modyfikować w diecie, by zachować zdrowie i zwiększyć swoje szanse na dziecko?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lis 2013 15:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 cze 2008 00:00
Posty: 8648
fanita fajnie, że założyłaś wątek :caluje u nas ograniczamy laktozę, tzn chłopaki nie piją tylko mleka przetworzone produkty czyli wszystkie jogurty np. już piją, ja nie piję mleka, ( tzn pije tylko bez laktozy) śmietany, masła, serów miękkich, parówek ale np kefir toleruję dobrze i twarde sery, co do zupy z dyni, ja kupuję dynię Hokkaido, tylko ją szoruję i nie trzeba obierać skóry, po prostu się rozgotowuje i jest zdrowa bardzo ta skóra.

_________________
1 ICSI Novum marzec 2007


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lis 2013 17:19 
Offline
Zarząd Stowarzyszenia
Awatar użytkownika
Zarząd Stowarzyszenia
Członek Stowarzyszenia
Dokarmiam bociana ;)
Moderator

Rejestracja: 20 cze 2008 00:00
Posty: 7681
jula30 ja też lubię Hokkaido właśnie z tego powodu :D ale dawno nie widziałam... Pan w warzywniaku stwiedził, że to letnia odmiana i dlatego nie ma teraz.

Mój Fred długo był na mleku bez laktozy, ale po alergicznych oddechowych historiach zeszłej zimy, alergolog poradziła ograniczenie mleka i przetworów do minimum.
Ale na pizzy dziś jedli mozzarelę. Ja swoją zrobiłam z kozim. I pizza na cieście z mąki pełnoziarnistej.
Przyznaję, że czytałam ostatnio sporo o kazeinie i jej wpływie na zdrowie i jakoś postanowiłam ograniczać nabiał w domu....
Jeśli chodzi o dietetyków, to frakcja pro-mleczna ma swoje badania, a antymleczna swoje, ale mnie bardziej przekonuja anty....
My pijemy ryżowe (oprócz m, który jest uzależniony :wink: ale na razie ogranicza)

-- 23.11.2013, 16:35 --

Lenox mój chleb pełnoziarnisty na zakwasie

1 kg mąki różnej: pełnoziarnista pszenna, pełnoziarnista żytnia, orkiszowa, amarantusowa, kukurydziana, pszenna biała (białej nie więcej niż pół)
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki siemienia lnianego
3/4 szklanki pestek słonecznika (można pół na pół z dyni)
3/4 szklanki otrębów pszennych
1 l wody gazowanej
zakwas
olej do smarowania blaszek i chleba z wierzchu

zmieszać mąki i wszystkie suche składniki, dobrze wymieszać, dodać zakwas i wode - wszystko wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Dwie łyżki(dość czubate) ciasta odłożyć do zamykanego słoika (to jest twój następny zakwas)i schowaj do lodówki. Do wykorzystania w ciągu 12 dni.

Teraz posmarować blaszki olejem. Jeśli używasz teflonowych lub silikonowych to wystarczy, a jeśli metalowych to dodatkowo wysyp je mąką. Chodzi o to, żeby chleb łatwo wyszedł z blaszki.
Napełnij blaszki do połowy i odstaw w spokojnym i w miarę ciepłym miejscu na ok. 12 godzin.
Po 12 godzinach wyrośnięty (nie musi być jakoś strasznie) chleb posmaruj z wierzchu olejem i wstaw do piekarnika na 1 godz 15 min w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce.
najlepiej się przechowuje zawiniety w ściereczkę.
smacznego! :D

_________________
synek T
synek F

KOCHAM JEŚĆ wątek zdrowojedzeniowy

Co i jak modyfikować w diecie, by zachować zdrowie i zwiększyć swoje szanse na dziecko?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lis 2013 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 cze 2008 00:00
Posty: 8648
fanita ja uwielbiam produkty owsiane i sojowe, a co do tego chleba, moim zdaniem ta temp 180 stopni jest za niska do takiego wypieku, ja bym skróciła czas wypieku a podwyższyła temp , zakwas powinien być pieczony w temp. 210 a najlepiej 230 i po kilku minutach do 210 albo 210 i i do 190 wtedy lepiej wyrasta, najwyżej jeśli sie. Bardzo rumieni przykryć z góry folia, ale raczej nie powinien zależy od piekarnika - 180 to temp do ciast drożdżowych , a używasz takich glinianych firm do wypieku? szykuję się na nie

_________________
1 ICSI Novum marzec 2007


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lis 2013 18:02 
Offline
Awatar użytkownika
Zarząd Stowarzyszenia
Dokarmiam bociana ;)
Administrator
Członek Stowarzyszenia

Rejestracja: 05 wrz 2004 00:00
Posty: 35677
Lokalizacja: KL
fanita, brawo! Już sobie dodałam Twój watek do obserwowanych! :D

_________________
1.06.07. - pożegnałam mojego Aniołka
9dpt zobaczyłam dwie krechy.
26.03.09. o 13:06 urodził sie mój sliczny synek.
10dpt w chmurach zobaczyłam dwie krechy.
25.09.11. o 4:36 i 4:37 urodziły sie moje sliczne, malutkie córeczki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lis 2013 18:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 cze 2008 00:00
Posty: 8648
Monek a jak sie dodaje do obserwowanych? Ja też chcę :)
Fanita ja tez będę wielkim fanem Twojego wątku, i czekam na przepisy z tych wszystkich kasz bo w tym temacie zielona jestem kompletnie

_________________
1 ICSI Novum marzec 2007


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lis 2013 18:14 
Offline
Awatar użytkownika
Zarząd Stowarzyszenia
Dokarmiam bociana ;)
Administrator
Członek Stowarzyszenia

Rejestracja: 05 wrz 2004 00:00
Posty: 35677
Lokalizacja: KL
jula30, u góry zaraz pod ikonkami "nowy temat" i "odpowiedz" jest caly rządek roznych opcji, a tam m.in. "Dodaj do obserwowanych" (czy jakos tak, bo u mnie już teraz jest "Zaprzestan obserwacji tematu"), "dodaj zakladke", "podgląd wydruku" itp. Jak dodasz do obserwowanych, to będziesz dostawala powiadomienia na maila podanego Bocianowi. Jak dodasz do zakładek, to wszystkie odwiedzane watki, będziesz mogla znaleźć w części "Forum" i jak rozwiniesz ten pasek, to tam sa tez "zakładki". Klikasz i jesteś. Zalezy która opcja Ci bardziej odpowiada.

_________________
1.06.07. - pożegnałam mojego Aniołka
9dpt zobaczyłam dwie krechy.
26.03.09. o 13:06 urodził sie mój sliczny synek.
10dpt w chmurach zobaczyłam dwie krechy.
25.09.11. o 4:36 i 4:37 urodziły sie moje sliczne, malutkie córeczki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lis 2013 20:59 
Offline
Zarząd Stowarzyszenia
Awatar użytkownika
Zarząd Stowarzyszenia
Członek Stowarzyszenia
Dokarmiam bociana ;)
Moderator

Rejestracja: 20 cze 2008 00:00
Posty: 7681
Monek pisze:
fanita, brawo! Już sobie dodałam Twój watek do obserwowanych! :D

:oops: dziękuję :D
jula30 pisze:
ja tez będę wielkim fanem Twojego wątku

to ja się będę baaaardzo starać :caluje

jula30 pisze:
glinianych firm do wypieku

takich, co się moczy w wodzie najpierw? nie mam, ale mialam sobie poczytać o nich. Tylko, że ja ostatnio mało natchnienia znajduję w mięsach i jakoś mnie te kasze i warzywa inspirują.
Wiesz, czekam na odpowiedź od dziewczyny prowadzącej Smakoterapię, bo wiele przepisów jest albo całkiem od niej albo z małymi modyfikacjami. Chciałabym jej błogosławieństwo na podawanie ich dalej :D

miałam w uk taką glinianą, ale bez pokrywy i jakoś bez szału... Chwaliły ją bardzo dziewczyny, które piekły dużo zapiekanek albo robiły w niej śniadania angielskie :wink: - jajko sadzone, kiełbaski i bekon - wszystko robiło się samo w piekarniku. Podobno :wink:

-- 23.11.2013, 20:07 --

jula30 pisze:
ja uwielbiam produkty owsiane i sojowe

mi do tej pory nie smakowały, więc skupiłam się na mleku ryżowym, ale widzę, że smaki nam się zmieniają wraz z ewolucją diety, więc może spróbuję jeszcze raz.
Jeszcze mleko kokosowe uzywamy.

O własnie! Lubicie curry? Zielona soczewica jest bossska w mleku kokosowym

jula30 ja nie jestem właściwie z piekarzy, więc nie znam się na ciastach... Tak dostałam w chlebowym przepisie, więc tak robiłam, ale spróbuję poeksperymentować z temperaturą. Próbuję teraz ograniczyć do minimum białą mąkę, więc ten chleb i tak jest bardzo ciężki i jakoś specjalnie nie rośnie. Nam to nie przeszkadza, żeby tylko dało się go wyjąć z foremki :wink: dam ci znać jak mi wyjdzie następnym razem

_________________
synek T
synek F

KOCHAM JEŚĆ wątek zdrowojedzeniowy

Co i jak modyfikować w diecie, by zachować zdrowie i zwiększyć swoje szanse na dziecko?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lis 2013 21:28 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka
Członek Stowarzyszenia

Rejestracja: 13 sty 2010 01:00
Posty: 16926
Lokalizacja: Giżycko
fanita i ja będę fanką tego wątku! :D

_________________
niedrożne jajowody
I ICSI 29.01.2011.- SET- IGNAŚ :loving:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lis 2013 21:49 
Offline
Zarząd Stowarzyszenia
Awatar użytkownika
Zarząd Stowarzyszenia
Członek Stowarzyszenia
Dokarmiam bociana ;)
Moderator

Rejestracja: 20 cze 2008 00:00
Posty: 7681
MonikaGCK pisze:
fanita i ja będę fanką tego wątku! :D

Cieszę się :)


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

_________________
synek T
synek F

KOCHAM JEŚĆ wątek zdrowojedzeniowy

Co i jak modyfikować w diecie, by zachować zdrowie i zwiększyć swoje szanse na dziecko?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 lis 2013 22:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 kwie 2006 00:00
Posty: 3861
fanita dzieki za przepis na chlebek- jutro bedzie pieczony!! surowka z buraczkow- m zachwycony, ja tez, a mina tesciowej bezcenna :wink: no i N. byla zachwycona owocami z kasza jaglana.

Oj ja jestem otwarta na wszelkie nowe wyzwania kuchenne- super pisz jak najwiecej.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 24 lis 2013 06:44 
Offline
Awatar użytkownika
Zarząd Stowarzyszenia
Dokarmiam bociana ;)
Administrator
Członek Stowarzyszenia

Rejestracja: 05 wrz 2004 00:00
Posty: 35677
Lokalizacja: KL
fanita, a może jeszcze przepis na zakwas? Taki dla poczatkujacych bardzo proszę.

_________________
1.06.07. - pożegnałam mojego Aniołka
9dpt zobaczyłam dwie krechy.
26.03.09. o 13:06 urodził sie mój sliczny synek.
10dpt w chmurach zobaczyłam dwie krechy.
25.09.11. o 4:36 i 4:37 urodziły sie moje sliczne, malutkie córeczki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1425 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 95  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group