Wyświetl temat - Prośba o pomoc - interpretacja wyników nasienia/hormonów/usg

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC




 [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pn wrz 02, 2019 10:58 am 
Offline

Rejestracja: pn wrz 02, 2019 10:10 am
Posty: 3
Dzień dobry,

Uprzejmie proszę o pomoc przy interpretacji wyników badań.

wiek: 33 lata

1) nasienie:
- abstynencja 3 dni
- upłynnienie 20 min
- objętość 3,8 ml
- zabarwienie biało-szare
- lepkość prawidłowa

- aglutynacja brak
- koncentracja 1,45 mln/ml
- całkowita ilość w ejakulacie: 5,51 mln/ml

- ruch postępowy pojedyncze w polu widzenia
- ruch w miejscu pojedynczne wpw
- ruch całkowity pojedyncze wpw
- brak ruchu wszystkie pozostałe

- plemniki o budowie prawidłowej: 1%
- nieprawidłowe główki: 65%
- nieprawidłowe wstawki: 18%
- nieprawidłowe witki: 8%
- krople cytoplazmatyczne 8%
- koncentracja komórek okrągłych 1,3 mln/ml
- koncentracja leukocytów 0,5 mln/ml

W tygodniu poprzedzającym badanie intensywne treningi (2 x godzinne bieganie, 3 x dwugodzinny bardzo intensywny trening na rowerze spinningowym). 4 dni przed badaniem spożycie alkoholu (6 piw, ok. 100-150 ml alkoholu 40%). Poza tym wyjątkiem znaczne ograniczenie spożycia alkoholu w okresie ostatniego półrocza. Nie palę.

Badanie nasienia wykonano 31 lipca, ok 15 czerwca przestałem przyjmować pregabalinę na lęk uogólniony (225 mg/dzień, przyjmowany przez ponad 2 lata). Wcześniej nie przechodziłem żadnych chorób urologicznych, o których bym wiedział.

Pozostałe wyniki:
1) testosteron 477 ng/dl (normy 177-781) w czerwcu br, 474 ng/dl w sierpniu br,
2) FSH 4,73 mlU/ml (normy 1,50-12,40)
3) LH 4,86 mlU/ml (normy 1,70 - 8,60)
4) estradiol 17,20 pg/ml (normy 11,30 - 43,20)
5) TSH 6,99 ulU/ml (normy 0,27 - 4,2)
6) FT3 3,61 (2-4,40)
7) FT4 1,42 (0,93-1,7)
8) prolaktyna 165 (86-324
9) morfologia krwi - wszystko w normie
10) USG moszny: jądra o prawidłowej echogeniczności, w prawym jądrze torbiel o śr. 3 mm, poza tym bez zmian ogniskowych, przepływy symetryczne. Prawe jądro o wym. 49x32x29 mm, lewe jądro o wym. 48x32x24 mm. Prawidłowa ilość płynu w osłonkach jąder. W głowie najądrza prawego torbiel o śr. 5 mm, w głowie najądrze lewego torbiel z przegrodami o śr. 4mm, poza tym najądrza w normie. Nie stwierdzono cech żylaków powrózka nasiennego.
11) USG prostaty przez powłoki brzuszne: gruczoł krokowy o wym. 41x37x38 mm. Bez cech zalegania moczu po mikcji.

Jestem w przededniu powtórnego badania nasienia i zdruzgotany poprzednimi wynikami :(


Na górę
  
 
PostZamieszczono: wt wrz 03, 2019 12:03 pm 
Offline

Rejestracja: pn wrz 02, 2019 10:10 am
Posty: 3
Wynik drugich badań (wykonanych ok. miesiąc po pierwszych):

czas trwania abstynencji: 6 dni
czas upłynnienia: 60 min
sposób upłynnienia: samoistnie
barwa: szarobiała
zapach: swoisty
objętość ejakulatu: 3,5 ml
odczyn (pH): 8,0
liczba plemników w 1 ml: 9,20 mln/ml
liczba plemników w ejakulacie: 32,20 mln
liczba komórek okrągłych: 6,60
liczba leukocytów: 0,2
plemniki żywe: 79%
plemniki martwe: 21%

plemniki o szybkim ruchu postępowym: 0%
plemniki o wolnym ruchu postępowym: 12%
plemniki o ruchu niepostępowym: 4%
plemniki nieruchome: 84%

Od miesiąca fertilman+, zero alkoholu, luźna bielizna, dużo mniejsze obciążenie sportem (rekreacyjne bieganie ok 40 min 3 razy w tygodniu).

Czy pregabalina mogła wpływać na jakość nasienia?


Na górę
  
 
PostZamieszczono: wt wrz 03, 2019 8:01 pm 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: czw sty 20, 2011 8:28 pm
Posty: 6494
Mogło to mieć wpływ, choć generalnie jakość nasienia jest wypadkową wieloczynnikową.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: czw wrz 05, 2019 10:34 am 
Offline

Rejestracja: pn wrz 02, 2019 10:10 am
Posty: 3
Czy takie wahania w ilości plemników w przeciągu miesiąca są naturalne?

Nadmienię, że badanie nasienia wykonano w różnych laboratoriach. Jakimś tropem dla mnie jest ta pregabalina i chciałbym wierzyć, że ostatnie wyniki oznaczają powrót do zdrowia...

Nie znajduję innych czynników, które mogły wpłynąć na taki wynik pierwszego badania w okresie 3 miesięcy przed badaniem (trzy tygodnie wcześniej skręcona kostka w czasie biegania i zdjęcie rentgenowskie, ale tutaj, zdaniem lekarza, nie powinno być wpływu na jakość nasienia). Właśnie mija 12 tydzień od zaprzestania stosowania pregabaliny.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: śr wrz 11, 2019 5:09 pm 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: czw sty 20, 2011 8:28 pm
Posty: 6494
Zawsze warto zweryfikować jakość nasienia raz jeszcze.


Na górę
  
 
 [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], justkaki i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group