Wyświetl temat - Wyniki męża, co można jeszcze zrobić?

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 28 sie 2019 16:07 
Offline

Rejestracja: 28 sie 2019 15:03
Posty: 2
Dzień dobry, proszę o ocenę wyników mojego męża
Badanie nasienia:
abstynencja: 3 dni
objętość 2,8ml
lepkość: w normie
pH: 7,5
koncentracja: 253,4 x10*6/mL
całkowita liczba w ejakulacie: 709,6 x 10*6
Żywotność: 12%
Ruch postępowy(typ a+b) 1%
Ruch niepostępowy (typ c) 4%
Nieruchome (typ d) 95%
Morfologia - plemniki prawidłowe 2%
wady główki 97%
wady wstawki 17%
wady witki 13%
Krople cytoplazmatyczne 2%
Test MAR:
IgG po 2-3 minutach 1%, po 10 minutach 3%
Badanie HBA 88%
Wynik SCD - odsetek fragmentacji SDF 60%

Konsultacja urologiczna i usg nie wykazałao odchyleń od normy.

Morfologia i badanie ogólne moczu - wszystkie parametry w normie
CRP 1,5 (norma 0 -6)
TSH 1,11 (0,27 - 4,2)
PRL 9,5 (3 - 25)
FSH 2,2 (1,7 - 12)
LH 3,7 (1,1 - 7)
Testosteron 3,86 (2,27 - 10,3)
Mąż 41 lat, prowadzi uregulowany tryb życia, praca siedząca biurowa, nie pali, nie pije, odżywa się zdrowo.
Mamy 2 dzieci w wieku szkolnym, jestem po 2 poronieniach w ciągu ostatnich 4 lat (obydwa w 7tyg).

Co można zrobić żeby poprawić jakośc nasienia i czy jest szansa na zdrową ciążę?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 01 wrz 2019 21:47 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6460
Witam
Niestety, nie jest to prawidłowe nasienie, pomimo dużej koncentracji plemników - bardzo słaby ruch postępowy - zaledwie 1% oraz morfologia - 2%.
Mąż ma 41 lat, a Pani ???
Na dzisiaj te parametry wystarczą jedynie do IVF, zwłaszcza, że były 2 poronienia.
Do rozważenia szczegółowa diagnostyka andrologiczna i ustalenie warunków terapii polepszającej jakość nasienia.
Pzdr


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 03 wrz 2019 08:59 
Offline

Rejestracja: 28 sie 2019 15:03
Posty: 2
Dziękuję za odpowiedź, ja mam 39 lat, lekarz prowadzący zalecił kolejne badanie nasienia po 2 miesiącach od poprzedniego. Jeszcze nie wiem, czy bedziemy dalej robić badania, czy jest sens, zwłaszcza że nie jesteśmy już tacy młodzi. Powoli dociera do mnie to, że już wiecej dzieci mieć nie będziemy, na in vitro się nie zdecydujemy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 03 wrz 2019 21:58 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6460
Proszę wybrać najlepszą dla siebie decyzję.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ANNA89 i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group