Wyświetl temat - Interpretacja wyników

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC




 [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: czw sie 22, 2019 1:30 pm 
Offline

Rejestracja: czw sie 22, 2019 4:44 am
Posty: 4
Witam bardzo proszę o interpretacje wyników
badania nasienia . Bezowocne starania o ciążę od ponad roku :

miejsce oddania ejakulatu: laboratorium
okres abstynencji seksualnej: 3 dni
Objętość : 2 ml
PH: 7,90
Wygląd : prawidłowy
Upłynnienie: prawidłowe
Lepkość : prawidłowa

Koncentracja plemników : 66 mln/ ml
Całkowita liczba plemników w ejakulacie ( tsc): 132 mln
Ruch postępowy : 26 %
Ruch niepostepowy : 8 %
Plemniki nieruchome : 66%

Prawidłowa budowa morfologiczna : 0 %
Wady główki i akrosomu : 98%
Wady wstawki : 39%
Wady witki : 15%
Krople cytoplazmatyczne : 6%

Żywotność plemników : 71%
Komórki spermatogeniczne : 0.00 mln/ml
Leukocyty: 0.00 mln/ml
Bakterie: brak
Autoaglutynacja: brak

Komentarz: astenoteratozoospermia

Jesteśmy załamani tymi wynikami


Na górę
  
 
PostZamieszczono: ndz sie 25, 2019 11:30 am 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: czw sty 20, 2011 8:28 pm
Posty: 6460
Witam!
Podzielam Państwa niepokój. Sytuacja jest bardzo niepokojąca.
Uzyskanie ciąży z morfologią 0% jest praktycznie niemożliwe.
Mąż wymaga wszechstronnej diagnostyki andrologicznej w renomowanym ośrodku.
Pozdrawiam


Na górę
  
 
PostZamieszczono: ndz sie 25, 2019 2:53 pm 
Offline

Rejestracja: czw sie 22, 2019 4:44 am
Posty: 4
Dziękuję za odpowiedź. Jesteśmy już umówieni do androloga na konsultacje plus usg. Pani doktorze czy słuszne byłoby jeszcze przed tą wizytą zrobienie badań hormonalnych męża tj. testosteron, estradiol, FHS, LH i psa tak żeby lekarz miał od razu pełniejszy obraz sytuacji?


Na górę
  
 
PostZamieszczono: pn sie 26, 2019 9:55 am 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: czw sty 20, 2011 8:28 pm
Posty: 6460
Z pewnością to bardzo dobry pomysł.
Powodzenia


Na górę
  
 
PostZamieszczono: czw sie 29, 2019 3:36 pm 
Offline

Rejestracja: czw sie 22, 2019 4:44 am
Posty: 4
Mąż zrobił hormony , wydają się być w normie choć ta prolaktyna jest w górnej granicy:
TSH 0,605 ulU/ml (0,270-4,200)
FSH 6,39 mlU/ml (1,5-12,4 )
Prolaktyna 14,680 ng/ml (4,0-15,2)
LH 6,69 mlU/ml (1,7-8,6)
estradiol 21,7 pg/ml (7,63- 42,60)
Testosteron 4,19 ng/ml (2,80-8,00)
PSA całkowity 1,810 ng/ml (0,00- 4,00)


Na górę
  
 
PostZamieszczono: ndz wrz 01, 2019 7:51 pm 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: czw sty 20, 2011 8:28 pm
Posty: 6460
Teraz czas na konsultację i ocenę androloga w realu.
Powodzenia.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: czw wrz 12, 2019 5:51 pm 
Offline

Rejestracja: czw sie 22, 2019 4:44 am
Posty: 4
Panie Doktorze jesteśmy po wizycie u androloga . Wynik USG jąder: oba jądra o prawidłowej i jednorodnej echogeniczości , poszerzenie żył powrózka nasiennego lewego do 3,8 mm w próbie Valsalvy : jp: 13 ml, jl: 13 ml ( żylaki powrózka nasiennego lewego I st.)
Lekarz stwierdził , że te żylaki niekoniecznie wywierają wpływ na jakość nasienia i morfologię 0 i stąd moje wątpliwości i pytanie czy rzeczywiście tak może być?
Zalecił profertil oraz badanie na integralność chromatyny


Na górę
  
 
PostZamieszczono: śr wrz 18, 2019 9:06 pm 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: czw sty 20, 2011 8:28 pm
Posty: 6460
Wg wytycznych Europejskiego Towarzystwa Urologicznego w zakresie andrologii, żylaki powrózka nasiennego mogą mieć wpływ na spermatogenezę. Jest rekomendacja do leczenia operacyjnego.
Najlepsza techniką operacyjną jest zaopatrzenie żylaków z użyciem mikroskopu operacyjnego.
Morfologia plemników 0% - konieczne jest także powtórzenie badania nasienia.
Integralność chromatyny plemnikowej - tak, ale dodatkowo kariotyp i AZF.
Pzdr


Na górę
  
 
 [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group