Dzień dobry,
chciałabym prosić o ocenę wyników nasienia. Mąż ma 31 lat, nie pali, alkohol okazjonalnie. Wyniki z lutego 2019 r abstynencja: 3 dni czas upłynnienia: 15 min objętość (ml): 2,2 pH: 8,3 aglutynacja: brak komórki okrągłe: < 1mln/ml leukocyty: brak
liczba plemników w 1 ml: 17,9 mln/ml całkowita liczba plemników: 39,3 mln/ml plemniki o ruchu progresywnym (typ A+B): 28% plemniki o ruchu nieprogresywnym (typ C): 14% plemniki nieruchome (typ D) 58% ruchliwość (A+B+C): 42% liczba plemników progresywnych: 5mln/ml plemniki o prawidłowej budowie: 3%
Kuracja: Profertil 2x1, Maca 1x1, wit D 1x1 + zmiana diety
Wyniki po trzech miesiącach kuracji (maj)
liczba plemników w 1 ml: 43,7 mln/ml całkowita liczba plemników: 100,5 mln plemniki o ruchu progresywnym (typ A+B): 39% plemniki o ruchu nieprogresywnym (typ C): 11% plemniki nieruchome (typ D) 50% ruchliwość (A+B+C): 50% liczba plemników progresywnych: 17 mln/ml plemniki o prawidłowej budowie: 2%
Jak widać morfologia plemników po zastosowanej kuracji niestety nie poprawiła się, co jest dla nas bardzo niepokojące, odbieramy to jako brak poprawy pomimo wprowadzonych zmian. W między czasie wykonaliśmy badania hormonalne męża: prolaktyna 5,75 ng/ml (3,45-19,4) FSH 4,97 mlU/mL (0,95-11,95) LH 3,05 mlU/mL (0,57-12,07) Testosteron 780,61 ng/dl (240,24-870,68) TSH 1,79 mlU/L (0,27-420) wykonaliśmy także posiew nasienia: brak wzrostu bakterii
Bardzo chciałabym prosić o Pana opinię na temat powyższych wyników. Czy biorąc pod uwagę powyższe badania męża powinniśmy rozważać inseminację? Z mojej strony hormonalnie wszystko w porządku (jedynie TSH około 3 - FT3 i FT4 w normie jednak decyzja o włączeniu Euthyroxu, obecnie mam poziom około 2, FT3 i FT4 w normie). Owulacja występuje, potwierdzona USG. Jestem obecnie po HSG - jajowody drożne.
Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
-- 10 lip 2019 21:15 --
Nadmienię jeszcze, że maż został zbadany przez Urologa i wszystko jest w porządku. Rozważamy włączenie plastrów chłodzących ze względu na siedzący tryb pracy męża. Czy mogłabym poznać Pana zdanie na ich temat?
|