Wyświetl temat - Prośba o interpretację

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC




 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: wt lip 09, 2019 7:10 pm 
Offline

Rejestracja: wt lip 09, 2019 6:45 pm
Posty: 2
Dzień dobry,

chciałabym prosić o ocenę wyników nasienia.
Mąż ma 31 lat, nie pali, alkohol okazjonalnie.
Wyniki z lutego 2019 r
abstynencja: 3 dni
czas upłynnienia: 15 min
objętość (ml): 2,2
pH: 8,3
aglutynacja: brak
komórki okrągłe: < 1mln/ml
leukocyty: brak

liczba plemników w 1 ml: 17,9 mln/ml
całkowita liczba plemników: 39,3 mln/ml
plemniki o ruchu progresywnym (typ A+B): 28%
plemniki o ruchu nieprogresywnym (typ C): 14%
plemniki nieruchome (typ D) 58%
ruchliwość (A+B+C): 42%
liczba plemników progresywnych: 5mln/ml
plemniki o prawidłowej budowie: 3%

Kuracja: Profertil 2x1, Maca 1x1, wit D 1x1 + zmiana diety

Wyniki po trzech miesiącach kuracji (maj)

liczba plemników w 1 ml: 43,7 mln/ml
całkowita liczba plemników: 100,5 mln
plemniki o ruchu progresywnym (typ A+B): 39%
plemniki o ruchu nieprogresywnym (typ C): 11%
plemniki nieruchome (typ D) 50%
ruchliwość (A+B+C): 50%
liczba plemników progresywnych: 17 mln/ml
plemniki o prawidłowej budowie: 2%

Jak widać morfologia plemników po zastosowanej kuracji niestety nie poprawiła się, co jest dla nas bardzo niepokojące, odbieramy to jako brak poprawy pomimo wprowadzonych zmian.
W między czasie wykonaliśmy badania hormonalne męża:
prolaktyna 5,75 ng/ml (3,45-19,4)
FSH 4,97 mlU/mL (0,95-11,95)
LH 3,05 mlU/mL (0,57-12,07)
Testosteron 780,61 ng/dl (240,24-870,68)
TSH 1,79 mlU/L (0,27-420)
wykonaliśmy także posiew nasienia: brak wzrostu bakterii

Bardzo chciałabym prosić o Pana opinię na temat powyższych wyników. Czy biorąc pod uwagę powyższe badania męża powinniśmy rozważać inseminację?

Z mojej strony hormonalnie wszystko w porządku (jedynie TSH około 3 - FT3 i FT4 w normie jednak decyzja o włączeniu Euthyroxu, obecnie mam poziom około 2, FT3 i FT4 w normie). Owulacja występuje, potwierdzona USG. Jestem obecnie po HSG - jajowody drożne.

Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam

-- 10 lip 2019 21:15 --

Nadmienię jeszcze, że maż został zbadany przez Urologa i wszystko jest w porządku.
Rozważamy włączenie plastrów chłodzących ze względu na siedzący tryb pracy męża. Czy mogłabym poznać Pana zdanie na ich temat?


Na górę
  
 
PostZamieszczono: śr lip 17, 2019 8:13 pm 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: czw sty 20, 2011 8:28 pm
Posty: 6460
Inseminacja
Plastry do sprawdzenia , nie mam informacji zwrotnych od pacjentów


Na górę
  
 
 [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group