Wyświetl temat - AZOOSPERMIA - prośba o interpretację wyników

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 12 kwie 2019 22:46 
Offline

Rejestracja: 12 kwie 2019 20:39
Posty: 5
Dzień dobry Panie Doktorze,

Zwracam się wraz z mężem do Pana z ogromną prośbą o interpretację wyników badań małżonka (30 lat).

W dzieciństwie u męża (pacjent w wieku 8 miesięcy) wykonano operację przepukliny z opisem:

Hernia scrotalis bilateralis. Hernia umbilicalis. Rhinopharyngitis.

Inne choroby i przebyte operacje: świnka bez komplikacji (5 lat), wyrostek robaczkowy (20 lat).

Po ponad rocznym staraniu się o powiększenie rodziny i wykluczeniu problemów zdrowotnych po stronie żeńskiej zdecydowaliśmy się na diagnostykę męża:

1. komputerowe badanie nasienia (SCA)

Pierwsze badanie 15.02.2019 r., 11:30, wynik: Azoospermia.
Objętość: 5,5 ml, kolor opalizujący, lepkość 1(+), ph 7,8
Abstynencja płciowa: 4 dni, upłynnienie zupełne
Liczba komórek okrągłych <5, w tym leukocytów <1.
Koncentracja: 0
Całkowita liczba w ejakulacie: 0

Drugie badanie 27.03.2019 r., 11:50, kolejny wynik : Azoospermia.
Objętość: 4,5 ml, kolor słomkowy, lepkość 2(++), ph 7,8
Abstynencja płciowa: 3 dni, upłynnienie zupełne
Liczba komórek okrągłych <5, w tym leukocytów <1.
Koncentracja: 0
Całkowita liczba w ejakulacie: 0

Uwagi do powyższych badań: W preparacie bezpośrednim nie odnaleziono plemników, podobna sytuacja po odwirowaniu i zagęszczeniu ejakulatu. Wzmożona lepkość ejakulatu. Pozostałe parametry makroskopowe nasienia w normie.


Dodatkowo podczas drugiego badania zostało także przeprowadzone badanie biochemiczne nasienia, celem ustalenia czy przyczyną azoospermii może być przebyta operacja przepuklin w dzieciństwie.
Wyniki:
Alfaglukozydaza obojętna (NAG) – 143,38 mIU/ejakulat ( norma ≥ 20 mlU/ejakulat)

Fruktoza – 6,37 mg/ejakulat (norma ≥ 2,4 mg/ejakulat)
35,37 µmol/ejakulat (norma ≥ 13,32 µmol/ejakulat)

Kwas cytrynowy – 27,47 mg/ejakulat (norma ≥ 10 mg/ejakulat


2) badania hormonalne - 07.03.2019 r.

TSH - 1,792 (norma 0,350 – 4,940)
FSH – 8,36 (norma 0,95 – 11,95)
LH – 5,96 (norma 1,14 – 8,75)
Estradiol – 25,00 (norma 11,00 – 44,00)
Progesteron – 0,17 (norma 0,10 – 0,20)
Prolaktyna – 17,86 (norma 3,46 – 19,40)
Testosteron – 361,88 (norma 142,39 – 923,14)


3) USG jąder niestwierdzające żadnych nieprawidłowości – 12.03.2019 r.


Ponadto pragnę nadmienić, że mąż brał/bierze następujące leki:

CITAL + VALDOXAN - od czerwca 2017 r. do lutego 2018 r.

Przerwa

CITAL + VALDOXAN – od sierpnia 2018 r. do marca 2019 r.

TRITTICO – od marca 2019 r. do nadal (planowane odstawienie sierpień 2019 r.)

FERTILMAN – od marca 2019 r. do nadal

Prosimy Pana Doktora o analizę naszych wyników i odpowiedzi na nurtujące nas pytania:

1. Czy w naszym przypadku zalecana jest jeszcze jakaś dodatkowa / inna diagnostyka przed udaniem się na biopsję?
2. Co może być przyczyną braku plemników (skoro hormony są w normie, USG w porządku i badania biochemiczne nasienia również) ?
3. Co może być powodem wzmożonej lepkości nasienia?
4. Czy operacja przepuklin może mieć wpływ na nasze wyniki?
5. Czy brane przez męża leki mogą powodować azoospermię?



Z góry serdecznie dziękujemy za poświęcony nam czas.

Pozdrawiamy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 14 kwie 2019 15:29 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6451
Witam,
Trzeba wykonać przed biopsją badania genetyczne, czy w ogólne są wskazania do dalszych kroków.
Azoospermia może być także następstwem operacji w dzieciństwie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 20 kwie 2019 19:15 
Offline

Rejestracja: 12 kwie 2019 20:39
Posty: 5
Dziękuję za dotychczasową odpowiedź,
Aktualnie czekamy na wizytę u lekarza w celu wykonania badań genetycznych.
Chciałabym zadać jeszcze jedno pytanie.
Na ulotce leku CITAL widnieje zapis: "W badaniach na zwierzętach wykazano, że cytalopram obniża jakość nasienia. Teoretycznie może to wpływać na płodność (...)".
Czy w praktyce są Panu znane przypadki że tego typu leki mogły znacząco wpłynąć na wynik badania nasienia?
Pozdrawiamy!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 24 kwie 2019 10:02 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6451
Są takie obserwacje


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 maja 2019 13:22 
Offline

Rejestracja: 12 kwie 2019 20:39
Posty: 5
Bardzo dziękujemy za odpowiedź!
Poczekamy aż mąż odstawi leki, po trzech miesiącach zrobimy kolejne badanie nasienia, być może ulegną zmianie, a międzyczasie dostaniemy wyniki badań genetycznych.
Następnie z wszystkimi wynikami udamy się jeszcze do Pana doktora na konsultację.
Pozdrawiamy serdecznie!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 12 maja 2019 18:15 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6451
Pozdrawiam !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 29 sie 2019 17:35 
Offline

Rejestracja: 12 kwie 2019 20:39
Posty: 5
Dzień dobry Panie Doktorze!
Otrzymaliśmy wyniki badań genetycznych - kariotyp prawidłowy, CFTR i AZF brak mutacji.
Zrobiliśmy jednak jeszcze raz dokładne badanie USG na którym zawarto uwagę: "uwidoczniono zwiększoną ilość płynu w worku mosznowym - powyżej bieguna górnego jądra prawego - 27x7x17 mm vol. 1,69"
Czy ta zwiększona ilość płynu może być źródłem naszego problemu?
Bardzo dziękujemy za odpowiedź!
Pozdrawiamy!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 03 wrz 2019 21:44 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6451
Czyli są wskazania do biopsji jąder, najlepsza jest mikroskopowa.

Źródłem problemu jest operacja w przeszłości, nie 2 mililitry płynu. Przecież to mini kolekcja.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 wrz 2019 21:36 
Offline

Rejestracja: 12 kwie 2019 20:39
Posty: 5
Dziękujemy Panie doktorze za odpowiedź.
Pozdrawiamy !


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 11 wrz 2019 19:10 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6451
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group