zgoda na ciasteczka

Wyświetl temat - Prośba o interpretację wyniku

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 25 mar 2018 15:37 
Offline

Rejestracja: 08 lis 2017 21:58
Posty: 8
Witam,
bardzo proszę o interpretację poniższego wyniku nasienia:

Abstynencja 4 dni

Upłynnienie po 30 minutach - prawidłowe 30 minut
objętość (ml) 3,6
pH 7,9
lepkość prawidłowa
aglutynacja (-)
leukocyty kom okrągłe: 1-2 wpw.
erytrocyty -
bakterie -

ruch postępowy szybki (typ a) 2,3% 0,3 ml; w ejakulacie 1,0
ruch postępowy wolny (typ b) 16,9 % 2,0 ml; w ejakulacie 7,1
ruch niepostępowy (typ c) 17,7% 2,1 ml; w ejakulacie 7,4
nieruchome (typ d) 63,1% 7,3 ml; w ejakulacie 26,4
typ a+b 19,2% 2,2 ml; w ejakulacie 8,1
liczba plemników 100,0% 11,6ml; w ejakulacie 41,9
norma a+b>32% lub a+b+c>40 %; ml >15, w ejakulacie >39

Plemniki o prawidłowej budowie 0,0
plemniki o nieprawidłowej budowie:
główka 100%
wstawka 66,7%
witka 16,7%
krople cytoplazmatyczne 0,0%

Nieprawidłowości pojedyncze
tylko główki 29,2%
tylko wstawki 0,0
tylko witki 0,0

Nieprawidłowości złożone:
główka+wstawka 54,2%
główka+witka 4,2%
wstawka+witka 0,0%
główka+wstawka+witka 12,5%

Główki:
rozmiar normalny 8,3%
małe 8,3%
duże 83,3

Prawidłowy kształt 0,0
stożkowate 0,0%
cienkie 0,0%
okrągłe 0,0%
gruszkowate 2,5%
amorficzne 87,5%
Prawidłowy akrosom 33,3%
Nieprawidłowy akrosom 66,7 %

Wstawki i witki:

prawidłowa wstawka 33,3%
nieprawidłowy rozmiar wstawki 58,3%
niewłaściwy kat wstawki 37,5%
nieprawidłowa insercja 16,7%

prawidłowa witka 83,3%
nieprawidłowa 4,2%
krótka 0,0%
brak 0,0%
nieregularna 0,0%
skręcona 12,5%
wielokrotna 0,0%
zgięcie 0,0%

Mar-test
Przeciwciała IgG główka 0; wstawka 2; witka 0; końcówka części witki
2;
całkowity % wiązania 4; wynik prawidłowy

Test kiłowy ujemny
DNA chlamydia trachomatis nie wykryto
HCV nieobecne
HBs nieobecne
posiew nasienia w kier grzybów - ujemny
posiew nasienia beztlenowo - ujemny
posiew nasienia tlenowo - dodatni escherichia coli (+) wzrost skąpy
lekowrażliwa

Morfologia:
FSH 5,74 U/I norma 1,5-12,4
LH 7,08 U/I 1,7-8,6
Estradiol (s) 12,5 pmol/I 28-156
Estradiol (jedn trad) 33,72pg/ml 7,63-42,6
Prolaktyna 321,6 mU/I 98-456
TSH 2,36 mU/I 0,270-4,200
FT3 5,36 pmol/I 3,1-6,8
FT4 15,76 pmol/I 12-22
beta HCG <0,1 U/I <2,6
DHEA-S 229 ug/dl 160-449
AFP 1,14 ng/ml <7


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 28 mar 2018 23:49 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6001
Bardzo niedobrze wygląda budowa plemników - O%
Konieczna konsultacja andrologiczna.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 02 kwie 2018 21:43 
Offline

Rejestracja: 08 lis 2017 21:58
Posty: 8
Panie doktorze dziekuje za odpowiedz. Maz byl u androloga przepisal mu witaminy Androvit plus. Maz bierze witaminy, robil w miedzyczasie juz 3 razy wyniki nasienia ale poprawy nie widac. Nie wiemy czy z takim nasieniem mamy podejsc do inseminacji lub in vitro. Czy jest w ogole sens?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 04 kwie 2018 13:12 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6001
W chwili obecnej przy 0% budowy totalnie nie ma sensu przeprowadzać inseminacje czy IVF.
Trzeba odczekać 3 miesiące i powtórzyć badania nasienia - wówczas decyzje.

Wariant, że Państwo nie widzą sensu czekania - rozwiązanie to inseminacja nasieniem dawcy, czyli bank nasienia.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group