Wyświetl temat - BARDZO PROSIMY O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 14 mar 2018 18:39 
Offline

Rejestracja: 13 mar 2018 20:19
Posty: 6
Panie Doktorze prosimy o informację odnośnie wyników
oraz tego jakie dalsze badania należy wykonać w tym przypadku.
Czas abstynencji seksualnej: 5 dni
Wiek mężczyzny: 28
Upłynnienie po 30 min. - całkowite
objętość 7 ml (norma 1.5-6.0 ml)
pH 7,9 ( norma >7,2)
Lepkość + (norma +)
Wygląd prawidłowy
Aglutynacja -
Leukocyty i komórki okrągłe widoczne w polu widzenia 0-1
Liczba plemników < 0,1 x 1000000 ml (norma >15 x 1000000 ml)
Ruchliwość:
- ruch postępowy szybki (typ A)- 5 %
- ruch postępowy wolny (typ B)- 10 %
- ruch niepostępowy (typ C)- 5 %
- nieruchome (typ D)- 80 %
Ruch plemników oceniono w preparacie bezpośrednim wykonanym z 10 ul
nasienia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 14 mar 2018 23:44 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6110
Skrajnie obniżone parametry nasienia.
Konieczna szczegółowa diagnostyka andrologiczna.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 15 mar 2018 19:58 
Offline

Rejestracja: 13 mar 2018 20:19
Posty: 6
Dziękuję za odpowiedź


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 16 mar 2018 13:44 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6110
Powodzenia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 mar 2018 18:45 
Offline

Rejestracja: 13 mar 2018 20:19
Posty: 6
Panie Doktorze,
Zrobiliśmy dziś wyniki hormonów męża. Bardzo prosimy o interpretację wyników

TSH 3,186 (0.550-4,780)
FSH 7,13 (1.40-18,10)
PRL 16.93 (2,10-17.70)
LH 8,73 (1.50-9.30)
Estradiol E2 35,59 (11.60-41,20)
Testosteron (TTE) 592,25 (241-827)

W najbliższym czasie zamierzamy zapisać się do Pana na wizytę, mąż chce jeszcze zrobić badanie usg. Czy jeszcze coś przygotować na pierwszą wizytę oprócz tych badań?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 28 mar 2018 23:43 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6110
Jest szansa na leczenie.
Usg koniecznie !


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 29 mar 2018 17:27 
Offline

Rejestracja: 13 mar 2018 20:19
Posty: 6
dziękuję za odpowiedź. Mąż jest już zapisany na 12 kwietnia na usg, później będziemy się umawiać na wizytę.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 04 kwie 2018 12:49 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6110
Super
Pzdr


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 maja 2018 15:35 
Offline

Rejestracja: 13 mar 2018 20:19
Posty: 6
Witam Panie Doktorze,

Od początku maja mąż bierze: Profertil (według Pana zaleceń), tabletki Maca, zaczął się trochę zdrowiej odżywiać i ćwiczyć. Powtórzyliśmy badanie nasienia męża przed zabiegiem ŻPN (zabieg zaplanowany w przyszłym tygodniu). Chciałabym, żeby Pan zinterpretował ten wynik. Patrząc swoim okiem widzę, że zwiększyła się trochę ilość plemników, ale wcześniej ruch A był 5 %, teraz jest 0 %.

Abstynencja seksualna - 4 dni
Upłynnienie po 30 min. - całkowite
PH 7.9 (norma >7,2)
Objętość 8,5 ml (norma 1,5-6 ml)
Lepkość + (norma +)
Wygląd prawidłowy
Aglutynacja - (norma -)
Leukocyty i komórki okragłe widoczne w polu widzenia 4-6
Liczba plemników: 1,1 X 10 (6)ml norma >15 X 10 (6) ml
Ruchliwość :
- ruch postępowy szybki (A)- 0 %
- ruch postępowy wolny (B) - 20 %
- ruch niepostępowy (C)- 20 %
- nieruchome (D)- 60 %
Ruch plemników oceniono w preparacie bezpośrednim wykonanym z 10 ul nasienia.

Pozdrawiam serdecznie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 25 maja 2018 13:12 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6110
Myślę, że operacja ŻPN będzie miała istotne oddziaływanie na produkcję nasienia.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 12 cze 2018 17:35 
Offline

Rejestracja: 13 mar 2018 20:19
Posty: 6
Panie Doktorze,

Mąż jest 2 tygodnie po operacji ŻPN metodą laparoskopową. Po operacji w ogóle nie bolało go jądro, jednak po kilku dniach zaczęło boleć przy dotyku i przy siadaniu. Moszna nie jest opuchnięta. Mąż był też po 10 dniach na kontroli, jednak nie miał robionego usg, lekarz tylko sprawdzał za pomocą dotyku.Kolejna wizyta dopiero w połowie lipca. W poniedziałek wraca już do pracy, ponieważ lekarz stwierdził, że nie ma już konieczności, by był na zwolnieniu lekarskim. Czy taki ból jest normalny, czy jest to niepokojące?

Pozdrawiam serdecznie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 15 cze 2018 11:02 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6110
Tak, trzeba zapytać o to operatora. Ból nie jest normalnym zjawiskiem 14 dni po tej operacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group