zgoda na ciasteczka

Wyświetl temat - Bardzo złe wyniki. Prośba.

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 08 mar 2018 15:39 
Offline

Rejestracja: 07 mar 2018 10:46
Posty: 10
Szanowny Panie,

W ubiegły piątek tj. 02.03.2018 r. otrzymałem wyniki nasienia. Niestety koncentracja plemników wynosi <0,1 mln/ml. Ich ruchliwość to B, C oraz bez ruchu. Barwa, pH, etc. są w porządku. Okres abstynencji wynosił 4 dni. Z żona staraliśmy się o potomstwo od września, jednak bezskutecznie, stąd wykonanie przeze mnie badania nasienia.

Mam 32 lata, nigdy nie odczuwałem bólu w okolicy narządów płciowych. Mam 183 cm wzrostu i 71 kg wagi, staram się jeść zdroworozsądkowo - jem owoce, dobieram świadomie produkty (czytam etykiety), ale zjem również fast food czy słodycze. Nie palę, alkohol piję "przy sobocie". Od 2 lat jeżdżę na rowerze kilka godzin tygodniowo jeśli są odpowiednie warunki pogodowe (generalnie w okresie letnim) i czas na to. Praca biurowa, jednak nie siedzę cały czas w miejscu 8 h.
Jak byłem młodszy to urządzałem sobie dość często długie (ok. godzinne) kąpiele w gorącej wodzie. W ciągu ostatnich miesięcy to już rzadkość.
Pragnę również zwrócić uwagę, że na przełomie października i listopada miałem BARDZO stresujący okres w pracy, niepodobny do żadnego wcześniej.
Kwestia, która mnie zaczęła teraz niepokoić bardziej jest taka, że po oddaniu moczu niemal zawsze niewielka jego ilość zostaje i "schodzi" stopniowo - z reguły wkładam trochę papieru do bielizny.
Na chwilę obecną czekam na wyniki posiewu, które mam otrzymać w sobotę, umówiłem również wizytę u androloga na przyszły tydzień.

Kilka faktów na które uważam, że warto zwrócić uwagę:
-2 dni przed badaniem nasienia od rana miałem biegunkę i objawy grypy (bardzo mocne bóle mięśni i osłabienie / w pracy ledwo doczekałem końca dnia, a popołudnie przespałem). Na następny dzień było już w porządku oprócz lekkiego osłabienia.
-4 tygodnie przed badaniem również miałem a'la "jelitówkę", która utrzymywała się przez 3 dni (rozpoczęła się niemal omdleniem w kościele / po powrocie przespane całe popołudnie).
-3 miesiące przed badaniem byłem przeziębiony (zatoki), co utrzymywało się ok. 2 tygodni.
Nie brałem żadnych leków podczas tych zdarzeń oprócz elektrolitów i leku na bazie ziół. Generalnie jestem osobą niechorującą i już przed badaniem byłem bardzo zdziwiony, że kolejny raz mnie coś dopadło.


Uprzejmie proszę o opinię:
-czy choroby, które mnie dopadły przed badaniem opisane powyżej mogły mieć wpływ na aż tak drastycznie niski wynik koncentracji plemników?
-czy przed wizytą u androloga warto abym wykonał jakieś badania i zabrał je wraz z wynikami nasienia i posiewem na wizytę?
-już kilka minut pod oddaniu próbki do badania spłynęła informacji do rejestracji aby nie pobierać opłaty za badanie pełne (na które się zgłosiłem), tylko za podstawowe - czy jest możliwe aby tak szybko laborant sprawdził, że plemników jest za mało?

Dziękuję.
Z wyrazami szacunku.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 14 mar 2018 23:28 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6003
Witam!
1. mogą
2. zawsze na pierwszą wizytę trzeba zabrać WSZYSTKIE dokumenty medyczne
3. nie wiem, co oznacza ta informacja - trzeba się zapytać w miejscu, gdzie było wykonane badanie

Powodzenia w staraniach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 mar 2018 09:26 
Offline

Rejestracja: 07 mar 2018 10:46
Posty: 10
Dziękuję za odpowiedź.
Poniżej przesyłam wyniki posiewu oraz hormonalne:

Posiew nasienia:
Po 72h posiewy ujemne. Grzybów nie wyhodowano.

Badania hormonalne:
TSH 1,92 (0,27-4,2)
FT4 1,7 (0,93-1,71)
FSH 7,19 (1,5-12,4)
LH 4,52 (1,7-8,6)
Estriadol 31,14 (11,3-43,2)
Prolaktyna 12,46 (4,04-15,20)
Testosteron 524,10 (249-836)
SHBG 44,85 (18,3-54,1)

Wykonałem wczoraj powtórne (po 3 tyg. od poprzedniego) badanie nasienia w innym laboratorium i otrzymałem następujące wyniki:
Okres abstynencji: 4 dni
Objętość: 2,8 ml
pH: 8,3
Czas upłynnienia: 20 min
lepkość: +
Liczba plemników w polu widzenia: 0-3 (wp.w.)
Liczba plemników w ml ejakulatu: <1 mln
Liczba plemników w ejakulacie: 2,8 mln
Komórki okrągłe: 3-5 (wp.w.)
Komórki nabłonkowe: 0
Erytrocyty: 0
Ogólny % ruchliwych: 67%
Ruch postępowy: 48%
Ruch niepostępowy: 19%
Brak ruchu: 33%

Zwracam się z uprzejmą prośbą o ocenę:
-powtórne wyniki wskazują koncentrację plemników na poziomie <1 mln/ml, a poprzednie badania <0,1 mln/ml. Tak samo w kwestii całkowitej liczby - 1 badania nie określiło, a drugie wskazało <2,8 mln.
Czy wg Pana doktora wynika to z dokładności pomiaru i tak naprawdę to ten sam wynik?

W przyszłym tygodniu zaplanowaną mam operację ŻPN (lewa strona, 3 stopień). Mam nadzieję, że coś się poprawi.
Zaopatrzyłem się w 3 miesięczną dawkę Profertilu. Czy suplementację tym środkiem należy rozpocząć bezpośrednio po operacji czy lepiej nieco się wstrzymać (następne badania nasienia najwcześniej w lipcu)?
Czy warto przyjmować oprócz Profertilu również inny preparat (witaminy, etc.?)?


Serdecznie dziękuję za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 mar 2018 13:05 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6003
Witam!
Niestety, drugi Wynik z innego laboratorium oznacza, że sytuacja jest bardzo zła.
Czy planowana operacja pomoże ? Trzeba to sprawdzić , podobnie jak po suplementacji.
Najlepsza i zalecana przez Europejskie Towarzystwo Urologiczne jest procedura operacyjna z użyciem mikroskopu operacyjnego.
Szczegółowe odpowiedzi kiedy włączyć suplementy, ile stosować -na to pytanie musi odpowiedzieć Pana lekarz prowadzący.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 mar 2018 18:18 
Offline

Rejestracja: 07 mar 2018 10:46
Posty: 10
Dziekuje za odpowiedz Panie doktorze. Zdaje sobie sprawe, ze moj przypadek jest bardzo ciezki i w zasadzie musze liczyc na cud...

Z powazaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 mar 2018 23:15 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6003
Powodzenia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 29 mar 2018 19:00 
Offline

Rejestracja: 07 mar 2018 10:46
Posty: 10
Witam ponownie Panie doktorze,

Jestem juz po operacji ZPN metoda mikrochirurgiczna.
Uprzejmie prosze o pomoc czy zalecane jest noszenie majtek (zarowno w ciagu dnia jak i w nocy) czy raczej luznej bielizny?
Z lekarzem prowadzacym bede mial mozliwosc konsultacji dopiero podczas wizyty kontrolnej/zdjecia szwow, a chce do tej pory wlasciwie przechodzic rekonwalescencje.
Bede wdzieczny za pomoc.

Z wyrazami szacunku


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 04 kwie 2018 12:52 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6003
Nie widzę Pana. Na tym etapie kuracji proszę o wszystko pytać operatora.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group