Wyświetl temat - diagnostyka chorób TARCZYCY (cz.II)

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 141  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 08 gru 2010 02:43 
Offline

Rejestracja: 03 lis 2010 00:05
Posty: 9
[treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]
Ja mam gózki od 15 lat, brałam Letrox kilka razy w tym czasie i gózki mi malały lub włókniały. Teraz biore Euthyrox od 1 roku i nie ma widać negatywnych skutków dla tarczycy i guzków. Ja leczę się w W-wie u endo. doktor Jastrzebskiej na bielanach - ponoć najlepsza w W-wie( info z kilku źródel) jest ordynatorem w szpitalu bielanskim, ale ja chodze prywatnie.
Jakie masz wymiary gózka?


Ja mam chormony w normie i nie tyje jakoś szczególnie:)

_________________
* hashimoto
*AMH 0,5
* wysoka prolaktyna PRL 15, po MTC 257
* żołnierze - ok
-----
2008, 2009 - 2x IUI Invimed- :(
2010- ICSI +PGD -Invicta :(
2011/01- ICSI- nie tym razem :(
2011/02- ICSI- UDAŁO SIĘ,
2011/05- Aniołek
2011- przerwa
-----
Euthyrox 25 ,
10/10-03/11 - Metypred 3X4mg, selen, wit B6
-----
Czekamy na cud:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 08 gru 2010 11:32 
Awatar użytkownika
[treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]

co do metody jaką zaszłam to obserwując 1 ciazę, to na pewno dobra ocena jajeczkowania,a jesli go brak to wspomagaczae, typu closterbegyt ( u mnie w ob ciazach) po 1 tabsie od 2-7 dnia cyklu. Przed 1 ciaza 3 mce brania, bo nei bylo efektu jajeczkowania, ale w 3 mcu cos zaczelo rosnac i lekarz dodal mi przez tydzien zastrzyki ala gonal na pobudzenie jajek i na koneic zastrzyk pregnyl i inseminacja skuteczna i potem juz wspomagacze w postaci luteiny... ale angina mi rozwalila ciaze bo nie dostalam antybiotyku i szyjka puscila tez..
w ciazy, sami zaszlismy , bralam tak samo closterbegyt, kyoty mi zostal z czasow warsawskich i w 2 cyklu brania zaszlam, al tez bralam w kazdym cyklu w 1 i 2 ciazy, olej z wiesiolka od 1 do dnia owulacji.. + pilam tez mieszanke ojca klimuszko, czy sroki juz nie pamietam... w wersji 1 kubek na noc...taka wersja meiszanki, bo sa też opcje po 3 kubki dziennie...wg innych ich przepisow , do tego stosowalam testy owulacyjne do 2 ciazy... no i zaskoczylo, co do testow to jak cos to na priw ci napsize jaka metoda jesli ebdziesz chciala.
Teraz bylam u speca od szyjek w Łodzi, powiedzial,ze hashimoto raczej rpzeszkadza w zajsciu niz utrzymaniu, tylko ,ze oczywiscie endokrynolog ma swoja wersje,ze hashi tez moglo zaszkodzic w utrzymaniu bez podawania leku, moglo tez uszkodzic dziecko....mentalnie..
w kazdym razie ze wspomaganiem hormonalnym, bez bawienia sie w monitoring jajeczkowania bez lekow bo to strata czasu, musza byc podawane leki na pobudzenie..

[treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 08 gru 2010 14:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2010 01:00
Posty: 2469
Lokalizacja: Łódź
dziewczyny, potrzebuję opinii. Jakiś czas temu miałam robione badanie TSH, wyszło 1,99. Niby mieści się w normach, ale norma dla kobiet starających się o dziecko to max 1,5 - czy to prawda?
Nie wiem, czy taki wynik to już wystarczający powód, żeby udać się do endo? Czy zbytnio panikuję...

Moja gin nie zwróciła na to szczególnej uwagi ale jednocześnie dała leki na pobudzenie owu, nie wiem, czy mają one wpływać również na tarczycę (Siofor?).
Może ktoś znający się mi podpowie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 08 gru 2010 15:19 
Awatar użytkownika
Norma TSH dla staraczek to 1-2. Więc nie dopisuj sobie problemów. Twoje TSH jest OK:)


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 09 gru 2010 16:16 
Awatar użytkownika
kochane mam info, dzisiaj bylam u ortopedy, mam potwierdzona osteoporoze 4 kręgu. LEkazr mi powiedzial, ze przy zaburzeniach hormonalnych i chorej tarczycy osteoporoza lubi sie pojawiac szczegolnie jesli była osteoporoza np u mamy.. a u mnei byla... tak wiec w marcu mialam badanie gestosci kosci, wynik troche olalam bo z 4 kregu wychodzilo,ze mam ( - 3,2) ,ale teraz po 2 ciazy psozlam bo skoro chce asie starc dalej to kosci znowu dostana mocno....dostalam lek i do zajscia mam go rbac 1 raz w tyg na czczo przed euthoryxem... szkoda,ze wczesniej tez nei wylapalam hashimoto...
kosmos ,ciagle cos... widze,ze tarczyca ma wplyw na bardzo wiele organow, ciekawe jak serce.... bo z tego wszystkiego mimo optymistycznego charakteru , dostalam stresowego bolu lewej ręki z promieniowaniem jakby na bark lewy i klocie serca...masakra sama sie smieje , co jeszcze, oby teraz sie unormowala tarczyca, wzmocnił organizm i do dziela znowu, jelsi beda cykle owulacyjne w ogóle....


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 10 gru 2010 12:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lut 2010 01:00
Posty: 46
Witajcie :)

wróciłam od endo z takimi wynikami :

TSH : 3,320 mIU/I (norma lab. do 4,200) zbiłam ją z 12,6
aTPO:600 IU/ml(0,0 - 34,0)

O czym takie wyniki mogą świadczyć?
Z góry dziękuję za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 10 gru 2010 23:42 
Offline

Rejestracja: 04 gru 2010 16:56
Posty: 2
Witam choruje na niedoczynnosc juz 18 lat i teraz z mezem staramy sie o dzidzi to sa moje wyniki z wrzesnia:
TSH 3.34 norma 0.4-4.0
FT3 3.81 norma 1.8-4.2
FT4 1.20 norma 0.89-1.76
i po tym lekarz zwiekszyl mi dawke do Eutyrox 50 i po braniu go 3 miesiace mam wyniki takie:
TSH 2.40 norma 0.4-4.0
FT3 3.28 norma 1.8-4.2
mam takie pytanie czy przy takich hormonach zajde w ciaze czy musi byc jak to moj lekarz mowi TSH1.5?? Prosze o odpowiedz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 12 gru 2010 00:15 
Awatar użytkownika
valkrija pisze:
Witajcie :)

wróciłam od endo z takimi wynikami :

TSH : 3,320 mIU/I (norma lab. do 4,200) zbiłam ją z 12,6
aTPO:600 IU/ml(0,0 - 34,0)

O czym takie wyniki mogą świadczyć?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

przeciwciała moga świadczyć o stanei zapalnym w tarczycy- zrób usg czy czysto, ja tak zrobiłam na tej podstawie i mam stwierdzone Hashimoto, ale w ciążę zachodziłam nie wiedząc o tym, gorzej z utrzymaniem...
z tym zajściem to różnie bywa.... ja nie wiedząc o chorej tarczycy zachodziłam...ale musiałam owulkę wspomagać closterbegytem...


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 12 gru 2010 07:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 lut 2010 01:00
Posty: 46
No ja raczej owulacji nie mam, zdrowych cykli też nie. @ nie ma od kilku miesięcy niestety a jak już było to wszystkie pseudo cykle na niskich temperaturach :( Mam jeszcze do powtórzenia TSH i jeszcze teraz aTG mam zrobić.[treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 12 gru 2010 17:41 
Awatar użytkownika
słuchajcie, czy któraś z was przy hashimoto, robiła badania na przeciwciała jądrowe ANA? i wyszły wam?
Ja mam na tzw pograniczu z negatywnym a wątpliwym wynikiem i nie wiem,czy ta łączyć z tarczycą....


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 12 gru 2010 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lip 2008 00:00
Posty: 65
Witam,
chciałabym zapytac jak czesto należy badać poziom hormonów tarczycy? Ostatnio badałam dwa razy ok 2 lat temu i zarówno TSH, Ft3 Ft4 były w normie i brak przeciwciał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 13 gru 2010 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 mar 2009 01:00
Posty: 64
Cześć dziewczyny mam pytanie czy jeśli brałam menpour/merional, encorton, pregnyl w dużych dawkach jest szansa że moje anty-tpo wzrosło? Pamiętam że moje ostatnie wynik jak robiłam jakieś 3 i 6 lat temu były w normie ( TSH również) obecnie mój wynik na anty-tpo to 23,86 a norma 5,61 IU/ml. Trochę się martwię tym moim wynikiem proszę o jakieś info :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 14 gru 2010 00:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2008 01:00
Posty: 1353
Lokalizacja: Kraków
matyldzia76 pisze:
słuchajcie, czy któraś z was przy hashimoto, robiła badania na przeciwciała jądrowe ANA? i wyszły wam?
Ja mam na tzw pograniczu z negatywnym a wątpliwym wynikiem i nie wiem,czy ta łączyć z tarczycą....


Przeciwciała ANA ma wiele osób bez żadnej przyczyny ,mogą pojawiać się np.w czasie ciąży czy zaraz po poronieniu .Ale oczywiście jeżeli w organizmie krążą jakiekolwiek przeciwciała to wtedy ANA prawie zawsze jest dodatnie.Ja np. mam ANA minimalnie dodatnie ponieważ posiadam przeciwciała Anty-TG dodatnie.
Po pierwsze trzeba sprawdzić przeciwciała ANA 2 ,żeby wykluczyć poważne choroby.

_________________
Aniołek 03.2005[*]
Aniołek 03.2010[*]

Córcia jest już z nam! 03.2011

6t0d -5.4 mm-serduszko bije
12t5d-70 mm-usg genetyczne ok.


Jedynie ta chwila jest rzeczywista...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 14 gru 2010 17:43 
Awatar użytkownika
[treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]
oficjalnie bylam u endo i tak mi powiedział...
że co do brania selenu na przeciwciała to jest to tylko dodatek, główny lek euthyrox ma obniżać atak tarczycy..
[treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]w 2 ciazy, a w pierwszej juz wam pisalam... nie wiedzialam wtedy, ze choruje mi juz troche tarczyca, budowy byla prawidlowej o lekko obnizonej echogenicznosci, bez zmian ogniskowych, ktore sie pojawily po tej ciazy
powiedzial,zeby sie odezwac jak zajde... ze TSH najlepiej jak jest zblizone do 1, bo tak prawidlowo maja zdrowi ludzie, wiec moje obnizone 0,7 z 2,5 jakie mialam jest lepsze bo 0,7 jest blizej 1 niz 2,5. Powiedzial tez ,ze za rok kontrola usg i ocena czy wiecej guzkow sie robi, bo euthyrox ma je zatrzymac, ale ze tez wtedy sie po roku robi kontrolna biopsje [treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]
Dodane -- 14 Gru 2010 18:44 --

ssylwia pisze:
Witam,
chciałabym zapytac jak czesto należy badać poziom hormonów tarczycy? Ostatnio badałam dwa razy ok 2 lat temu i zarówno TSH, Ft3 Ft4 były w normie i brak przeciwciał.

mi endo kazal jak zajde badac co 6 tyg, a tak to raz w roku

[treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 15 gru 2010 09:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 paź 2010 15:24
Posty: 52
Witam Was Dziewczynki,
Regularnie siedze na watku Pregnyl i Hsg.ale tym razem zawitałam do Was. diagnozuje się od poł roku ponad już= wykluczanie PCOS, Jednoroznej macicy, jajowodow niedroznych, hormonów.wszystko w normie.Ale właśnie odebrałam wyniki bo endokrynolog dopiero mi je zlecil i TSH mam w normie, FT3 i FT4 tez norma, ale anty TPO max jest 5,61 a ja mam 1321 a anty TG max jest 4,11 a u mnie 42,19. Czy nasuwa się Wam coś na myśl? bardzo dziekuję z góry za jakąś podpowiedź.

_________________
starania od 2 lat...clo+pregnyl+duphaston,femara+luteina,menopur+ovirtele+luteina. jajowody i macica ok, endometriozy i policystycznych jajników brak.Hashimoto,Hiperprolaktynemia. Mąż super:) 3xIUI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 141  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group