Wyświetl temat - diagnostyka chorób TARCZYCY (cz.II)

www.nasz-bocian.pl
http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/

diagnostyka chorób TARCZYCY (cz.II)
http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=6&t=64607
Strona 3 z 144

Autor:  cicha26 [ 17 kwie 2009 15:32 ]
Tytuł: 

Burzyk wlasnie u mnie juz minelo kilka miesiecy od lyzeczkowania i teraz dopiero mam zielone swiatlo na staranka, bo tsh mi ladnie spadlo z 3,28 na 1,27, a anty tpo w normie.
tylko sie boje czy sytuacja sie powtorzy. mam straszne obawy :( boje sie , ze znow bedzie jakis problem, narazie ginka kazala starac sie naturalnie , jak nie zaciaze to wtedy badania na bakteriologie, chlamydie i hsg, i powiedziala, ze ponoc przez ta niedoczynnosc nie rozwinela sie ciaza, dlatego boje sie czy teraz stanie sie tak samo!!!!! dodam, ze w poprzedniej ciazy nic nie wiedzialam o chorobie tarczycy...

Autor:  Lete [ 17 kwie 2009 15:37 ]
Tytuł: 

cicha26 jestem w podobnej sytuacji jak ty. Również dostałam zielone światło, ale póki co od gina, wyniki TSH będę robić pod koniec kwietnia i wtedy czekam na zielone od endo. Tez sie trochę boje, ale mam nadzieje, ze jeśli będę często kontrolować hormony, to powinno byc ok.

Autor:  cicha26 [ 17 kwie 2009 19:15 ]
Tytuł: 

Lete a robilas jakies specjalne badania po poronieniu? wiedzialas przed ciaza, ze masz problemy z tarczyca???/

Autor:  Lete [ 17 kwie 2009 20:26 ]
Tytuł: 

cicha26 nic nie robiłam. Nawet nie podejrzewałam. Miałam co prawda problemy z tarczycą w ogólniaku, tzw. wole obojętne ale przestałam leczyć jak miałam 17 lat - i to był błąd. W tej chwili biorę Letrox i mam zdiagnozowane Hashimoto z niedoczynnością. Biorę leki, i to wszystko. Endo jest dobrej myśli, gin też, mam tylko często robić wyniki tak aby zareagować w miarę szybko. Sama dla siebie zaczęłam mierzyć temp w cyklu i się obserwować - ale przede wszystkich żeby wiedzieć jaką długa mam fazę lutealną i potem podczas ciąży żeby wiedzieć czy coś jest nie tak i grozi poronieniem. Staram się nie myśleć źle. Wiele kobiet z Hashimoto rodzi, czemu nie my?

Autor:  Lete [ 20 kwie 2009 15:04 ]
Tytuł: 

Dziewczyny, czy trzeba się jakoś specjalnie szykować na biopsje czy można ją mieć robiona "z biegu"?

Autor:  asia31 [ 22 kwie 2009 10:51 ]
Tytuł: 

Hej dziewczyny

Moje ostatnie wyniki to
FT4 15,6pg/dl (8,6-18 pg/dl)
FT3 2,9 pg/ml (1,8 -4,3 pg/mg)
tsh 1,0 ulE/ml (0,4-4,0ulE/ml)

Czy nie mam czasem za duzo T4?

Autor:  cicha26 [ 22 kwie 2009 17:00 ]
Tytuł: 

asia31 jezeli starasz sie o dzidzie to mysle ze masz bardzo dobre wyniki :) ponoc lepiej by ft4 bylo w gurnej granicy normy.....

Autor:  asia31 [ 22 kwie 2009 17:51 ]
Tytuł: 

cicha26Dzieki!!!
Zapomnialam napisac ze anty TPO mam jeszcze wysokie 5300!!!
I to moze byc problemem z donoszeniem ciazy:((
Ale mam dobre mysli:)))

Autor:  cicha26 [ 22 kwie 2009 19:20 ]
Tytuł: 

asia31 to chyba masz hoszimoto???? mialas usg tarczycy????

Autor:  Ligia [ 22 kwie 2009 20:17 ]
Tytuł: 

asia31 Bierzesz selen?

Autor:  asia31 [ 23 kwie 2009 11:57 ]
Tytuł: 

cicha26Ligia
Tak wiem ze mam hashimoto!
Bire selen i Padma Basic. Miesiac temu anty TPo mialam 3600 i przez miesiac przestalam brac selen i znowi mi skoczylo. Tak wiec ten selen pomaga. Za miesiac zrobie znowu wyniki i zobaczymy co sie zmieni.
USG mialam robione i jest wszystko ok. Nie mam zadnych guzkow!
Pozdrowionka!

Autor:  Fru [ 30 kwie 2009 11:23 ]
Tytuł: 

Dziewczyny, a orientujecie się może, czy przy nadczynności (mam przeciwciała też) selen też można brać? :)

Autor:  Lete [ 30 kwie 2009 23:12 ]
Tytuł: 

Półtora miesiaca brania Letroxu i dzisiaj odebrałam wyniki.
Było:
6.01.2009 – Pierwsze badania tarczycowe
TSH 3.920 uIU/ml [0.27-4.2]
fT3 4.05 pg/ml [2.02-4.43]
fT4 1.190 ng/ml [0.932-1.71]
ATG 100.0 IU/ml [<40]
ATP <10 IU.ml [<35]

26.02.2009 – kolejne badanie (te same normy)
TSH 5.730
fT3 4.720
ft4 1.440
ATG 101
ATP <10

Leczenie Letrox 25 (1.5 tabletki)

30.04.09 Jest:
TSH 2.460
fT3 2.590
fT41.470

ATP i ATG na nastepny tydzien wyniki.
Spadło :clap1:
Wiem, ze do ciąży TSH musi byc jeszcze niższe, ale spadło! Myslicie, ze zwiększy dawkę z 1,5 tabletki Letrox 25j. do 2 tabletek?

Aha, selenu nie biorę. Jem na razie tylko orzechy brazylijskie. Jak się okaże, że nadal mam za duże p/ciała to zacznę selen łykać.

Dodane po: 8 godzinach 15 minutach:

Fru pisze:
Dziewczyny, a orientujecie się może, czy przy nadczynności (mam przeciwciała też) selen też można brać? :)


Przy nadczynności selenu się nie bierze, tylko przy Hashimoto.

Autor:  Fru [ 03 maja 2009 14:47 ]
Tytuł: 

Lete, dzięki za odpowiedź :)
ja mam Basedowa, unormowanego tabletkami, też mam przeciwciała, więc myślałam, że też mogę spróbować :)
od roku tarczyca ok, tylko ciąży brak :?
Pozdrawiam

Autor:  Ligia [ 04 maja 2009 19:10 ]
Tytuł: 

Lete
Dlaczego tak często badasz przeciwciała?
A co do podwyższenia dawki to powinien lekarz Ci podwyższyć bo pewnie za jakiś czas tsh wzrośnie,ale różni są lekarze.
Ostatnie Twoje wyniki:
tsh - 55%
ft3 - 23%
ft4 - 69%
Pilnuj przy zmianie dawki ft4,żeby nie było powyżej normy

Strona 3 z 144 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/