Wyświetl temat - INSEMINACJA cześć XI

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1335 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 89  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 20 cze 2011 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2009 00:00
Posty: 15477
Lokalizacja: lubuskie
Inseminacja - IUI

Procedura ta polega na wprowadzeniu za pomocą specjalnego cewnika bezpośrednio do jamy macicy odpowiednio przygotowanego nasienia partnera. Pacjentka przed przystąpieniem do IUI podlega stymulacji hormonalnej, której celem jest zwiększenia szansy na ciążę. Po stwierdzeniu dojrzałości pęcherzyka Graafa, co potwierdzają badania hormonalne oraz badanie ultrasonograficzne, lekarz prowadzący podejmuje decyzję o terminie wykonania inseminacji. W dniu planowanej inseminacji partner oddaje nasienie, które następnie podlega specjalnej obróbce. Jest ono poddawane procesowi płukania w specjalnych mediach i wirowania, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie frakcji plemników o najwyższym potencjale zapładniającym. Procedura przygotowania nasienia trwa około 2-ch godzin dlatego nasienie należy dostarczyć do laboratorium odpowiednio wcześniej przed zaplanowanym przez lekarza terminem zabiegu.
Zabieg inseminacji odbywa się w czasie zwykłej wizyty, zazwyczaj nie jest bolesny. Po zabiegu pacjentka może chodzić, jeździć samochodem etc. Niekiedy po zabiegu może pojawić się delikatne plamienie.

Wskazania do IUI

- nieprawidłowe parametry nasienia
- czynnik szyjkowy (bariera immunologiczna)
- zaburzenia owulacji
- endometrioza
- niepłodność idiopatyczna (o nie wyjaśnionym podłożu)

Inseminacja nasieniem dawcy AID

Procedura ta wykonywana jest w sposób standardowy (jak w przypadku inseminacji domacicznej nasieniem partnera), ale używa się do niego nasienia pochodzącego od anonimowego dawcy.
Nasienie dawcy może być wykorzystane przez parę, w przypadku gdy u mężczyzny nie stwierdzono obecności plemników, a leczenie nie przynosi efektów. Dawcami są młodzi mężczyźni (do 35 roku życia) dokładnie przebadani pod względem potencjalnego nosicielstwa chorób zakaźnych, psychicznych i genetycznych. Każdemu z dawców wykonujemy również badanie jego chromosomów - badanie kariotypu. W ten sposób wykluczamy występowanie u nich nosicielstwa translokacji zrównoważonych lub robertsonowskich. Nasienie dawcy może być użyte do technik wspomaganego rozrodu dopiero po okresie karencji (minimum 6 miesięcy) oraz wykonaniu badań wirusologicznych i mikrobiologicznych. Dane dawcy jak i biorców nasienia pozostają tajemnicą, tak jak i sam fakt korzystania z banku przez daną parę.
Dawca dobierany jest przez parę na podstawie grupy krwi, czynnika Rh oraz zewnętrznych cech morfologicznych: wzrostu, koloru oczu, włosów.


POMOCNE INFORMACJE I LINKI:

:arrow: Diagnozowanie i leczenie niepłodności
:arrow: Dieta Karci na endo i na ładne jajeczka
:arrow: :!:PTMR O inseminacji domacicznej IUI
:arrow: Centrum Genetyki Medycznej GENESIS
:arrow: "Starajmy się" - Interpretacja i normy badań
:arrow: Gdzie IUI na nfz
:arrow: Staraczki metodą inseminacji-Pogaduchy

Poprzednia odsłona

Inseminacja - częśc X

_________________
starania od 2005;
5 x IUI ,07.2012 - badanie kariotypu-ok
20.06.2013 - crio dwóch blastusi
11dpo-725,56; 13dpo-1643,14; 15dpo-4323,09; 19dpo-19547,73 22dpo-są dwa Bąbelki 33dpo-są dwa serduszka :love:
A i B ur. 07.02.2014


Ostatnio zmieniony 08 sty 2012 11:42 przez aknaa, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 20 cze 2011 11:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 kwie 2011 19:14
Posty: 296
[treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]

30inic z moimi cyklami to bywa roznie ale teraz jestem stymulowana do iui wiec cykle mam 28 - 29 dni

Agaaaa moj niestety nie zleca mi tych badan, moze dlatego ze mam pcos - nie wiem, ja chce te badania wykonac na własna rekę ;)

_________________
starania od 2006r - PCOS - hormony ok - m-ok
laparo 01.2011 - ok
I cykl z CLO (1x1) :(
I IUI 26.04.2011 (II cykl z CLO 1x2,5) :(
III cykl z LAMETTĄ (1x1) :(
IV cykl z LAMETTĄ (1x1) :(
II IUI ????????


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 20 cze 2011 12:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2009 00:00
Posty: 29
adell to skoro lekarz nie dał Ci zlecenia na badania a możesz zrobić je i dziś i potem powtórzyć to zrób, będziesz widziała też wzrost i faze cyklu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 20 cze 2011 19:10 
Awatar użytkownika
adell ja mam PCOs furczące a LH i E2 to u mojego doktorka standart przed IUI.


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 20 cze 2011 22:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 gru 2010 10:29
Posty: 120
Lokalizacja: Gdynia
mi też zawsze Dr zaleca kiedy robić LH i E2
ja właśnie dziś miałam 3 IUI

_________________
5 lat starań
armia ok
od grudnia 2010 w Gamecie
02.02. I IUI-nieudana
HSG-oba drożne
18.04.histeroskopia-usunięto 2 polipy
20.05. II IUI-niestety
20.06. III IUI-nie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 cze 2011 14:43 
Offline

Rejestracja: 20 gru 2010 23:53
Posty: 2681
Lokalizacja: Katowice
triniti IUI miałaś na pęknietych czy nie pęcherzolach ??
Ja wyhodowałam na menopurze 5 jaj i czekamy do jutra, jeśli wszystkie rosna to robiumy punkcje ,zostawiamy 3 i wtedy IUI.

_________________
[endo 1st.] 8 lat: 5xIUI,5xIVF, 8 transferów, córeńka 14.09.14 :aniołek: OA

Wywalczona Nasza Najwieksza Miłośc - Córcia 4.08.12 :love:

i wywalczyliśmy kolejną Największą Miłość -Córcia 16.12.16 :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 cze 2011 16:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 gru 2010 10:29
Posty: 120
Lokalizacja: Gdynia
Moni58 miałam 3 pęcherzyki i wszystkie całe dziś idę sprawdzić czy pękły

_________________
5 lat starań
armia ok
od grudnia 2010 w Gamecie
02.02. I IUI-nieudana
HSG-oba drożne
18.04.histeroskopia-usunięto 2 polipy
20.05. II IUI-niestety
20.06. III IUI-nie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 cze 2011 19:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwie 2011 21:07
Posty: 554
Moni58 ja mialam 4 wielkie pecherzole i tylko 2 pekly a 2 zamienily sie w cyste.. iui na nie pęknietych w P., a Tobie lakarz zaleca badania hormonów przed iui (jesli tak, to ktory to ? :)), ja nie mialam badan hormonow powtarzanych od roku.. (oprocz TSH). mialam 3 x iui i nie miałam zadnych badan, ani wymazow bakter.

_________________
start: 2009/ armia ok/ 2010/07: c.p. - p.s.
Hashimoto, niedoczynność- diagnoza 2011/06
2011: 5 iui (-)
IMSI 2012- AMH 3.7- 11dpt: bHcg 270, Kochana coreczka!
KTR XI/13 (-)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 cze 2011 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 gru 2010 10:29
Posty: 120
Lokalizacja: Gdynia
no i sprawdziłam-porażka-pękł tylko 1 a 2 pozostały pewnie się wchłoną do końca cyklu przynajmniej u mnie zawsze tak było

_________________
5 lat starań
armia ok
od grudnia 2010 w Gamecie
02.02. I IUI-nieudana
HSG-oba drożne
18.04.histeroskopia-usunięto 2 polipy
20.05. II IUI-niestety
20.06. III IUI-nie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 cze 2011 23:33 
Offline

Rejestracja: 20 gru 2010 23:53
Posty: 2681
Lokalizacja: Katowice
playgirl w P. pewnie nie mają takiego schematu postępowania i mi dr nic nie zleca przed 1 IUI miałam teraz juz nie ...jestem u dr Orl :)
triniti ale 1 pękł wiec jest git ! trzymamy za 1 Malutka :D a może coś sie wykluje jeszcze :bigok:

_________________
[endo 1st.] 8 lat: 5xIUI,5xIVF, 8 transferów, córeńka 14.09.14 :aniołek: OA

Wywalczona Nasza Najwieksza Miłośc - Córcia 4.08.12 :love:

i wywalczyliśmy kolejną Największą Miłość -Córcia 16.12.16 :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 cze 2011 16:41 
Awatar użytkownika
a ja wczoraj miałam II IUI na niepękniętych jeszcze ale tuż przed pęknieciem pękolach :)


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 cze 2011 16:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 gru 2010 10:29
Posty: 120
Lokalizacja: Gdynia
Moni58 dzięki :-D i jak byłaś na USG? Jak się mają pęcherzyki?
nela81 a ile miałaś pęcherzyków?

_________________
5 lat starań
armia ok
od grudnia 2010 w Gamecie
02.02. I IUI-nieudana
HSG-oba drożne
18.04.histeroskopia-usunięto 2 polipy
20.05. II IUI-niestety
20.06. III IUI-nie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 cze 2011 17:30 
Offline

Rejestracja: 20 gru 2010 23:53
Posty: 2681
Lokalizacja: Katowice
No to u mnie jest ich 6 :) 21mm,19mm,19mm,14mm- prawy, lewy 16mm i 15mm, endo 11,5mm ... piątek o 9 rano punkcja(3) z IUI , akurat na Mężyka urodziny :D

_________________
[endo 1st.] 8 lat: 5xIUI,5xIVF, 8 transferów, córeńka 14.09.14 :aniołek: OA

Wywalczona Nasza Najwieksza Miłośc - Córcia 4.08.12 :love:

i wywalczyliśmy kolejną Największą Miłość -Córcia 16.12.16 :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 24 cze 2011 12:56 
Awatar użytkownika
triniti pisze:
nela81 a ile miałaś pęcherzyków

dwa jeden miał 19mm a drugi 22mm


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 25 cze 2011 22:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwie 2011 21:07
Posty: 554
czy powinni robic iui tylko na pecherzyku? (po clo)....czy raczej w tym wypadku odpuscic, ze wzgledu na koszty calej procedury....

_________________
start: 2009/ armia ok/ 2010/07: c.p. - p.s.
Hashimoto, niedoczynność- diagnoza 2011/06
2011: 5 iui (-)
IMSI 2012- AMH 3.7- 11dpt: bHcg 270, Kochana coreczka!
KTR XI/13 (-)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1335 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 89  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group