Wyświetl temat - CHLAMYDIA

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 839 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostZamieszczono: 10 lut 2009 22:52 
Offline
Awatar użytkownika
Moderator

Rejestracja: 25 kwie 2007 00:00
Posty: 13965
Lokalizacja: wielkopolska
WITAM
mam pytanko...jaki jest czas oczekiwania na wynik z wymazu bo powiedziano mi w laboratorium,że od 5 do 7 dni a tu czytam,że dwa tygodnie :? ....jeśli chodzi o wymaz to czy robi się go w dwóch klasach igg i igm..bo w laboratorium powiedziano mi,że w dwóch klasach a na forum dowiedziałam sie,ze wymaz nie jest w dwóch klasach :? i znów rozbieżność ..to laboratorium na robi badania na miejscu tylko wysyła więc może te panie nie były doinformowane...

_________________
04.12.2009 WOJTUŚ :love:
31.12.2010 MICHAŚ :love:
Boże chroń nasze skarby [-o<
nowa22,brysia77 :bigok:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 11 lut 2009 12:09 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka

Rejestracja: 19 mar 2007 01:00
Posty: 18070
Lokalizacja: śląsk
carmen81 [b] wymaz oznacza hodowlę bakterii więc nie ma żadnych klas gdyz albo sie wychoduje bakterie albo nie 8O

Podczas badania wymazu najlepiej jest wykonać odrazu antybiogram dzieki temu będzie wiadomo na jakie antybiotyki jest wrażliwa chlamydia i podać odpowiedni lek.

Z krwi badanie jest w dwóch klasach IgM(oznacza że jest sie zarażonym tz. świeża infekcja ) i IgG(oznacza że jest to "stare" zarażenie i że sa obecne pozostałośći- zapis genetyczny lub wysoki wynik swiadczy o obecnym przechodzeniu choroby ).

jest jeszcze jedno badanie genetyczne zeby określić z jaką grupą chlamydi mamy do czynienia ale jest to dość drogie badanie i wtedy czeka sie ok 2 tygodni.

Ja leczyłam sie kilka miesięcy, w sumie przeszłam 3 kuracje antybiotykami. Miesiąc temu robiłam ponowne badanie i wyszło ujemne :DDD:

Pamiętajcie o tym że chlamydię jest ciezko wytepić niby to bakteria a zachowuje sie jak wirus.
Ręczniki, pościele, bieliznę gotować lub wymaczać w ACE lub domestosie.
Chlamydia ginie dopiero powyżej 60 stopni C.
Przytulanka unikać lub używać prezerwatywy.

Powodzenia dziewczyny!!!!!

_________________
1994 :aniołek:
1996córa
starania od 2002r. 2x :aniołek: 2005 i 2007r
2010 2xIUI :(
2012 Provita :(
AMH0,3 :(
kariotyp OK
BS-1x4B B-HCG 11dpt-105,1/185,4/373,8 22-6624
25 dpt(7.05)widziałam serduszko :love:
Oliwka 24.12.12 o godz 21.20 waga 2900 i 52 cm
1.6.14 ciąża pozamaciczna :aniołek: usunięty jajowód


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 11 lut 2009 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 paź 2008 00:00
Posty: 1488
ja jeszcze nigdy nie miałam robionych badań w kierunku chlamydii. a swojego czasu walczyłam dosyć długo z grzybicą pochwy, teraz stram sieby zajsć w ciąze i chcę sobie zrobić badanie....

Które badania jest wazniejsze to z wamazu, czy to z krwi...? Jeśli z wymazu wyjdzie mi ok to robić jeszcze ze krwi??? Ile przewaznie kosztuje takie badanie z wymazu i ile ze krwi??? I w którym dniu cyklu najlepiej robić????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 11 lut 2009 14:47 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka

Rejestracja: 19 mar 2007 01:00
Posty: 18070
Lokalizacja: śląsk
Powiem wam szczerze że badanie z wymazu czy krwi ma to samo znaczenie tylko że to nasi lekarze preferują jedno czy drugie badanie.

Leczyło mnie dwóch lekarzy: jeden uznawał tylko wymaz a drugi tylko z krwi.
Dla świętego spokoju po leczeniu (3 z kolei) zrobiłam wymaz a jak on wyszedł ujemny to zrobiłam z krwi który też był ujemny.

_________________
1994 :aniołek:
1996córa
starania od 2002r. 2x :aniołek: 2005 i 2007r
2010 2xIUI :(
2012 Provita :(
AMH0,3 :(
kariotyp OK
BS-1x4B B-HCG 11dpt-105,1/185,4/373,8 22-6624
25 dpt(7.05)widziałam serduszko :love:
Oliwka 24.12.12 o godz 21.20 waga 2900 i 52 cm
1.6.14 ciąża pozamaciczna :aniołek: usunięty jajowód


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 11 lut 2009 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 paź 2008 00:00
Posty: 1488
Dziekuje za odpowiedź, to sobie zrobię na razie wymaz, a później IgG :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 11 lut 2009 15:07 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka

Rejestracja: 19 mar 2007 01:00
Posty: 18070
Lokalizacja: śląsk
majeczka81 z krwi zrób w klasie IgM które świadczy o obecnym zachorowaniu.

_________________
1994 :aniołek:
1996córa
starania od 2002r. 2x :aniołek: 2005 i 2007r
2010 2xIUI :(
2012 Provita :(
AMH0,3 :(
kariotyp OK
BS-1x4B B-HCG 11dpt-105,1/185,4/373,8 22-6624
25 dpt(7.05)widziałam serduszko :love:
Oliwka 24.12.12 o godz 21.20 waga 2900 i 52 cm
1.6.14 ciąża pozamaciczna :aniołek: usunięty jajowód


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 11 lut 2009 22:35 
Offline
Awatar użytkownika
Moderator

Rejestracja: 25 kwie 2007 00:00
Posty: 13965
Lokalizacja: wielkopolska
Majka8 pisze:
Podczas badania wymazu najlepiej jest wykonać odrazu antybiogram dzieki temu będzie wiadomo na jakie antybiotyki jest wrażliwa chlamydia i podać odpowiedni lek

dzięki za odpowiedz....jeśli chodzi o ten antybiogram to rozumiem,że nie robi się go standadowo więc musiałabym poprosić o niego specjalnie...i jaki jest wówczas czas oczekiwania

_________________
04.12.2009 WOJTUŚ :love:
31.12.2010 MICHAŚ :love:
Boże chroń nasze skarby [-o<
nowa22,brysia77 :bigok:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 12 lut 2009 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 maja 2005 00:00
Posty: 3286
Lokalizacja: okolice Wrocławia
Witam serdecznie

Dziewczyny, jeśli chcecie mieć pewność czy macie chlamydie, czy nie- proponuje wykonac badanie PCR na chlamydie- jest to badanie DNA i daje 100% pewność. Nie można do końca ufać zwykłym badaniom, gdyż często wyniki sa dodatnie a tej paskudy wcale nie ma. Tak było w naszym przypadku. badanie wcale nie jest takie drogie, bo my zapłaciliśmy 80 zł, wyniki były już po 5 dniach. Pozdrawiam serdecznie

_________________
starania od 8 lat
słabe nasienie, FSH 12,LH 9, 2IUI :( ICSI :( laparoskopia, histeroskopia OK, IUI :(

[color=blue]"...chwycić dłoń Boga i walczyć o swoje marzenia, wierząc ,że ich spełnienie dokona się zawsze we właściwym momencie..."[/colo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: chlamydia
PostZamieszczono: 13 lut 2009 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2009 01:00
Posty: 1
Witam wszystkich jestem tutaj nowa i jak wiekszosc z nas mam pytanie. Piszecie ze praktycznie niemialyscie obiawow ok tu sie zgodze bo ja tez niemialam o niczym pojecia, a co z waszymi partnerami ? Moj facet skarzyl sie na bol w czlonku po stosunku...?
Czy podczas leczenia uprawialyscie sex poniewasz moj lekarz zabronil nam jakiegokolwiek kontaktu... latwo mowic jak sie jest na 'glodzie'...
Prosze odpiszcie!!!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 14 lut 2009 10:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 paź 2008 00:00
Posty: 1488
Magdalena08 pisze:
Witam serdecznie

Dziewczyny, jeśli chcecie mieć pewność czy macie chlamydie, czy nie- proponuje wykonac badanie PCR na chlamydie- jest to badanie DNA i daje 100% pewność. Nie można do końca ufać zwykłym badaniom, gdyż często wyniki sa dodatnie a tej paskudy wcale nie ma. Tak było w naszym przypadku. badanie wcale nie jest takie drogie, bo my zapłaciliśmy 80 zł, wyniki były już po 5 dniach. Pozdrawiam serdecznie




a u mnie ten test to chyba kosztuje z 270 zł i jest aż tyle gatunków badań na chlamydię
Chlamydia pneumoniae IgG (ilościowo)
Chlamydia trachomatis antygen (jakościowo)
Chlamydia trachomatis IgG (ilościowo)
Chlamydia trachomatis IgM (półilościowo)
Chlamydia trachomatis-UroGin
Chlamydia/Ureaplasma/Mycoplasma genit-UroGin
Chlamydia/Ureaplasma/Mycoplasma hom.-UroGin

http://laboratoriumluxmed.pl/catalog

a nie ma badania chlamydii z wymazu... no może jest ale na stronce tego nie ma


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 16 lut 2009 14:21 
Offline
Mateczka
Awatar użytkownika
Mateczka

Rejestracja: 19 mar 2007 01:00
Posty: 18070
Lokalizacja: śląsk
carmen81 na wynik czeka sie ok 5-7 dni, tylko że niektóre laboratoria nie wykonują standardowo antybiogramu dlatego warto się zapytać

_________________
1994 :aniołek:
1996córa
starania od 2002r. 2x :aniołek: 2005 i 2007r
2010 2xIUI :(
2012 Provita :(
AMH0,3 :(
kariotyp OK
BS-1x4B B-HCG 11dpt-105,1/185,4/373,8 22-6624
25 dpt(7.05)widziałam serduszko :love:
Oliwka 24.12.12 o godz 21.20 waga 2900 i 52 cm
1.6.14 ciąża pozamaciczna :aniołek: usunięty jajowód


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 06 mar 2009 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 paź 2008 00:00
Posty: 1277
Lokalizacja: Śląsk
Witam wszystkich
Ja rówinież jak wiekszośc ma do was pytanie??
Wczoraj dowiedziałam się że mam chlamydie, umówiłam się dom gina ale wizyta za dwa tyg, tak sobie pomyślałam że pójde do lekarza rodzinnego, troche poczytałam i ponieważ na doxycyline jestem uczulona to zostale mi (azytromecyna nie wiem czy dokładnie tak się pisze) Co o tym myślicie bo chciałabym już walczyć z tym dziadostwem, oczywiście współmałżonek też. Może podpowiecie coś??

_________________
4 Aniołki w Niebie [*][*][*][*]
02.04.09- Pierwsza wizyta w OAO
01.04.10- Nasz Cud Julia - Dzięki Ci Boże


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 11 mar 2009 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2009 01:00
Posty: 49
wercia- ja również walczę z chlamydią. Jeśli zrobisz sobie wymaz z antybiogramem, to będziesz miała odpowiedź, jakimi antybiotykami zwalczyć to paskudztwo.

Dodane po: 7 minutach:

wercia-po przekopaniu internetu wysyłam Ci kilka linków odnośnie chlamydii w tym leczenia:
http://www.gronkowiec.pl/protokol_leczenia_CPN.html

http://www.unipharm.pl/artykuly/Choroby ... 6_2003.pdf

http://www.urogin.pl/files/dla-lekarzy/ ... czowej.pdf

http://www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/pdf/nu ... 9-2004.pdf

http://www.kidl.org.pl/gazeta/gazeta16.PDF
http://zum.org.pl/files/makrolidy.pdf

pozdrawiam i powodzenia!!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 12 mar 2009 12:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 paź 2008 00:00
Posty: 1277
Lokalizacja: Śląsk
Ida dziękuje za odpowiedz.

A Ty długo z tym już walczysz??

Ja mam nadzieje że pójdzie szybko. No i może znalazłam przyczyne moich poronień. Tylko ciekawe jak się tym zaraziłam bo jesteśmy z mężem dla siebie jedynymi partnerami. Takża musiała być jakaś inna droga. Wkurzam się jak czytam że choroba przenoszona drogą płuciową, tak ale nie tylko. Poza tym byłam u lekarza rodzinnego, ale za bardzo to nie wiedział co przepisać na to. Jutro ide do ginekolog która mi kazała to zrobić, pewnie bedzie wiedziec co i jak. Także od jutra zaczynam. Pozdrawiam:))

_________________
4 Aniołki w Niebie [*][*][*][*]
02.04.09- Pierwsza wizyta w OAO
01.04.10- Nasz Cud Julia - Dzięki Ci Boże


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 13 mar 2009 11:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2009 01:00
Posty: 49
wercia-
obecnie jestem w trakcie 14 dniowej kuracji doksycykliną, mam nadzieję że poskutkuje. W grudniu ub. roku zrobiłam badanie z krwi, no i wyszły obecne przeciwciała w klasie IGM, lekarz polecił nam jednorazową dawkę sumamedu- ale zapewne nie poskutkowała, bo w styczniu przeciwciała były nadal (chociaż wymaz z szyjki nie wykazal obecności chlamydii). Tak więc leczymy się, chociaż żałuję tylko że nie zrobiłam wymazu z cewki, bo najprawdopodobniej tam siedzi ta bakteria. Chyba mam już obsesję n ten temat.
A jak u Ciebie po wizycie u lekarza?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 839 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 56  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ona1990 i 16 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group