Wyświetl temat - FSH i LH

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1958 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 131  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostZamieszczono: 17 mar 2008 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 mar 2008 01:00
Posty: 3033
Cześć dziewczyny , pierwszy raz piszę na forum a widzę że jesteście zorientowane w kwestii hormonków :D dlatego proszę was o pomoc w ocenie wyników badań hormonalnych, były robione w 3dc
FSH 6,13mlU/ml
LH 6,39mlU/ml
Estradiol 26,6pg/ml
Prolaktyna 21,4ng/ml
generalnie wyniki mieszczą się w normach podanych przez laboratorium ale słyszałam że stosunek LH:FSH powinien wynosić 1:1 i trochę mnie to niepokoi.
Dodam tylko że cykle mam regularne choć dość długie(32-33 dni), nigdy nie miałam problemów skórnych, nadmiernego owłosienia itp. czy moje wyniki mogą sugerować PCO?
proszę o odpowiedz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 18 mar 2008 09:42 
Offline

Rejestracja: 01 paź 2007 00:00
Posty: 15624
Lokalizacja: pomorskie
olci1 odp. Ci na watku o interpretacji hormonow :D

_________________
3 IUI,1ICSI Invicta
2ICSI-BS-7tc[*]
III ICSI-7.08.10
- 27.04.11r- MAJA :love:
Agi mycha evita jagodkap Nanda gosiek assia :bigok:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: FSH LH
PostZamieszczono: 20 mar 2008 23:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2008 01:00
Posty: 918
Cześć dziewczyny! :D
Znacie może kogoś kto z przedwczesnym wygaśnięciem jajników zdołał po stymulacjach czy czymkolwiek zajść w ciążę dzięki własnym komórkom? :) Jeśli znacie lub słyszałyście proszę o kontakt, bo mam straszny dzień po tych wieściach.
Moje FSH przekroczyło wszystkie normy oprócz tej menopauzalnej a mam zaledwie 31 lat LH też bardzo wysokie :cry: :cry: :cry:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 09 kwie 2008 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 kwie 2008 00:00
Posty: 1
Witam wszystkich na forum, jestem nową użytkowniczką:)
Mam 21 lat i chciałabym zasięgnąć Waszej rady, co do moich wyników. Do ginekologa endokrynologa trafiłam zupełnie przypadkowo, ponieważ dermatolog zwrócił uwagę na problemy z cerą i trochę nadmierne owłosienie (nie staram się o dziecko). Zostałam wysłana na badania hormonalne. Prolaktynę, testosteron i estradiol mam w normie, natomiast pozostałe prezentują się tak:
LH 3,6
FSH 6,86
Androstendion 3,98
(FSH i LH było badane na początku miesiączki, gdzieś 2-4 dzień, a androstendion 6 dni przed miesiączką - wszystko według ścisłych wskazań lekarza). Lekarz przepisal mi najpierw Spironol i Orgametril, a po obejrzeniu wyników zaczęłam leczenie Syndi 35 (biorę go 4 dzień). Pojutrze mam wyznaczone USG.
CZym możecie zinterpretować moje wyniki? Szukam informacji w internecie i trochę się przeraziłam, że przy zachwianiach hormonalnych mogłabym mieć w przyszłości problemy z płodnością:(

I jeszcze jedno: równolegle do tego homonalnego rozchwiania przeszłam depresję. Czy jedno na drugie mogło mieć wpływ? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 10 kwie 2008 07:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2005 01:00
Posty: 6359
Lokalizacja: kuj.-pom.
Witam!
Mam do Was pytanie co może oznaczac mój wynik:
FSH - 4,24 (norma 2,5-10,2)
LH - 23,16 (norma 1,9-12,5)

Co oznacza tak wysokie LH?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

_________________
starania od 2005r.
Salve
ICSI-2008 :-( crio-2009 :-( ICSI - 09.2012,hiperstym.
crio 24.11 - 2 serduszka 11tc [*][*] :(
crio 03.06.2013r. 9dpt 161,3, 11dpt 416,2
29.06 serduszko :)
Mateuszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 10 kwie 2008 08:02 
Offline

Rejestracja: 01 paź 2007 00:00
Posty: 15624
Lokalizacja: pomorskie
anna86 kochana, ty sie niczego nie boj. Wyniki sa w normie, choc stosunek LH do FSH powienien byc bliski 1. U ciebie jest 0,52, co moze wskazywac na niedomoge fazy lutealnej, czyli inaczej- niewydolnosc cialka zoltego spowodowana zbyt slaba produkcja progesteronu. Aby to sprawdzic, trzeba by zbadac progesteron 7 dni po owu, bo jesli progesteron jest za niski, to male sa szanse na prawidlowy rozwoj ciazy, jesli juz nawet dojdzie do zaplodnienia. Ale mozna to skutecznie leczyc luteina czy duphastonem- no moze nie leczyc, ale suplementowac progesteron
A na co jest Syndi35?

Persi Twoje wyniki moga swiadczyc o PCO- zespole policystycznych jajnikow. A powiedz mi jeszcze, w ktorym dniu cyklu robilas to badanie?

_________________
3 IUI,1ICSI Invicta
2ICSI-BS-7tc[*]
III ICSI-7.08.10
- 27.04.11r- MAJA :love:
Agi mycha evita jagodkap Nanda gosiek assia :bigok:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 10 kwie 2008 08:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2005 01:00
Posty: 6359
Lokalizacja: kuj.-pom.
agu_tek - w 4 d.c.
Dodatkowo badałam E2, testosteron i prolaktynę - wszystko w normie. Tylko PRL po obciążeniu MCP wychodzi ogromna...
Czy PCO może być przeciwskazaniem do ICSI?

_________________
starania od 2005r.
Salve
ICSI-2008 :-( crio-2009 :-( ICSI - 09.2012,hiperstym.
crio 24.11 - 2 serduszka 11tc [*][*] :(
crio 03.06.2013r. 9dpt 161,3, 11dpt 416,2
29.06 serduszko :)
Mateuszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 10 kwie 2008 08:32 
Offline

Rejestracja: 01 paź 2007 00:00
Posty: 15624
Lokalizacja: pomorskie
Persi a czy na USG lekarz nie widzial obrazu policystycznych jajnikow?Czesto przy PCO jest tez wysoki testostron, a jesli masz w normie, to moze to nie PCO. Najlepiej jesli skonsultujesz to z lekarzem. Oczywiscie, ze z PCO mozna podjesc do ICSI- nie wiem tylko, czy od razu, czy najpierw trzeba podjac jakies leczenie. Wiem, ze najlepszy w takiej sytuacji lek do stymulacji to Gonal, gdyz zawiera tylko FSH (bez LH). Pozostale gonadotropiny maja tez LH.
Kwestia zbijania prl po obciazeniu lezy juz w kwestii decyzji lekarza. Jedni zalecaja zbijac, bo wierza, ze to moze zaburzac cykl, inni twierdza, ze ten wynik nie ma wartosci diagnostycznej

_________________
3 IUI,1ICSI Invicta
2ICSI-BS-7tc[*]
III ICSI-7.08.10
- 27.04.11r- MAJA :love:
Agi mycha evita jagodkap Nanda gosiek assia :bigok:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 10 kwie 2008 08:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2005 01:00
Posty: 6359
Lokalizacja: kuj.-pom.
agu_tek - bardzo Ci dziękuję za pomoc.
Testosteron wyszedł 73,71 (norma 14-76), więc mieści się w normie, ale trochę przy górze.
Odnośnie USG, to lekarz nie mówił nic o podejrzeniu PCO.
Wizytę mam dopiero za 2 tygodnie i do tego czasu chyba zniosę jajko:-)
Pozdrawiam!

_________________
starania od 2005r.
Salve
ICSI-2008 :-( crio-2009 :-( ICSI - 09.2012,hiperstym.
crio 24.11 - 2 serduszka 11tc [*][*] :(
crio 03.06.2013r. 9dpt 161,3, 11dpt 416,2
29.06 serduszko :)
Mateuszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 10 kwie 2008 08:46 
Offline

Rejestracja: 01 paź 2007 00:00
Posty: 15624
Lokalizacja: pomorskie
Persi przy wysokiem LH sa rozne sposoby jego obnizenia. Dobrze by bylo wykonac test na insulinoopornosc ( w przypadku insulinoopornosci LH moze byc podwyzszone) lub wykonac laparoskopowa kauteryzacje jajnikow lub zastosowac gonatropiny(gonal f) ze stymulacja na tzw dlugim protokole- rozwazyc podanie Gnrh w celu obnizenia LH.

Dodane po: 1 minucie:

przeczytaj sobie jeszcze to http://www.nasz-bocian.pl/modules.php?n ... ic&t=55683

_________________
3 IUI,1ICSI Invicta
2ICSI-BS-7tc[*]
III ICSI-7.08.10
- 27.04.11r- MAJA :love:
Agi mycha evita jagodkap Nanda gosiek assia :bigok:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 12 kwie 2008 12:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2005 01:00
Posty: 6359
Lokalizacja: kuj.-pom.
agu_tek - dzięki :D

_________________
starania od 2005r.
Salve
ICSI-2008 :-( crio-2009 :-( ICSI - 09.2012,hiperstym.
crio 24.11 - 2 serduszka 11tc [*][*] :(
crio 03.06.2013r. 9dpt 161,3, 11dpt 416,2
29.06 serduszko :)
Mateuszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 12 kwie 2008 12:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2006 00:00
Posty: 1646
Agutku wtrace sie he he.
Persi ja na obnizenie LH dostaje analogi Gnrh (tzw down regulation)
moje lh po tygodniu brania analogow(mialam 26) bylo 14 a teraz wynosi 5.agutek ma racje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 12 kwie 2008 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2005 01:00
Posty: 6359
Lokalizacja: kuj.-pom.
Ojej, dla mnie to jeszcze czarna magia to wszystko :D Strasznie się w tym gubię.
Ale dziękuję :D
Pozdrawiam!

_________________
starania od 2005r.
Salve
ICSI-2008 :-( crio-2009 :-( ICSI - 09.2012,hiperstym.
crio 24.11 - 2 serduszka 11tc [*][*] :(
crio 03.06.2013r. 9dpt 161,3, 11dpt 416,2
29.06 serduszko :)
Mateuszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 14 kwie 2008 09:08 
Offline

Rejestracja: 01 paź 2007 00:00
Posty: 15624
Lokalizacja: pomorskie
patrysiantkoposzlam za Twoja rada :wink:

_________________
3 IUI,1ICSI Invicta
2ICSI-BS-7tc[*]
III ICSI-7.08.10
- 27.04.11r- MAJA :love:
Agi mycha evita jagodkap Nanda gosiek assia :bigok:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 14 kwie 2008 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 kwie 2008 00:00
Posty: 232
witam Dziewczny.jestem nowa.jchciałabym Was prosić o pomoc.jestem po nieudanym ICSI i nieudanym kriotransferze.leczę siew Gdańsku w invikcie.i powiem Wam, ze do dziś, mimo, ze chodzętam dwa lata, nie znam przyczyny, przez którą nic nie wychodzi.mam podejrzenie pco, hiperplonaktynemię, którą zwalczam bromergonem.czy mozecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym stosunkiem FSH do LH?ja musiałam zrobić to badanie dawno temu, w 2007 r i wyszło mi LH 3.85 a FSH 7.02.wiem że tu jest jakieś zaburzenie, ale lekarz nigdy mi tego nie wytłumaczył i zyjęw takiej niewiedzy.a na forum zalogowałam siedopiero teraz przed kriotransferem, wiec dopiero teraz mam możliwość prosić Was o pomoc.z góry dziękuję i pozdrawiam!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1958 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 131  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group