Wyświetl temat - diagnostyka chorób TARCZYCY (cz.II)


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 140  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 20 lis 2010 16:35 
Awatar użytkownika
słuchajcie wiem,ze jestem monotematyczna i juz o tym pisalam, ale caly czas sie zastanawiam, czytam,ze wiekszosc guzkow kobeity maja wycinane.....jesli moj guzek 0,5 cm w biopsji okazal sie bez zmian zlosliwych , a dopiero sie będe umawiac do endo w 2 tyg grudnia, to powiedzcie mi czy ktoraz z was tez miala biopsje guzka okazal sie lagodny i nic sie z nim nie dzialo......w czasie?? lub np po euthyroksie wchłonął się....


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 21 lis 2010 03:20 
Offline

Rejestracja: 03 lis 2010 00:05
Posty: 9
Hej,

Matyldzia76- ja ma 2 i 3 guzki na kazdym płacie od 15 lat. 2 z ich to 1,5 cm. Jestem pod kontorlą endo. Miałam, dwie biopsje i na szczescie guzki są łagodne.
Nie brałam wczesniej leków ( letrox, czy euthyrox) a 2 guzki sie zwłókniły same.
Od 1 roku biorę leki, więc w styczniu sprawdzę czy na usg cos sie zmieniło, dam Ci znać :)
Ale nie martw się, mój endo. twierdzi, ze te guzki nie bywają nowotworowe.UFFF.
Wazne jest by je kontolować, ja to robie raz na rok, a hormony co pół roku.

pozdrawiam,
:)

_________________
* hashimoto
*AMH 0,5
* wysoka prolaktyna PRL 15, po MTC 257
* żołnierze - ok
-----
2008, 2009 - 2x IUI Invimed- :(
2010- ICSI +PGD -Invicta :(
2011/01- ICSI- nie tym razem :(
2011/02- ICSI- UDAŁO SIĘ,
2011/05- Aniołek
2011- przerwa
-----
Euthyrox 25 ,
10/10-03/11 - Metypred 3X4mg, selen, wit B6
-----
Czekamy na cud:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 21 lis 2010 16:07 
Awatar użytkownika
no kochana ptysiu dziekuje ci:) serdecznieza te słowa,

ja na pocieszenie powiem,ze nie wiedzac,ze mam hashimoto, zaszlam dwa razy w ciaze, co prawda za pomoca closterbegytu na rośnięcie pęcherzyków.... w wieku 33 lat, bo dopiero wtedy porządnie sie za temat wzielismy w klinice, oraz za pomoca gonalu 7 dni zastrzyki sobie robilam na rozwoj pecherzykow i zastrzyku pregnyl na pękniecie - jednak w 1 ciazy blizniaczej dopadla mnei angina nie leczona niczym i dlatego stracilam w 15 tc , a w druga ciaza byla wzorowa w tym roku do 21 tc, a zaszlam tez ze wspomaganiem closterbegyt 2 mce od rozpoczecia staran, caly czas pilam tezz ziola ojca klimuszko przed 1 i druga ciaza na wspomaganie i uklad rozrodczy. Tym razem jednak szyjka puscila w 21 tc, tak wiec co innego zawiodlo. Teraz mam nadzieje, ze juz bede wiedziala ,ze przy hashimoto trzeba brac leki, i bede lepiej wszystkiego pilnwoac za lekarzy.

Wazne, ze z hashimoto sie zachodzi, a u mnie baardzo dlugo trwalo dochodzenie do tego jak sobie pomoc, wystarczy dobry lekarz i dawka wspomagaczy, a potem juz tylko dobrze dbac o wyniki i utrzymanie ciazy.


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 01 gru 2010 18:25 
Awatar użytkownika
kochane mam pytanie dotyczace ponizszych wynikow, bo macie juz doswiadczenie, a ja zaczynam i ciekawa ejstem czy po zaczeciu brania leku , to czy te moje nowe dzisiaj odebrane wyniki sa dobre, czy tsh teraz nei ejst znowu za niskie????? bo w normach sie niby mieszcze....

moje poprzednie wyniki przed braniem leków 4 tyg temu to
TSH 2,530 norma 0,27-420
FT3 4,37 norma 2,40- 6,30
FT4 11,91 norma 12-22

Dzisiejsze wyniki
TSH 0,712 mlU/L norma 0,27-420
FT3 5,27 pmol/l norma 2,40- 6,30
FT4 15,55 pmol/l norma 12-22


czy te wyniki są dobre?? w normach sie mieszcze,ale czy są dobre w stosunku do poprzednich , biorę euthyrox 50. Z góry dziękuję za info kochane


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 01 gru 2010 19:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2007 01:00
Posty: 1900
matyldzia76Wyniki są dobre,jak nie masz objawów niedoczynności to możesz zostać na tej dawce. Tsh nie masz za niskiego ja cały czas takie mam,przy braniu leków najczęściej jest niższe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 01 gru 2010 20:27 
Awatar użytkownika
ok kochana liga ,dziekuje ci bo juz myslalam,ze za duzo spadlo i ze wlaze moze teraz w nadczynnosc, bo jak schylam glowe czuje gula, wiec nie schlam glowy:) a to moje poczatki z Hashi...
teraz na tapecie mam wezel chlonny pod pacha, ktory mi po stracie wylazl niedawno i w sobote mam chirurga onko, niby obraz prawidlowy,ale wezel ma 2,6 i kurka jakby malo bylo wrazen, ale pocieszam sie ,ze to moze po sztucznie zatrzymanej laktacji powariowal mi organizm.... bo piersi czyste
zycie zycie, ale skoro wynik tarczy ok, to przynajmniej dobry news:)


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 04 gru 2010 10:39 
Awatar użytkownika
Ligia pisze:
matyldzia76Wyniki są dobre,

z tym sie nie zgodze. Nie sa zle, ale jest duza roznica miedzy ft3 i ft4, ok 40% i ft3 wyzsze wskazuje nadal na niedoczynnosc...


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 04 gru 2010 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2007 01:00
Posty: 1900
rewolka Wiem,że jest różnica,ale matyldzia76 nie ma objawów niedoczynności. Więc według mnie są dobre. Ja jestem zdania,że leczymy objawy (dlatego pytałam,czy ma objawy niedoczynności) a nie wyniki,ale to moje zdanie,Ty możesz oczywiście mieć inne. :D
[treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]
Malenska Podaj normy. A że spadło to nie znaczy,że lekarka obniży Ci dawkę leku,jak obniży to wzrośnie znowu,nawet jak pozostaniesz na tej samej dawce to pewnie za jakiś czas też wzroście. U mnie tak było spadło tsh poniżej normy - pozostałam na tej samej dawce za jakiś czas znowu wzrosło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 04 gru 2010 11:48 
Awatar użytkownika
Ligia ja objawow nie mialam do czasu, kiedy nie poznalam choroby [treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 04 gru 2010 12:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2007 01:00
Posty: 1900
rewolka A ja miałam - koszmarne lenistwo i senność,po południu musiałam się drzemnąć - zaczynałam od pół godziny a skończyłam na prawie 3 godzinach! Moje ft3 i ft4 dalej ma nie jest na tym samym poziomie (przez chwilę było)i też jest między nimi różnica,ale czuję się bardzo dobrze więc dawki nie podnoszę. Poza tym "nie lubię" mieć tsh poniżej normy a teraz mam 0,7 więc po podniesieniu dawki spadło by na pewno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 04 gru 2010 19:23 
Awatar użytkownika
Kochane dzieki za info,ja tez objawy mialam po poznaiu opisu choroby,sennosc,bole miesni,nerwowsc ,teraz gulek przy schylaniu glowy i przelykaniu,lekka bezsennosc,problem ze schudnieciem mimo malego jedzenia,wysoki cholesterol od lat nawet jak bylam chuda teraz 277, tak wiec teraz to juz widze blee, a bylam u chirurga onko ,ona mowi ponaddto,ze hashi czesto sie operuje jednak, no nie wiem, bede 13 na 2 wizycie to sie dowiem,a do tego wg niej po badaniu i na usg nie mam zadnego wezla pod pacha pow,a reka to boli z nerwow lub od kregoslupa lub zakarzxenia przy goleniu, ulzylo mi,ale nadal reka boli, od tarvzycy zdiagnozowanej po porodzie przedwczesnym zaczelam sie sypac, aha i ciagle lapalam przeziebienia w ostatnich latach ,to tez podobno przez tarczyce,anginy itp


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 05 gru 2010 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2007 01:00
Posty: 1900
Malenska
FT4 42.31%
FT3 44.00%
Oba hormony masz niskie,nie wiem jak Twoje samopoczucie, większość osób czuje się najlepiej jak mam oba hormony na równym poziomie i około 80 % normy.
Co o tym myślicie, TSH fajnie spadło ale chyba aż za dużo, więc pewnie zmniejszy mi dawkę lekarka, euthyroxu, jeśli się nie mylę ? Bierzesz sporą dawkę dlatego spało Ci szybko ja zaczynałam od 12,5. Nie spadło Ci za dużo jak od roku mam tsh zbliżone na Twojego,przy braniu eutyroxu najczęściej Tsh nie jest wysokie,dużo osób ma poniżej normy (ft3 i ft4 w normie) i wcale nie jest w nadczynności.
Jak się czujesz dobrze i nie masz objawów to nie potrzeba podwyższać,ale na pewno nie zmniejszać dawkę,za jakiś czas pewnie nawet jak nie zwiększysz dawki tsh Ci wzrośnie a ft4 spadnie,ja tak miałam. Euthyrox to ft4 w tabletkach a Twoje jest niskie więc nie przedawkowałaś żeby zmniejszać,jak ft4 będzie powyżej normy to wtedy zmniejszać,tak nie ma potrzeby. Ja przy Twoim poziomie miałam zwiększaną dawkę,ale czułam się nadal źle. Oczywiście to moja opinia zobaczymy co Ci powie lekarz [treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 05 gru 2010 14:24 
Awatar użytkownika
Sluchajcie jak to sie patrzy i liczy te procenty? Ft3 i ft4 powinny w swoich normach byc w gornej granicy ,a tsh 1 do 2 i to jest ildealnie tak? Mi troszke jak widzicie ft4 podskoczylo,bo ft3 nie bylo takie zle,tsh jak za mocno spada to rozumiem wpada sie z niedoczynnosci w nadczynnosc, ja teraz czuje kulke jak przelykam z lekko schylona glowa, guzek jaki mam mial 1 list 0,5 cm i. W bjiopsji nie byl zlosliwy,czy guzki przy braniu lekow rosna lub tarczyca rosnie od euthyroxu?nie wiem skad ta kulka przy przelykaniu moze wpadam w nadczynnosc i platy tarczycy rosna i robi sie wole, takie zmiany sa mozliwe?

Zastanowilo mnie co chirurg onkolog mi powiedziala,ze przy hashumoto mozna miec nadczynnosc lub niedoczynnosc,ze granice sa plynne i hashi zwykle sie operuje,wam tez cos takiego mowiono? Ja przed braniem lekow tsh mialam 2,5 tylko to ft4 ponizej normy i ten pieronski guzek,zastanawiam sie czy ktos sie kiedys uregulowal sam i mimo niewyleczalnosci ustabilizowal tarczyce i przestal brac leki,

Ja tez teraz bede chciala schudnac kiedys wazylam 50 kg,a teraz utylam i mimo malego jedzenia nie moglam zgubic, mysle czy spadek wagi pomoglby tarczycy, do tego mam od lat za duzy holesterol i mysle jak go zbic,bo nawet jak chuda bylam to byl wysoki,czy ktoras z was tez ma wysoki,testostereon to mam roznie w roznych okresach zycia raz dobry a raz za duzy i pcos wtedy,,,chcialabym sie starac jak juz bede mogla znowu o ciaze,ale martwi mnie ta tarczyca wrr i mysle czy to mimo malego guzka nie bedzoe wymagac operacji,zeby w ciazy guzek nie zaczal przeszkadzac,

Mysle o tych przeciwcialach rowniez, tpo mialam na poziomie 216 dla granic 60 ,ale za to tg wysokie bo 840 a te same granice 60, czy te pc tg nie swiadcza raczej o basedowie niz hashi? Bo tpo nie takie duze,choc z biopsji bylo ze zapalenie tarczycy hashi, zastanawiam sie jak latwo mozna wpasc z jednego w drugie niedocz w nadczynn


Na górę
  
 
PostZamieszczono: 05 gru 2010 18:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2007 01:00
Posty: 1900
Malenska Czyli wszystko się zgadza. Tylko,że w ciąży badaj przede wszystkim ft4,one ważniejsze tsh lubi wtedy wariować.
matyldzia76 Tu jest kalkulator do obliczania procentów.
http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
tsh jak za mocno spada to rozumiem wpada sie z niedoczynnosci w nadczynnosc, Nie,jeśli ft4 jest w normie a tsh poniżej normy to jeszcze nie jest nadczynność (jeśli bierze się euthyrox) chyba,że ma się objawy np. kołatanie serca wtedy zmniejszamy dawkę.
, do tego mam od lat za duzy cholesterol Jest związany z niedoczynnością.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 07 gru 2010 18:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lis 2008 01:00
Posty: 9775
Czesc dziewczyny :) dzis robilam badanka tarczycowe, bo chce w koncu uporzadkowac te sprawy i wkrotce ide do endo. Spojrzcie prosze na moje wyniki wkleje stare najpierw dla porownania:

anty TG 05.2009 5,96 IU/ml norma do 4,11
03.2010 36,55 IU/ml jw.
10.2010 12,87 IU/ml jw.

03.2010 TSH 0,5425 qIU/ml 0,3500 - 4,9400
03.2010 ft3 3,29 pg/ml 1,71 - 3,71
03.2010 ft4 1,11 ng/dl 0,70 - 1,48

08.2010 TSH 0,3969 qIU/ml 0,3500 - 4,9400

Dziesiejsze wyniki w szystkie normy jw.
TSH 1,1815
ft3 2,49
ft4 1,35
anty TG 12,34
prolaktyna 30,24 ng/ml 5,18-26,53

anty TG podwyzszone ale nie jest zle, bo nawet utrzymuje sie wciaz na takim samym poziomie, anty TPO badalam pare m-cy temu i tutaj jest ok, prolaktyna podwyzszona. Dziwi mnie najbardziej ten wzrost TSH w porownaniu z poprzednim. Z tego co sie orientuje to chyba dobrze jak sie planuje byc w ciazy zeby bylo na poziomie 1 ale czy to mozliwe aby tak wroslo???? zadnych lekow na tarczyce nie biore, od tyg Feminital Metafolin dla kobiet planujacych zajsc w ciaze. Prosze o interpretacje :)

_________________
05.04.2011 ET 2x8A Bocian BS
10dpt-200,31
13dpt-685,25
30dpt-66316,37
09.05-34dpt widzieliśmy :love:
2011 przyszedł na świat nasz cudowny synuś :love: KOCHAMY CIĘ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 140  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: dudunia, jaga30, Majestic-12 [Bot] i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group