Wyświetl temat - Zakażenie wewnątrzmaciczne i poród w 23 tyg

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 04 maja 2018 10:45 
Offline

Rejestracja: 25 lis 2014 08:57
Posty: 21
Panie Doktorze, przygotowuję się w maju do kolejnego transferu z KD w Salve Medica po nieszczęśliwie zakończonej ciąży w 23 tygodniu w grudniu ubiegłego roku.
Wykonane badania przed ciążą wykazały mutację MTHFR_677CT i PAI-1 4G (heterozygoty), ANA 1:1000 (świecenie ziarniste z dodatnimi chromosomami, brak przeciwciał przeciw rozpuszczalnym antygenom jądrowym), ACA ujemne, hashimoto, podejrzenie AZS i obserwacja reumatologa w kierunku RZS (bóle stawów).
Przd ciążą dostalam od immunologa equoral i azatioprynę, co skutkowało gigantyczną kurzajką na stopie i zakażeniem palców po skaleczeniu (interwencja chirurgiczna). W czasie ciąży brałam fraxiparynę 0.4 do końca, acard 75 2x1 do porodu (miało być do 32 tc), encorton 10 do 12 tc, prolutex do 14 tc, progynova 21 na początku, utrogestan do 16 tc.
Ciąża przebiegala książkowo. W tygodniu przed porodem trochę "darły mnie stawy" i czulam się bardziej zmęczona. Brak gorączki. Odczuwałam lekkie skurcze, ale lekarz wyjaśnił mi że to fizjologiczne. 2 godziny po wizycie ginekologicznej, na której wszystko było w normie, zaczęły się silne skurcze, które zakończyły się odejściem wód i porodem.
W szpitalu posiew wskazał jedynie GSB (+), CRP 10.10- 18,12, fibrynogen 880, d-dimer 3.2, prokalcytonina 0.06, leukocyty 23.28-29,12, limfocyty 1.23 (5%), podano cefuroksym, metronidazol i gentamycynę. Badanie histopatologiczne określiło Chorioamnionitis et placentitis acuta. Venostasis placentae. Inflammatio acuta funiculi umbilicalis.
U syna po porodzie CRP 4.38, leukocyty 15.46. Posiew krwi jałowy. W 9tej dobie prokalcytonina wyniosła 17.40, NEC i posiewy- staphylococcus epiderminis MRCNS i Micrococcus Gram+. Przegrał walkę...
Po wyjsciu ze szpitala powtorzylam badania i wykonałam dodatkowe zakaźne. Poza normą IgG calk 6, 97 (7÷16), IgM calk 2,96 (0,4÷2,3), EBV IgM 0,65 S/CO (graniczne), EBV IgG 45,07 S/CO (dodatni >1.0). I moje pytanie: czy leczenie immunosupresyjne lub (oraz) podawanie encortonu tylko lub aż do 12tc mogły mieć wpływ na powyższą sytuację??? Czy ewentualna mononukleoza mogła się przyczynić? Bardzo proszę o odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 maja 2018 22:00 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2208
Szanowna Pani

Bardzo trudno powiedzieć, proszę to skonsultować z lekarzem immunologiem zlecającym te leki. Jak rozumiem, były one stosowane w związku z objawami azs (? zapalenie stawów). Jak rozumiem, używanie preparatów estrogenów (Progynova) i progesteronu (Prolutex, Utrogestan) miało związek z synchronizacją cyklu do transferu zarodka z OD. Niskie dawki Encortonu nie powinny mieć takiego efektu.

Z poważaniem,

Piotr Pierzyński


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group