Wyświetl temat - 1 zdrowe dziecko i 1 poronienie-szukanie przyczyny

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 17 kwie 2018 11:42 
Offline

Rejestracja: 17 kwie 2018 10:24
Posty: 2
Witam Panie Doktorze, mam następujący problem.

W 2015 roku urodziłam córeczkę. Ciąża pierwsza, przebieg prawidłowy, w trakcie ciąży kamica nerkowa, poród w 38 tyg.-cesarskie cięcie z uwagi na brak postępu porodu (dzidzia nie weszła do kanału rodnego).

W 2018 roku zaszłam w drugą ciążę. Niestety w 12 tyg. ciąży okazało się, że przestało bić serduszko. Ciąża wg USG zatrzymała się na 8 tygodniu. Wykonano zabieg łyżeczkowania.
W 10 tygodniu ciąży robiłam badania - progesetron był na poziomie 19. Dziś wiem, że na ten etap ciąży był za niski, chociaż ginekolog powiedziała, że w normie. BYć może to była przyczyna obumarcia ciąży lub po prostu zaczął spadać bo ciąża już była martwa.Tego już nie sprawdzę. Chcemy mieć kolejne dziecko. Boje się rozczarowania, dlatego zaczęłam robić badania, chociaż lekarze w większości mówią, że przy pierwszym poronieniu nie ma takiej potrzeby.
Dodam,iż wyniki robione były 8 dni po zabiegu (w trakcie przyjmowania metronidazolu i 2 dni po skończonym po antybiotyku). Nie wiem, czy to ma znaczenie. Dziś myślę, że mogłam odczekać.
Cały czas suplementacja zwykłym kwasem foliowym - Folik.

Wyniki są następujące:

1) Ch. pneumoniae IgG - 4,00 RU/ml
Wynik ujemny : poniżej 16,00
Wynik niejednoznaczny 16-21,9
Wynik dodatni: powyżej 21,9

2) Ch. pneumoniae IgM - 0,07 Ratio
Wynik ujemny : poniżej 0,8
Wynik niejednoznaczny 0,8-1,1
Wynik dodatni: powyżej 1,1

3) M. pneumoniae IgG - 4,70
Wynik ujemny < 10 AU/ml
Wynik dodatni >= 10 AU/ml

4) M. pneumoniae IgM - 3,90
< 10 Wynik ujemny
>= 10 Wynik dodatni

5) Kreatynina - 0,67 mg/dl (norma 0,5 - 0,9)
eGFR >90 ml/min/1,73m2
powyżej 90 - prawidłowy GFR
60-89 - łagodnie obniżony GFR
30-59 - umiarkowanie obniżony GFR
15-29 - poważnie obniżony GFR
poniżej 15 - niewydolność nerki

6) Kwas foliowy – 26,1 ng/ml (norma 4,6-18,7)
ponownie wykonany po siedmiu dniach (bez leków)
wartość 22,5 (norma jw)


7) Antytrombina III - 94,50 % (norma 80,00-120,00)

8) Antykoagulant toczniowy:

LA1 (drVVT) – 33,3 sek (norma 31,0-44,0)
PTT-LA (APTT sens.LA) - 42,1 sek (norma 31,4-43,4)
Wynik Ujemny

9) Białko C 125% (norma 70-140)

10) P/c. p. kardiolipinie w kl. IgG - 3,26 GPL
0-10 wynik ujemny
10-20 wynik słabo dodatni
powyżej 20 wynik dodatni

11) P/c. p. kardiolipinie w kl. IgM - 4,42 MPL
0-20 wynik ujemny
20-40 wynik słabo dodatni
powyżej 40 wynik dodatni

12) Białko S wolne - 53,287 % (norma 64,2 - 125,8)

13) homocysteina - 9,03 µmol/l
z suplementacją folianami <12 µmol/l
bez suplementacji <15 µmol/l

14) kwas moczowy - 5,1 mg/dl (norma 2,4 - 5,7)

15) CMV - IgG - 430 U/ml
< 0,5 niereaktywny
>=0,5 <1 - niejednoznaczny
>=1,0 reaktywny

16) CMV - IgM - 0,31 S/CO
< 0,7 niereaktywny
>=0,7 <1 - niejednoznaczny
>=1,0 reaktywny

Czekam na wynik czynnika V Leiden.
Do tej pory wyszło białko S poniżej normy i kwas foliowy powyżej normy.
Panie Doktorze, czy to świadczy już o trombofilii? czy to mogło mieć wpływ na poronienie? Jakie powinnam jeszcze zrobić badania? czy te są wiarygodne z uwagi na krótki termin od zabiegu?
Dodam, że będę jeszcze diagnozować tarczycę i hormony.
Z góry dziękuję za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 26 kwie 2018 17:05 
Offline

Rejestracja: 17 kwie 2018 10:24
Posty: 2
Odebrałam wynik czynnika V Leiden - nie wykazano mutacji Leiden w genie czynnika V krzepnięcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 maja 2018 21:54 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2205
Szanowna Pani

Wyniki posiewów są w takiej sytuacji niediagnostyczne. Jeżeli teraz jeszcze są jakieś objawy infekcji należy je powtórzyć.

Wyniki pozostałych badań nie wnoszą niczego do postępowania, generalnie rzecz biorąc są prawidłowe, badanie na białko S należy jedynie powtórzyć.

Z poważaniem

Piotr Pierzyński


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group