Wyświetl temat - Proszę o interpretację badań

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 13 sty 2018 19:41 
Offline

Rejestracja: 08 lut 2016 22:43
Posty: 12
Witam. Staramy się o dziecko 6 lat. W ciaze zaszłam 2 razy w ciagu tylu lat. Mamy za sobą 2 poronienia zatrzymane w okolo 6 tyg. ciąży. Ciąże naturalne. Pierwsza ciaza tylko na duphastonie, druga na clexan i duphaston. Choruje na endometrioze otrzewnową II stopień, ponadto mam mutacje mthfr C677T w układzie heterozygotycznym, homocysteina około 7. Kariotypy ok, badania męża ok zarówno ogólne zawsze super jak i chromatyna plemników. Mieliśmy in vitro z 6 komorek zaplodnionych 5 blastocyst, wszystkie transfery crio i żadna ciąży nie dała. Przy in vitro zestaw lekow: encortonu 10mg, clexan 0,4, luteina. Trafilismy do immunologa ktory zlecil badania. Poniżej prezentuję wyniki z normami badań. Czy mamy jakis problem immunologiczny tłumaczący poronienia i trudności w zajęciu w ciążę? Czy można zastosować jakieś leczenie?

Ocena cytokin i współczynnika Th1/Th2:
Interferon gamma- 863,00pg/ml (290-1050)
TNF Alfa- 1379 pg/ml (320-1380)
Interleukina 10- 1461 pg/ml (1530-3830)
Interleukina 4- 149 pg/ml (20-120)
Interleukina 5- 39 pg/ml (20-95)
Interleukina 2- 194 pg/ml (20-45)
Wskaźnik IFN/IL4- 5,8 ratio (47,3-135,8)
Wskaźnik TNF/IL4- 9,3 ratio (3,2-31,2)
Wskaźnik IFN/IL10- 0,6 (1,1-2,8)
Wskaźnik TNF/IL10- 0,9 (0,2-0,5)

Test MIK (multitest):
Limfocyty T%- 74% (60-82)
Limfocyty B%- 13% (7-23)
Limfocyty Heller CD3+/CD4+%- 37% (30-51)
Limfocyty supresor CD3+/CD8+- 29% (19-39)
Współczynnik (h/s) CD4/CD8- 1,3 ratio (0,8-2,5)
Komórki NK% (CD3-/CD16+56+)- 13% ( 7-24%)

Test limfocytotoksyczny LCT: 0,05 U/ml (<0,3 ujemny; >0,3 dodatni)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 15 sty 2018 13:49 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2222
Szanowna Pani

Proszę interpretację tych badań ustalić z lekarzem zlecającym.

Związek wyników badań immunologicznych tego typu z ryzykiem poronienia oraz interpretacja wyników w kontekście zmian w leczeniu nie są do końca jasne (nie mają oparcia w dużych badaniach). Ich ocena zależy od indywidualnej sytuacji i jest prowadzona przez lekarzy zlecających te badania.

Z poważaniem,

Piotr Pierzyński


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group