Wyświetl temat - Jedno zdrowe dziecko i dwa poronienia, co dalej?

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 21 sty 2011 15:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sty 2011 09:59
Posty: 83
Lokalizacja: Poznań
Panie Doktorze, mam następujący problem.

W 2008r urodziłam zdrowego syna, ciąża pierwsza, bez problemów, poród o czasie, ciąża zaraz po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych.

W 2009r zaczęliśmy z mężem starania o drugie dziecko. Zaszłam w ciążę w drugim cyklu po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, jednak w 6tc poroniłam samoistnie.

Po dojściu mojego organizmu do formy znowu zaczęliśmy starania. Przez rok staraliśmy się o kolejne dziecko. Aż w końcu się udało. 5 listopada miałam ostatnią miesiączkę. Poszłam do lekarza w 6tc na usg, nie było widać zarodka, jedynie jakaś kropka, ale lekarz powiedział że widocznie za szybko. Wielkość pęcherzyka wynosiła 1,03cm (wiek oszacowany na 5tc). Miałam przyjść na kolejną wizytę po miesiącu. Równo po 4 tygodniach kolejna wizyta- 10tc wg ostatniej miesiączki. Dzidzi na usg nie widać, serduszka też nie. Wielkość pęcherzyka 2,48cm (wiek oszacowany na 7tc). W obrazie usg widoczne ciałko żółte. Lekarz chce mnie skierować na zabieg twierdząc, że to puste jajo płodowe. Każe jednak czekać jeszcze tydzień. U mnie zaczęły się brązowe plamienia. Mam nadzieję, że macica sama się oczyści. Czy jest na to szansa w 10tc? Że zabieg nie będzie wymagany?

Lekarz również zaleca badanie genetyczne materiału z poronienia. Czy takie badanie faktycznie ma jakiś sens? Czy da mi coś ono na przyszłość? Czy dowiem się przyczyny moich niepowodzeń? Przecież mam już jedno zdrowe dziecko.

Moje jeszcze jedno pytanie- jakie badania powinniśmy z mężem zrobić, by kolejna ciąża nastąpiła szybciej (a nie aż po roku starań) i by skończyła się szczęśliwie? Czy robić badanie kariotypu? Co jeszcze Pan zaleca w ramach diagnostyki? Na czym powinnam się skupić, bo widzę że tych badań jest mnóstwo i nie wiem, które robić w pierwszej kolejności?

Czy wykonać badania na występowanie zespołu antyfosfolipidowego? Jeśli tak to zrobić to teraz zanim poronie / będę mieć zabieg czy jak organizm dojdzie do siebie?



Bardzo proszę o pomoc, bo już nie mam sił...

Z góry dziękuję

_________________
Maksiu 5.07.2008- zdrowy synuś
Aniołek 6tc +24.10.2009- poronienie samoistne
Aniołek 10tc +24.01.2011- puste jajo płodowe

VII.2011- drugi cykl z CLO i udało się...
6.09.11- biją DWA serduszka!
Zostańcie z nami skarby...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 24 sty 2011 23:11 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2205
Szanowna Pani

Powtarzające się poronienia to trudny temat także i dla lekarza. Większość ginekologów powie Państwu, że nawracające poronienia rozpoznaje się po 3 poronieniach a nie po dwóch, ale wiem, że odstąpienie od diagnostyki jest bardzo trudne do zaakceptowania. Trzeba jednak mieć świadomość, że najprawdopodbniej kosztowna diagnostyka nie przyniesie konkluzji (tzn badania będą prawidłowe), a ewentualne leczenie zazwyczaj jest leczeniem „na wyrost".

Jeżeli chodzi o ostatnie poronienie – rzeczywiście, pęcherzyka średnicy 2 cm nie warto od razu łyżeczkować i warto poczekać aż macica sama się oczyści. Jeżeli jednak krwawienie będzie intensywne lub będą cechy infekcji (ból brzucha + gorączka + upławy o nieprzyjemnym zapachu) wówczas należy udać się do szpitala na oddział patologii ciąży i rozważyć łyżeczkowanie macicy + antybiotyk. Myślę, że przy takiej wielkości ciąży może być trudno uzyskać tkanki do badania genetycznego.

Diagnostyka poronień z jednej strony skupia się na czynnikach genetycznych (wykonuje się badanie kariotypu o obojga partnerów), z drugiej strony – na wykluczeniu schorzeń predysponujących do poronienia. Najczęstsze z nich to zespół antyfosolipidowy, czy zaburzenia hormonalne. Jeżeli zdecydujecie się Państwo na diagnostykę, to lepiej zrobić już cały zestaw potrzebnych badań (kariotypy, badania w zesp antyfozfolipidowym, ew badania tarczycowe) niż robić to fragmentarycznie.

I tak, w czasie ciąży po uprzednich poronieniach , czasem nawet na wyrost, zaleca się stosowanie gestagenów (np. Duphaston) czy niskodawkowej aspiryny. Stosowanie sterydów (prednizolon) nie przynosi korzyści u kobiet zdrowych, a stwarza ryzyko wad wrodzonych. Stosowanie niskodawkowej heparyny rónież powino być zarezerwowane dla kobiet z potwierdzoną patologią np. zespołem antyfosfolipidowym.

Po poronieniu zaleca się zwykle do kilku cykli antykoncepcji (zwykle tzw barierowej czy używania prezerwatyw) i badania warto wykonać po odtworzeniu się normalnego rytmu krwawień.

Warto też spotkać się psychologiem – zawsze to wszystko ułatwia - najlepiej jak najszybciej po poronieniu – tzw de-briefing pozwala na zrzucenie z siebie dużej części ciężaru. Poźniejsze spotkania lepiej przygotują Państwa na zmierzenie się z planowaniem następnej ciąży.

Z poważaniem,

Piotr Pierzyński


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 15 mar 2011 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sty 2011 09:59
Posty: 83
Lokalizacja: Poznań
Dziękuję za poprzednią odpowiedź.
Porobiłam już część badań hormonalnych, czy mógłby Pan się do nich ustosunkować?
Badania 2dc
FT3 4,9 pmol/L norma 3,1 - 6,8
FT4 12,85 pmol/L norma 12 - 22
TSH 4,08 mU/L norma 0,27 - 4,2
ATG 17,6 U/ml norma 0 - 60
ATPO 66,3 U/ml norma 0 - 60
E2 51,1 pg/ml norma faza folik. 18,9 - 246,7
FSH 5,9 mlU/ml norma faza folik. 2,5 - 10,2
LH 4,71 mlU/ml norma faza folik. 1,9 - 12,5
Testosteron 43,26 ng/dl norma 14 - 76

Czy ATPO mogło być przyczyną poronienia?
Co teraz w związku z kolejną ciążą?
Nadmienię że byłam u endokrynologa, który stwierdził subkliniczną niedoczynność tarczycy i zalecił Euthyrox 25. Po miesiącu mam powtórnie zbadać poziom hormonów. Czy faktycznie tarczyca mogła być przyczyną dwóch następujących po sobie poronień? Zaznaczę, że żadnych objawów niedoczynności nie miałam.
Robiłam również badania na zespół antyfosfolipidowy, o to wyniki:
Przeciwciała kardiolipinowe IgG 1,9 GPL u/ml, norma <12,0
Przeciwciała kardiolipinowe IgM 2,3 MPL u/ml, norma <12,0
Antykoagulant tocznia LA1 31,4'' N<44,0''
więc chyba wyniki ok.
Na badanie kariotypu czekam do maja.
Pozdrawiam
Z góry dziękuję za pomoc.

_________________
Maksiu 5.07.2008- zdrowy synuś
Aniołek 6tc +24.10.2009- poronienie samoistne
Aniołek 10tc +24.01.2011- puste jajo płodowe

VII.2011- drugi cykl z CLO i udało się...
6.09.11- biją DWA serduszka!
Zostańcie z nami skarby...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 19 mar 2011 15:54 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2205
Szanowna Pani

Myślę, że podawanie tyroksyny to dobra strategia, przeciwciała przeciw TPO są częściej spotykane u kobiet z nawracającymi poronieniami i w takiej sytuacji wskazane jest wyrównanie czynności tarczycy tak, by TSH było w dolnej granicy normy. Pozostałe, bardziej specjalistyczne badania ukł krzepnięcia nie są według mnie wskazane.

W prowadzeniu ciąży prawdopodobnie potrzebne będzie podawanie tyroksyny, do rozważenia byłoby dodatkowe stosowanie aspiryny. Całość sytuacji powinna być ponownie przeanalizowana przez Pani lekarza prowadzącego i endokrynologa po uzyskaniu pozostałych wyników.

Z poważaniem,

Piotr Pierzyński


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 07 kwie 2011 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sty 2011 09:59
Posty: 83
Lokalizacja: Poznań
Szanowny Panie Doktorze,
To są moje wyniki po miesięcznej kuracji Euthyroxem 25:
TSH 3,15 mU/L norma 0,27-4,2
FT3 4,8 pmol/L norma 3,1-6,8
FT4 14,46 pmol/L norma 12-22
ATPO 52,8 U/ml norma 0-60
Lekarz endokrynolog nie zwiększył dawki leku, jako że parametry ładnie spadają. Oprócz tego zbadałam 7 dni po owulacji prolaktynę i progesteron:
PRL 16,98 ng/mL norma 4,79-23,3
PRG 8,99 ng/ml, normy:
f. folikularna 0,15-1,4
f. lutealna 3,34-25,56
śr cyklu 4,44-28,03
I trym 11,22-90
II trym 25,55-89,4
III trym 48,4-422,5
Czy może Pan się ustosunkować do tych wyników?
Od nowego cyklu biorę Acard 1x1, Folik 1x2, Castagnus 1x1 i Euthyrox 25 1x1, 3 dni po owulacji mam brać Duphaston 1x2. Czy taka suplementacja jest dobra?

Poza tym byłam u ginekologa, diagnoza po usg macicy: "Trzon macicy w przodozgięciu. Endometrium o niejednorodnej echogeniczności z cechami zwapnień. Jajnik prawy i lewy prawidłowe, z pęcherzykami w różnej fazie wzrostu." W związku z w/w lekarz zalecił histeroskopię, która najwcześniej będzie za 2-3 miesiące. Podejrzenie polipa. Pojechałam do szpitala by umówić się na zabieg, gdzie ponownie zrobiono usg i lekarz napisał "Zwapienie i zapalenie w endometrium". Nie był przekonany, że cokolwiek tam jest i w sumie był zdziwiony, że przyszłam z takim rozpoznaniem, ale stwierdził że po 2 poronieniach warto zrobić histeroskopię.
Czy przy takiej diagnozie mogę się starać o ciążę? Czy w przypadku ciąży w takiej sytuacji byłaby ona zagrożona?
Wybieram się na jeszcze jedną konsultację do lekarza, ale chciałabym również poznać Pana zdanie. Głównie czy mogę się starać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

_________________
Maksiu 5.07.2008- zdrowy synuś
Aniołek 6tc +24.10.2009- poronienie samoistne
Aniołek 10tc +24.01.2011- puste jajo płodowe

VII.2011- drugi cykl z CLO i udało się...
6.09.11- biją DWA serduszka!
Zostańcie z nami skarby...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 21 sie 2011 10:09 
Offline

Rejestracja: 21 sie 2011 09:36
Posty: 1
Witam jestem mamą 9-letniej córci od 6 lat staramy się o drugie dziecko lecz każda ciąża kończy się poronieniem(były już trzy).Lekarz zlecił mi tylko badania genetyczne które wyszły ok.Teraz jestem znowu w ciąży i boję się że historia się znowu powtórzy.Jakie powinnam wykonać badania aby zbadać przyczynę tych poronień i aby historia się znowu nie powtórzyła? Bardzo proszę o pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 sie 2011 14:51 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2205
Szanowna Pani

Według mnie warto zgłosić się do ośrodka leczenia niepłodności na konsultację w sprawie nawracających poronień. Po 3 kolejnych stratach ciąż rozważa się wykonanie badań w kierunku trombofilii (układ krzepnięcia, cz V Leiden, mutacja protrombiny G20210, białko C, białko S, antytrombina III, przeciwciała kardiolipinowe, antykoagulant toczniowy, ew. homocysteina / badanie mutacji MTHFR).

Jeżeli chodzi o leczenie zwykle rozważa się suplementację progesteronu (Duphaston) i ewentualnie heparynę z aspiryną, czasem podawanie prednizolonu. Wszystko to powinno zostać ustalone w czasie konsultacji z lekarzem zajmującym się patologią wczesnej ciąży lub leczeniem niepłodności.

Z poważaniem

Piotr Pierzyński


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 04 kwie 2018 12:45 
Offline

Rejestracja: 02 kwie 2018 17:32
Posty: 1
Szanowny Panie Doktorze,

W lipcu 2015 doszło do pierwszego poronienia. We wrześniu 2016 urodziłam zdrowe dziecko - syna.Kiedy syn skończył rok zaczęliśmy starania o drugie dziecko,zaszłam w ciążę,jednak okazało się że było to puste jajo płodowe,doszło do samoistnego poronienia w listopadzie 2017,po kolejnej miesiączce zaczęliśmy kolejne starania.Obecnie jestem w 11tc,jednak zarodek nie rozwija się prawidłowo (od 8tc do 10tc urósł zaledwie 0,3cm i tydzień temu mierzył 0,4cm).Czekam na samoistne poronienie.Lekarz poinformował mnie o koniecznych badaniach genetycznych.
Jakie badania są wskazane w naszym przypadku?
Proszę o pomoc.

-- 05 kwie 2018 11:48 --

Szanowny Panie doktorze,
We wcześniejszym wpisie zapomniałam dodać,że wszystkie poronienia miały miejsce przed 12tc.Pierwsze 7tc,puste jajo 9tc,na ostatniej wizycie tj. 29.03.br. poza stwierdzeniem,że zarodek przestał się rozwijać, nie było też słychać echa płodu.
Proszę o pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 16 kwie 2018 20:52 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2205
Szanowna Pani

W takiej sytuacji zwykle zaleca się wykonanie badań kariotypu oraz badania w kierunku trombofilii wrodzonych i nabytych (cz V Leiden, mutacja protrombiny G20210, przeciwciała kardiolipinowe, antykoagulant toczniowy, ew. homocysteina / badanie mutacji MTHFR). Pozostałe badania uzależnia się od szczegółowej sytuacji medycznej, mogą to być np badania oceniające tarczycę czy badania w kierunku infekcji

Z poważaniem

Piotr Pierzyński


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group