zgoda na ciasteczka

Wyświetl temat - ......TU WPISZ WYNIK - pomożemy zinterpretować.....

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1648 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 110  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 18 gru 2008 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2005 01:00
Posty: 4696
Jest to kontynuacja wątku dotyczącego interpretacji wyników.

Tu link do poprzedniego wątku:
Interpretacja wyników


Piszcie wyniki. a w miarę naszych możliwości i wiedzy postaramy się pomóc (pisze to w imieniu wszystkich, którzy taka pomoc bedą nieść nowym forumowiczom)
Proszę pamietac, że nie jestesmy lekarzami, że nasz komentarz nie powinien być wiążący. ZAwsze możecie zadac pytanie naszemu bocianowemu ekspertowi.
Tutaj

NORMY:
Objętość : 2.0 ml lub więcej
pH : 7.2 - 8,0
Koncentracja plemników : 20 x 106 plemników/ ml lub więcej
Ruchliwość : 50% lub więcej progresywny postępowy ( tj. typu A i B )
lub 25% i więcej typu A
typu A : ruch szybki , prostoliniowy , postępowy
typu B : ruch wolny , słabo linearny, nie linearny
Morfologia : 30% lub więcej z morfologią prawidłową
Żywotność : 75% lub więcej żywych , tj. wyłączając barwienie
Leukocyty : mniej niż 1 x 106 /ml
test Immunobead : mniej niż 20% plemników z zaabsorbowanymi kuleczkami
test MAR : mniej niż 10% plemników z zaadsorbowanymi cząsteczkami
alfa glukozydaza : >20 mU/ejakulat
Cynk : >2,4 mol/ejakulat
Fruktoza (całkowita) :>13mol/ejakulat


Ostatnio zmieniony 10 lut 2010 22:16 przez jomale, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 20 gru 2008 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lip 2008 00:00
Posty: 6
mam prożbe o interpretacje mam zylaki powróżka nasiennego zrobilem dwa badania w przeciagu 4 miesiecy o to pierwsze-
wygląd prawidłowy
czas upłynnienia 15min.
Lepkość: +
Objętość: 4.4 ml (2.0-5.0 ml)
Koncentracja: 49mln (>20 mln/ml)
Ilość w ejakulacie: 203 (>60 mln.)
Ruchliwość:
A-15%
B-35%
C-10%
Brak ruchliwości D-40%

Aglutynacja: +/-
Żywotność: 64(>50%)

MORFOLOGIA:
prawidłowych 27% norma to 30%
wynik hos testu 66.5%
wyniki po 4 miesiacach sa nastepujace-
wygląd prawidłowy
czas upłynnienia 15min.
Lepkość: +
Objętość: 3.8 ml (2.0-5.0 ml)
Koncentracja: 67mln (>20 mln/ml)
Ilość w ejakulacie: 201 (>60 mln.)
Ruchliwość:
A-15%
B-25%
C-10%
Brak ruchliwości D-50%

Aglutynacja: -
Żywotność: 60(>50%)

MORFOLOGIA:
prawidłowych 44% norma to 30%
wynik hos testu 62.4%
czy tzn. ze wyniki sie pogarszaja? lepiej sie poddac zabiegowi usuniecia zylakow czy pozostawic bez zmian podkreslam ze dolegliwosci bólowych prawie nie odczówam? czy jestem płodny? czy z biegem czasu bedzie coraz gożej? prosze o odpowiedz z góry dziekuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 22 gru 2008 15:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 gru 2008 01:00
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
Wyniki mojego M! Prosze o interpretacje w miare mozliwosci!
WYGLAD: białawy, opalizujący
ZAPACH: typowy
LEPKOŚĆ: prawidłowa
ODCZYN: ph 7,9
UPŁYNNIENIE: po 30 min.
OCENA RUCHU PLEMNIKÓW:
szybki postępowy 10%
wolny postępowy 0%
nieprawidłowy 40%
brak 50%
AGLUTYNACJA: nieobecna
żYWOTNOSC: 48%
LICZBA PLEMNIKÓW W 1ML 2,8mln
LICZBA PLEMNIKÓW W EJAKULACJIE 11,2 mln
LEUKOCYTY W NORMIE
KOMÓRKI OKRĄGŁE W NORMIE
LICZBA PLEMNIKÓW O PRAWIDŁOWEJ BUDOWIE 7%

FSH=14mIU/ml norma 0,7-11,10
LH=3,10mIU/ml norma 0,8-7,6
Prolaktyna=18,40 ng/ml norma 2,5-17
Testosteron 635ng/dl norma 262-1593
Podwyzszona była prolaktyna i FSH

Wyniki po 6-tygodniowej kuracji CLO
WYGLAD: białawy, opalizujący
ZAPACH: typowy
LEPKOŚĆ: zwiększona(++)
ODCZYN: PH 8,0
UPŁYNNIENIE: PO 15 MIN.
OCENA MAKROSKOPOWA:
w ejakulacie stwierdzono pojedyncze plemniki co kilka pol widzenia zarówno ruchome jak i nieruchome.
FSH=10,30
Prolaktyna=13,40
Testosteron=876

Hormony sie poprawiły tylko ze nie ma plemników czy jest szansa na to zeby plemniki sie pojawiły? jak długo to moze potrwac? i dlaczego tak s ie stało??
Lekarz mówił ze ma byc lepiej a jest gorzej potem powiedział ze nigdy nie spotkał sie z takim przypadkiem powiedział tez ze moze nabłonek plemnikotwórczy sie zmeczył czy to jest mozliwe czy ktos z Was słyszł o takim przypadku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 28 gru 2008 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2005 01:00
Posty: 4696
waski chyba nie ma powodu do paniki. I chyba bym zostawiła te żylaki. Wyniki są jak najbardziej w normie. Napewno nie zaszkodzi co jakis czas kontrolować. Czy jesteś płodny....tylko ciąża może to potwierdzić.

angie82 poziom FSH jest wysoki, może to świadczyć o powolnym zaniku spermatogenezy. Może stąd ten bardzo kiepski drugi wynik. Trzeba powtórzyc badanie. I jeżeli macie zamiar poddawac się procedurze ICSI to chyba się trzeba szybko decydować. Mozna też rozważyć mrożenie tych pojedunczych.
Takie wahania do azoospermii są częste. Fsh mogło zmienić się po kuracji Clo, ale to sztuczne obnizenie tego hormonu i nie wpłynie na większą produkcję plemników.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 30 gru 2008 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lip 2008 00:00
Posty: 302
Witam dziś odebraliśmy wyniki i chyba nie są dobre :(
ILOŚŚ: 1,5 ml
ph: 7,4
LICZBA PLEMNIKÓW W 1ML: 68 000 000
plemniki ruchome postępowe A: pojedyncze w polu widzenia
o wolnym ruchu postępowym B: 40%
o ruchu w miejscu C: 5%
nieruchome: 55%

budowa prawidłowa: 11%
budowa nieprawidłowa: 89% (w tym nieprawidłowości główki: 75%, witki 1%, wstawki 8%, krople cytoplazm. 5%)
MAR - test prawidłowy
Bardzo prosze o interpretacje czy da się to podleczyć czy wystarczy na inseminacje ? :oops: :oops:

_________________
1,5 roku starań, laparoskopia 2x endometrioza, 6 m-c CLO, pregnyl, luteina.
Histeroskopia
Dwa Aniołki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 31 gru 2008 09:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2005 01:00
Posty: 4696
Anita1983 proponuje najpierw jakąs kurację witaminową. A nuż armia się polepszy i wzrośnie odsetek plemników w ruchu A. Także L-karnityna na ruchliwość, cynk i selen oraz wit. C i E.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 02 sty 2009 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2005 01:00
Posty: 4696
Nanda :wink:
Anita1983 wynik nie jest taki zły, najwazniejsze zeby były plemniki w ruchu A. jezli było jakieś przeziebienie to faktycznie mogło mieć wpływ na plemniki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 03 sty 2009 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lip 2008 00:00
Posty: 302
Nanda pisałam i tu i tu ale Ty pierwsza mi odpowiedziałas buziaki :caluje

_________________
1,5 roku starań, laparoskopia 2x endometrioza, 6 m-c CLO, pregnyl, luteina.
Histeroskopia
Dwa Aniołki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 06 sty 2009 11:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lip 2008 00:00
Posty: 290
Oto wyniki mojego męża, czy ktoś umie je odczytać i wytłumaczyć co znaczą?
FSH 724 (0,7-11,1 mlU/l)
LH 5,91 (0,8-7,6mlU/l)
Prolaktyna 312 (53-360 mlU/l)
Testosteron 9,78 (9,36-60 nmol/l)
SHBG 14,8 (13-71 nmol/l)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 06 sty 2009 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2005 01:00
Posty: 4696
agn24 bardzo wysokie fsh (724)? świadczy o zaniku spermatogenezy. jezeli nie ma plemników to oznacza, że przy biiopsji też prawdopodobnie się ich nie znajdzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 06 sty 2009 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lip 2008 00:00
Posty: 290
jomale pisze:
agn24 bardzo wysokie fsh (724)? świadczy o zaniku spermatogenezy. jezeli nie ma plemników to oznacza, że przy biiopsji też prawdopodobnie się ich nie znajdzie.


przepraszam, zrobiłam błąd powinno być 7,24
czyli też dość wysoko.
Martwi mnie prolaktyna i niski testosteron :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 06 sty 2009 14:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sty 2009 01:00
Posty: 1
barwa: mleczno-żółta
V - 4,3 (??)
fruktozy -
Czas upłynniania 30 min
Ilość plemników w 1cm3 w milionach 78 mln
Ilość plemnikow w ejakulacie w milionach 335,4 mln
Odestek plemnikow prawidlowych 80%
Odestek plemnikow patologicznych 20%
Stopien ruchliwosci

Po 0,5 h: IV st. 20%, III st. 20%, IIst. 30%, Ist. 30%
Po 3 h: IV st. 20%, III st. 20%, IIst. 30%, Ist. 30%
Po 6 h: IV st. 10%, III st. 20%, IIst. 20%, Ist. 50%
Po 24 h: IV st. -, III st. -, IIst. 5%, Ist. 95%

Preparat bezpośredni

Leukocyty 4-6 wpw
Erytrocyty św(??) 3-4 wpw
Nabłonki 3-6 wpw
Bakterie pojedyncze
Komorki plemnikotworcze nb
Ciala skrobiowe nb
Kryształy sperminy nb
Inne liczne pasma śluzu



Dodane po: 1 minucie:

proszę o zinterpretowanuie mojego wyniku

dziękuję !!
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 06 sty 2009 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sty 2009 01:00
Posty: 12
badania wykonane 29grudnia (6grudnia poroniłam - był to 4 tydzień ciąży)

TSH 4.66 mIU/I
FT3 4.6 pmoI/I
FT4 15.7 pmoI/I
progesteron 8.88 ng/ml
prolaktyna 1068 mIU/I

bardzo proszę o interpretację moich wyników.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 06 sty 2009 21:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lut 2005 01:00
Posty: 4696
agn24 to troche zmienia postać rzeczy. FSH przy waszych wynikach o niczym nie mówi, jak niski testosteron - to mzoe androlog rozwazy jego podawanie? Ale trzeba mieć na uwadze, ze nieraz wyniki bardzo się pogarszają.
Nie wiem jak jest z podawaniem czegoś na prolaktyne. W zasadzie mieści się ona w normie. Trzeba pamietac ze duzy wysiłek podnosi jej poziom. Gdzies podejrzałam ze ma niskie tsh? Może warto wybrac sie do endokrynologa, ale taki ktory leczy niepłodność.
Tylko czy to wszystko pomoze na taki wzrost plemników aby osignęło normy i doszło do ciąży? Jezeli wasze wyniki oscylują wciąż przy niskich mianach (po leczeniu) to ja bym brała pod uwagę po prostu invitro.

Dodane po: 3 minutach:

mariokassar wyniki są dobre. V- to chyba objętość ejakulatu.

Dodane po: 17 minutach:

Delina Podsyłam ci
Link do interpretacji wyników hormonalnych Jesto to wątek o hormonach kobiecych.
oraz oddzielny watek dot. hormonów tarczycy.
Wejdź tutaj
i cały dział dot. poronień :( wiele cennych wskazówek
TUTAJ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 08 sty 2009 19:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 sty 2009 01:00
Posty: 1
Również proszę o interpretację:

objętość: 6,2 ml
PH: 8,0
barwa: jasnomleczna
zmętnienie: mierne
woń: swoista
upłynnienie (homogenizacja po 30 min): konsystencja lekko śluzowata
całkowita ilość plemników w ejakulacie: 304 mln
koncentrcja w 1 ml: 49 mln w 1 ml
ruchliwość: a-20% szybki ruch postępowy, b-20 % wolny ruch postępowy
morfologia: 60 %
żywotność: 40%
leukocyty: 1-4 wpw
erytrocyty: nieobecne
inne komórki szeregu spermatogenicznego: 10-15 wpw


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1648 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 110  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group