Wyświetl temat - INSEMINACJA A NASIENIE

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 17 lip 2012 20:21 
Offline

Rejestracja: 17 lip 2012 20:03
Posty: 4
Witam oto moje wyniki:
Obietosc 2,5
Lepkosc +
Czas upłynienia 15 min
Ph 8,0
Ogolnych % Ruchliwych 60 %
Ruch postepowy 60 %
Szybki Linearny 5 %
Wolny Linearny i nielinearny 55 %
Brak Ruchliwosci 5 %
Brak ruchu w ogóle 35 %
Liczba plemnikow 14
Ogólna liczba Plemników w Ejakulacje 35,0

A teraz wyniki DNA nasienia:
DFI
Plemniki z uszkodzonym DNA 43,28 %
Plemniki z uszkodzeniem umiarkowanym 23,83 %
Plemniki z uszkodzeniem zaawansowanymi 19,45 %
HDS
Plemnikiz niedojrzala hromatyna 3,32 %


Mam takie pytanie czy z takimi wynikami jest sens podchodzic do IUI.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 13 sie 2012 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2010 20:16
Posty: 602
Lokalizacja: podwarszawie
U nas kiepskie wyniki męża - raz lepiej, raz gorzej, ale zawsze oligoasthenoteratozoospermia.
Jak na razie 3 nieudane IUI. Zastanawiamy się nad kolejnym IUI.

Lekarze już coś przebąkują o in vitro, ale jeszcze z tym poczekamy.


Mąż niczym się nie leczy, od czasu do czasu łyknie multiwitaminę. Nie pali, nie jest otyły.
Regularny sex trochę poprawił wyniki... ;)

Zarówno po Salfazinie jak i po Androvicie mąż miał zawroty głowy i ogólnie czuł się rozbity.

_________________
od 2010 - 3x IUI; od 2013 - 3x ICSI; [*]7 tc

27.04.2016 - pierwsza wizyta w OA / założenie teczki
02.06.2016 - usg domu
24.06.2016 - testy i psycholog
04.07.2016 - kwalifikacja na warsztaty
12.09.2016-14.02.2017 warsztaty
21.02.2017 - psycholog
27.02.2017 - mamy kwalifikację!

www.adopcyjna.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 13 wrz 2012 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2010 20:16
Posty: 602
Lokalizacja: podwarszawie
Najnowsze badania męża - ilość 3,2 mln/1 ml nasienia.
Tak źle to jeszcze nie było.
Inseminacje chyba nie mają już sensu w tej sytuacji.

_________________
od 2010 - 3x IUI; od 2013 - 3x ICSI; [*]7 tc

27.04.2016 - pierwsza wizyta w OA / założenie teczki
02.06.2016 - usg domu
24.06.2016 - testy i psycholog
04.07.2016 - kwalifikacja na warsztaty
12.09.2016-14.02.2017 warsztaty
21.02.2017 - psycholog
27.02.2017 - mamy kwalifikację!

www.adopcyjna.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 14 wrz 2012 13:53 
Offline

Rejestracja: 11 wrz 2012 14:42
Posty: 14
Lokalizacja: lubelskie
Witam wszystkich
Od paru dni czytam to forum i wkońcu odważyłam się napisac coś o sobie. Moje obawy o tym ze jest coś nie tak zaczęły sie tak naprawde 6 września 2012 gdy odebraliśmy wyniki nasienia meża. Staramy się z męzem już od ponad roku, ale nigdy nie przeszło mi przez myśl ze może być cos nie tak! Moje wyniki wg lekarz są ok wiec dla spokoju wykonaliśmy badanie nasienia. Szczerze mówiac niewiem czy jest bardzo zle czy tragicznie ale napewno nie jest dobrze. W poniedziałek 17 września jedziemy z meżem do Ab ovo do Lublina to zapewne bede wiedziala coś więcej. [treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 26 wrz 2012 15:02 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2012 16:18
Posty: 36
upłynnienie do 30min
objętość 2,5 ml
pH 8,0
barwa szaro-lekkożółta-opalenizująca
lepkość prawidłowa
aglutynacja brak
koncentracja plemników 8,96 mln/ml
całkowita liczba plemników w ejakulacie : 22,4
ruch postepowy 95%
brak rychu 5%
koncentracja komórek okrągłych 1,28
leukocyty 4,48

TSH 1,3596 (norma 0,3500-4,9400)
LH 5,03 (norma 1,26-10,05)
prolaktyna 11,67 (norma 3,46-19,40)
testostero 5,23 noram (2,8-8.00)

posiew nasienia z dnia 06-04-2012
gronkowiec koagulazo-ujemny , pojedyńcze

czy z takimi wynikami jest sens podejścia do iui?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 26 wrz 2012 16:33 
Offline

Rejestracja: 03 cze 2012 11:39
Posty: 2711
jak najbardziej IUI, bo bardzo dobry ruch postępowy :) [treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]

_________________
26 cykli starań,2 IUI :(
02.11.2012r. - Bocian i ivf- odwołany, NATURALNY CUD!! beta 107,38
08.07.2013r. - nasza niunia jest z nami

7 miesięcy starań o rodzeństwo i są 2 kreski :D - niestety poronienie 6tc :(
Walczymy dalej!!!
21.10 - są 2 kreski :D, 22.10 beta 438, 24.10 beta 914,38, 05.11 - jest serducho :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 26 wrz 2012 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lis 2005 01:00
Posty: 6086
Lokalizacja: Mazowsze
Przypominam, ze jest to wątek merytoryczny i należy ściśle trzymać się tematu. Na luźniejsze rozmowy, kciukowanie zapraszam do działu pogadajmy. Jeśli ktoś nie dzieli się spostrzeżeniami po wizycie pytamy o to na PW. Oczywiście kwestie inseminacji i nasienia, oraz opinie lekarzy dotyczące problemu zamieszczamy jak najbardziej tu.

_________________
Starania od 2005 r./PCOS, insulinooporność, hiperprolaktynemia czynnościowa/Leczenie SIOFOR 500, Spironol 100.
29.11.2008 r. - Aniołek 6tc [*]
29.09.2010 r. - Synek :love:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 06 paź 2012 11:51 
Offline

Rejestracja: 11 wrz 2012 14:42
Posty: 14
Lokalizacja: lubelskie
Witam wszystkich interesuje mnie jak duże znaczenie ma jakość nasienia aby inseminacja miała jakieś szanse powodzenia, czy są jakieś parametry, wytyczne co do ilości plemników itd aby wogóle mozna było przystąpoić do inseminacji? Ja jestem zielona wiec proszę o pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 01 lis 2012 09:00 
Offline

Rejestracja: 04 lut 2012 21:48
Posty: 1735
Witam,
potrzebuję dobrej rady na teraz!!! Może ktoś tu dzisiaj zagląda??...
Podchodzimy juro do IUI. Mamy problem z powodu małej ilości plemników mojego M. Wczoraj późnym wieczorem pojechaliśmy do naszej kliniki (ponad 100km). Okazało się, że u mnie wszystko super, 2 piękne pęcherzyki i endometrium idealne. W nocy tylko ovitrelle w brzuszek i jutro rano jedziemy na insemkę. I po tych dobrych informacjach jakoś nas zaćmiło... mieliśmy zapytać naszą dr co jeszcze mój M może zrobić (albo nie zrobić), żeby zmaksymalizować parametry nasienia jak to tylko możliwe. Jesteśmy już niestety w zaawansowanym wieku i ta inseminacja to ostatnia szansa przed in vitro.
Błagam , może się ktoś znajdzie tutaj, kto potrafi poradzić jak może przygotowywać się mężczyzna tuż przed inseminacją? Czy w ogóle istnieją jakieś dobre rady tuż przed? Mój M ma głównie zbyt małą ilość nasienia, do insemki będziemy podchodzić po 6,5 dnia abstynencji. Baaardzo proszę o odpowiedź!!!!

_________________
2012 4xIUI 7tc cp
Provita
1.imsi VIII.13 crio-II.14:(
2.imsi 08.14
7-8tc córunia[*]
szczep-Sacha
3.imsi IV.15 b/en
30.04.15 transfer:(
Novum-totalna klapa:
4.icsi 09.15- 0 :(
5.icsi 01.16- 0 :(
dc.Paśnik
6.imsi GC XI.16cb
crio 8A,8B 31.03.18-9dpt-27,56,10dpt-50,96,12dpt-102,40,14dpt-244,30,16dpt-530,50,18dpt-1131,19dpt-p 6,4mm,23dpt 2645-p 7,9mm,27dpt-4566,z-3,7mm,30dpt-6093,z-5,5mm


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 01 lis 2012 09:54 
Offline

Rejestracja: 15 wrz 2012 20:37
Posty: 13
Jak najwięcej warzyw i owoców,zdrowe śniadanko,obiadek i kolacja. Dwa długie spacery i na pewno psychicznie poczujecie się lepiej a to połowa sukcesu. [treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 lis 2012 23:47 
Offline

Rejestracja: 16 gru 2009 01:00
Posty: 761
asiula1111 przed samą inseminacją nie da się. Plemniki tworzą się 70-90 dni.

Byliście w ogóle u androloga z mężem???

Ilość nasienia , nie objętość a ilość samych plemników poprawia Clo, i to znacznie, u mnie znacznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 10 lis 2012 12:39 
Offline

Rejestracja: 04 lut 2012 21:48
Posty: 1735
Zsunaj pisze:
przed samą inseminacją nie da się. Plemniki tworzą się 70-90 dni.

Nie umiem tego wytłumaczyć, ale u nas było tak:
Oczywiście byliśmy u androloga i to kilkukrotnie (dr Pietrusa), zrobił usg, wykluczył żylaki, zapisał clo i testosteron i m.in. przez jakiś czas kwas foliowy. Mój M brał clo od 1 czerwca do 11 września, testosteron troche krócej. Oprócz tego w tym czasie brał jeszcze sproszkowaną makę i podobno wspomagające wchłanianie maki - zioła peruwiańskie. Pierwsze badanie nasienia robiliśmy 1 października - coś nie tak chyba z wytryskiem (podobno tak się zdarza z powodu stresu)- wyniki tragiczne. Powtórzyliśmy badanie 10 października po 3,5 dnia abstynencji, koncentracja 4,8mln/ml, obj. 4,00ml, koncentracja w ejakulacie 19,2mln, ruchliwość a 27%, b 23%, plemniki żywe 61%,plemniki prawidłowe 13%. Czyli w porównaniu z badaniem z początku roku (koncentracja 5,1mln/ml) właściwie 0 poprawy. Doktor prowadząca stwierdziła, że tylko in vitro wchodzi w grę. Myśleliśmy całą noc i zdecydowaliśmy, że mimo wszystko spróbujemy IUI. IUI robił nam inny lekarz, spodziewaliśmy się, że do IUI może nie dojść z powodu zbyt niskich parametrów nasienia po preparatyce (np mniej niż 1mln). Jakie więc było nasze zaskoczenie kiedy lekarz powiedział, że nasienie jest dobre, po 6,5 dniach abstynencji - 27mln/ml, po preparatyce 13mln, ruch a 2%, b 48%. Nadalczekamy, więc nie wiem jaki rezultat IUI... Obawiam się, że IUI mogła być zrobiona zbyt późno, bo pęcherzyki były już pęknięte, a lekarz niestety nie był rozmowny, ale to już inny temat...
W każdym razie, głównie 2 tygodnie przed IUI mój M starał się żyć w miarę zdrowo - odżywianie- dużo warzyw i owoców (np. mnóstwo jabłek i pigwy z działki, czyli z wiadomego źródła), zero jakiegokolwiek alkoholu, codziennie maka - podwójna porcja, kapsułki owoca camu camu. Nie wiem, może kuracja clo też zaczęła działać z opóźnieniem... Zsunaj, masz chyba dość duże doświadczenie w tym temacie, więc jak myślisz? Czy poprawa u Ciebie doprowadziła do udanej ciąży?

_________________
2012 4xIUI 7tc cp
Provita
1.imsi VIII.13 crio-II.14:(
2.imsi 08.14
7-8tc córunia[*]
szczep-Sacha
3.imsi IV.15 b/en
30.04.15 transfer:(
Novum-totalna klapa:
4.icsi 09.15- 0 :(
5.icsi 01.16- 0 :(
dc.Paśnik
6.imsi GC XI.16cb
crio 8A,8B 31.03.18-9dpt-27,56,10dpt-50,96,12dpt-102,40,14dpt-244,30,16dpt-530,50,18dpt-1131,19dpt-p 6,4mm,23dpt 2645-p 7,9mm,27dpt-4566,z-3,7mm,30dpt-6093,z-5,5mm


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 10 lis 2012 15:00 
Offline

Rejestracja: 16 gru 2009 01:00
Posty: 761
asiula1111 w zasadzie nie wiem co tu myśleć :). Nasienie było dobre i o to głównie chodzi :). Po prostu zadziałały któreś z preparatów i/lub leków lub wszystkie na raz... Clo nie jest lekiem, który działa błyskawicznie, tez potrzebuje czasu. Oby Wam się udało.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 mar 2013 17:49 
Offline

Rejestracja: 08 sie 2012 10:43
Posty: 3
witam mam pytanie czy któryś z panów/mężów został ojcem dzięki inseminacji mając podobne lub gorsze wyniki badań nasienia, czy w ogóle jest sens przeprowadzania inseminacji przy takich parametrach? jakie są normy nasienia dla inseminacji aby była skuteczna w pierwszych 3 próbach (zakładając że partnerka jest zdrowa)??
Ocena makroskopowa - ok więc nie będę wypisywać
Koncentracja plemników w ejakulacie w 1ml - 19,54 (norma >15mln)
Całkowita liczba plemników w ejakulacie 80,11 (>39)
ruch postępowy - 19 (norma >32%)
ruch całkowity 46 (norma >40%)
brak ruchu - 54%
plemniki o budowie prawidłowej 3 (norma >4%).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 mar 2013 19:21 
Offline

Rejestracja: 03 cze 2012 11:39
Posty: 2711
aga30krakow moim zdaniem macie duże szanse na powodzenie IUI. Mój mąż miał takie parametry plemników: 4,7mln/ml ; plemniki o prawidłowej budowie 6%, czyli de facto gorsze parametry niż twój. Co prawda dwie inseminacje się się udały, ale zaszliśmy naturalnie :D
Ja z naszymi parametrami nie wierzyłam w inseminacje, chciałam ivf, ale dr Cz. z Gamety twierdził że inseminacja właśnie bardziej pomoże parom w momencie słabego nasienia niż parom które nie mają żadnego problemu, gdyż takie pary powinny zajść naturalnie więc inseminacja teoretycznie nie zwiększa im szans...

_________________
26 cykli starań,2 IUI :(
02.11.2012r. - Bocian i ivf- odwołany, NATURALNY CUD!! beta 107,38
08.07.2013r. - nasza niunia jest z nami

7 miesięcy starań o rodzeństwo i są 2 kreski :D - niestety poronienie 6tc :(
Walczymy dalej!!!
21.10 - są 2 kreski :D, 22.10 beta 438, 24.10 beta 914,38, 05.11 - jest serducho :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group