Wyświetl temat - Prośba o pomoc, wyniki badań krwi ( hormony )

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 22 sie 2018 11:11 
Offline

Rejestracja: 22 sie 2018 11:06
Posty: 3
Prosiłabym o pomoc w interpretacji wyników krwi

Wyniki z badań robionych w 4 dc

FSH 5,44 mIU/ml ( norma faza folikularna 3,5-12,5 )
LH 3,43 mIU/ml ( faza folikularna 2,4-12,6 )
Estradiol 72,42 pg/ml ( faza folikularna 12,4-233 )
DHEA 8,67 ng/ml ( norma 1,20 - 6,30 )
Testosteron 33,70 ng/dl ( norma 8,40 - 48,10 )

Stosunek LH do FSH wychodzi 0.63 co mnie smuci , estradiol chyba trochę niski ?
DHEA powyżej normy .

Wyniki z 15dc

FSH 10,63 mIU/ml (norma faza owulacyjna 4,7-21,5 )
LH 15,87 mIU/ml (norma faza owulacyjna 14-95,6 )
Estradiol 147,40 pg/ml (norma faza owulacji 41,0-398 )

Tym razem stosunek LH do FSH 1.4 czyli totalnie w drugą stronę ? I LH blisko dolnej granicy ? Estradiol też niezbyt dużo.

Jakie badania jeszcze wykonać ?
Do jakiego lekarza z tym ? Endo czy gin ? Czy może i tu i tu ?
Ogólnie czy jest bardzo źle ? Czy raczej łatwo to będzie doprowadzić do porządku ?

Jak narazie bezskutecznie próbuję zajść w ciążę jakoś ponad pół roku, ale zaczęłam się już badać żeby niepotrzebnie nie tracić czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 27 sie 2018 10:45 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 24 lip 2002 00:00
Posty: 17266
Lokalizacja: Białystok
Szanowna Pani
Te wyniki nie wskazują na to aby był jakikolwiek problem szczególnie te z 15 są nie do interpretacji Trzeba ocenić ew progesteron zobaczyć czy występuje owulacja i nie zapominać o badaniu męża
Jacek Szamatowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 06 wrz 2018 16:38 
Offline

Rejestracja: 22 sie 2018 11:06
Posty: 3
Dziękuję bardzo za odpowiedź
Co mam rozumieć przez stwierdzenie że wyniki z 15dc są nie do interpretacji ? Że są w złym dniu badania zrobione ?
Progesteron zbadany 25dc i wyszedł 17,68 ng/ml ( norma faza lutealna do 23,9 )
Przy okazji zrobiona też prolaktyna też 25dc i wynosi 22,44 ng/ml

Podkreślę też że odkąd odstawiłam tabletki antykoncepcyjne co miesiąc mam około 7-8 dniowe plamienia przed okresem. Lekarz u którego byłam plamienia te zbagatelizował i stwierdził że to nic takiego.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 07 wrz 2018 08:29 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 24 lip 2002 00:00
Posty: 17266
Lokalizacja: Białystok
Szanowna Pani
Badania w 15 d.c. zostały zrobione w złym dniu Progesteron i prolaktyna sa w dobre
Jacek Szamatowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 07 wrz 2018 16:07 
Offline

Rejestracja: 22 sie 2018 11:06
Posty: 3
W jakim dniu cyklu zamiast tego 15 dnia powinnam wykonać te FSH, LH i estradiol ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group