Wyświetl temat - Prośba o interpretację wyników badań immunologicznych.

Ogłoszenie!




Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 01 sie 2007 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lip 2007 00:00
Posty: 704
Lokalizacja: Łódź i okolice
Witam.
Panie Doktorze. Jestem po 3 poronieniach. Wszystkie poronienia były do 6 t.c. Zgłosiliśmy się do poradnii immunologicznej. Wykonaliśmy niezbędne badania i proszę o interpretację wyników, które budzą wątpliwości.
Moje badania:
-- Diagnostyka trombofilii
-Odporność na aktywowane białko C - 2,0 ratio (2,2-5,0)
-Białko C - 122,6 % (70,0-140,0)
-Białko S - 54,2 % (70,0-125,0)
-Lupus anticoagulant (LA) - 1,3 ratio (ujemny <1,3, dod>1,5)


Badania Męża:
--Bilirubina całkowita - 1,3 (0,3-1,2)
AST - 27,6 (7-38)
ALT - 38,2 (7-40)
--Autoprzeciwciała - surowica
Przeciwciała przeciwplemnikowe ASA - 23,1 (ujemny <20, dod >20)
--Ocena nasienia
Przeciwciała przeciwplemnikowe ASA - nasienie - wątpliwy +/-
--Ocena nasienia
Liczba plemników w 1 ml - 106,0ml
Ruchliwość kategorii a% - 23%
Ruchliwość kategorii b% - 61%
Ruchliwość kategorii c% - 5,0%
Ruchliwość kategorii d% - 11%
Plemniki żywe 92%
Plemniki martwe 8,0%
Plemniki o praw. budowie 48%
Plemniki o niepraw.budowie 52%
Defekt główki 38%
Defekt szyjki/wstawki 4%
Defekt witki 4%
Przywieszka cytoplazmatyczna 8%
Test migracji SWIM UP 5,0mln/ml


Czy któryś z tych wyników może być przyczyną poronień? Z góry dziekuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Anna K

_________________
3 Aniołki (2 biochem)
***
Prof.Malinowski - Trombofilia, niedobór białka C i S, mutacja MTHFR, hashimoto. Szczepienia.
27.09.08 Kubuś
13.07.10 Adaś
05.02.14 Krzyś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 01 sie 2007 13:09 
Offline
Członek Honorowy Stowarzyszenia
Członek Honorowy Stowarzyszenia
Ekspert Bociana

Rejestracja: 24 lip 2002 00:00
Posty: 15688
Lokalizacja: Białystok
Szanowna Pani
Niestety na podsawie tych badan nie można określić przyczyny poronienia
Jacek Szamatowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 10 sie 2007 15:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lip 2007 00:00
Posty: 704
Lokalizacja: Łódź i okolice
Odebrałam resztę wyników. Oprócz przeciwciał p.plemnikowych u męża, w moich wynikach wyszło coś takiego:

-Diagnostyka Trombofilii-

--mutacja leiden czynnika V-Pacjent jest heterozygotą pod względem mutacji FV506 czynnika V Leiden (wynik mutacji dodatni)

--mutacja genu dla protrombiny-Pacjent jest homozygotą 20210 GG genu protrombiny (wynik ujemny pod względem mutacji)

-Autoprzeciwciała-surowica

--P.ciała przeciw tyreoglobulinie (TGA) - 114,7 - (ujemny <60, wątpliwy 60-100, dodatni >100 )

W związku z tym ponawiam pytanie czy taki wynik może być przyczyną strat 3 ciąż? Jakie jest leczenie w tym przypadku oraz szanse na donoszenie ciąży?

Pozdrawiam
AnnaK

_________________
3 Aniołki (2 biochem)
***
Prof.Malinowski - Trombofilia, niedobór białka C i S, mutacja MTHFR, hashimoto. Szczepienia.
27.09.08 Kubuś
13.07.10 Adaś
05.02.14 Krzyś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 11 sie 2007 08:49 
Offline
Członek Honorowy Stowarzyszenia
Członek Honorowy Stowarzyszenia
Ekspert Bociana

Rejestracja: 24 lip 2002 00:00
Posty: 15688
Lokalizacja: Białystok
Szanowna Pani
Niestety nadal nie potrafie ocenic przyczyn poronień mutacja czynnika leidena nie powoduje ich
Jacek Szamatowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group