Adamanita pisze:
Szanowny Panie Doktorze,
w 1999 r. mój mąż zachorował na nowotwór jądra, był leczony chemioterapią. Ze względu na słabe parametry nasienia zdecydowaliśmy się na ICSI, które odbyło się w styczniu. Podczas punkcji pobrano 8 komórek, 7 zapłodniło się, po dwóch dobach odbył się transfer dwóch czterokomórkowych zarodków. 14 dpt HCG wyniosło 74 i do 26 dpt przyrastało prawidłowo, w macicy był widoczny maleńki pęcherzyk. Od 13 dpt krwawiłam. Po 26 dpt HCG zaczęło spadać, nie miałam łyżeczkowania. W kwietniu odbył się transfer mrożonych zarodków, znów dostałam dwa czterokomórkowe. Pozostałe trzy nie przeżyły rozmrażania. Niestety nie udało się. Dr skierował mnie na histeroskopię. Oto jej wynik: "Jama macicy prawidłowo obszerna, o regularnych zarysach ścian. Endometrium rozmieszczone nieregularnie, miejscami pofałdowane. W obrębie ściany tylnej w okolicy ujścia wewnętrznego uwidoczniono drobny fałd przerośniętego endometrium. Poza tym nie stwierdzono obecności zmian ogniskowych typu mięśniaków, polipów, ani zrostów wewnątrzmacicznych deformujących jamę. Rogi macicy uwidoczniono obustronnie - prawidłowe. Ujścia maciczne jajowodów uwidoczniono obustronnie - bez zmian. Kanał szyjki macicy budowy prawidłowej, bez widocznych zmian ogniskowych. Usunięto opisaną zmianę oraz wykonano biopsję rysową endometrium". I wynik histopatologiczny: "W wyskrobinach materiał jednorodny, zawiera polipowate fragmenty endometrium z obrazami proliferacji. W podścielisku ogniskowo obrzęk". Dr przepisał mi lek o nazwie Provera, który mam zażywać przez dwa cykle od 16 do 27 dc i dopiero po leczeniu przystąpić do II ICSI. Panie Doktorze proszę o radę: czy leczenie Proverą jest konieczne? Czy muszę odczekać dwa cykle po histeroskopii, czy mogę od razu podejść do II ICSI? Bardzo proszę o odpowiedź.
Z poważaniem,
A.
Przy obecności przerostu endometrium warto by przed dalszym leczeniem najpierw zrobic z tym porzadek czyli przyjmowanie leków moze byc uzasadnione. Z poważaniem JD