Wyświetl temat - Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

www.nasz-bocian.pl
http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/

Interpretacja wyników hormonów (cz.II)
http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=68&t=63409
Strona 144 z 150

Autor:  MADZIORApl [ 13 paź 2011 08:38 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

Dzien dobry jestem tu nowa na forum i chcialabym sie zapytac co sadzicie o moich wynikach byly robione w 23dc ja przewaznie mam dlugie cykle...
FSH 4,1 mUI/mL
DONNE:
Fase follicolare 3,4 - 21,6
Fase periovulat. 5,0 - 20,8
Fase luteale 1,1 - 14,0
Postmenopausa 22,0 - 128,0
UOMINI: 1,4 - 13,6

LH 14,9 mUI/mL
DONNE:
Fase follicolare 2.4 - 6.6
Fase periovulat. 9.1 - 74.2
Fase luteale 0.9 - 9.3
Postmenopausa 11.1 - 39.4
UOMINI: 1.1 - 8.8

ESTRADIOLO 170,0 pg/mL
DONNE:
Fase follicolare 21 - 251
Fase periovula 38 - 649
Fase luteale 21 - 312
Postmenopausa < 10 - 28
UOMINI: 11 - 44

PROGESTERONE 0,4 ng/mL
DONNE:
Fase follicolare < 0,1 - 0,3
Fase luteale 1,2 - 15,9
Postmenopausa < 0,1 - 0,2
UOMINI: 0,1 - 0,2

PRL 20,1 ng/mL
5,2 - 26,5
Z gory dziekuje i czekam na odpowiedz :D

Autor:  sylwia820902 [ 28 paź 2011 23:01 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

cześć! Proszę o pomoc w interpretacji wyników badania hormonów. Badania robiłam w 13 dniu cyklu.

estradiol 486 pmol/l 46-607 faza pecherzykowa
315-1828 faza owulacyjna
161-774 faza lutealna
18,4-201 faza postmenopauzalna


FSH 4,0 mlU/ml 3,5-12,5 faza p
4,7-21,5 faza o
1,7-7,7 faza l
25,8-134,8 faza post



LH 14,8 mlU/ml 2,4-12,6 faza p
14-95,6 faza o
1,0-11,4 faza l
7,7-58,5 faza post



prolaktyna 434 mlU/l

Czy 13 dzień cyklu to faza pęcherzykowa czy owulacyjna? Mam cykle 28-31 dniowe, raczej regularne.

Z góry dziękuję za pomoc.

Autor:  mikimo [ 29 paź 2011 10:04 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

Sylwia: Dziwne, że lekarz zlecił Ci badania hormonów w 13 dc. Chyba, że sama się na nie zdecydowałaś :D .
Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć o swoim cyklu to badania LH, FSH, PRL, estradioldu i testosteronu lepiej wykonać w 3 dniu cyklu. Ważne jest, żeby wtedy stosunek LH do FSH był w granicach 1:1.
Po 7 dniach od owulacji (a nie 21 dnia cyklu, chyba, że masz owulację 14 dnia :D ) warto wykonać progesteron.
Co na chwilę obecną wynika z Twoich wyników: wysoki estradiol oznacza rosnący pęcherzyk. Wysoki wynik LH może (ale nie musi) oznaczać pik owulacyjny, czyli jesteś prawdopodobnie tuż przed albo tuż po owulacji. Faza około owulacji nie jest najlepsza do oznaczania prolaktyny.

Autor:  zucchini [ 01 lis 2011 09:45 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

Cześć,
czy wysoki progesteron w 7 dniu po owu - 22,3 może być oznaką wczesnej ciąży?
Wcześniejsze moje wyniki (w 8 dniach po owu) to 13 i 9,98. Dodam jeszcze, że w każdym z tych cykli pęcherzyki były ładne. Cykle bez stymulacji. Jeszcze 4 dni do @ a ja strasznie się napaliłam po tym wyniku.

Autor:  mikimo [ 01 lis 2011 16:45 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

zucchini pisze:
Cześć,
czy wysoki progesteron w 7 dniu po owu - 22,3 może być oznaką wczesnej ciąży?

Bardzo Ci tego życzę, ale niestety progesteron jeszcze o niczym nie świadczy :? Raz miałam nawet 35 a w ciąży nie byłam...Taki progesteron to raczej norma, i Twoje poprzednie wyniki były trochę obniżone (powinno być podobno ponad 15).
Koniecznie daj znać czy to był PRG ciążowy :D

Autor:  jagua [ 01 lis 2011 16:50 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

zucchini różnie bywa. U mnie 39ng/ml nie oznaczał ciąży; a 24 ng/ml miałam w cyklu w którym w ciążę zaszłam ... W każdym razie kciuki za Ciebie trzymam :bigok: Powodzenia!! Owulacja była na pewno ładna, a wiec szansa duża jest

Autor:  kuki80 [ 04 lis 2011 12:59 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

dzien dobry jestem po 2 poronieniach. 3 MIESIACE TEMU WYKRYTO U MNIE NIEDOCZYNNOSC TARCZYCY. JESTEM NA ETHYROX 25MG. OBECNIE POZIOM TSH 1,62 uIU/ml
Obecnie mam 2-3 dni przed okresem plamienia. Zrobiłam badania hormonalne:
w 3dc:
testosteron 26,47 ng/dl (norma 8,4-48,1)
FSH 5,92 mIU/ml (n:faza folikularna 3,5-12,5)
LH 5,23 mIU/ml (n:faza folikularna 2,4-12,6)
Estradiol 43,00 pg/ml (n:faza folikularna 12,5-166)

w 21dc:
Estradiol 201,00pg/ml (n:faza lutealna 21,0-312)
progesteron 23,20 ng/ml (n:faza lutealna 1,2-15,9)
prolaktyna 21,79 ng/ml (norma:5,18-26,53)

Czy powyższe wyniki mogą powodowac jakies zaburzenia? co oznacza
podwyższony poziom progesteronu?
Oprócz tego wykonałam badania:
P/c p. plemnikom SPAK (ASA) - ujemny
P/c p. plemnikom w surowicy - ujemny
metodą immunofluoroscencji pośredniej (IIF) nie stwierdzono obecności przeciwciał przeciw akrosomowi i witce plemnika.
CMV (CYTOMEGALIA)P/C IGM 0,191 WYNIK UJEMNY<0,499
CMV (CYTOMEGALIA)P/C IGG 153,9 AU/ml WYNIK DODATNI >6AU/ml
TOXOPLASMA GONDII P/C IGM 0,156 WYNIK UJEMNY PONIŻEJ 0,500
TOXOPLASMA GONDII P/C IGG 0,1IU/ml WYNIK UJEMNY PONIŻEJ 1,6
MYCOPLAZMA PNEUMONIAE IGG 5,66 DU WYNIK UJEMNY <9,0
CHLAMYDIA TRACHOMATIS P/C IGG 1,48 RU/ml WYNIK UJEMNY <16 RU/mL
P/C ANTY KARDIOLIPINOWE IGM 3,83 MPL WYNIK UJEMNY 0,00-20,0

OBYDWOJE Z MĘŻEM MAMY PRAWIDŁOWY KARIOTYP.
WYNIKI NASIENIA MĘŻA:
czas upłyniecia 30 <60 min
objetość 5,5 >2,0 ml
lepkośc (+)
ph 7,4

wstepna ocena mikroskopowa
ruchliwość plemników
ogólny % ruchliwych 69 >50
ruchliwość postepowa
(A)szybka linearna 3 >25
(b) wolna linearna i nielinearna 56
(c) brak ruchl postępowej 10
(d) brak ruchu w ogóle 31 <50

aglutynacja (-)
liczba plemników 9 mln/ml >20x10 6
diagnoza : oligoasthenozoospermia
Morfologia plemników:
prawidłowe 34%
owalne duze 12%
owalne małe 21%
główki
stożkowate 8%
gruszkowate 7%
okrągłe 9%
amorficzne 8%
rozdwojone 1%
wstawki
nieprawidłowe 14%
kropli plazm 10%
witki
nieprawidłowe 23%
speramtogenezy 1%
leukocyty 1*10 6/ml
erytrocyty -
nabłonkowe 0-1 w.p.w.
ogólny odsetek prawidłowych plemników 29% norma >14%
HOS TEST
plemniki wskazujące "obrzęk" witki (żywe) 85% norma >60%
plemniki których witka nie ulega zmianom (martwe) 15%


BADANIE ZROBIONE NA EDO-GIN
COMBI- TEST COMBI UJEMNY
COMBI P-CIAŁA AMA NIE STWIERDZA SIE
COMBI P-CIAŁA APCA NIE STWIERDZA SIE
COMBI P-CIALA ASMA NIE STWIERDZA SIE
COMBI P-CIALA LKM NIE STWIERDZA SIE

PROFIL DOBOWY PROLAKTYNY W 5 DC
PRL 16:00 57,77 NG/ML
PRL 7:00 25,82 NG/ML
PRL 7:00 PO PEG 12,44 NG/ML

ATA -P-CAŁA ATG NIE STWIERDZA SIE
ATA P-CIAŁA MAB STWIERDZA SIE OBECNOSC

ELISA-2 P-C ANTYKARDIOL 1,4 GPLU/ml
ELISA-2 P-C ANTYKARDIOL 4,5 MPLU/ml

CZY MAMY SZANSE NA UDANĄ CIĄŻE

Autor:  mikimo [ 04 lis 2011 13:58 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

Kuki: Wysoki poziom progesteronu świadczy o przebytej owulacji. Wielu lekarzy podkreśla, że nie ma czegoś takiego jak za wysoki progesteron w fazie lutealnej.
Masz ładny wynik LH i FSH i prawidłowy ich stosunek.
Widać podwyższoną prolaktynę (dla osób starających się lepiej jak jest bliżej 15 niż 20). Nie wiem co znaczy PRL po PEG :oops: A ten jest najbliżej normy. Myślę, że wynik warto skonsultować z ginekologiem-endokrynologiem. Miałaś badaną prolaktynę z MTC? To często dużo mówi.

Gorzej wyglądają wyniki męża. 9mln to poniżej normy. Również ruch typu A jest obniżony, ale kompensuje to sporo w ruchu B.
Na przyszłość wyniki plemnikowej wrzucaj TU: http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewforum.php?f=26

Autor:  Itaniwy [ 04 lis 2011 20:05 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

cześć dziewczyny jestem po 3 nieudanych ciążach i ostatnie badanie wyszło
trochę inne pomóżcie mi bo sama nie wiem co myśleć
FSH 6,33
LH 3,89
dziewczyny z innego wątku podejrzewają że stosunek jednego do drugiego nie jest dobry . niby mieszczę się w normach.z góry dziękuję :D

Autor:  zucchini [ 06 lis 2011 09:59 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

mikimo pisze:
zucchini pisze:
Cześć,
czy wysoki progesteron w 7 dniu po owu - 22,3 może być oznaką wczesnej ciąży?

Bardzo Ci tego życzę, ale niestety progesteron jeszcze o niczym nie świadczy :? Raz miałam nawet 35 a w ciąży nie byłam...Taki progesteron to raczej norma, i Twoje poprzednie wyniki były trochę obniżone (powinno być podobno ponad 15).
Koniecznie daj znać czy to był PRG ciążowy :D

Ten progesteron nie był ciążowy:( Dzs rano 1 kreska:(

Autor:  sylwia820902 [ 07 lis 2011 14:50 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

[treść wymoderowano jako niezgodną z tematem wątku]

Autor:  agadz25 [ 09 lis 2011 17:43 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

cześć dziewczyny obiegłybyśmy zerknąć na moje wyniki z ostatnich 2 cykli
1 cyklu - 7dpo
progesteron - 25.5 ng/ml (norma 6-24)
estradiol 177 pg/ml (norma 27-246)
2 cykl - 7 dpo
progesteron - 9,61 ng/ml (norma 6-24)
estradiol 246 pg/ml (norma 27-246)
Trochę się martwię skąd te wahania progesteronu. Czy w 1 cyklu mogło dojść do ciąży biochemicznej? Nigdy nie miałam torbieli. Czy wysoki estradiol i niski progesteron w 2 cyklu może świadczyć o wczesnym poronieniu? Wielkie dzięki za pomoc.

Autor:  kaskrzy [ 09 lis 2011 22:02 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

dziewczyny możecie zerknąć na wyniki koleżanki?

21dc
estradiol 362,1 pmol/l norma 161-774
FSH 2,5 mlU/ml norma 1,7-7,7
progesteron 23,29 nmol/l norma 5,5-86

2dc (następny cykl)
estradiol 31.46 pg/ml norma 18-147
LH 1,79 mlU/ml norma 1,5-8
FSH 5,44 mlU/ml norma 2,9-12

Autor:  wiolik26 [ 12 lis 2011 15:05 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

Witam
Proszę o interpretacje wyników hormonów z 21 dc
Estradiol: 153,80pg/ml Norma 7,63-42,60
Progesteron: 6,54ng/ml Norma 0,20-1,40
Prolaktyna: 7,93 ng/ml Norma 4,04-15,20
DHEA-SO4: 347,50ug/dl Norma 160-449
Testosteron: 35,66ng/dl Norma 280,00-800,00
Pod wynikiem badania testosteronu jest napisane:
"badanie wykonano dwukrotnie w powierzonym materiale"
2dc
fsh 5,83 mIU/ml Norma 1,50-12,40
lh 3,70 mIU/ml Norma 1,70-8,60

Autor:  TYGRYSNETA [ 13 lis 2011 15:03 ]
Tytuł:  Re: Interpretacja wyników hormonów (cz.II)

Witam, proszę o interpretację wyników robionych w 18 d.c. (mam 2 pęcherzyki ) , mam PCOS.
estradiol 1525,4 pg/ml
f.folikularna 18-147,0
f.owulacyjna 93,0-573,0
f.lutealna 43,0-214,0
po menopauzie <58
LH 8,4 mlU/ml
f.folikularna
D - 15 do -9 1,5-8,0
D - 8 do -2 2,0-8,0
f.owulacyjna
D 0 9,6-80,0
f.lutealna
D +3 do +15 0,2 - 6,5
po menopauzie 8,0 - 33,0
progesteron 1,0 ng/ml
f.folikularna D -15 do -2 <=0,25 - 0,54
f.owulacyjna D 0 <=0,25 - 6,22
f.lutealna D +3 do +15 1,5 - 20,0
po menopauzie <=0,41
Proszę o pomoc w zinterpretowaniu ...

Strona 144 z 150 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/