Wyświetl temat - AMH a FSH - prośba o ocenę przypadku

Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 05 gru 2012 20:36 
Offline

Rejestracja: 10 wrz 2011 13:07
Posty: 36
Panie Doktorze,
Staram się o dziecko od 3 lat. Mam 29 lat. Niecały rok temu wykonałam badania hormonalne w 3dc. Otrzymałam następujące FSH 5,37, LH 4,13; estradiol 57,00. Miałam również wykonane HSG, histeroskopie i laparoskopie. Wszystko wyszło ok, poza drobnymi ogniskami endometriozy. Miałam 3 nieudane inseminacje. Stwierdzono u mnie niepłodność idiopatyczną. Lekarze zapewniali mnie o dobrej rezerwie jajnikowej. Ostatnio zrobiłam na własną rękę badanie AMH i wyszedł wynik 0,9 ng/ml przy minimum 1,4. Czy ten wynik świadczy o wyczerpującej się rezerwie jajnikowej i czy jest możliwe aby w ciągu roku ta rezerwa aż tak się obniżyła?Czy jest możliwe żeby przy niskim AMH stężenie LH i FSH było prawidłowe? Jakie są szanse na dziecko przy AMH 0,9?

_________________
starania od 2009
niepłodność idiopatyczna
V nieudanych inseminacji
VII 2013 kwalifikacja do programu MZ
30.09. transfer w 3 dobie, brak mrozaczków:-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 06 gru 2012 17:51 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 24 lip 2002 00:00
Posty: 15769
Lokalizacja: Białystok
Szanowna Pani
FSH może yć niskie i wtedy AMH nie świadczy wprost o niskiej rezerwie, myślę że stymulacja powinna się udać
Jacek Szamatowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 06 gru 2012 18:08 
Offline

Rejestracja: 10 wrz 2011 13:07
Posty: 36
Panie Doktorze,
a czy z takimi wynikami mam szanse na ciążę naturalną czy w grę wchodzi tylko in vito?

_________________
starania od 2009
niepłodność idiopatyczna
V nieudanych inseminacji
VII 2013 kwalifikacja do programu MZ
30.09. transfer w 3 dobie, brak mrozaczków:-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 08 gru 2012 08:35 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 24 lip 2002 00:00
Posty: 15769
Lokalizacja: Białystok
Szanowna Pani
Jeżeli ma Pani owulację to ma Pani szasę na naturalną ciążę
Jacek Szamatowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 13 gru 2012 17:30 
Offline

Rejestracja: 10 wrz 2011 13:07
Posty: 36
Panie Doktorze,
Po otrzymaniu wyniku AMH 0,9 postanowiłam powtórzyć badania hormonów w 3dc. Oto wyniki:
FSH 8,06 (norma 1,5-12,5)
LH 7,33 (norma 2,4-12,6)
estradiol 33,96 (norma 12,5-166).
Wyniki sprzed roku:
FSH 5,37 (norma 3,03-8,08)
LH 4,13 (norma 2,39-6,60)
estradiol 57,00 (norma 21,0-251).
Wyniki sprzed roku były ok. Czy obecne mogą świadczyć o wygasającej czynności jajników? FSH wzrosło z 5,37 na 8,06 ale normy laboratoriów są również inne. Z góry dziękuje za odpowiedź.

_________________
starania od 2009
niepłodność idiopatyczna
V nieudanych inseminacji
VII 2013 kwalifikacja do programu MZ
30.09. transfer w 3 dobie, brak mrozaczków:-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 14 gru 2012 18:05 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 24 lip 2002 00:00
Posty: 15769
Lokalizacja: Białystok
Szanowna Pani
rezerwa się obniżyła ale nie jest jeszcze tragiczna
Jacek Szamatowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 14 gru 2012 18:13 
Offline

Rejestracja: 10 wrz 2011 13:07
Posty: 36
Panie Doktorze,
czy w takim razie powinnam się spieszyć z in vitro? Po trzech nieudanych inseminacjach chciałam sobie zrobić przerwę w staraniach i odczekać jeszcze z rok i w tym czasie próbować naturalnie.

_________________
starania od 2009
niepłodność idiopatyczna
V nieudanych inseminacji
VII 2013 kwalifikacja do programu MZ
30.09. transfer w 3 dobie, brak mrozaczków:-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 17 gru 2012 10:37 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 24 lip 2002 00:00
Posty: 15769
Lokalizacja: Białystok
Szanowna Pani
Nie wiem ile Pani ma lat ale po 35 roku życia nie czekałbym
Jacek Szamatowicz

-- 17.12.2012, 09:37 --

Szanowna Pani
Nie wiem ile Pani ma lat ale po 35 roku życia nie czekałbym
Jacek Szamatowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 30 gru 2012 00:14 
Offline

Rejestracja: 29 gru 2012 00:19
Posty: 1
Panie Doktorze,
Prośba o pomoc. Żyję w ciągłym stresie - czy zdecydować się na dzidziusia teraz (bardziej z rozsądku, aby nie było za późno), czy poczekać 1,5 roku, tak, jak planujemy.

Poniżej moja sytuacja:
1. Mam 30 lat, miesiączkuję od 14 roku życia, od początku cykle były nieregularne. Na podstawie USG stwierdzono PCO.
2. Od 17 roku życia (13 lat) stosuję antykoncepcję (Diane 35, Cilest, Logest, Yasmin, Jeanine od 2008).
3. W obrazie USG obecnie nie widać „wianuszka pęcherzyków” charakterystyczny dla PCO.

4. Moje wyniki badań, po odstawieniu antykoncepcji, przy "naturalnym" cyklu:
FSH = 8.63 mlU/ml (30 lat)
LH = 8.13 mlU/ml
ESTRADIOL = 40 pg/ml
Prolaktyna = 12.72 ng/ml // po metoclopramidzie po 1h 139.19 ng/ml
AMH = 5.6 ng/ml

5. Glukoza 76 mg/dl i 62 - po 2h i 75g glukozy) i
Insulina 24.10 mU/l (po 2h i 75g glukozy)
Insulina 6.0 mU/l
Testosteron 57.0 ng/dl
DHEA-S 237.2 ug/dl

6. Cholesterol (205 mg/dl; HDL= 80 mg/dl) i trójglicerydy (79 mg/dl); wskaźnik aterogenności 2.6; kreatynina 1.0 mg/dl - jestem normalną/szczupłą osobą 168 cm/ 60 kg

Będę wdzięczna za odpowiedź na następujące pytania:
1.Jaka jest moja sytuacja przy takim obrazie wyników?
2.Czy przy takich wynikach mam szansę na naturalne zajście w ciążę? Czy konieczne będzie leczenie?
2.Czy odłożenie starań o dziecko na 1,5 roku jest rozsądne? Czy raczej już teraz powinniśmy rozpocząć starania?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Lilka82


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 02 sty 2013 08:29 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 24 lip 2002 00:00
Posty: 15769
Lokalizacja: Białystok
Szanowna Pani
Te wyniki są dobre i wydaje się że może Pani poczekac Proszę jednak pamietać ze nie płodność dotyczy pary a nie tylko kobiety więc także Pani partnera
Jacek Szamatowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 sty 2013 16:59 
Offline

Rejestracja: 02 sty 2013 15:44
Posty: 9
Panie Doktorze
Nasza sytuacja
mąż azoospermia, po biopsji jąder zamrożone dwie słomki z nieruchliwymi kilkoma plemnikami, testosteron niski, cftr - nosicielstwo mukowizcydozy, wszystkie inne badania ok
ja: w 3 dc robione badania:
AMH 0,25
FSH 8,68 norma 3,03-8,08
LH 3,12 norma 1,8-11,78
lekarz ocenia na usg - małe jajniki, zanik
proszę o ocene szansy na in vitro, przyjmuję opcje dawcy nasienia
dziękuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 05 sty 2013 20:28 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 24 lip 2002 00:00
Posty: 15769
Lokalizacja: Białystok
Szanowna Pnai
Przy takich wynikach może trzeba pomyśleć o adopcji zarodka
Jacek Szamatowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 26 paź 2013 23:27 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2012 19:13
Posty: 8
Panie Doktorze
Moje fsh rok temu wynosilo 13 przy normien 12,5
Nowego jeszcze nie mam obawiam się ze wzrosło, natomiast 2 miesiące temu na własną rękę wykonałam Amh które wynosi 3,1 którym wynikiem się bardziej sugerować? Dlaczego fsh jest tak wysokie a amh nie świadczy o wyczerpującej sie rezerwie jajnikowej? Jak Pan by zinterpretował takie wyniki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 paź 2013 16:39 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 24 lip 2002 00:00
Posty: 15769
Lokalizacja: Białystok
Szanowna Pani
Wygląda na to że rezerwa się jednak wyczerpuje i trzeba się sugerować tym pierwszym wynikiem AMH
Jacek Szamatowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 09 sty 2014 13:09 
Offline

Rejestracja: 17 wrz 2013 17:54
Posty: 1
Dzień dobry,
moje fsh to 9,52, (3d.c.)
AMH 1,5
wiek 24 lata
obraz usg prawidłowy, widoczne pęcherzyki, sam lekarz stwierdził, że tak dobry obraz jajników nie pasuje do badań.
Miesiączki regularne, ale krótkie cykle 23-25 dni.
Czy muszę już zacząć starania? Czy są szanse na naturalną ciążę czy tylko in vitro?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group