Notatka z Warsztatów FasON prowadzonych przez Jolantę Kałużną

fas FASD jest chorobą genetyczną (uszkadza 8 zakończeń genowych chorego) oraz uwarunkowaną genetycznie, co oznacza, że za jego występowanie odpowiada skłonność jednego rodziców oraz nawet najmniejsza ilość alkoholu wypita w ciąży.






Z szacunków wynika, iż 1 na 3 kobiety w ciąży spożywa alkohol. Przy czym należy podkreślić, iż wypicie nawet najmniejszej ilości alkoholu np. połowy jednej lampki rozwodnionego wina, to również spożycie alkoholu narażające płód. Dramatycznie brzmią również informacje o tym, iż 1 na 8 położników nie widzi nic złego w lampce wina wypitej w ciąży i często sam ją rekomenduje.
W danych z 2012 roku wynika, iż w Polsce pełnoobjawowy FASD występuje u 5 na 1000 żywo urodzonych dzieci. Celowo dane odnosimy do żywych rodzeń gdyż alkohol jest środkiem poronnym i zdecydowana większość płodów poddawanych ekspozycji na alkohol obumiera.
Z ARND tj. z zaburzeniami neurologicznymi związanymi z działaniem alkoholu na układ nerwowy rozwijającego się płodu mamy do czynienie w przypadku 50 na 1000 noworodków. Co zaskakujące, dzieci ze spektrum FASD najczęściej rodzą dobrze wykształcone kobiety z dużych miast. Tym samym mit, o tym iż FASD jest problem nizin społecznych, upadł.
Diagnoza FASD jest diagnozą wykluczającą. Nawet po stwierdzeniu 3 charakterystycznych cech morfologicznych dziecko powinno zostać skonsultowane przez genetyka w celu wykluczenia innych zespołów genetycznych. Diagnozę FASD stawia zawsze lekarz (nie psycholog) lub też zespół diagnostyczny, któremu przewodniczy lekarz. W Polsce często zaburzenia ze spektrum FASD często mylone jest z ADHD oraz ze spektrum autyzmu.

1
Twoja ocena: Brak Średnia: 1 (1 głos )