Nasz Bocian - Strony o Rodzinie: Forums

Nasz Bocian :: Zobacz temat - Becikowe a adopcja

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Dromader

PostWysłany: 26 01 2006, 01:11 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Zapewne jest tak, jak piszesz. Bo w końcu matka biologiczna otrzymuje akt urodzenia (a przynajmniej tak mi się wydaje) niezależnie od zrzeczenia, i na jego podstawie powinna otrzymać becikowe. Tutaj byłaby duża rola ośrodków w uświadamianiu kobiet, że mimo rezygnacji z dziecka pieniądze jednak im przysługują...
Pokręcone to strasznie. Jak sobie przypomnę ubiegłoroczne akcje wokół niedoszłego becikowego, finansowanego przez samorządy lokalne (gł. W-wa i Kraków), to jednak trzeba przyznać, że uchwały czy projekty uchwał w tej sprawie były dość klarowne. A to były "tylko" uchwały...
Już nie wspominając o tym, że np. w uchwale krakowskiej wyraźnie była mowa o przysługiwaniu świdczenia także dla osób przysposabiających dziecko. Ale to już inna sprawa i rzeczywiście nierealne byłoby chyba, żeby państwo za jedno dziecko płaciło dwukrotnie.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
brush

PostWysłany: 27 01 2006, 09:11 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

PRZECZYTAJCIE:
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek1_060127/dodatek1_a_1.html

(od urodzenia się dziecka są dokładnie 3 miesiące na załatwienie becikowego i ani dnia dłużej!, a chyba się nie zdaża, żeby adoptowany maluch miał już wtedy nowy akt urodzenia, więc raczej na pieniążki mają szansę tylko rodzice biologiczni)

Członek Stowarzyszenia
Członek Stowarzyszenia

PostWysłany: 27 01 2006, 11:12 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Taka ciekawostka Wink o becikowym:
Na co rodzice wydadzą "becikowe"
Zacytuję jeden fragment:
(...) Kto zatem skorzysta na "becikowym"?
- Kompania Piwowarska.
(...)

Ewka
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
emkamk

PostWysłany: 27 01 2006, 23:07 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

A ja tak z życia wzięte, Pani , która Wie ostatnio powiedziała,że w tym samym okresie roku ubiegłego było już ileś tam dzieci do adopcji ( prosto po urodzeniu), a teraz żadnego. I wiem z pewnego źródła,że matka zabrała ze szpitala dziecko w środowisko patologiczne, pewnie w wiadomym, wyzej wymienionym celu.
Więc dla mnie ta ustawa to istny "śmiech na sali". Na pewno nie spowoduje przyrostu urodzin ( wychowanie dziecka to koszt bardzo dobrego auta, a nie zapomogi, która starcza jedynie na wózek). Ale spowoduje to,że rodziny patologiczne nie oddadzą dziecka do adopcji bezpośrednio po urodzeniu, tylko dzieci zostaną zabrane rodzicom po interwencji policji, opieki itp. wiadomo w jakim stanie. TRAGICZNA USTAWA - TZW>KIEŁBASA WYBORCZA!!! Emka

Dzięki Bogu,że Nasz Skarb urodził się wcześniej !!!
Dromader

PostWysłany: 27 01 2006, 23:21 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

No i to jest dopiero smutne Evil or Very Mad
merci

PostWysłany: 03 02 2006, 10:49 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Witam dziewczyny z ciekawościa czytam o tym becikowy. Mój synek urodził sie 16.10.2005 więc nie miała szan na becikowe ja ani jego biologiczna matka. Tak naprawdę dl mnie urodził się 2 grudnia - wtedy pojawił sie u nas w domu. WYROK zapadł 21 grudnia a uprowomocnił sie 21 stycznia.. KOBIETY które urodziły 9 listopada 2005 i później mogą dostać ' becikowe" Jak? muszą dokładnie 9.II 2006r ( ani dnia dłużej ) złożyć wniosek u prezydenta. CIEKAWE CZY JESLI JA FIZYCZNIE 21. 01 STAŁM SIE MAMĄ TO CZY BECIKOWE DADZA MI.- HEHEHEH Mam doś pieniedzy lae ciekawi mnie czy ustawodawca przewidził takie sytuacje.???!! może z tego wyśc jeszcze szum!!! nie???? p[ozdrawiam szczęsliwa mama.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer Gadu-Gadu
merci

PostWysłany: 05 02 2006, 09:05 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Do becikowego liczy się data urodzenia dziecka a nie wyroki i inne dokumenty. WIĘC Z MOJEGO NICI!!!! ALE TO NIC NAJWAZNIEJSZE ŻE JEST Z NAMI!!!TEGO SZCZĘSCIE NIE DA SIE PRZELICZYC NA KASĘ.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer Gadu-Gadu
mamaemilki

PostWysłany: 10 02 2006, 18:51 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Witajcie!
jesteśmy rodziną zastępczą dla dziewczynki urodzonej 9.11.2005 roku sprawa o adopcję w trakcie i wczoraj składałam wniosek o becikowe my załatwialiśmy akt urodzenia dzuiecka matka ją pozostawiła w szpitalu i nikt nam nie robił problemów z wnioskiem.musieliśmy tylko oprócz aktu urodzenia i dowodów osobistych dołączyć xero postanowienia sądowego o ustanowieniu nas rodziną zastępczą i potwierdzoną przez sąd kopie podania o przysposobienie dziecka.
Kasia mama Emilki i Martusi oraz Emilka i Martusia
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer Gadu-Gadu
brush

PostWysłany: 10 02 2006, 20:16 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

mamaemilki napisał:
Witajcie!
jesteśmy rodziną zastępczą dla dziewczynki urodzonej 9.11.2005 roku sprawa o adopcję w trakcie i wczoraj składałam wniosek o becikowe my załatwialiśmy akt urodzenia dzuiecka matka ją pozostawiła w szpitalu i nikt nam nie robił problemów z wnioskiem.musieliśmy tylko oprócz aktu urodzenia i dowodów osobistych dołączyć xero postanowienia sądowego o ustanowieniu nas rodziną zastępczą i potwierdzoną przez sąd kopie podania o przysposobienie dziecka.
Kasia mama Emilki i Martusi oraz Emilka i Martusia

mamaemilki , napisz koniecznie, jak już otrzymasz decyzję i pieniążki, bo to że przyjęto wniosek jeszcze może nie być równoznaczne z wypłaceniem becikowego. Choć oczywiście życzę Ci, żeby jednak wypłacili Smile Ale pochwal się potem co i jak. Czekamy!

PostWysłany: 10 02 2006, 22:43 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Nie wiem czy tak wolno ale zaryzykuję

Cytat:
2006-02-09 20:42 opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~Wyspiarka dnia 2006-02-09 20:42:21

Wyspiarka
czy opiekunowi faktycznemu należy się becikowe jeśli dziecko pozostające pod jego opieką urodziło się po 9 listopada 2005?
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 20:57 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~pol1 dnia 2006-02-09 20:57:45

pol1

nalezy sie jesli wystapil do sadu z wnioskiem o przysposobienie dziecka lub jest jego opiekunem prawnym - porownaj art. 4 ust. 2 i art. 3 pkty 4, 14 i 16 ustawy (definicje ustawowe)
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 21:37 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~Wyspiarka dnia 2006-02-09 21:37:03

Wyspiarka

Dziękuję pol1
czy to pewne?
Ja wystąpiłam do sądu o przysposobienie i otrzymałam dokument z sądu przyznający mi opiekę nad dzieckiem do momentu rozprawy o przysposobienie.

[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 22:02 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~pol1 dnia 2006-02-09 22:02:02

pol1

jesli tak - to z takim dokumentem i potwierdzonym wnioskiem do sadu o przysposobienie moim zdaniem bedzie przyslugiwac.
art. 4 ust. 2 ustawy: "Prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków do tego zasiłku przysługuje:
1) rodzicom, jednemu z rodziców albo opiekunowi prawnemu dziecka;
2) opiekunowi faktycznemu dziecka"
art. 3 ustawy
pkt 4 "dziecku - oznacza to dziecko własne, małżonka, przysposobione oraz dziecko, w sprawie którego toczy się postępowanie o przysposobienie, lub dziecko znajdujące się pod opieką prawną",
pkt 14 "opiekunie faktycznym dziecka - oznacza to osobę faktycznie opiekującą się dzieckiem, jeżeli wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o przysposobienie dziecka",
pkt 16 "rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25 roku życia, a także dziecko, które ukończyło 25 rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością rodzinie przysługuje świadczenie pielęgnacyjne; do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego:

powyzsze powinno pomoc
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 22:20 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~Wyspiarka dnia 2006-02-09 22:20:00

Wyspiarka

Dziękuję Pol1
jesteś kochany !!!!
Te pieniążki pozwolą mi troszeczkę rozpieścić mojego brzdąca, który troszeczkę został już pokrzywdzony przez los.
Kupię mu za to coś CUDOWNEGO!!!
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 22:24 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~pol1 dnia 2006-02-09 22:24:37

pol1

ZYCZE POWODZENIA ! Smile
ale ten brzdąc, to chyba nie do końca "twoj" Smile - wybacz debilny zart.
Jak by jeszcze jakis problem, to : ......@...pl
przez tydzien jeszcze jestem
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 22:31 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~Tom. dnia 2006-02-09 22:31:30

Tom.

No to ja się wtrące i napiszę od sibie ze jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka nie przysługuje opiekunowi faktycznemu. Po wspomnieniu przez Wyspiarkę o 9 listopada wnioskuję że chodzi jej o zapomogę a nie dodatek do zasilku rodzinnego.
Więc niestety ale nie.
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 22:32 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~Wyspiarka dnia 2006-02-09 22:32:18

Wyspiarka

My , mamy adopcyjne wiemy już po tym telefonie( z Ośrodka Adopcyjnego) że to nasze dziecko się odnalazło.
Bo my jesteśmy tam gdzieś na górze wyznaczone na rodziców zastępczych dla naszych dzieci.
Tak na wszelki wypadek gdyby się okazało , że Ci pierwsi się niesprawdzili.
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 22:35 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~Wyspiarka dnia 2006-02-09 22:35:33

Wyspiarka

Tom ,jeśli nie ,to nie.
Jesteśmy przyzwyczajeni , że nam (rodzicom adopcyjnym) nic się nie należy.
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 22:40 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~pol1 dnia 2006-02-09 22:40:59

pol1

Tom.:
obawiam sie, ze masz racje - art. 15b ust. 2 ustawy ("becikowe") przysługuje: "...przysluguje ojcu lub matce albo opiekunowi prawnemu..."; ale mysle,ze pytajacej chodzilo o zasilek i dodatek z tytulu urodzenia (bo to tez potocznie nieslusznie nazywane bywa "becikowym"), bo chyba juz by nie zdazyla zlozyc wniosku w 3 miesiecznym terminie.
dodatek (1000 zl) przysluguje, "becikowe"(rowniez 1000) niestety nie.
Znowu sie okazalo, ze Roman G. mimo,ze prawnik nie powinien pisac ustaw - pozbawil "becikowego" tych ktorym przysluguje zasilek i dodatek - gdzie on to prawo konczyl ? SmileSmile
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 22:44 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~pol1 dnia 2006-02-09 22:44:06

pol1

ALE, ALE - a moze jednak nie, zalezy jaka jest dotychczasowa decyzja sądu - jesli jest to decyzja o wyznaczeniu "Wyspiarki" na opiekuna prawnego dziecka - to i "becikowe" bedzie przyslugiwac, badz jesli do dnia, w ktorym mija 3 miesieczny termin uzyska orzeczenie o przysposobieniu (wowczes sensu lege stanie sie matka dziecka)
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 23:02 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~Wyspiarka dnia 2006-02-09 23:02:01

Wyspiarka

Dzidza urodziła się pod koniec listopada ,my ją mamy od początku stycznia a rozprawa o przysposobienie w kwietniu.
Zresztą przysposobieniu nigdy nie podlegają dzieci młodsze jak 3 miesiące . Także żadna z nas nie dostanie becikowego
A oprucz tego matki biol. będą miały za co chlać!!!!.Wszystkie co nie piją przepraszam.
A dzieci będą przez parę miesięcy leżeć w strasznych warunkach.
My tracimy na ustawie o wiele więcej niż te 1000 zł.

Dzięki Bogu ,że moja kruszynka jest już z nami.
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 23:14 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~pol1 dnia 2006-02-09 23:14:13

pol1

ale mozesz zlozyc wniosek o zasilek rodzinny i dodatki do zasilku w tym dodatek z tytulu urodzenia dziecka. Jesli masz postanowienie sadu o wyznaczeniu Cie na OPIEKUNA PRAWNEGO - to mozesz sie ubiegac i o "becikowe"
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-09 23:18 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~Wyspiarka dnia 2006-02-09 23:18:28

Wyspiarka

dokument który otrzymaliśmy z sądu dotyczy powierzenia nam pieczynad dzieckiem w miejscu naszego zamieszkania do czasu zakończenia postępowania o przysposobienie.

Wiem od koleżanki , że ona ( sytuacja jak u mnie) złożyła już wniosek o becikowe.
Dziękuję za odpowiedzi

[Wyslij odpowiedz]

2006-02-10 17:46 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~Tom. dnia 2006-02-10 17:46:37

Tom.

Droga Wyspiarko. to co napisalem nie mialo na celu dyskryminacji rodziców adopcyjnych. Robicie swietną robotę. Wiedząc przez co musicie przejść aby doprowadzić do adopcji wyrazam dla Was ogromy podziw.
Z tego co piszesz wnioskuję, że możesz być uznana za opiekuna faktycznego dziecka w rozumieniu ustawy o śr. Więc zasilek rodzinny + dodatek z tytułu urodzenia jak najbardziej. Dodatek ten przysluguje do ukończenia przez dziecko 1 roku zycia, więc powinnaś zdążyć.
Giertychowe bełcikowe niestety nie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
[Wyslij odpowiedz]

2006-02-10 22:29 Re: opiekun faktyczny a becikowe
wysłane przez ~Wyspiarka dnia 2006-02-10 22:29:36

Wyspiarka

Dzięki Tom,
Ustawa ,krzywdzi nie tyle mnie co dziecko .Dyskryminuje je już na samym początku jego nie łatwej drogi.
Czy ono jest gorsze i mu pieniądze się nienależą?

Image
Chaberek

PostWysłany: 16 02 2006, 08:35 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Artykuł w Rzeczpospolitej

Becikowe wydłuża drogę do adopcji

--> http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060216/kraj/kraj_a_1.html

i to:

Po wypłacie dziecko trafi na ulicę

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060216/kraj/kraj_a_3.html

Ostatnio zmieniony przez Chaberek dnia 16 02 2006, 09:17, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer Gadu-Gadu
Jewka

PostWysłany: 16 02 2006, 09:13 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Zastrzelę Be re cikowe...
joanna17

PostWysłany: 16 02 2006, 09:44 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Jewka napisał:
Zastrzelę Be re cikowe...

o, muszę mężowi nowe hasełko sprzedać, do tej pory było tylko "bełcikowe" Wink

PostWysłany: 16 02 2006, 10:16 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Kompletnie mnie rozwalił "tatuś" który w lato chce zabrac dziecko żeby wykorzystać go do żebrania na ulicy. A potem znowu oddac go zapewne do DD.

PostWysłany: 16 02 2006, 10:21 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

"Te pieniądze w znacznej części trafiają do rodzin patologicznych. 85 procent rodzin z dochodem poniżej 504 zł na osobę, czyli tych, które dostają podwójne becikowe, to rodziny patologiczne"
To się nazywa bieda i źle funkcjonujący rynek pracy, a nie patologia!!! Nasze państwo funduje nam takie warunki życia, a poptem nie szczędzi wyzwisk.
IMO akrtykuł trochę przesadzony szczególnie w tym w/w fragmencie wkładając patologię i biedę do jednego worka.
A tak na marginesie nigdzie nie jest napisane, że każdy z dochodami <504zł/os. dostanie "podwójne" becikowe, tylko Ci, którzy korzystają z usług pomocy społecznej. Po drugie PODWÓJNE jest tylko dla najuboższych, nie dla wszystkich, którzy dostaną pieniążki dodatkowe.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu   Podglšd wydruku

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat