Toksoplazmoza a jedzenie drobiu

Na pytania odpowiada psychodietetyk Anita Fincham. Anita jest absolwentką Psychodietetyki Uniwersytetu SWPS i członkinią Towarzystwa Psychodietetyki . Współpracuje z Wyższą Szkołą Rehabilitacji w Warszawie, Polskim Centrum Terapii w UK iCentrum Lifeways. Szczególnie zajmuje się procesem efektywnej zmiany nawyków żywieniowych oraz dietą sprzyjającą płodności. Jest moderatorką i członkinią Stowarzyszenia Nasz Bocian.

Moderator: Osoby zatwierdzające - dietetyk2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dziesiątka
Posty: 440
Rejestracja: 20 mar 2017 11:19

Toksoplazmoza a jedzenie drobiu

Post autor: Dziesiątka »

Dzień dobry, mam pytanie czy kurczak miejscami surowy może przenosić toksoplazmozę?
Jestem na wyjeździe w Hiszpanii i staram się jeść w knajpach bezpieczne rzeczy. Niestety wczoraj dostałam kurczaka polanego sosem barbecue, który w jednej części był niedogotowany a w całości chyba robiony metodą sous vide (był bardzo delikatny)... Jak zobaczylam kawalek surowego, odrazu przestalam jesc, ale strach pozostal. Tak więc surowych części nie jadłam, chyba że czegoś nie zauważyłam... Nie przechodziłam toksoplazmozy.
W internecie są sprzeczne informacje, niektórzy piszą że drób jest bezpieczny... Co Pani sadzi na ten temat? Czy moglam sie zarazić?
Starania od V 2016
Niedrożne jajowody
Nasienie po leczeniu witaminami w granicach normy
Hormony, histero i kariotypy ok
03.2017 - decyzja o IVF
I ICSI start 26.05.2017: ET 3bb 12.06.2017 :( CT 3bb 14.08.2017 :(
II IMSI start 2.10.2017: ET 4aa i 4bb 18.10.2017 :love: 9dpt 276, 12dpt 812, 16 dpt 3356, 26 dpt ❤❤

Mamy jeszcze 2 zamrożone blastocysty 3ba.

Anita Fincham
Ekspert Bociana
Posty: 16
Rejestracja: 13 paź 2016 15:37

Re: Toksoplazmoza a jedzenie drobiu

Post autor: Anita Fincham »

Dzień dobry,
Jeśli chodzi o zagrożenia związane z jedzeniem niedogotowanego kurczaka, to raczej chodzi o salmonelozę i kampylobakteriozę.
Oczywiście, dobrze, że przestała Pani jeść, bo zatrucia bakteryjne moga być w ciąży niebezpieczne, ale też nie należy się zamartwiać, jeśli nie ma Pani objawów zatrucia.
Tak jak Pani pisze, najlepsze, co można zrobić to wybierać 'bezpieczne' potrawy przez tych kilka miesięcy, a także miejsca, które wzbudzają zaufanie poziomem higieny.
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dieta wspierająca płodność i zdrowie w okresie ciąży”